İçeriğe atla

Tudan'ın İşgali

Tudan'ın İşgali, Tokta Han'ın kardeşi Altın Orda komutanı Tudan'ın (Rus kroniklerinde Duden olarak adlandırılır) 1293'te (yaz-sonbahar) Kuzey-Doğu Rusya'ya yaptığı seferin adıdır. 14 Rus şehri ele geçirildi ve şehirleri harap etti.[1]

Tarihe göre, Prens Andrey Alexandrovich Gorodetsky ve Smolensk Büyük Dükü, Yaroslavsky Fyodor Rostislavich Yaroslavsky ve prensler Konstantin Borisovich Uglitsky ve Mikhail Glebovich Belozersky, Altın Orda yanında savaşa katıldı.[2]

Vladimir Büyük Dükü, Novgorod Büyük Dükü ve Pereslavl Büyük Dükü Dmitry Alexandrovich, Moskova Büyük Dükü Daniil Alexandrovich, Tver Büyük Dükü Mikhail Yaroslavovich, Svyatoslav Glebovich Mozhaisky, Pskov Büyük Dükü Dovmont Prensi ve diğer prensler Altın Orda'ya karşı savaştılar.[3]

Nedenleri

Bir versiyona göre, savaş, Vladimir Büyük Dükü Dmitry Alexandrovich ile Altın Orda'yı yanına çeken kardeşi Gorodetsky Prensi Andrey Alexandrovich arasındaki mücadeleden kaynaklandı. Başka bir versiyona göre, gerginlikler sadece Rus topraklarına uzun bir askeri sefer için bir bahaneydi ve asıl amaç, Altın Orda Hanı Tokta'nın gücünü pekiştirme ve Nogay Han'ın etkisini azaltma arzusuydu.[4]

Kronoloji

Samara'nın ele geçirilmesi; Murom'un ele geçirilmesi; Suzdal'ın ele geçirilmesi; Vladimir, Yuryev-Polski ve Pereslavl-Zalesski'nin ele geçirilmesi (bu bölgeler eski [[ Vladimir-Suzdal Knezliği]] topraklarının merkezi, tarihsel olarak en verimli ve zengin kısmıydı); Ugliç'in ele geçirilmesi; Rostov ve Yaroslavl'a saldırı; Moskova'nın ele geçirilmesi; Kolomna'nın ele geçirilmesi (muhtemelen ayrı bir müfreze tarafından); Serpuhov, Klin, Zvenigorod'un ele geçirilmesi; Mojaysk ve Volokolamsk'ın ele geçirilmesi; İşgal, Tver'e büyük bir mülteci akınına neden oldu, şehir, tarihçilere göre Tudan ve Prens Andrei Alexandrovich'i Tver'e yürümekten kaçınmaya zorlayan savunmaya hazırlanıyordu.

Sonuçları

Yıllıklar 14 şehrin yenilgisinden bahseder, ancak yalnızca 11'i isme göre listelenir (Murom, Kolomna, Moskova, Mojaysk, Dmitrov, Vladimir, Suzdal, Yuryev-Polski, Pereslavl-Zalesski, Ugliç, Volokolamsk, volostlar ve kırsal alanlar). Aynı sayıda şehir, Şubat 1238'de Batu Han'ın Vladimir-Suzdal Knezliğini istilası sırasında harap edilmişti. Kronikler, 1293 istilasını sonuçlarını şiddetli olarak tanımlıyor. Pskov'a kaçan Vladimir Büyük Dükü ve Novgorod Dmitry Alexandrovich, halk tarafından Büyük Dük unvanı elinden alındı. Novgorodlular, hazinesini, boyarlarını ve aile üyelerini tutuklayarak Dmitry Alexandrovich'i desteklemeyi reddetti. Tarihçiler işgali Batu Han'dan sonra Kuzey-Doğu Rusya'nın en önemli pogromu olarak adlandırıyor.[5]

İşgal, nüfusun merkezi beyliklerden çıkışını artırdı. Ruslar; Yaroslavl, Moskova, Tver, Şeksna Nehri ve diğer "uzak" topraklara yeniden yerleşti.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  2. ^ https://web.archive.org/web/20090528202939/ []
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  5. ^ https://web.archive.org/web/20080625161800/ []
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rus hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rus hükümdarları listesi; Kiev Knezliği, Vladimir-Suzdal Knezliği, Moskova Knezliği, Rusya Çarlığı ve Rus İmparatorluğu'nun hükümdarlarını içeren bir liste maddesidir. Bu listedeki hükümdarlar değişik dönemlerde Knez, Veliki Knez, Çar sonra da İmparator unvanıyla anılmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Batu Han</span> Cengiz Hanın en büyük oğlu olan Cucinin oğlu

Batu, Cengiz Han'ın en büyük oğlu olan Cuci'nin oğludur. Moğol İmparatorluğu'na bağlı Altın Orda'nın kurucusudur. 1240 - 1255 yılları arasında Altın Orda Devleti'ni yönetmiştir. Lehistan ve Macaristan ordularını yendikten sonra kurduğu devlet Rus toprakları ve Kafkaslarda 250 yıl egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Knezliği</span>

Moskova Knezliği ya da Moskova Dukalığı, Rusya toprakları içerisinde kurulmuş Moskova merkezli devlettir. Başlangıçta Altın Orda Devleti'ne bağlı olan Moskova Prensliği Vladimir-Suzdal Knezliği'nin halefi olup 1340-1547 yılları arasında hüküm sürmüştür. Çar III. İvan'ın reformları ile knezlik gelişmiş ve Rusya Çarlığı adını almıştır. Çar olarak bilinen ilk hükümdar IV. İvan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nijni Novgorod</span>

Nijni Novgorod (Rusça: Ни́жний Но́вгород;

<span class="mw-page-title-main">III. İvan</span> Moskova Büyük Prensi (1440-1505)

İvan Vasilyeviç, lakabı Büyük İvan,, 1462-1505 arasında Moskova büyük prensi. Rus topraklarının önemli bölümünü yönetimi altında toplamış, Ukrayna'nın bir bölümünü Polonya-Litvanya'dan geri almış, Altın Orda Devleti'nin egemenliğinden kurtularak merkezi bir Rus devletinin temellerini atmıştır. Rusya tarihindeki en uzun süre tahtta kalan hükümdarlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbek Han</span>

Özbek Han, Altın Orda Devleti’nin dokuzuncu hanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Donskoy</span> Moskova büyük knezi

Aziz Dmitri İvanoviç Donskoy ya da Don'lu Dmitri, bazen basitçe Dmitri -, II. İvan'ın (1326–1359) oğlu. 1359'dan itibaren Moskova Büyük Prensi ve 1363'ten itibaren Vladimir Büyük Prensi olarak ölümüne kadar hükmetmiştir. Rusya'daki Moğol otoritesine açıkça meydan okuyan ilk Moskova prensiydi. Donskoy takma adıdır, Don Nehri üzerinde gerçekleşen Kulikovskaya Muharebesi'nde (1380) Tatarlara karşı büyük zaferini ifade eder. 19 Mayıs'ta kutlanan ziyafet günüyle Ortodoks Kilisesi'nde bir Aziz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Yuri (Vladimir Büyük Knezi)</span>

III. Yuri 1303'ten ölümüne kadar Moskova Büyük Prensi.

<span class="mw-page-title-main">I. İvan</span> Moskova prensi (12833-1341; hd. 1325-1341) ve Vladimir büyükprensi (hd. 1328-1341)

I. Ivan Daniiloviç Kalita 1325 ile 1340 veya 1341 yılları arasında hüküm sürmüş Moskova Büyük Prensi. Abisi, III. Yuri'nin ölümünden sonra İvan, Moskova Prensliği tahtına çıktı. Ivan, Altın Orda Han'ının onayı ile elde edilebilecek Vladimir Büyük Dükü unvanını alma mücadelesine katıldı. Rakipleri Mikhail, Korkunç Gözlü Dmitry ve Aleksandr Mihayloviç'di. Hepsi Altın Orda'da öldürüldü. 1328'de I. İvan, Özbek Han'ın tüm Rusya topraklarından vergi toplama hakkı ile Vladimir'in Büyük Dükü olma onayını aldı. 31 Mart 1340 veya 1341'de öldüğü sanılıyor.

<span class="mw-page-title-main">III. Andrey (Vladimir Büyük Knezi)</span> Rus prens

III. Andrey Aleksandroviç, Rus prens. Aleksandr Nevskiy'nin oğludur. Babası tarafından İdil Nehri yakınlarındaki Gorodets'in knezi tayin edildi. 1276'da Kostroma ve Vladimir-Suzdal Knezliği için mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Suzdal Muharebesi</span>

Suzdal Muharebesi, 7 Temmuz 1445'te Suzdal yakınlarında, Uluğ Muhammed Han tarafından Rusya'ya gönderilen prensler Mahmud ve Yakub liderliğindeki Kazan Tatarları ve Moskova Büyük Dükü II. Vasili'nin ve birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu, Moskova ordusunun tamamen yenilgisi ve Büyük Dük'ün ele geçirilmesiydi. Savaş, Moskova Knezliği için ciddi sonuçlar doğurdu.

Bu makale, Moğol İmparatorluğu ve ardılı devletlerin istilaları ve sonraki işgalleri sırasında Avrupa'da gerçekleşen çatışmaları listeler. Avrupa'nın Moğol tarafından istilası 13. yüzyılda gerçekleşti. Bu, Doğu Avrupa'nın çoğunun işgali ile sonuçlandı ve Geç Orta Çağ'dan erken modern döneme kadar çeşitli baskınlar, istilalar ve fetihler üç yüzyıl daha devam etti. Moğol ve Türk halklarının bir karışımına atıfta bulunan bir terim olan Türk-Moğol geleneği, tarihsel olarak genellikle Tatarlar veya Tartarlar terimleriyle biliniyordu. Başlangıçta Tatarlar, daha sonra Moğol İmparatorluğu tarafından boyun eğdirilen Tatar konfederasyonundan bir halktı.

<span class="mw-page-title-main">Zalesye</span>

Zalesye veya Opolye, Rusya'nın tarihi bir bölgesidir. Bölge; Vladimir Oblastı'nın batı kısımları, Moskova Oblastı'nın kuzey-doğusu ve Yaroslavl Oblastı'nın güneyinden oluşmaktaydı. Vladimir-Suzdal Knezliği'nin çekirdeği olan bu bölge, Rus devletinin gelişmesinde hayati bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Opole (doğal alan)</span> Coğrafi konum Opole bölgesi, Smolensk-Moskova Yaylasının kuzeydoğu çöküntüsünden başlayıp, Klinsko-Dmitrovskaya sırtını doğusuna ve güneyine alacak şekilde, kuzeydoğuda Klyazma-Nerlinskaya ovasına ve güneyde Meshcherskaya ovasına do

Opole, Vladimir ve İvanovo bölgelerinin bir kısmında yer alan doğal ve tarihi bir alandır. Bu, 120 ila 165 m arasında mutlak yüksekliklere ve verimli Alfisol topraklarına sahip, vadi dalgalı bir platodur. Tarihsel olarak, Opole, Kuzey-Doğu Rusya'nın Slav kolonizasyonunun ilk ve ana yönlerinden biriydi ve Vladimir-Suzdal Knezliği topraklarının siyasi çekirdeği haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Baskak</span>

Baskak, Moğol hanının fethedilen topraklardaki temsilcisi, vergi tahsildarı ve icra memurudur. "Baskak" terimi Türkçe'den gelme bir kelimedir. "Baskak"ın Moğolca karşılığı ise "darugaçi"dir.

<span class="mw-page-title-main">1439 Moskova Kuşatması</span>

1439 Moskova Kuşatması, Altın Orda Hanı Uluğ Muhammed Han tarafından Moskova'nın on günlük bir kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belyov Savaşı</span>

Belyov Savaşı, 4-5 Aralık 1437'de Belyov yakınlarında Moskova Büyük Dükü birlikleri ile Altın Orda Hanınden kaçan Uluğ Muhammed Han arasında gerçekleşen ve Moskova Knezliği'nin bozguna uğramasıyla sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Rakvere Muharebesi</span>

Rakvere Muharebesi, 18 Şubat 1268'de Wesenberg kalesinin yakınında Kuzey Rusya cumhuriyetleri ve prenslikler ile Livonya şövalyeleri, Dorpat Piskoposluğu ve Danimarka Estonyası'nın birleşik kuvvetlerine karşı gerçekleşen bir savaştır.

Burandai 1176 - 1262 yılları arasında Kiyat klanından bir Moğol Tümen Başıdır. Subutay ile birlikte 1236-1242 yıllarında Moğolların batı seferinin liderlerinden biriydi, daha sonra Altın Orda'nın en batısındaki vali oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sit Nehri Muharebesi</span>

Sit Nehri Muharebesi, 4 Mart 1238'de Vladimir Prensi II. Yuri'nin ordusu ile Burandai'nin Moğol birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası (1236-1242) ve Moğolların Rusya'yı işgalinin (1237-1240) merkezi olaylarından biri, özellikle Moğol kampanyasının Kuzey-Doğu Rusya'ya karşı kilit savaşlarından biridir.