İçeriğe atla

Tuğrul Eryılmaz

Tuğrul Eryılmaz
Doğum1946
İstanbul
MeslekGazeteci, yazar

Tuğrul Eryılmaz (d. 1946, İstanbul), gazeteci, yazar. En son, Radikal gazetesinin haftalık ilâvesi "Radikal İki"nin yayın yönetmeni olarak çalıştı.

1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir süre İngiltere'de yaşadı. SBF'de yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1974'te TRT haber merkezinde muhabirliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda gazetecilik hakkında ders verdi. 1981'de üniversiteden ayrılıp İstanbul'da Haftalık, Nokta, Yeni Gündem ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde çalıştı. Bahçeşehir Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde de gazetecilik hakkında çeşitli dersler verdi. 9 Eylül 2019'da "Düzeyli Magazin" başlığı altında T24 sitesinde yazmaya başladı ve kısa zamanda büyük bir okuyucu kitlesi kazandı.[1] İlk yazısına "Basının yüzde 90’ı yandaş ve havuz olmasaydı; ben T24’e düşer miydim?" sorusuyla başlayan Eryılmaz özellikle söz ve ifade özgürlüğü, kadın, eşcinsel ve emekçi hakları konularında hassastır.

Hayatı

Ahmet Şık'ın Tutuklanması ve 000KİTAP'a Yazar Olması

Ahmet Şık, Fetullah Gülen Cemaati ile ilgili olarak İmamın Ordusu adıyla bir kitap hazırlığında olduğu sırada 3 Mart 2011 tarihinde gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemede 6 Mart 2011 günü "Ergenekon Terör Örgütü'ne yardım etmek" suçundan tutuklandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, kitabın adil yargılama sürecini etkileyeceğini iddia ederek el koyma işlemi uygulanmasına karar verdi. Karar daha sonra kitap evlerine ve birçok farklı yayın kuruluşuna iletildi.[2] Bu süreçte Ahmet Şık'ın arkadaşı olan gazeteciler, iddianame içerisinde "000KİTAP" olarak geçen İmamın Ordusu'nu basmaya karar verdi ve destek çalışmalarına başladı. Bu süreçte Tuğrul Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu birçok farklı gazeteci, düşünür ve sanatçı kitabın yazarı olarak ismini verdi. Kitap, 2011 Aralık tarihinde 000KİTAP: "Dokunan Yanar" ismiyle Postacı Yayınevi tarafından basıldı ve yurt genelinde satışa sunuldu.

Tuğrul Eryılmaz'ın da yazalar kısmında imzasının bulunduğu, Ahmet Şık tarafından yazılan İmamın Ordusu adlı kitabın 000Kitap: "Dokunan Yanar" adlıyla ilk kez basılmış hali.

Özgür Gündem Nedeniyle Aldığı Hapis Cezası

PKK ile yakın olduğu gerekçesi ile sık sık ceza alan Özgür Gündem gazetesine yönelik yapılan operasyonların protesto edilmesi amacıyla birçok gazeteci ve yazar, "nöbetçi yayın yönetmeni" kampanyasına destek oldu.[3] Destek verenler arasında yer alan birçok isim çeşitli yargılama süreçleri sonunda ceza aldı. Ceza alan isimlerden biri olan Tuğrul Eryılmaz hakkında İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası kararı verdi. Buna ek olarak mahkeme, Eryılmaz'a "terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak" suçundan da 10 ay hapis cezası verdi. Fakat hapis cezanın para cezasına dönüştürülmesine hükmetti ve altı bin lira adli para cezasına hükmetti.[4]

68'li ve Gazeteci

Asu Maro'nun Tuğrul Eryılmaz ile gerçekleştirdiği söyleşi 2018 yılında yayınlandı. Eryılmaz'ın, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden arkadaşlarından dostlarına, çalışma arkadaşların yaşadıklarına kadar geniş bir çerçevede hayatını anlattığı kitapta birçok bilinmeyen konuyad a ışık tutuyor. Kitap içerisinde; Deniz Türkali, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Yaşar Kemal, Aziz Nesin ve yakın geçmişten birçok farklı sima ile Eryılmaz'ın anıları yer alıyor. Kitabın girişinde de Ankara Üniversitesi'nden Eryılmaz'ın dostu olan ve genç yaşında hayatını kaybeden Arkadaş Zekai Özger'in aşağıda yer alan dizeleri bulunuyor.

"(...)

kalbim: kalbim mi desem var kalbim: yaşayan ben hayatla, ölümle, cinayetle gazetelerle, radyolarla, eski üniversitelilerle eski prof hocalarla

yaşayan ben: geç mi kaldık/ kabul edemem

(...)"[5]

Kaynakça

  1. ^ "Tuğrul Eryılmaz'ın T24 Köşe Yazıları". 2 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Yayınevine İmamın Ordusu Baskını". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Davaları". []
  4. ^ "Tuğrul Eryılmaz'a 1 Yıl 3 Ay Hapis Cezası". 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ 68'li ve Gazeteci. İletişim Yayınları. s. 5. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Altan</span> Türk yazar ve gazeteci

Ahmet Hüsrev Altan, Türk yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Can Dündar</span> Türk gazeteci ve araştırmacı

Can Dündar, Türk araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

Ali Bulaç, sosyolog, ilahiyatçı, gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Zana</span> Kürt siyasetçi

Leyla Zana, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Zana 1991-94 yılları arasında Diyarbakır ve 2011-18 yılları arasında ise Ağrı milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

Oral Çalışlar, Türk gazeteci ve yazar.

Ahmet Turan Alkan, Türk gazeteci, akademisyen, yazar.

İpek Çalışlar, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

Aysel Tuğluk, Zaza kökenli Türk siyasetçidir. 2007-2009 ve 2011-2015 yılları arasında yaklaşık 6,5 yıl boyunca TBMM'de milletvekili olarak görev yapmıştır.

Ayşe Nazlı Ilıcak, Türk gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Enis Berberoğlu</span> Türk politikacı ve milletvekili

Kadri Enis Berberoğlu,, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. CHP parti meclisi üyesi ve genel başkan yardımcısıdır.

Mehmet Baransu, Türk eski gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

<i>Özgür Gündem</i> Türkçe ve Kürtçe yayımlanmış gazete

Özgür Gündem, Türkiye'de günlük olarak yayınlanmış, Türkçe ve Kürtçe dillerinde faaliyet göstermiş bir gazete.

İmamın Ordusu, gazeteci Ahmet Şık tarafından yazılmış olan kitaptır. Şık, Ergenekon soruşturması kapsamında 3 Mart 2011 tarihinde gözetim altına alınarak 6 Mart 2011'de "Ergenekon terör örgütüne yardım etmek" suçundan tutuklandı ve Metris Cezaevi'ne gönderildi. Soruşturmayı yürüten savcı Zekeriya Öz'ün talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "kitap taslağına el koyma" kararı alındı. 23 Mart (2011) tarihli el koyma kararı uyarınca polis, kitabı yayımlayacağı belirtilen İthaki Yayınevi'ne baskın yaptı. Kitabın elektronik ortamdaki taslağı alındı, orijinali silindi.

<span class="mw-page-title-main">Gültan Kışanak</span> Kürt siyasetçi

Gültan Kışanak, Kürt gazeteci ve siyasetçi. Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı, eski Barış ve Demokrasi Partisi eşbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir.

Tayfun Gönül, Türk yazar ve doktordur. Aralık 1989'da yaptığı açıklama ile Türkiye'de zorunlu askerliğe karşı vicdanî reddini açıklayan ilk kişi olan Gönül, kendi tanımıyla anarşisttir.

<span class="mw-page-title-main">Figen Yüksekdağ</span> Türk siyasetçi

Figen Yüksekdağ Şenoğlu Türk gazeteci ve siyasetçi. 2014-2017 yılları arasında Halkların Demokratik Partisi eşbaşkanı olarak görev aldı. Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisine Van'dan seçilerek, 25. ve 26. dönemlerde milletvekili olarak görev yaptı.

Oğuz Güven, Türk gazeteci. Günümüzde Cumhuriyet gazetesi internet sitesinin yayın yönetmenliğini yapmaktadır. Gazetecilik mesleğine Günaydın gazetesinde başladı. Takip eden dönemlerde Kanal D İstihbarat şefliği, CNN Türk Manşet ve Ajans programları editörlüğü ile Kanal 6 ve Star Tv yayın koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Aynı zamanda Radikal ve Yeni Yüzyıl gazetesinin uzun yıllar yazı işleri kadrosunda bulundu. 2015'te dönemin Başbakan Yardımcısı ve Hükûmet Sözcüsü Bülent Arınç'ın Evrensel ve Özgür Gündem'i "suç makinesi" olarak yorumlaması sonrasında Arınç hakkında suç duyurusunda bulunan gazetecilerden biriydi. Gerekçesi Arınç'ın basını hedef göstermesiydi. 2017 yılına gelindiğinde ise Cumhuriyet gazetesinin twitter hesabından atılan ve 55 saniye sonra silinen bir twit gerekçe gösterilerek tutuklandı. Sonrasında ulusal ve dış bileşiklerden destek mesajları aldı. Tutukluluğundan yaklaşık 23 gün sonra hazırlanan iddaname ile 2.5 yıldan 10.5 yıla kadar hapis cezası istendi. 14 Haziran 2017'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Ardından bu davadan 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Güven bir röportajında "Bir tweetten dolayı 3 yıl 1 ay ceza aldığımı ülkenin belki 70’i bilmiyor." diyerek yakındı ve yargılamanın haksız olduğunu savundu.

Ahmet Nesin Türk gazeteci, politikacı ve yazar. Babası yazar Aziz Nesin’dir. Annesi ise babasının ikinci eşi Meral Çelen’dir. Ali Nesin, Oya Nesin ve Ateş Nesin adlarında üç kardeşi vardır.