İçeriğe atla

Tsundoku

Bir oda temizlendikten sonra bulunan bir kitap yığını

Tsundoku Japonca kökene sahip olan bu kelime (積ん読 ) argo da tsun-doku sözcüğünden gelmektedir.[1] Bu sözcük bir şeyleri daha sonrası için istifleyip hazır bir halde o alandan ayrılmak anlamına gelen tsunde-oku ve kitap okumak anlamına gelen dokusho sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Türkçede kitap istiflemek yerini bulmuştur.[2][3][4]

Kişilerin yığınla kitap satın alıp, bunları okumaya çalışıp ancak çoğu zaman istikrar gösterememe durumudur. Dışarıya çıkan kişi kendisini kitap evlerinde veya kitap fuarlarında bulur ve bu durumdan haz alır. Bu kişiler kitap kokusuna da bağımlı hale gelip bulunduğun ortamın her köşesinde kitap görmeyi arzular. Bu durum Çin, Japonya ve Kore'de psikolojik bir sendrom olarak tanımlanmaktadır. Bu sendroma sahip kişi, kendisinin kronik bir bağımlılığa sahip olduğunu uzun süre farkına varmaz. Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda beş kişinin ikisinde gözlemlenen bu durum önlemi alınmadığı takdirde ciddi boyutlara ulaşılabileceği gözlemlenmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

  • Kitap istiflediklerini kabul etmezler. Bir gün mutlaka okuyabileceklerini düşünürler.
  • Satın aldıkları kitapları okuyamayacak olabilme ihtimallerini düşünmezler.
  • Kitaplıklarının dolu olması ve rafları izlemek yeterlidir.
  • Kitap kokusuna karşı hassasiyet.
  • Matbaada basılan dışında yazı okumaktan nefret ederler.
  • Kitaplarını kimseyle paylaşmazlar.
  • Yeme, içme gibi temel ihtiyaçlarının yerine kitap almayı tercih ederler.
  • Yeni çıkan kitabı aynı gün alma isteği.

Neden Olur?

Nedeni tam olarak belirtilememiş olmakla birlikte bu sendroma sahip bireylerin içlerinde gizlenmiş daha derin sebepler vardır. Tsundoku olan bir bireyin sürekli olarak yeni kitap isteği şunları içerir;

  • Kişi okumak istediği, merak ettiği ve ilginç bulduğu kitapları hemen satın almayı tercih eder. Çünkü istediği kitabı/kitapları bir daha bulamayacağı düşüncesinden korkar. Bu his olumsuz duygu ve endişelere sebep olduğundan kitabı hemen satıp alıp okumak üzere rafa kaldırırlar.
  • Kitap baskısının tükenmesi ve bir daha basılmamasından endişe duyarlar. Bu nedenle hemen satın alırlar.
  • İnsanların büyük çoğunluğu, kitap satın almanın kendi hayatları üzerinde kontrol ve güç sahibi olma hissi verdiği için kitap satın aldıklarında kendilerini mutlu hissederler.
  • Dünya üzerinde bazı insanlar kitap okuyarak kendilerini geliştirmek isterler. Bu yüzden çok fazla kitap satın alırlar ve bunları okuduktan sonra daha iyi bir yaşam süreceklerini hayal ederler. Bu hayal sürekli satın alınan kitapları evde bir yığın haline getirir. Kişi kitabın kendisine katacakları ile ilgili hayal kurarken okumaktan daha fazla haz alabilirler. Bu da okuma isteğinde azalmaya neden olabilir.
  • Bazı bireyler hayran oldukları kişiyi taklit ederler. Bu kişilerin satın aldıkları kitapları görüp onlar kadar iyi olabilmek için satın alırlar ve daha sonra okumak üzere rafa kaldırırlar.
  • Tsundoku sendromuna sahip bireyler satın aldıkları kitapları okuma arzusu bir süre sonra azalabilir. Bu yüzden kişiler eskisini okumadan yeni kitaplar satın alırlar ve daha sonra okuma düşüncesiyle de eski kitaplarını biriktirmeye başlarlar.
  • Kişinin okuma isteği çok fazladır ancak zamanı yoktur veya başka uğraşlarla ilgilenirler.
  • Çok iyi okuyucu olduklarının başkaları tarafından görülmesini isterler. Bu yüzden çok fazla kitap satın alırlar ve sergilerler. Ancak çevresinin bu kitapları gerçekten okuyup okumadığını sormasından korkarlar. Bu durumda ise yalana başvurabilirler.

Tedavisi Nedir?

Tsundoku sendromunun tedavisi kişilerin bu durumu farkına varıp kendilerini dizginlemeye çalışmalarıdır. Eğer rahatsızlık günlük hayatı olumsuz yönde etkilemeye başlamışsa, finansal ve sosyal problemlere neden oluyorsa profesyonel yardım gereklidir. Bu durumda tedavi için diğer bağımlılık tedavilerindeki benzer yöntemler kullanılır. Hastalığın seviyesine göre psikoterapi ya da gerekliyse ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu hastalığın tedavisi için sunulan bazı ipuçları şunlardır;

  • Daha önce aldığınız bir kitabı okuduysanız, yeni bir kitap satın almak bu durumun bağımlılık haline gelmemesinin en kolay yoludur.
  • Dijital materyalleri tercih etmelidirler. Bu sayede evde kitaplar için alan sorunu da çözüme kavuşur.
  • Sesli kitapları dinlemek vakitten tasarruf etmelerine yardımcı olarak yolda, alışverişte, spor yaparken kitaplardan istifade etmenin pratik bir yoludur.
  • Keyif almadıkları kitapları okumayı bırakarak gerçekten yararlı olduğunu düşündükleri kitapları tercih etmeleri okunmamış kitapların biriktirilmesini önlemede yardımcı olabilir.

Kaynakça

  1. ^ ""Tsundoku," the Japanese Word for the New Books That Pile Up on Our Shelves, Should Enter the English Language". Open Culture. 24 Temmuz 2014. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  2. ^ Brooks, Katherine (19 Mart 2017). "There's A Japanese Word For People Who Buy More Books Than They Can Actually Read". The Huffington Post. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  3. ^ Tobar, Hector (24 Temmuz 2014). "Are you a book hoarder? There's a word for that". Los Angeles Times. 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 
  4. ^ "Tsundoku: The art of buying books and never reading them". BBC News. 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, web tabanlı bir yayını belirtir. Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir. Yayıncının seçimine göre okuyucular yazılara yorum yapılabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bunun dışında, geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Fince</span> Sondan eklemeli Finlandiyanın resmi dili

Fince (

<span class="mw-page-title-main">Apollon</span> Antik Yunan Tanrısı

Apollon, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye</span> gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türü

Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Hastalık</span> organizmaları olumsuz etkileyen anormal durum

Hastalık, bir organizmanın tamamının veya bir kısmının yapısını veya işlevini olumsuz yönde etkileyen ve hemen herhangi bir dış yaralanmaya bağlı olmayan belirli bir anormal durumdur. Hastalıklar genellikle belirli belirti ve semptomlarla ilişkili tıbbi durumlar olarak bilinir. Bir hastalığa patojenler gibi dış faktörler veya iç işlev bozuklukları neden olabilir. Örneğin, bağışıklık sisteminin dahili işlev bozuklukları, çeşitli bağışıklık yetmezliği, aşırı duyarlılık, alerjiler ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli farklı hastalıklara neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İntihar</span> kişinin kendi ölümüne neden olan kasıtlı eylemi

İntihar veya özkıyım, bir bireyin, neticesinin ölüm olacağının bilincinde olarak, kendisinin ölümüne yol açacak bir eylem yapmasıdır. Risk faktörleri arasında; majör depresif bozukluk, akıl hastalıkları, bipolar bozukluk, şizofreni, kişilik bozuklukları gibi akıl hastalıkları, alkolizm ve madde bağımlılığı bulunmaktadır. Bireyin kendisine yönelik bir saldırganlık hâli olan intihar davranışı, birçok şiddet davranışının aksine her yaştan kişiyi etkilemekte olup, bireyin bilerek ve isteyerek kendi hayatına son vermesi olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Down sendromu</span> genetik bozukluk

Down sendromu, trizomi 21 ya da mongolizm; genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir bozukluktur. Down sendromu, bireyin 1 yaşından daha uzun süre yaşayabildiği tek otozomal trizomidir.

Okuryazarlık; bir dilin yazınlarını okuyabilme, okunan ögeleri algılama ve kavrama yetisine sahip olunmasıdır.

Şizoid kişilik bozukluğu, insan ilişkilerinde ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylemler ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ile ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğudur. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip bireyler, insanlarla yakın duygusal bağlar kurmadıkları gibi bilinç düzeyinde böyle bir bağ kurma ihtiyacı da hissetmezler. Bu sebeple utangaç insanlardan farklıdırlar. Başkalarının duygusal beklentilerine karşılık veremezler. Olumlu veya olumsuz eleştirilere genellikle tepkisiz kalırlar ve duygusal durumları genellikle değişmez. Çevrelerindeki insanlar tarafından soğuk olarak yorumlanmalarının nedenleri bunlardır. Tüm bu özellikler, kişilik yapılarının birer parçasını oluşturduğu için yaşamın sadece belli bir bölümünde değil, genelinde etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tourette sendromu</span>

Tourette sendromu, aynı şekilde kısa aralıklarla meydana gelen istemsiz, hızlı, ani bedensel tikler ve ses tiklerinin oluşturduğu nörolojik veya “nörokimyasal” kalıtsal bir rahatsızlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Yalnızlık</span>

Yalnızlık veya yalnız kalma, bir insanın boşluk duygusuyla karışık kendini dünyadan kopmuş hissetme duygusudur. Yalnızlık, arkadaş eksikliğinden veya başkalarıyla birlikte olma arzusundan daha da öteye giden bir duygudur. Yalnızlık çeken insan kendisini toplumdan kopmuş hissedebilir. Başka insanlarla anlamlı bir iletişime girmekte zorluk çeker. Yalnızlık çeken bir insan içindeki boşluk veya kopukluk hisleriyle doludur. Ayrıca yalnızlığın farklı türleri vardır. Örneğin bir kişi kalabalık içinde de yalnız hissedebilir. Yalnızlık, sadece etrafında kimsenin olmaması değildir.

J.R.R. Tolkien'in kurgusal evreninde Mîm, Orta Dünya'daki son Bodur-cücelerdendir.

Monomani, bir fikir, şüphe, zan veya gâyenin esiri hâline geldiği; kişinin bu fikir, şüphe, zan veya gâyeden başka bir şey düşünemez duruma geldiği, bu durumun bir sanrı hâline geldiği aşırı ve abartılı bir ruh hâli, zihinsel bir hastalık.

iBooks

iBooks Apple'ın yayınladığı e-kitap programıdır. iPad sürümü 27 Ocak 2010 tarihinde duyurulmuştur ve 2010'un ortalarında iOS 4 ile iPhone ve iPod Touch versiyonları da yayınlanmıştır.

Yayımcılık ya da yayıncılık, basılı medya yoluyla bilgi ve edebiyat yayma işi. Yayımlanan bilgi umuma açık olmalıdır. Bazen yazarlar yayımcılığı da üslenir.

Astrafobi, gök gürültüsü ve şimşeklere karşı duyulan anormal korkudur. İnsanlarda ve eğitilebilen hayvanlarda, tedavi edilebilen bir fobidir. Astrofobi kelimesi Yunancadaki ve kelimelerinden türemiştir.

<i>Chūnibyō Demo Koi ga Shitai!</i>

Chūnibyō Demo Koi ga Shitai! veya kısaca Chū-2, Torako tarafından yazılan bir light novel serisidir. 2010 Kyoto Animation Ödülleri'nde şeref ödülü kazandı ve seri, Haziran 2011-Kasım 2017 tarihleri arasında Kyoto Animation'un KA Esuma Bunko baskısı altında yayınlandı. Seri, kendi chūnibyō sendromu belirtilerini sergileyen Rikka Takanashi adında bir kızla tanışana kadar utanç verici geçmiş görkemli sanrılarından kurtulmaya çalışan Yūta Togashi adında bir lise öğrencisini anlatmaktadır.

Yabancı el sendromu (YES) veya Dr. Garipaşk sendromu, kişinin ellerinden birisinin bireyin bilincinden bağımsız, "kendi bilinci varmış gibi" hareket etmesine sebep olan nörolojik bir sendromdur. Yani kısaca kişinin iki elinden biri, kontrolsüz olarak hareket eder; ancak bu hareket kasılma, fırlama gibi anlamsız hareketler değildir. Tıpkı beyin kontrolünde, sanki kişi gerçekten isteyerek hareket ettiriyormuş izlenimi verir.

<span class="mw-page-title-main">Kurumlar sosyolojisi</span>

Toplum, ortak bir coğrafi mekandan, kurumsallaşma davranış biçimleri sergileyen ve bir arada yaşayan bireylerden oluşmuş bir bütündür. Toplumu oluşturan bireyler arasında düzenli ilişkiler ve davranış kalıpları vardır. Davranış kalıpları, dil ve kültür sayesinde oluşur. Toplumun sahip olduğu bu davranış kalıpları zamanla değişebilir.