İçeriğe atla

Tsukemono

Tsukemono

Tsukemono (Japonca漬物; "turşu"), Japon mutfağında genellikle tuz ve salamura içinde turşulanmış[1] veya yatırılmış pirinç kepeğinden yapılan[2] korunmuş sebzelerdir. Genellikle pirinç ile birlikte bir okazu (yan yemek), içecekler ile birlikte bir otsumami (aperitif), yemekte süsleme olarak ve Japon çay seremonisinin kaiseki bölümünde bir öğün olarak servis edilir.

Kaynakça

  1. ^ Reid, Libby (Ağustos 2008). TSUKEMONO: A Look at Japanese Pickling Techniques (PDF). Kanagawa International Foundation. s. 4. 24 Kasım 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  2. ^ Hisamatsu, Ikuko (2013). Tsukemono Japanese Pickling Recipes. Japonya: Japan Publications Trading Co., LTD. and Boutique-sha, Inc. s. 6. ISBN 978-4-88996-181-2. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pilav</span> Pirinç temelli yemek

Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Japon mutfağı</span>

Japon mutfağı, Japonya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Japonya'nın geleneksel mutfağı (washoku), miso çorbası ve diğer yemekler ile pilav üzerine kuruludur ve mevsimlik malzemelere vurgu yapılmaktadır. Garnitürler genellikle balık, salamura sebze ve et suyunda pişirilmiş sebzelerden oluşur. Japonya bir ada ülkesi olduğundan dolayı balık ile diğer deniz ürünleri içeren yemeklere de çok sık rastlanmakta olup genellikle ızgara yapılır, ancak aynı zamanda saşimi veya suşi olarak çiğ olarak da servis edilir. Deniz ürünleri ve sebzeler de tempura olarak hafif bir hamurda kızartılır. Pirinç dışında, soba ve udon gibi erişteler de bir temel gıda maddesidir. Japonya'da ayrıca, oden adı verilen et suyunda balık ürünleri veya sukiyaki ve nikujagada sığır eti gibi birçok kaynatılmış yemek bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yakitori</span>

Yakitori Japon mutfağından bir tür tavuk kebabıdır. Kushiyaki olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Suşi</span> Japon yemeği

Suşi,, genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Suşi stilleri ve sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da adlandırılan suşi pirincidir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Mochi</span> Japon pirinç keki

Moçi, moçigome, kısa taneli yapışkan pirinç ve bazen su, şeker ve mısır nişastası gibi diğer bileşenlerden yapılan Japon pirinç kekidir. Pirinç ezilerek özel yöntemlerle hamur kıvamına ve istenen şekle getirilir. Japonya'da geleneksel olarak moçitsuki adı verilen bir törenle yapılır. Yıl boyunca yenen moçi, Japon Yeni Yılı için geleneksel bir besindir ve bu süre zarfında genellikle satılır ve yenir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Suşi tarihi</span>

Suşi tarihçesi.

<span class="mw-page-title-main">Hanami</span> baharda çiçeklere hayranlıkla bakan Japon geleneği

Hanami, geleneksel bir Japon çiçek seyretme festivalidir. Japonya'da Mart ayı sonundan Mayıs'ın başına kadar ve Okinawa Adası'nda Şubat ayının başlangıcında tüm sakuralar çiçek açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Onigiri</span> beyaz pirinçten yapılan ve genellikle nori sarılmış bir Japon yemeği

Onigiri veya omisubi , beyaz pirinçten yapılan, üçgen veya silindir haline getirilen ve genellikle nori sarılmış bir Japon yemeğidir. Geleneksel olarak bir onigiri turşu ume (umeboshi), tuzlu somon, katsuobushi, kombu, tarako veya doğal koruyucu olarak başka bir tuzlu ya da ekşi katkı maddesi ile doldurulur.

<span class="mw-page-title-main">Umeboshi</span>

Umeboshi, bir Japon ekşi konserve meyvesidir. Umeboshi yaygın bir tsukemono (turşu) türü olup son derece ekşi ve tuzludur. Genellikle kahvaltı ve öğle yemeğinde pirinç için yan yemek veya onigiri içinde servis edilir. Bazen haşlanmış olarak veya akşam yemeği için çeşnili olarak sunulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beni shōga</span>

Beni shōga Japonca: 紅生姜, bir tsukemono türüdür. İnce dilimlenmiş zencefilden yapılır, kırmızıya boyanır ve umezuda tuzlanır. Genellikle gyūdon, okonomiyaki ve yakisoba gibi yemeklerle servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Arroz rojo</span>

Arroz rojo veya diğer kullanımıyla İspanyol pilavı, beyaz pirinç, domates, sarımsak, soğan ve diğer bileşenlerden yapılmış Meksika mutfağına ait garnitür. Genellikle diğer Meksika yemeklerinin yanında servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gyūdon</span>

Gyūdon, dashi, soya sosu ve mirin ile tatlandırılmış hafif tatlı bir sosla kaynatılmış biftek ve soğan ile kaplanmış bir kase pirinçten oluşan bir Japon yemeğidir. Ayrıca çoğunlukla shirataki erişte de bulunur ve bazen çiğ yumurta veya yumuşak haşlanmış yumurta ile kaplıdır. Japonya'da çok popüler bir gıda olan ve genellikle beni shōga, shichimi ve miso çorbası ile birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Donburi</span>

Donburi, Japon mutfağı balık, et, sebze ya da birlikte kaynatılan ve pirincin üzerinde servis edilen diğer bileşenlerden oluşan bir pirinç kase yemeğidir. Donburi yemekleri, donburi olarak da adlandırılan büyük boy pirinç kasesinde servis edilir. Donburiye bazen pirinçte tatlandırılmış veya tuzlu yemekler de denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matcha</span> özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozu

Matcha, özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır. Maçça tozuna da “Maçça” denir.

<span class="mw-page-title-main">Nikujaga</span>

Nikucaga, Japon mutfağında tatlandırılmış soya sosuyla haşlanmış et, patates ve soğandan oluşan bir yemektir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında Japon İmparatorluk Donanması şefleri tarafından Tōgō Heihachirō isteği sonucu icat edildi. Genel olarak, patates çoğunlukla bir lezzet kaynağı olarak hizmet eden et ile birlikte, yemeğin büyük kısmını oluşturur. Genellikle sıvının çoğu azaltılıncaya kadar kaynatılır. Kıyılmış sığır eti de popüler olmasına rağmen ince dilimlenmiş sığır eti en yaygın kullanılan ettir. Doğu Japonya'da ise sığır eti yerine genellikle domuz eti kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Furikake</span>

Furikake, kurutulmuş balık, susam tohumu, kıyılmış deniz yosunu, şeker, tuz ve monosodyum glutamat karışımından elde edilen bir Japon çeşnisidir. Genel olarak pişmiş pirinç, sebze ve balık üzerine serpilir. Genellikle karışıma katsuobushi veya okaka, dondurularak kurutulmuş somon tanecikleri, shiso, yumurta, toz miso, sebzeler gibi diğer lezzetli içerikler de eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Omuraisu</span>

Omuraisu, kızartılmış pirinçten yapılan ve genellikle ketçapla kaplanmış bir omlet içeren yōshoku yemeğidir. Omu ve raisu, omlet ve pirinç kelimelerinin birleşimi olmakla birlikte, isim Gairaigo'nun bir örneğidir. Genellikle evde pişirilen ve sıklıkla Japonya'daki batı tarzı yemeklerde bulunan popüler bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">İran mutfağı</span>

İran mutfağı İranın yöresel mutfağıdır. İran'ın yüzyıllar içerisinde ilişki kurduğu bölge ve ülkelerin mutfaklarından da izler taşır: Türk mutfağı, Yunan mutfağı, Mezepotamya mutfağı, Orta Asya mutfağı, Kafkasya mutfağı ve Rus mutfağı bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Namasu</span>

Namasu, ince dilimlenmiş çiğ (nama) sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan, pirinç sirkesinde (su) birkaç saat marine edilmiş ve hafifçe salamura edilmiş bir Japon yemeğidir. Namasu, Nara döneminde Çin'den Japonya'ya getirildi.