İçeriğe atla

Tsugaru Boğazı

Tsugaru Boğazı
Japonya üzerinde Tsugaru Boğazı
Tsugaru Boğazı
Tsugaru Boğazı
Genel Bilgiler
Ülke(ler)Japonya
Bölge(ler)Aomori (prefektörlük), Hokkaidō
Koordinatlar41°19′59.99″K 140°19′59.99″D / 41.3333306°K 140.3333306°D / 41.3333306; 140.3333306
Ayırdığı topraklarHonshū← →Hokkaidō
TürBoğaz
Bağladığı sularJapon Denizi→ ←Büyük Okyanus
En derin noktası449 m (1.473 ft)
En dar yeri19,5 km (12,1 mi)
BağlantıSeikan Tüneli
Wikimedia Commons
Harita
Tsugaru Yarımadası ve Tsugaru Boğazı
Tappi Misaki

Tsugaru Boğazı (Japonca津軽海峡 Tsugaru Kaikyō), Japon Denizi ve Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan, Japonya'nın kuzeyindeki Honshū ve Hokkaidō adalarının arasındaki bir boğazdır. Bu boğaz, adını Aomori prefektörlüğünün batı bölgesinden almıştır. Honshū adasındaki Tsugaru Yarımadası'nda bulunan Tappi Misaki ve Hokkaidō adasındaki Matsumae Yarımadası'nda bulunan Shirakami Misaki, boğazın en dar noktasıdır (19.5 km) ve altından Seikan Tüneli geçer.

Nükleer silahlar taşıyan Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin ve denizaltıların, Japonya sınırları içindeki nükleer silah yasağını ihlal etmemesi için, Japonya'nın normal şartlardaki 12 deniz mili olan karasuları sınırı, bu boğazlar için 3 deniz miline (5,6 km) düşürülmüştür.[1]

Tsugaru Boğazı'nın, aralrında ortalama 20 km bulunan ve maksimum derinliği 200 ila 140 m arasında değişen doğu ve batı yakalarına sahiptir.[2]

Geçmişte yolcular ve navlun, çoğu zaman boğazdan yaklaşık 4 saatlik feribot yolculuğu vasıtasıyla geçerdi. Günümüzde Seikan Tünel'i, daha pratik; ancak daha pahalı bir alternatif sağlar, bu tünel sayesinde boğazı geçiş süresi, feribota kıyasla yarı yarıya azalmaktadır. Shinkansen trenleri Hakodate'yi boylu boyunca geçeceği zaman (projenin 2015'te tamamlanması düşünülmektedir), yolculuk süresinin 50 dakikaya düşeceği düşünülmektedir.[3]

26 Eylül 1954'te Tōya Maru isimli feribotun boğazda batmasıyla 1.172 kişi ölmüştür.[4]

İngiliz kâşif ve doğabilimci Thomas Blakiston, Hokkaido'daki hayvanların kuzey Asya türleriyle ve Honshu'dakilerin ise güney Asya türleriyle akraba olduğunu fark etmiştir. Bu yüzden Tsugaru Boğazı etrafında, "Blakiston Line" olarak bilinen temel zoocoğrafik bir sınır kurulmuştur.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Kyodo News, "Japan left key straits open for U.S. nukes 25 Mayıs 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi", Japan Times, June 22, 2009.
  2. ^ Tsuji, H., Sawada, T. and Takizawa, M. (1996). "Extraordinary inundation accidents in the Seikan undersea tunnel". Proceedings of the Institution of Civil Engineers, Geotechnical Engineering. 119 (1). ss. 1-14. 
  3. ^ Morse, D. (Mayıs 1988). "Japan Tunnels Under the Ocean". Civil Engineering. 58 (5). ss. 50-53. 
  4. ^ "Seikan Railroad Ferryboat Accident, Failure Knowledge Database". Japan Science and Technology Agency. 22 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Nature in Japan" (PDF). Ministry of the Environment Government of Japan. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıldeniz</span> Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusuna bağlı bir deniz

Kızıldeniz, Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Kızıldeniz, adını, Yunanca Ερυθρά Θάλασσα ve Latince "Mare Rubrum"un çevirisinden almıştır. Kızıldeniz, yerel halk tarafından şap denilen mercan kayalıklarından dolayı "Şap Denizi" olarak da bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km olup, bazı kaynaklarda 1900 km ya da 2350 km diye geçmektedir. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep Boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Akashi Kaikyō Köprüsü</span>

Akashi Kaikyō Köprüsü , Japonya'da, Kobe şehri ile Awaji adasını birbirine bağlayan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nden sonra dünyanın en uzun 2. asma köprüsüdür. 1991 metre uzunluğundadır, en yüksek noktası 282,8 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Honşū</span> Japonyanın en büyük ve en kalabalık adası

Honshū, Japonya'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō'nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku'nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū'nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava'dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chiba (prefektörlük)</span>

Chiba prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinde yer almakta olup Boso Yarımadası'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 5,156.15 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2010 tarihi itibarı ile 6,201,046'dır. Prefektörlüğün merkezi Chiba şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Körfezi</span> Tokyoda bir körfez

Tokyo Körfezi, Japonya'nın Kanto bölgesi'nin güney kısmında yer alan bir körfezdir. Eski adı Edo Körfezi 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Boğazı</span>

Tatar Boğazı Rusya'nın Sahalin adasını, Asya ana karasından ayıran, Ohotsk Denizi'ni Japon Denizi'ne bağlayan ve Büyük Okyanus'ta bulunan bir boğazdır. 900 km uzunlukta, 4 ila 20 m derinlikte ve en dar kısmı 7.3 km genişliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Seikan Tüneli</span>

Seikan Tüneli, Japonya'da Honshu ve Hokkaido adalarını birbirine bağlayan ve 53.85 kilometrelik demiryolu tünelidir. Dünyanın en uzun demiryolu tüneli olup 23.3 kilometresi denizin altından geçmektedir. Tünel en derin yerinde deniz seviyesinden 240 metre aşağısında ve deniz dibinden ise 100 metre derinlikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'daki adalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Japonya 14.125 adadan oluşan bir ada ülkesidir ve bunların yaklaşık 260'ında yerleşim vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Boğazı</span> Doğu Çin Denizi ve Japon Denizini, Pasifik Okyanusunun kuzey batısına bağlayan, Japonya ve Güney Kore arasındaki bir boğaz

Kore Boğazı Japonya ve Güney Kore arasındaki bir boğazdır, Doğu Çin Denizi ve Japon Denizini Pasifik Okyanusunun kuzey batısına bağlar. Boğaz, Tsushima Adası tarafından batı kanalına ve Tsushima Boğazına ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Izu Yarımadası</span> Japonyanın Honshū Adasında bulunan bir yarımada

Izu Yarımadası, Japonya'nın Honshū Adası'nda bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Pasifik Okyanusu kıyısında Shizuoka prefektörlüğü sınırları içerisinde yer almakta olup derin girintili kıyılara sahip dağlık bir yapıya sahiptir. Yarımadanın yüzölçümü 1,421.24 km² olup nüfusu 2005 yılı itibarı ile 473,942'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sakız Boğazı</span>

Sakız Boğazı, Sakız Adası ile Karaburun Yarımadası arasında, Ege Denizi'nde yer alan boğaz. Boğaz aynı zamanda Yunanistan ile Türkiye'yi birbirinden ayıran siyasi sınırdır. Boğazın genişliği yaklaşık 7 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Shimokita Yarımadası</span> Japon Yarımadası

Shimokita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moji</span>

Moji, Japonya'nın Kitakyushu kentinin yedi semtinden biridir. Semt, kentin doğu ucunda yer almakta olup Kanmon Boğazı'nın karşısındaki Şimonoseki kentine bakmaktadır. Yüzölçümü 73,67 km² olan semtin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 93.706'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō Shinkansen</span>

Hokkaidō Shinkansen, Japonya'da Hokkaido Railway Company tarafından işletilen bir shinkansen demiryolu hattıdır. Hat 148,9 km uzunluğunda olup Seikan Tüneli aracılığı ile Aomori ve Hakodate şehirlerini birbirine bağlamaktadır. Hattın 2030 yılında Sapporo'ya kadar uzatılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sōya Burnu</span>

Sōya Burnu, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nda bulunan bir burundur. Burun, Sōya alt prefektörlüğüne bağlı Wakkanai kentinde yer almaktadır. Hokkaidō'nun en kuzey noktası olup bir km kuzeybatısında bulunan Bentenjima Adası Japonya'nın en kuzey noktası olmasına karşın Japonya'nın En Kuzey Noktası Anıtı (日本最北端の地の碑) bu burunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tōya Maru</span>

Japonya'ya ait feribot Toya Maru, 26 Eylül 1954'te Hokkaido ve Honşu adaları arasındaki Tsugaru Boğazı'nı geçerken Marie Tayfunu nedeniyle battı. Kazada 1.153 kişinin öldüğü açıklandı. Ancak feribota biletsiz binen çok sayıda yolcu olduğu için tam ölü sayısı hiçbir zaman kesinlik kazanmadı.

<span class="mw-page-title-main">2024 Noto Yarımadası depremi</span> 1 Ocak 2024te meydana gelen deprem

2024 Noto Yarımadası depremi, 1 Ocak 2024'te merkez üssü Japonya'nın Ishikawa prefektörlüğü'nün Noto Yarımadası'nda bulunan Suzu şehrinin 7 km kuzeybatısı olan, 7.5 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Japonya yerel saati ile 16.10'da meydana gelen sarsıntı sonucu Japonya Denizi boyunca 6.58 m'ye varan tsunami meydana meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tsugaru Yarımadası</span>

Tsugaru Yarımadası, Japonya'nın Aomori prefektörlüğünde bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Honshū'nun en kuzeyinde yer almakta olup adayı Hokkaidō'dan ayıran Tsugaru Boğazı'na doğru kuzeye doğru uzanır. Batısında Japonya Denizi ve doğusunda ise Aomori Körfezi ve Mutsu Körfezi bulunmaktadır. Yarımada, kuzey ucundaki Tappi Burnu'ndan güney ucundaki Hakkōda Dağları'na kadar Tsugaru Dağları tarafından ikiye ayrılır. Tsugaru Boğazı'nın kuzeyinde, Seikan Tüneli ile bağlandığı Hokkaidō'nun Oshima Yarımadası yer alır.