İçeriğe atla

Tsivi

Tsivi
Saadanaio köyündeki Tsivi Nehri
Saadanaio köyündeki Tsivi Nehri
Genel bilgiler
KaynakEgrisi Dağları
Kaynak rakımı363 m
AğızRioni Nehri
Uzunluk60 km
Havza alanı199 km²

Tsivi (Megrelce: ცივი veya ცივა) Gürcistan'ın Martvili ve Senaki kentlerinden geçerek Rioni Nehri'ne karışan bir nehirdir. Egrisi Dağları'ndan doğan nehrin uzunluğu 60 km, havza alanı 199 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı suları ile beslenir. Tüm yıl boyunca, özellikle yazın ve sonbaharda sel baskınlarına neden olmasıyla bilinir. Nehrin suyu eskiden su değirmenlerinde kullanılmaktaydı.

Nehrin yıllık ortalama debisi 6.17m³/saniyedir.

Kaynakça

Abkhazava I., Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, 11. cilt, Tiflis, 1987, s. 212.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nehir</span> doğal su yolu

Nehir ya da ırmak, genellikle denizlere, göllere ya da bir başka büyük akarsuya dökülen, özellikle genişliği ve taşıdığı su miktarı bakımından büyük akarsulara verilen genel isimdir. Kimi durumlarda ise bir başka suya ulaşmadan yer altında kaybolduğu ya da tamamen kuruduğu da görülmektedir. Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Nehri</span> Türkiyenin Karadeniz bölgesinde bir ırmak

Sakarya Nehri Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu'nun ise en büyük akarsuyudur. Nehir, ismini Yunan Mitolojisi'ndeki nehir tanrısı Sangarius'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gediz Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Gediz Nehri, Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri'nden sonra ikinci büyük akarsudur.

<span class="mw-page-title-main">Nehir ağzı</span> bir nehrin sonu

Nehir ağzı, bir nehir ile nehrin döküldüğü su kütlesinin birleştiği yerdir. Nehir ağızlarında tortulanma biriktiği durumlarda delta, kıyı oku, sığlık gibi coğrafi oluşumlara rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle</span> Türkiyeden Iraka akan ırmak

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Mississippi (nehir)</span> Kuzey Amerika kıtası ve ABDnin en uzun akarsuyu.

Mississippi Nehri, Kuzey Amerika'nın en uzun nehridir. Çok büyük bir kısmı ABD (%98.5) ve birazı da Kanada sınırları içinde akar. Kolları olan Missouri ve Jefferson nehirleriyle birlikte toplam uzunluğu 6.275 km'yi bulur ve bu haliyle Nil, Amazon ve Yangtze nehirlerinden sonra dünyanın en büyük 4. nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Ganj</span> Hindistanın kuzey topraklarından ve Bangladeşten geçen 2.700 km uzunluğundaki akarsu

Ganj Nehri, Hindistan'ın kuzey topraklarından ve Bangladeş'ten geçen 2.704 km uzunluğundaki akarsu. Doğu yönünde, Bengal Körfezi'ne doğru akar ve Brahmaputra Nehri ile birlikte 4/5'i Bangladeş'e ait olan, 45.000 km²'lik bir delta yaparak körfeze dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi</span>

Maden suyu için, Borcomi (su) sayfası'na bakın.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Nil</span> Afrikadaki başlıca nehir ve dünyanın en uzun nehri

Nil, 6650 km. uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah olmak üzere üç ana kolu vardır. Nehrin en uzaktaki kaynağı Burundi'de oğu Afrika Göller Bölgesi'ndeki Kagera Nehri olarak doğar ve Tanzanya, Ruanda ve Uganda sınırlarını oluşturarak Victoria Gölü'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Aktaş Gölü</span> Gürcistan ve Türkiye arasında bir göl

Aktaş Gölü, Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik oluşumlu bir göldür. Gölün kıyısında yer alan Kenarbel köyünün Gürcüce eski adından dolayı Kenarbel Gölü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rioni Nehri</span> Gürcistanda bir nehir

Rioni veya Rion Nehri Gürcistan'ın batısındaki başlıca nehirdir. Raça bölgesindeki Kafkas Dağları'ndan doğan nehir, Poti şehrinin kuzeyinden geçerek batıya doğru ilerler ve Karadeniz'e akar. Bir zamanlar Kolhis'in antik kentlerinden olan Kutaisi şehri, nehrin yanına kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tshenistskali</span> Gürcistanda bir nehir

Tshenistskali Kuzey Gürcistan'da bulunan bir nehirdir. Kaynağı Kafkas Dağları olan nehrin kaynağı Aşağı Svaneti'deki Lentehi bölgesinin en doğusunda konumlanmıştır. Rioni Nehrinin bir kolu olan nehrin uzunluğu 184 kilometredir. Lentehi ve Tsageri gibi küçük kasabaların yanından geçen nehir, Samtredia kentinin yanından Rioni Nehrine katılır. Tshenistskali Nehrinin ana kolları ise şöyle sıralanmaktadır: Zseho, Heleldula, Canolula (sağdan), Kobişuri, Leuseri, Hopuri (soldan).

<span class="mw-page-title-main">Magana</span> Gürcistandaki nehir

Magana, Egrisi Dağları'nda 2460 metre yükseklikte doğan ve Enguri nehrine karışan, Gürcistan'daki bir nehirdir. Uzunluğu 34 kilometre olan nehrin havza alanı 141 kilometrekaredir. Kar, yağmur ve yeraltı sularıyla beslenir. Taşkınlara sebep olmasıyla bilinmektedir. Nehrin yıllık ortalama debisi 8.1m³/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Noğela</span> Gürcistandaki nehir

Noğela, Gürcistan'daki Rioni Nehri'nin sağ koludur. Deniz seviyesinden 680 metre yükseklikte doğan nehrin uzunluğu 51 km, havza alanı 130 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. Nehirden maksimum akış Temmuz ve Kasım aylarında, minimum akış ise kış aylarında gerçekleşir. Nehrin yıllık ortalama debisi 4.86 mW/saniyedir.

<span class="mw-page-title-main">Çvanistskali</span> Gürcistandaki nehir

Çvanistskali veya Nagvarevistskali, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Şuahevi sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sağ koludur. Mesheti Sıradağları'nın güney yamacında, 2415 metre rakımlı tepelerde doğar. 27 kilometre uzunluğundaki nehrin havza alanı 189 kilometrekaredir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbaharda taşkınlara sebep olan nehrin suyu yazın ve kışın toprak tarafından emilir. Nehir ağzında yıllık ortalama su akışı 5.24 mW/saniyedir.