İçeriğe atla

Tsinghua Üniversitesi

Tsinghua Üniversitesi
清华大学
Qīnghuá Dàxué
Harita
Slogan自强不息、厚德载物[1]
Özdisiplin ve sosyal sorumluluk[2]
Kuruluş1911
BağlılıkAEARU, APRU, C9, BRICS Üniversiteleri Ligi
Akademik personel3.133
Lisans öğrencileri15.184
Lisansüstü öğrencileri16.524
KonumPekin, Çin
YerleşkeŞehir içi, 395 hektar
Web sitesiTsinghua Üniversitesi
Çin, Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nin 1950'lerde inşa edilen ana yönetim binası.

Tsinghua Üniversitesi (Çince (basitleştirilmiş): 清华大学; Çince (geleneksel): 清華大學; pinyin: Qīnghuá Dàxué), Çin'in başkenti Pekin'de bulunan, elit C9 Ligi'ne üye olan araştırma üniversitesidir. 1911'de kurulan Tsinghua Üniversitesi, Çin'deki en seçici ve en saygın üniversitelerinden biri sayılır ve uluslararası sıralamalara göre Pekin Üniversitesi'yle beraber Çin'deki en iyi iki üniversiteden biridir.[3][4][5][6]

Tsinghua Üniversitesi, Pekin'in kuzeybatısındaki Haidian semtinde bulunur ve Pekin Üniversitesi kampüsünün tam yanındadır. Günümüze kadar kendi ismi için üniversite tarafından kullanılan yazılış şekli, Pinyin'in kullanıma girmesinden önceki döneme dayanır ve kendi geleneğini muhafaza etmek için Pinyin'in kullanıma girmesinden sonra bu eski yazılış şeklini kullanmaya devam etmeye karar verdi. "Özdisiplin ve sosyal sorumluluk" mottosuyla Tsinghua Üniversitesi kendini akademik mükemmellik, Çin toplumunun iyiliği ve küresel kalkınmaya adanmış olarak tanımlar.[7][8]

İlgili kişiler

Profesörler

Mezunlar

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Tsinghua University ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça

  1. ^ "学校沿革 (Chinese)". Tsinghua U. 30 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2014. 
  2. ^ "General Information". Tsinghua U. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2014. 
  3. ^ "Academic Ranking of World Universities - 2010". 30 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  4. ^ "QS World University Rankings - Asian University Rankings results". 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  5. ^ "China University Ranking". 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  6. ^ "China Education Ltd. - University in China". 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2016. 
  7. ^ "Tsinghua University". 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2016. 
  8. ^ "Introduction of Tsinghua University". Tsinghua.edu.cn. 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Erciyes Üniversitesi</span> Kayseri"de kurulu devlet üniversitesi

Erciyes Üniversitesi, Kayseri'de 1978'de kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pinyin</span> Standart Mandarin için Çince yazısında kullanılan romanizasyon sistemi

Pinyin ya da Hanyu Pinyin Standart Mandarin için Çince yazısında kullanılan romanizasyon sistemidir. Yani her biri ayrı bir ideogram olan Çince karakterlerin Latin alfabesi ile yazılıp okunabilmesini sağlar. Bu sistem 1979 yılından itibaren Çin hükûmeti tarafından resmen benimsenmiştir. Pinyin sistemi, hem en yeni hem de Mandarince telaffuzu en yakın sunan romanizasyon yöntemidir. Artık eskimiş olan Wade-Giles sistemi geçmişte yaygın kullanılmasına karşın yavaş yavaş terkedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şanghay Jiao Tong Üniversitesi</span>

Şanghay Jiao Tong Üniversitesi Çin'in Şanghay şehrinde elit C9 Ligi'ne üye olan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhen</span> Guangdong, Çinde bir şehir

Shenzhen, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangdong eyaletine bağlı, İnci Nehri Deltası üzerinde yer alan bir il düzeyi şehir. Aynı zamanda eyalet altı şehir ve özel ekonomik bölge statülerine sahip olan bölge, Çin'in borsa pazarı merkezi ve önemli bir uluslararası pazar olarak kurulmasının öngörülmesiyle Ocak 1979'da eski Bao'an İlçesi'nin temelleri üzerinde kuruldu. Shenzhen şehrinin tamamı Shenzhen Özel Ekonomik Alanı'nın içinde bulunur. Şehir, güneyinde Hong Kong, kuzeyinde ise Huizhou ve Dongguan şehirleri ile komşudur. Shenzhen ayrıca Çin'de başta kurumsal yenilik ve ülkenin açılmasını yaygınlaştırmak olmak üzere birçok açıdan önemli deneysel ve örneksel roller üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Millî Kütüphanesi</span> Asyanın en büyük kütüphanesi

Çin Ulusal Kütüphanesi Asya'nın en büyük kütüphanesidir. Pekin'de bulunan yapı 26,3 milyonu aşkın kitap barındırmakta ve dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Çin yazınının en varsıl kaynaklarından biri olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Çin Normal Üniversitesi</span>

,

<span class="mw-page-title-main">Pekin Üniversitesi</span> Çin, Pekinde kurulu devlet üniversitesi

Pekin Üniversitesi, Çin'in Pekin şehrinde bulunan büyük bir araştırma üniversitesidir. Üniversite, Çin'in büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nin de üyesidir. İlk olarak 1898 yılında "Pekin İmparatorluk Üniversitesi" ismiyle kurulan kurum, Çin'in ilk çağdaş ulusal üniversitesidir. 1920'lerde ilerici düşünce için bir merkez haline gelen üniversite, bugün Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve uluslararası sıralamada yer almaktadır. Akademisyenlerin yanı sıra, Pekin Üniversitesi kampüs alanları ile de ünlüdür. Kampüslerinde geleneksel Çin mimarisinin güzel örnekleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vang Çişan</span>

Vang Çişan, Çinli siyasetçi, ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Bankası</span> Çinin merkez bankası

Çin Halk Bankası, Çin'in merkez bankasıdır. 1 Aralık 1948 tarihinde kurulmuş olup ülkenin para politikası yürütmek ve finans kurumlarını denetlemekten sorumludur. Merkezi Pekin'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jilin Üniversitesi</span>

Jilin Üniversitesi, Çin'in kuzeydoğusundaki Jilin eyaletinin başkenti Çangçun'da bulunan önder bir ulusal araştırma üniversitesidir. Çin Halk Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı tarafından doğrudan yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de zaman</span>

Çin'in coğrafi açıdan beş farklı zaman dilimini kapsamasına rağmen ülkenin tümünde resmî olarak Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın 8 saat ilerisindeki UTC+08.00 zaman dilimi izlenir. Ülkede izlenen resmî ulusal standart zaman, ülke içerisinde Pekin Zamanı, uluslararası olarak ise Çin Standart Zamanı olarak bilinir. 1991 yılından beri yaz saati uygulaması uygulanmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de eğitim</span> Çin Eğitim Bakanlığının işlettiği bir devlet eğitim sistemi

Çin'de eğitim, Çin Eğitim Bakanlığı'nın işlettiği bir devlet eğitim sistemidir. Tüm vatandaşların en az dokuz sene okul eğitimi görmesi şart. Hükûmetin finanse ettiği bu dokuz senelik zorunlu eğitim; altı ya da yedi yaşında başlayan altı senelik ilköğretim (小学) ve 12 ile 15 yaşları arasında üç senelik ortaokul (初中) eğitiminden ibaret; ancak bazı eyaletlerde beş senelik ilkokul ve dört senelik ortaokul var. Ortaokul sonrası ise Çinli öğrenciler üç senelik lise (高中) eğitimi görür.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Pedagoji Üniversitesi</span>

Pekin Pedagoji Üniversitesi, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir üniversitedir. 1902 yılında kurulmuş olup Çin'deki en eski ve prestijli üniversitelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Yunanistan ilişkileri</span>

Çin-Yunanistan ilişkileri, Çin ile Yunanistan topraklarındaki hem tarihî hem de çağdaş devletler arasındaki ilişkileri içerir. Çin-Yunanistan ilişkilerinin en erken kaydı, Yunan tarihçi Ktesias'ın MÖ 5. yüzyılda Serika ülkesi hakkındaki yazılarda yer alır. Çağdaş dönemde Çin Cumhuriyeti, 1947 yılında Yunanistan başkenti Atina'da bir büyükelçilik işletmeye başladı; bunun ardından Çin Halk Cumhuriyeti devleti, 5 Haziran 1972 tarihinde Yunanistan ile ilişkiler kurdu. 2006 yılında iki ülke arasındaki ilişki "Stratejik Ortaklık" seviyesine yükseltildi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Çin ilişkileri</span>

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Sun Yat-sen Üniversitesi</span>

Sun Yat-sen Üniversitesi, Zhongshan Üniversitesi, olarak da bilinir, Çin'in Guangdong,Guangzhou şehrindeki ulusal bir devlet araştırma üniversitesi’dir. 1924'te devrimci ve Çin Cumhuriyeti'nin kurucusu Sun Yat-sen tarafından kuruldu ve onun adını aldı. Genel olarak Güney Kampüs olarak adlandırılan ana kampüsü, eski Lingnan Üniversitesi'nden kampüsü devralan Haizhu Bölgesi, Guangzhou'dadır. Üniversitenin Guangzhou, Zhuhai ve Shenzhen adlı üç şehirde beş kampüsü ve on bağlı hastanesi vardır. Önde gelen araştırma üniversiteleri için olan ülkenin Çifte Birinci Sınıf Üniversite Planı, Proje 985 ve Proje 211'in üyesidir.