İçeriğe atla

Tsinandali Parkı

Tsinandali Sarayı
Tsinandali Parkı

Tsinandali Parkı veya Aleksandre Çavçavadze Kompleksi, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'ten 80 km uzaklıkta, Telavi belediyesindeki Tsinandali köyünde yer alan tarihi ve mimari anıttır. Alexandre Çavçavadze kompleksi, 2006 yılında Gürcistan Cumhurbaşkanının kararnamesiyle, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları kategorisine eklenmiştir.[1]

Tarihi

Tsinandali Chavchavadze kompleksinin tarihi, I. Herakleios'un, köyü güçlendirmek için 17. yüzyılda Chavchavadze köylülerini buraya yerleştirmesiyle başlamıştır. Köylüler, 1680'de Tsinandali'ye yerleştiler. 1797'de II. Herakleios, Garsevan Chavchavadze'ye (Gürcistan'ın Rusya Büyükelçisi) Tsinandali ile birlikte, Zegaani, Napareuli ve Muganlo köylerini bağışlamıştır. İlk bina 1818'de, ikincisi ise 1831'de inşa edilmiştir. 1829 yılında inşa edilen su pompasıyla 12 hektarlık ormanlık alan elde edilmiştir. Bu alan, 1835 yılında Avrupalı dekoratörler tarafından bahçe parkına dönüştürülmüştür. 1840'ta, Alexander Çavçavadze bir şaraphane inşa etti. Yeni üzüm asmalarının tanıtımı ve şarap yapımındaki teknolojik yeniliklerin uygulanması parka adını vermiştir. Beyaz Tsinandali şarabı halen daha burada üretilmektedir. Günümüzde, Gürcistan ve Avrupa kültürlerinin ana buluşma noktalarından biri konumundadır.

Tsinandalı Prens Davit Çavçavadze Konağı

1846'da Alexander Çavçavadze'nin ölümünden sonra, Tsinandali bölgesi oğlu Davit'e miras kalmıştır. 1854 yılında Şeyh Şamil'ın Tsinandali'ye yaptığı saldırısı sırasında, saray, kütüphane ve parkın bir kısmı yıkılmış, Aleksandre Çavçavadze'nin aile üyeleri kaçırılmıştır. Bu olay sadece Rusya'yı değil, Batı'yı da şok etmiştir. 22 Mart 1855 tarihinde, yapılan müzakerelerin ardından, rehin değişimini içeren bir anlaşmanın bir parçası olarak, Şamil'in tutsak oğlu Camal el-Din ve 40.000 ruble gümüş karşılığında tutsak takası yapılmıştır.[2] Davit Çavçavadze mülkünü restore ettikten sonra, 1886'da Rus İmparatorluk Evlerini satın almış ve yeniden inşa etmiştir. Arazinin P. Bacauut tarafından yönetildiği dönemde mevcut saray inşa edilmiştir. 1886-1887'de, bölgeye, o dönemin Rus İmparatorluğu'ndaki en büyük şarap fabrikası ve yeni bir su kaynağı inşa edilmiştir.[3][4]

1946'da şairin müzesi, Alexander Çavçavadze'nin ölümünün yüzüncü yılını kutlamak için Gürcistan Bilimler Akademisi'nde bir akademisyen olan Giorgi Leonidze tarafından açılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2019. 
  2. ^ Gammer, Moshe (1992), Muslim resistance to the tsar , pp. 272-4. Routledge, ISBN | 0-7146-3431-X
  3. ^ "სოფელი წინანდალი". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Kakheti Region". web.archive.org. 21 Temmuz 2011. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kutaisi</span> Gürcistanın yasama başkenti ve en kalabalık üçüncü şehri

Kutaisi, Gürcistan'da İmereti Bölgesi'nde yer alan dünyanın en eski sürekli yerleşim yerlerinden biri ve geleneksel olarak başkent Tiflis'ten sonra Gürcistan'ın en büyük ikinci ve en kalabalık üçüncü şehridir. Tiflis'in 221 kilometre batısında, Rioni Nehri üzerinde yer alır. İmereti Bölgesi'nin merkezidir ve nüfusu 147.635'dir (2014).

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kartli-Kaheti Krallığı</span>

Kartli-Kaheti Krallığı (1762-1801) Kartli ve Kaheti krallıklarının 1762'de birleşmesiyle kurulmuş feodal devlettir. Krallık bugünkü Gürcistan'ın büyük bölümünü Türkiye'nin az bölümünü, Ermenistan'ın Kuzeyini ve Azerbaycan'ın Kuzeybatı topraklarını kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Georgiyevsk Antlaşması</span>

Georgiyevsk Antlaşması, Rus Çariçesi II. Katerina ile Kartli-Kaheti Kralı II. İrakli arasında 24 Temmuz 1783 tarihinde imzalanan antlaşma. Antlaşmayla Gürcistan, Rusya'nın koruması altına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandre Roinaşvili</span>

Aleksandre Roinaşvili, ilk Gürcü fotoğrafçı. Özellikle Kafkasya’nın doğası ve çağdaşı ünlü Gürcü aydınların fotoğraflarıyla tanınmıştır. Uzun zaman diliminde topladığı Gürcü, Kafkas, Doğu ve Avrupa kültürlerine özgü objelerle Kafkasya’da ilk bir “seyyar müze” kuran Roinaşvili, bu müzenin objelerini “Kafkasya Seyyar Müzesi Küçük Kataloğu”nda kayıtlara geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tsinandali</span>

Tsinandali, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde Telavi kentine bağlı bir köy. Tiflis'e 168 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batonis Kalesi</span>

Batonis Kalesi, anlamı, "batoni" (lord) kalesi, Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki başlıca şehirlerden Telavi'de yer alan, 17 ve 18. yüzyıllardan kalma mimari bir anıttır. Batonis Kalesi kompleksi, Kaheti krallarının kullandığı Farslaşmış sarayının ayakta kalan bölümlerini içermektedir. Arkeolojik ve etnografik sergiler, el yazmaları, nadir yayınlar ve askeri teçhizatın yanı sıra bir güzel sanatlar galerisinin de bulunduğu bir müze, kompleksin içinde yer almaktadır. 2007 yılında, kompleksteki birkaç yapı Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültürel Anıtları listesine eklenmiştir. Kompleks, 2018 yılında kapsamlı bir şekilde yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şervaşidze Sarayı</span>

Şervaşidze Sarayı, Abhazya/Gürcistan'ın Lihni köyündeki yıkık bir yapıdır. Saray, Abhazya hükümdarları Şervaşidze prensleri tarafından yaptırılmış ve 16 ile 19. yüzyıllar arasında hizmet vermiştir. 22 Temmuz 1866'da Rus İmparatorluğu'na karşı çıkan bir isyanda yok edilmiştir. Mevcut yapı, kalker, kumtaşı, tuğla ve diğer malzemelerden inşa edilmiş iki katlı bir binanın kalıntısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ruisi Katedrali</span>

Ruisi Meryem Ana Katedrali Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Ruisi köyünde konumlanmış bir Gürcü Ortodoks kilisesidir. Aslen 8-9. yüzyılda inşa edilen kilise, 11. yüzyılda yeniden modellenmiş ve 15. yüzyılda yeniden inşa edilmiştir. Doğusunda at nalı şekilli apsisi bulunan, uzun kubbeli bir Yunan haçı planlı kilisedir. Katedral, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ekaterine Dadiani</span>

Ekateriné Dadiani, Gürcü aristokrat ve Megrelya Prensliği'ne fiili olarak hükmetmiş son prenses. Megrelya'nın Osmanlı etkisine direnmesinde önemli rol oynamış, hem yurt içi hem de yurt dışında Gürcü sosyetesinin merkezinde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sakuneti</span>

Sakuneti, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası’nda, Kura Nehri’nin sağ tarafında, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 22 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baraleti</span>

Baraleti, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahalkalaki Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Ovası'nda, Baraleti Çayı kıyısında, deniz seviyesinden 1.680 metre yükseklikte yer alır. Ahalkalaki kasabasına 16 km uzaklıktadır.

Hospio, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahalkalaki Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Platosu'nda, deniz seviyesinden 1.720 metre yükseklikte yer alır. Ahalkalaki kasabasına 5 km uzaklıktadır.

Klde, Gürcistan’nın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi’nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası'nda, deniz seviyesinden 1.020 metre yükseklikte yer alır. Ahaltsihe kentine 9 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">V. Aleksandre</span>

V. Aleksandre 1741 ve 1746-1749 dönemleri hariç, 1720'den 1752'de ölümüne kadar İmereti kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Solomon</span>

II. Solomon Bagrationi Hanedanı'ndan, 1789'dan 1790'a ve 1792'den 1810'da Çarlık Rusya hükûmeti tarafından tahttan indirilene kadar İmereti'nin son kralıdır.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

Bavra, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahalkalaki Belediyesi'nde bir köydür. Ahalkalaki Platosu'nda, Abuli Deresi'nin Paravani Irmağı'na katıldığı noktada, deniz seviyesinden 1.590 metre yükseklikte yer alır.