
Bulgaristan millî futbol takımı, Bulgaristan'ı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Takım maçlarını Sofya'daki Vasil Levski Ulusal Stadyumu'nda oynamaktadır. Yıllarca uluslararası maçlarda birçok üst sıralardaki takımları yenmelerine rağmen 2004 Avrupa Futbol Şampiyonasından bu yana herhangi bir turnuvanın içerisinde yer alamadılar.

Torlak, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda Razgrad iline bağlı bir ilçe. İlçe dahil 3 adet yerleşim biriminden oluşur.

Işıklar, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Hezargrad (Razgrad) iline bağlı Deliorman bölgesi içerisinde yer alan çoğunluğu Türklerden oluşan ilçe ve aynı adlı ilçe merkezidir.

Pire, Yunanistan'da Attika coğrafi bölgesine bağlı bir liman kentidir. Pire, Atina şehir merkezinden 12 km uzaklıkta deniz kıyısında bulunur. Olympiacos SFP burada kurulmuştur. Şehirde futbol maçları Karaiskakis Stadyumu'nda, Basketbol maçları da Barış ve Dostluk Salonu'nda oynanır.

Bogomilizm, Orta Çağ'da Bulgaristan'da ortaya çıkıp Avrupa'nın doğu ve batısında pek çok ülkede insan kitlelerini etkilemiş bir dinî akımdır.
Samuil, aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Samuil, Razgrad, Bulgaristan'ın Razgrad şehrine bağlı belediye.
- Samuil, Tuna Bulgar Devleti çarı.
- Samuil (patrik), 1763-1768 ve 1773-1774 yılları arasında İstanbul'da Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği.

Samuil, 997 yılı ile 6 Ekim 1014 tarihi arasında tahtta kalan Birinci Bulgar Devleti çarı.

Vasil Levski Ulusal Stadyumu, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan stadyum. 43.230 kişilik kapasitesiyle ülkenin en büyüğüdür. 1953'te kullanıma açıldı. Adını ülkenin ulusal kahramanı Vasil Levski'den almaktadır. Bulgaristan millî futbol takımı maçlarını burada oynamaktadır. Ayrıca pek çok spor ve müzik etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Gavril Radomir, Ekim 1014 ile Ağustos ya da Eylül 1015 tarihleri arası Bulgaristan çarı. Samuil'in oğludur. Babasının hükümdarlığı sırasında, kuzeni İvan Vladislav ve İvan'ın tüm ailesi ihanet suçuyla Samuil tarafından ölümle cezalandırılmışlardır. Gavril'in müdahalesi en azından kuzeninin canını kurtardı. Feci bir mağlubiyet ile sonuçlanan Sperkhios Muharebesi sırasında babasının hayatını kurtardığı söylenir ve cesur bir savaşçı olarak nitelendirilir.

Kukla, Bulgaristan'ın Filibe ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.

Turtukaya, Bulgaristan'ın Silistre ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.
Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

Çaritsa veya Çariçe, Bulgaristan, Sırbistan veya Rusya'nın kadın otokratik hükümdarının veya bir çarın karısına verilen unvandır. Fransızcada çarin, İspanyolcada ve İtalyancada çarina/zarina ile aynı şekilde Almancada çarin veya zarin kelimesinden türetilmiştir. Çaritsaların kızları çarevna unvanına sahipti.

Selanik Muharebesi 995 veya daha önce, Yunanistan'ın Selanik şehri yakınlarında meydana gelmiştir. Savaş, 10. yüzyılın sonları ve 11. yüzyılın başlarındaki uzun Bizans-Bulgar savaşının bir parçasıydı. Hükümdarları Çar Samuil komutasındaki Bulgarlar, Selanik'teki Bizans garnizonunu pusuya düşürüp yok etmeyi başardılar, komutanları Gregori Taronites öldürüldü ve oğlu Ashot Taronites ele geçirdi.

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.
y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

Kometopuli Hanedanı Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun son kraliyet hanedanıdır, y. 976 yılından Bulgaristan'ın 1018'de Bizans egemenliğine girmesine kadar hüküm sürmüştür. Hanedanlığın en önemli üyesi olan çar Samuil, 40 yılı aşkın süre Bizans fetihlerine başarıyla direnmesiyle ünlüdür. Bazen Kometopuli krallığına Batı Bulgar Krallığı veya Batı Bulgar İmparatorluğu olarak isimlendirilir.

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.