İçeriğe atla

Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen
2016 yılında Tsai Ing-wen
7. Çin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
Görev süresi
20 Mayıs 2016 - 20 Mayıs 2024
Yerine geldiğiMa Ying-jeou
Yerine gelenLai Ching-te
Kişisel bilgiler
Doğum 31 Ağustos 1956 (68 yaşında)
Tayvan Taipei, Tayvan
Partisi Demokratik İlerici (2004–günümüz)
Bitirdiği okul Ulusal Tayvan Üniversitesi (LLB)
Cornell Üniversitesi (LLM)
Londra Ekonomi Okulu (PhD)
Mesleği Avukat, politikacı
İmzası

Tsai Ing-wen (Çince: 蔡英文; pinyin: Cài Yīngwén; (d. 31 Ağustos 1956), Çin Cumhuriyeti (Tayvan) cumhurbaşkanı görevine seçilen ilk kadın başkanı.[1] Hakka ve Aborijin kökenli (büyükannesi 1/4 Paiwan), ilk cumhurbaşkanıdır. Aynı zamanda Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'den sonra Doğu Asya ülkelerindeki ikinci kadın başkandır. Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) görevdeki başkanı olarak 2012 ve 2016 yılında partinin başkan adayı oldu. Tsai daha önce 2008'den 2012'ye kadar parti başkanı olarak görev yaptı.

Tayvan, ABD ve İngiltere'de hukuk okuması, Tsai'ye bir LL.B. kazandırdı ve Ulusal Tayvan Üniversitesi, Yüksek Lisans için Cornell Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Doktorasını Londra Ekonomi Okulu'nda aldı. Tsai 1984 yılında yurt dışındaki çalışmalarının ardından ülkesine döndükten sonra çeşitli üniversitelerde profesörlük görevlerinde bulundu. 1993 yılında başlayan kariyerinde, iktidardaki Kuomintang tarafından hükûmet pozisyonlarındaki bir takım görevlere atandı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Lee Teng-hui'nin özel devlet ilişkileri doktrininin baş hazırlayacılarından biriydi.

DPP Başkanı Chen Shui-bian, 2000 yılında göreve geldikten sonra, Tsai partizan olmayan biri olarak Chen'in ilk dönem boyunca Anakara İşler Konseyi Bakanı olarak görev yaptı.

Tsai, Kasım 2010 belediye seçimlerinde New Taipei City belediye başkanlığı için yarıştı fakat başka bir eski yardımcısı Eric Chu tarafından yenilgiye uğratıldı. Nisan 2011'de, Çin Cumhuriyeti'nin tarihinde önemli bir partinin ilk kadın başkan adayı oldu. 2012 yılında doğrudan başkanlık seçimlerinde, görevdeki Kuomintang'dan cumhurbaşkanı adayı Ma Ying-jeou yenilgiye uğratıldı ve 2016 yılında, dört yıl sonra doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ezici bir üstünlükle seçildi.

Kaynakça

  1. ^ 高, 梦鸽. "台湾"大选"开票结果显示蔡英文当选台湾领导人". 高梦鸽_NN4432. 人民网-人民日报. 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Su Chi
Anakara İşler Konseyi'nin Bakanı
2000–2004
Sonra gelen
Joseph Wu
Önce gelen
Wu Rong-i
Çin Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı
2006–2007
Sonra gelen
Chiou I-jen
Önce gelen
Ma Ying-jeou
Çin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
2016-2024
Sonra gelen
Lai Ching-te
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Frank Hsieh
Vekaleten
Demokratik İlerleme Partisi Lideri
2008–2012
Sonra gelen
Chen Chu
Vekaleten
Önce gelen
Su Tseng-chang
Demokratik İlerleme Partisi Lideri
2014–2018
Sonra gelen
Lin Yu-chang
Vekaleten

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

Tayvan, Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Günümüzde Tayvan adı, Tayvan (Formoza) adasıyla birlikte Büyük Okyanus'undaki Lanyu ve Lüdao adaları, Tayvan Boğazı'ndaki Penghu, Matzu ve Kinmen adaları gibi Çin Cumhuriyeti yönetimi altındaki topraklara işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">François Mitterrand</span> 21. Fransa cumhurbaşkanı

François Maurice Adrien Marie Mitterrand Fransız siyasetçi, 1981-1995 yılları arasında iki dönem görev yapan Fransa cumhurbaşkanı. Beşinci Cumhuriyet'in kuruluşundan (1958) sonra Sosyalist Parti'den seçilen ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Çakmakoğlu</span> Türk siyasetçi

Sabahattin Çakmakoğlu, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuomintang</span> Çin Cumhuriyetindeki siyasi parti

Kuomintang ya da Çin Milliyetçi Partisi, daha çok Tayvan olarak bilinen Çin Cumhuriyeti’nde kurulu bir siyasi partidir. Çin Cumhuriyeti’nin kurucu partisidir. Merkezi Tayvan adasındaki Taipei’dedir. KMT, Uluslararası Demokrat Birliği üyesidir. Önceki cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou bu görevi üstlenen yedinci KMT üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Wu Den-yih</span>

Wu Den-yih, Tayvanlı bir politikacı, Kuomintang Partisi ve Tayvan'ın mevcut Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Sauli Niinistö</span> 12. Finlandiya cumhurbaşkanı

Sauli Väinämö Niinistö, Ulusal Koalisyon Partisi'nden Finlandiyalı bir politikacı. Finlandiya cumhurbaşkanı seçilmiş olup, 1 Mart 2012 - 1 Mart 2024 tarihleri arasında bu görevi üstlenmiştir. Eğitim görmüş bir avukat olarak, 1996-2003 yılları arası Maliye Bakanı oldu. 2006 başkanlık seçimlerinde ve Ulusal Koalisyon Partisi adayı oldu. 2007 yılından 2011 yılına kadar Finlandiya Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmış ve 2002 yılından bu yana Avrupa Halk Partisi (EPP) Onursal Başkanı olmuştur. Aynı zamanda Finlandiya Futbol Federasyonu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sean Chen</span>

Chen Chun, Çin Cumhuriyeti (Tayvan) eski başbakanı ve iktidardaki Kuomintang Partisi üyesidir.

Tayvan tarihi, Tayvan adasının ve halkının tarihidir. Tayvan'da insan yerleşimine ait kanıtlar on binlerce yıl geriye uzanır. MÖ 3000 civarında bir tarım kültürünün aniden ortaya çıkmasının, günümüz Tayvan aborjinlerinin atalarının gelişini yansıttığına inanılır. Ada, 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından sömürgeleştirildi. Bunu Çin anakarasının Fujian ve Guangdong bölgelerinden Tayvan Boğazı üzerinden gelen Hakka göçmenleri de dahil olmak üzere Han Çinlilerinin akını izledi. İspanyollar da kısa süreliğine kuzeyde bir yerleşim inşa ettiler, ancak 1642 yılında Hollandalılar tarafından sürüldüler. Adanın Çince adı, "臺灣" ("Tayvan"), bir aborjin terimden türemiştir. Geçmişte adaya batıda "Formosa" adı verilmiştir. 1644 yılında Çin anakarasında hakimiyetini kaybeden Ming Hanedanı'na sadık olan Koxinga, 1662 yılında Hollandalıları mağlup etti ve adada operasyonel bir üs kurdu. Zheng'in güçleri daha sonra 1683 yılında Qing Hanedanı tarafından yenilgiye uğratıldı. O zamanda itibaren, Tayvan'ın bazı kısımları Qing Hanedanı'na daha da entegre oldu. Ada, Birinci Çin-Japon Savaşı ardından 1895 yılında Penghu ile birlikte Japon İmparatorluğu'na dahil edildi. Tayvan, Japon İmparatorluğu'na ihraç edilecek pirinç ve şeker üretti. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın Güneydoğu Asya ve Pasifik'te sömürgeci genişlemesi için bir üs olarak kullanıldı. Bu dönemde Tayvan'da Japon imparatorluk eğitimi uygulandı ve birçok Tayvanlı savaş sırasında Japonya için savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Çen Şui-bian</span> 5. Tayvan devlet başkanı

Çen Şui-bian, 2000-2008 yılları arasında Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak görev yapan Tayvanlı siyasetçi ve hukukçu. Chen Shui-bian bu göreve gelen Kuomintang üyesi olmayan ilk kişidir. Ayrıca 2002-2004 ve 2007-2008 yılları arasında da Demokratik İlerici Parti'nin başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik İlerici Parti</span>

Demokratik İlerici Parti, Tayvan'da bir merkezci ve liberal siyasi partidir. Parti 1986'da kurulmuş olup Kuomintang ile birlikte Tayvan'ın iki büyük partisinden biridir. Parti geleneksel olarak güçlü bir şekilde insan haklarını ve Tayvan'ın bağımsızlığını savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lin Chuan</span> Tayvanlı politikacı

Lin Chuan Tayvanlı bir ekonomist ve politikacı. 2016'dan 2017'ye kadar cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'in altında Çin Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yaptı. Chen Shui-Bian'ın başkanlığı sırasında Bütçe Bakanı, Muhasebe ve İstatistik ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Su Tseng-chang</span>

Su Tseng-chang, 2006'dan 2007'ye ve yine 2019'dan 2023'e kadar Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) başbakanı olarak görev yapan Tayvanlı bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kao Chun-ming</span>

Kao Chun-ming ,Çinli siyasetçi ve aktivisttir. Tayvan'daki Presbiteryen Kilisesi (PCT)'den sorumlu olan Çinli Hristiyan mezhebinden idarecisi olarak görev yapmıştır. Chun-Ming Kao 6 Haziran 1929'da Tainan Şehri'nde doğdu.

Çin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Tayvan adasında yerleşen Çin Cumhuriyetinin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sheng Shicai</span>

Sheng Shicai, 1933-1944 yılları arasında Sincan eyaletini yöneten bir Çinli siyasetçi ve savaş ağası.

<span class="mw-page-title-main">28 Şubat katliamı</span>

28 Şubat katliamı veya 228 katliamı Tayvan'da iktidarı zorla ele geçirerek adada Çin Cumhuriyetini ilan etmiş olan Kuomintang rejimine yönelik gösterilerin 28 Şubat 1947 tarihinden itibaren zorla bastırılmasını ve sonrasında düzenlenen katliamı anlatır. Vali Chen Yi ve Cumhurbaşkanı Çan Kay Şek tarafından örgütlenen katliamda binlerce sivil öldürülmüştür. Olay Tayvan'ın modern tarihindeki en önemli olaylar arasında sayılır ve Tayvan bağımsızlık hareketinin temellerinden birisidir.

Cho Jung-tai Tayvan'ın başbakanı olan Tayvanlı bir politikacıdır. İlk kez Yasama Yuanı'na seçildiği 1990'dan 1998'e kadar Taipei Kent Konseyi'nde görev yaptı. Cho, Chen Shui-bian yönetimi sırasında cumhurbaşkanının genel sekreter yardımcılığına atandığı 2004 yılına kadar yasa koyucu olarak kaldı Frank Hsieh'nin 2008'deki başkanlık seçimi sırasında Cho, Demokratik İlerici Parti Genel Sekreteri görevini üstlendi. 2017 yılında Başbakan William Lai yönetimindeki İcra Yuanının genel sekreteri olarak kamu hizmetine geri döndü. Cho, 2019'da Demokratik İlerleme Partisi'nin lideri olarak Tsai Ing-wen'in yerini aldı. Tsai'nin göreve devam ettiği Mayıs 2020'ye kadar partinin lideri olarak kaldı.