İçeriğe atla

Truva Sonatı

Truva Sonatı, Fazıl Say'ın op. 78 eser sayılı piyano sonatı.

İlyada Destanı'nı özetleyen eser, on bölümden oluşur. 42 dakika uzunluğundadır.

Eser, Türkiye'de Troya Yılı olarak ilan 2018 yılında Çanakkale Belediyesi'nin siparişi üzerine bestelendi.[1][2] Dünyada ilk seslendirilişi Uluslararası Uluslararası Troia Festivali sırasında 9 Ağustos 2018'de Çimenlik Kalesi'nde Fazıl Say tarafından gerçekleştirildi.[3]

Besteci, eseri bestelerken "Başta Anadolulu ozan Homeros'un üç bin yıllık destanından, diğer kaynaklardan, olayları ve kişileri her seferinde farklı yorumlayan sahne eserlerinden ve filmlerden" esinlendiğini ifade etmiştir.[4]

Eserin başlıkları "Ozan anlatıyor, Homeros", "Ege rüzgârları", "Troya kahramanları", "Sparta", "Helen, Aşk", "Troya", "Aşil", "Savaş", "Truva Atı", "Sonsöz" adlarını taşır. Eserin bölüm başlıklarına yayılan form temaları (leitmotiv) "Kader ağlarını örüyor teması", "gece teması", "Melenaus teması", "Paris teması", "güneş teması", "Agamemnon teması", "Hektor teması", "kahramanlık teması", "endişe teması" gibi isimler taşır.[5] Eserin İstanbul'da ilk seslendirilişi 22 Aralık 2018'de,[6] Ankara'da ilk seslendirilişi 18 Ocak 2019'da[7] gerçekleşti.

Kaynakça

  1. ^ "Fazıl Say'a sonat, T. Akbaşlı'ya opera ısmarladılar". Sanattanyansimalar.com, 1 Ağustos 2018. 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  2. ^ Çınar, Ömer Furkan. "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı Fazıl Say gösterisinin bilinmeyen hikayesi". Jurnal.ist, 20 Ocak 2019. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  3. ^ "Fazıl Say Truva Sonatı'nı ilk kez Troia Festivali'nde çalacak". Sözcü gazetesi, 17 Temmuz 2018. 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  4. ^ Aksu, İsmail Hakkı. "Türkiye'nin Aydınlık Yüzü / 55. Truva Festivali'nin ardından". Sanattanyansiamlar.com, 19 Ağustos 2018. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  5. ^ Say, Fazıl. "Destanı bir de benden dinleyin". Odatv.com 25 Temmuz 2018. 9 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  6. ^ "'Truva Sonatı' İstanbul prömiyeri Volkswagen Arena'da". MND, 31 Ekim 2018. 3 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 
  7. ^ "Truva Sonatı Ankara'da da Ayakta Alkışlandı". Gazete Çan, 22 Ocak 2019. 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız

  • Troya, Troya Yılı dolayısıyla Bujor Hoinic tarafından bestelenmiş opera.
  • Troya Efsanesi, Troya Yılı dolayısıyla Tevfik Akbaşlı tarafından bestelenmiş opera.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Troya</span> Anadolunun kuzeybatısında Homeros döneminden kalma antik kent

Truva, Kaz Dağı (İda) eteklerinde tarihî bir kenttir. Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Homeros</span>

Homeros Antik Çağ'da yaşamış İyonyalı ozan. Batı edebiyatının ilk büyük eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı veya derleyicisi olduğu kabul edilmektedir. Smyrna (İzmir) bölgesinde yaşamış olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

Manfred Osman Korfmann, Alman arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Güvenç Dağüstün</span>

Güvenç Dağüstün, Türk opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Schliemann</span> Alman iş adamı ve arkeolog (1822–1890)

Heinrich Schliemann,, Alman tüccar ve amatör arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Odisseia</span>

Odysseia ya da Odesa Homeros'un derlediği ünlü destanlarından biridir. Diğeri de İlyada'dır. Modern Batı kültürünü oluşturan temellerden biridir ve İlyada destanından sonra günümüze ulaşan ikinci en eski Batı edebiyatı örneğidir. Bilim adamları MÖ 8. yüzyılın sonlarında, Anadolu'nun bir kıyı kenti olan İyonya'da oluşturulduğunu tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfikiye, Çanakkale</span> Çanakkalenin merkez ilçesine bağlı bir köy

Tevfikiye, Çanakkale ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

<span class="mw-page-title-main">Troya Tarihî Millî Parkı</span>

Troya Tarihî Millî Parkı, Türkiye'nin Çanakkale kentinde bulunan bir millî park.

<span class="mw-page-title-main">4 Şehir</span> Fazıl Sayın 2012 tarihli eseri

4 Şehir Viyolonsel ve Piyano Sonatı, opus 41, Fazıl Say'ın BBC'nin siparişi üzerine 2012'de bestelediği ve ilk seslendirilişi 26 Haziran 2012'de Londra, St Vedast Alias Foster (UK) City of London Festivali’nde gerçekleşen eseridir. Dört bölüm'den oluşan eserin ilk seslendirilişinde Nicolas Altstaedt (viyolonsel), José Gallardo (piyano) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karamenderes Nehri</span> Türkiyede bir nehir

Karamenderes Nehri, eski adı Skamander olan, Kaz Dağı'ndan doğan, tamamı Çanakkale ili sınırları içerisinde akan ve Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'nin kesiştiği bölge olan Truva Tarihî Millî Parkı yakınlarında denize dökülen nehir. Homeros'un destanı İlyada'ya göre nehrin aşağı kısımlarında yer alan Troya'da Truva Savaşı'nın bir bölümü yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Troya Müzesi</span> Türkiyenin Çanakkale ilinde bir müze

Troya Müzesi, Türkiye'nin Çanakkale ilinde Troya antik kentinden ve Troas bölgesinin diğer antik kentlerinden çıkarılmış eserlerin sergilendiği arkeoloji müzesidir.

Cem Esen, Türk piyanist, besteci.

Troya, Bujor Hoinic'un bestelediği, librettosu Artun Hoinic'ye ait, iki perdelik epik opera eseridir.

Troya, Tevfik Akbaşlı'nın bestelediği, librettosu Işık Noyan'a ait tek perdelik opera eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Arkeoloji Müzesi</span>

Çanakkale Arkeoloji Müzesi, 1984 yılı ile 2018 yılları arasında Çanakkale ve çevresindeki arkeolojik bulunduların sergilendiği müze. 2020 yılı Ocak ayında iyibaren Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet veren bina.

Tevfik Akbaşlı, Türk besteci.

Murat Karahan, Türk opera sanatçısı.