İçeriğe atla

Trotinet

Trotinet (veya skuter), bir taşıttır. Bir yönetme kolu ve altında arka arkaya iki tekerleği ile yatay bir tahtadan oluşur, bir ayakla üzerine binilip öteki ayakla yeri teperek yol alınır. Çocuklar için 3 tekerlekli versiyonu da bulunuyor. Son zamanlarda bisiklet'le beraber en popüler ulaşım aracı olmuştur. Trotinet sadece kişisel bir ulaşım aracı olarak değil, aynı zamanda eğlence, spor ve beden eğitimi için de kullanılıyor.[1] Trotinet ilk olarak 1761'de Almanya'da Michael Kassler tarafından yapıldı. Başka bir versiyona göre, trotinet 1817'de Alman mucit Karl von Drez tarafından yaratılmıştır.

Trotinetler önceler daha çok çocuklar için tasarlanan bir taşıt olmuştur. Ancak daha sonralar ulaşım aracı olarak büyükler arasında popüler başlamıştır. Sonuç olarak kullanımı daha da kolaylaştıran katlanabilen ve elektrik motorlu trotinetler de üretilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  2. ^ https://www.pinterest.com/scooterisfun/kick-scooter-adult/ []

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır. Plakalarda coğrafi bilgi ile ilişkili bir numaralama sistemi kullanılmaktadır. Türkiye'de plakalar yetkili özel atölyeler tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet kemeri</span> araç içi güvenlik ekipmanı

Emniyet kemeri, ulaşım araçlarında yolcuların güvenliklerini sağlamak üzere otomotiv üretici firmaları tarafından hazırlanmış ve insanların ulaşım esnasında can güvenliklerinin sağlanması amacıyla kullanılan düzenekdir. Araba koltuğu'na bağlanır. Trafik kazası zamanı hava yastığı ile beraber otomobil güvenliği ve trafik güvenliği'ne büyük katkı sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scooter</span>

Scooter, genelde 50 ila 800 cc arası motor hacmine sahip, otomatik vitesli, küçük tekerlekli, kaportalı, daha çok şehir içinde kullanılan bir motosiklet türüdür. Motorun arkaya yakın ve tekerlerin küçük olması sebebiyle, diğer motosiklet türlerine göre oldukça dengesiz bir yapıya ve ön tekerlek bağlantısı yüzünden daha az manevra kabiliyetine sahipti. Teknolojik yapısı geliştikçe, tekerlek boyutları büyütülmüş, manevra ve denge kabiliyetini arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">F1 (İstanbul Füniküleri)</span> İstanbul Füniküleri hattı

F1 Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ulaşım</span> İstanbulda kamu taşımacılığı şirketi

İstanbul Ulaşım A.Ş. ya da önceki adıyla İstanbul Otobüs AŞ, toplu taşımacılık hava taksi, servis, otobüs hizmetleri ve taksiler için çağrı merkezi desteği veren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iştirak şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Katener</span> Demiryolu taşıtlarının enerji hattı

Katener, demiryolu taşıtlarına elektrik enerjisi sağlamak amacıyla kullanılan hatların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay taşıtı dışı etkinlik</span>

Uzay taşıtı dışı etkinlik, ya da Uzay gemisi dışı etkinlik; Dünya'nın atmosferinin ötesinde yani Dünya dışı olarak nitelenen uzay boşluğu ya da uzayın herhangi bir yerinde boşlukta bir astronot veya kozmonot tarafından yapılan herhangi bir etkinliği anlatan terim. Sıklıkla kullanılan dünya yörüngesindeki bir uzay gemisi veya uzay istasyonunun dışında uygulanan uzay yürüyüşünü tanımlamak için kullanılır. EVA daha çok uygulanması gereken teknik yöntemler bütününü tanımlamak için kullanılır. Uluslararası Uzay İstasyonu için gerçekleştirilen istasyon dışı teknik görevler gibi. Ama aynı zamanda Ay yüzeyi keşfi için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Taşıt kayıt plakası</span>

Taşıt kayıt plakası bir taşıtın devlet mercilerince tanınır, sorumluluğunun kimde olduğu bilinir ve trafiğe çıkabilir olduğunu belirten, süphe oluşursa gerekli kayıtlara kolayca ulaşmak için gerekli bilgiyi kolay okunur şekilde teşhir eden, taşıta sağlam bir şekilde tutturulmuş küçük bir tabeladır. Genellikle araba tamponunun altında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Scooter paylaşım sistemi</span> paylaşımlı ulaşım sistemi

Scooter paylaşım sistemi, elektrik motorlu scooterların, motorlu trotinetlerin kısa süreli kiralamalar ile kullanıma sunulduğu bir paylaşımlı ulaşım hizmetidir. Bisiklet paylaşım sistemi ile aynı özellikleri paylaşır.

<span class="mw-page-title-main">Mikro otomobil</span> otomobillerin en küçük boyu

Mikro otomobiller çoğunlukla üç veya dört tekerlekli ve 700 cc ‘den daha az silindir hacimli otomobiller in en küçük boyu için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Araba tamponu</span>

Araba tamponu, bir motorlu taşıtın ön ve arka uçlarına bağlı veya bunlarla entegre bir yapıdır. Küçük bir çarpışmada darbeyi emer ve tamir maliyetlerini en aza indirir. Otomobiller üzerinde 1904 yılında, ağırlıklı olarak süs işlevi gören sert metal tamponlar ortaya çıktı. 1950 yıllarında Dagmar tamponu popüler idi. Ön tampon aracın kaput, far, radyatör panjuru'nu, arka tampon ise egzoz susturucusu, araba bagajı, geri vites lambası'nı kapsar. Araç bileşenlerini koruma ve güvenliği artırma işlevselliğine daha fazla odaklanma, tamponları yıllar içinde değiştirdi. Tamponlar ideal olarak araçlar arasındaki yükseklik uyumsuzluklarını en aza indirir ve yayaları yaralanmalardan korur. Çoğu modern otomobil tamponları, polikarbonat (PC) ve akrilonitril bütadien stiren (ABS) kombinasyonundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yemek teslimi</span> Kurye ve yemek dağıtım hizmeti

Perakende yemek teslimi bir kurye hizmeti ve yemek dağıtım hizmetidir. Çoğu zaman yemek aboneliği ile de yapılır. Restoran, mağaza veya bağımsız yemek dağıtım şirketi müşteriye yiyecek teslim eder. Bir sipariş genellikle bir restoran veya bakkalın web sitesi veya mobil uygulaması ya da yemek siparişi şirketi aracılığıyla yapılır. Teslim edilen ürünler, entree, mezeler, içecekler, tatlılar veya bakkaliye ürünlerini içerebilir. Tipik olarak ürünler poşet, kutu veya torbalarda teslim edilir. Teslimatı yapan kişi normalde araba kullanır, ancak evlerin ve restoranların birbirine daha yakın olduğu büyük şehirlerde scooter, bisiklet, motosiklet veya motorlu trotinet, ayrıca furgon, minivan, mikrovan, panelvan, kamyon gibi araçlar da kullanabilir. Son zamanlarda, teslimatları tamamlamak için ABD ve İngiltere'de Starship Technologies gibi şirketler tarafından otonom araçlar kullanıldı. Ayrıca otonom araba, teslimat dronu ve teslimat robotu gibi araçlar da popülerleşmekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu trotinet</span>

Motorlu trotinet , elektrik motoruna sahip trotinet türüdür. Küçük bir içten yanmalı motor veya elektrik motoru kullanır. Başlangıçta, ilk trotinetlerin tasarımı modern bir scooter'dan çok bir elektrikli bisiklete benziyordu.