İçeriğe atla

Tropikal ve subtropikal nemli geniş yapraklı ormanlar

Tropikal ve subtropikal nemli geniş yapraklı ormanların dünyadaki konumu

Tropikal ve subtropikal nemli geniş yapraklı ormanlar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından tanımlanan subtropikal ve tropikal bir orman türüdür.[1]

Tropikal ve subtropikal nemli geniş yapraklı ormanlar, dünyadaki diğer karasal ekosistemlerden daha fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Dünyadaki türlerin yarısı, bir kilometrekaresinde 1.000'den fazla ağaç türüne ev sahipliği yapan bu ormanlarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu ormanlar dünyanın her yerinde, özellikle Hint-Malay Takımadaları, Amazon Havzası ve Afrika Kongo Havzası'nda bulunur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b World Wide Fund for Nature. "Tropical and Subtropical Moist Broadleaf Forest Ecoregions". 1 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak kuşak iklimleri</span>

Sıcak iklim tipleri ve özellikleri, bulunan bölgedeki yıllık sıcaklık ortalaması 20°yi bulan iklim türleridir. Yani dünya geneline baktığımızda ekvator çizgisi ile 30° enlem arasında görülen iklim tipleri, sıcak iklim tipleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman kuşak iklimleri</span> Iklim türü

Ilıman kuşak iklimi, tropikal bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir. İklim özelliklerinin çeşitliği ve aşırı sıcak veya soğuk olmayışı en önemli özelliğidir. Dünya'nın yüzde 15'ini oluşturan bu kuşakta toplam nüfusun %48'i yaşar. Ekonomik ve teknolojik açıdan en güçlü ülkeler bu kuşak üzerinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Biyom</span> Bir çevre ile ilişkili organizmalar topluluğu

Biyom, bulundukları fiziksel çevreye ve ortak bir bölgesel iklime tepki olarak oluşmuş biyolojik bir topluluktan oluşan biyocoğrafik bir birimdir. Bir diğer tanıma göre, biyosferin aynı iklim koşullarında ve aynı bitki örtüsünün egemen olduğu çok geniş bölümlerini belirten çevrebilim terimidir. Yeryüzündeki birbirine bitişik, benzer yayılmış yaşam alanları olarak da tanımlanabilir. Biyomlar birden fazla kıtaya yayılabilir. Biyom, habitattan daha geniş bir terimdir ve çeşitli habitatları içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika</span> Afrika kıtasının Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruandayı barındıran orta kısmı

Merkezi Afrika Afrika kıtasının ana çekirdeği olarak kabul edilip, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı içerir.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar guguk şahini</span>

Madagaskar guguk şahini ya da Madagaskar bazası, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Madagaskar'a endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Uzun kuyruklu arı şahini</span>

Uzun kuyruklu arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili arı şahini</span>

Çizgili arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kaziranga Millî Parkı</span>

Kaziranga Ulusal Parkı, Hindistan'ın Assam eyaletinin Golaghat ve Nagaon ilçelerinde bulunan bir millî park. Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen park dünyadaki büyük tek boynuzlu gergedan nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapmaktadır.. Kaziranga dünyada korunan alanlar arasında kaplanların en yüksek yoğunluğa sahip olan yerdir ve 2006 yılında Kaplan Rezervi ilan edilmiştir. Park filler, yabani su bufalosu ve bataklık geyiği nüfusuna ev sahipliği yapmakta ve bu türler için üreme alanı oluşturmaktadır. Kaziranga ayrıca avifaunal türlerin korunması için BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak kabul edilmektedir. Hindistan'ın diğer korunan alanları ile karşılaştırıldığında, Kaziranga yaban hayatı korumada önemli bir başarı elde etmiştir. Doğu Himalayalar biyoçeşitlilik alanında bulunan parkta yüksek tür çeşitliliği ve görünürlüğü vardır.

<i>Seicercus montis</i> Kuş türü

Seicercus montis, Phylloscopidae ailesinden bir ötleğen türüdür. Endonezya, Malezya ve Filipinler'de bulunmaktadır. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanlarından oluşmaktadır. IUCN Kırmızı Listesinde Asgari endişe altındaki türler kategorisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Ormanları</span> Brezilyada biyom

Atlas Ormanı, Brezilya'nın Atlantik kıyısında, kuzeyde Rio Grande do Norte eyaletinden güneyde Rio Grande do Sul eyaletine, iç kısımlarda Paraguay ve Arjantin'deki Selva Misionera olarak bilinen Misiones'e kadar uzanan bir ormandır.

Global 200, küresel koruma organizasyonu olan WWF tarafından korumanın öncelikleri olarak tanımlanan ekolojik bölgelerin listesidir. WWF'ye göre, bir ekolojik bölge "tür dinamiklerinin ve çevresel koşulların büyük çoğunluğunu paylaşan karakteristik bir doğal topluluklar kümesini içeren nispeten büyük bir arazi veya su birimi" olarak tanımlanmaktadır. Örneğin, endemizm düzeylerine bağlı olarak Madagaskar listede birden fazla kez listelenir, eski Baykal Gölü bir kez listelenir ve Kuzey Amerika Büyük Gölleri hiç listelenmez.

<i>Amazona collaria</i> Kuş türü

Jamaika amazonu olarak da bilinen sarı gagalı amazon ya da sarı gagalı papağan, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Kısa kuyruklu, pembe boğazlı ve boyunlu, ağırlıklı olarak yeşil renkli bir papağandır. Doğal yaşam alanlarının subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları, subtropikal veya tropikal mangrov ormanları, subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanları, plantasyonları ve kırsal bahçeler olduğu Jamaika'ya endemiktir. Habitat kaybı ve evcil hayvan ticareti nedeniyle yabani kuşların yasadışı bir şekilde tuzağa düşürülmesi tehdidi altındadır.

<i>Amazona pretrei</i>

Kırmızı-gözlüklü amazon (amazona pretrei), Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da yaşar.

<i>Amazona mercenarius</i>

Pullu-uyluklu amazon (amazona mercenarius), ayrıca pullu-uyluklu papağan, camgöz amazon, Tschudi'nin amazonu, dağ papağanı ya da gri-uyluklu amazon olarak bilinir, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Güney Amerika'nın kuzey kesiminde And Dağları boyunca bulunur. Doğal yaşam alanları subtropikal veya tropikal nemli ova ormanları ve subtropikal veya tropikal nemli dağ ormanlarıdır.

<i>Amazona vinacea</i> Papağan türü

Şarap rengi göğüslü amazon (amazona vinacea), Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Arjantin, Brezilya ve Paraguay'da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Borneo orangutanı</span> Borneoya özgü bir orangutan türü

Borneo orangutanı, Borneo adasına özgü bir orangutan türüdür. Sumatra orangutanı ve Tapanuli orangutanı ile birlikte, Asya'ya özgü tek büyük insansı maymun cinsi olan Pongo'ya aittir. Diğer büyük insansı maymunlar gibi, orangutanlar da son derece zekidir, vahşi doğada alet kullanımı ve farklı kültürel kalıplar sergiler. Orangutanlar, DNA'larının yaklaşık %97'sini insanlarla paylaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanlar</span>

Kolşik Yağmur Ormanları ve Sulak Alanlar, Gürcistan'ın Karadeniz kıyı şeridinin yaklaşık 80 kilometrelik kısmı ve Kolhis Ovası'nın bazı kesimlerini içeren, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yağmur ormanlarıdır. 26 Temmuz 2021 tarihinde Dünya Mirası listesine eklenen ormanlar, Gürcistan'da UNESCO'nun listeye dahil ettiği ilk doğal yapılardır.

<span class="mw-page-title-main">Aidia</span>

Aidia, Rubiaceae familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir. 1790'da João de Loureiro tarafından tanımlandı. Geniş bir dağılım alanına sahiptir ve tropikal Afrika, tropikal ve subtropikal Asya ve Batı Pasifik'te görülür. Cinsin türleri, genellikle çiçek başları ve yapraklarının morfolojik özellikleri aracılığıyla tanımlanır. Aidia cinsine ait türler arasındaki taksonomik farklılıklar, bitki cinsinin sınıflandırılmasını daha da derinleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman iğne yapraklı orman</span>

Ilıman iğne yapraklı orman, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından tanımlanan ılıman bir orman türüdür. Ilıman iğne yapraklı ormanlar ağırlıklı olarak yazların sıcak ve kışların serin olduğu bölgelerde bulunur ve bitki türleri bakımından farklılık gösterir. Bazılarında iğne yapraklı ağaçlar hakimdir, diğerleri ise öncelikle geniş yapraklı yaprak dökmeyen ağaçlara veya her iki ağaç türünün bir karışımına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrı bir habitat türü olan tropikal iğne yapraklı ormanlar, daha tropikal iklimlerde görülür.