İçeriğe atla

Tromsø Köprüsü

Tromsø Köprüsü
Harita
Resmî adıTromsøbrua
TaşınanMotorlu taşıt, Yaya'lar ve Bisiklet sürücüleri
GeçişTromsøysundet
KonumTromsø, Troms, Norveç
Koordinatlar69°39′05″N 18°58′41″E / 69.6513°K 18.978131°D / 69.6513; 18.978131
TasarımCantilever
MalzemeBetonarme
Uzunluk1.036 m (3.399 ft)[1][2]
Genişlik83 m (272 ft)[1]
Alt açıklık64 m (210 ft)
Başlangıç tarihi1958
Açılış1960
Kullanım1960 - günümüz

Tromsø Köprüsü (NorveççeTromsøbrua), Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø kentinde bulunan Cantilever köprü. Köprü, ana kara Tromsdalen ile Tromsøya adası arasındaki Tromsøysundet boğazından geçer. 1.036-metre (3.399 ft)uzunluğundaki köprünün 58 span'ı vardır. Bunlardan en uzunu denizden 38 metre (125 ft) uzaklıkta bulunan 80 metre (260 ft)'lik olanıdır.

Köprünün yapımı 1958 yılında başladı, açılışı 1960 yılında yapıldı. Açılış zamanında köprü 1.036 metre (3.399 ft) ile Kuzey Avrupa'daki en uzun köprüydü[3] 14.5 milyon NOK'luk mali değeri bulunmaktadır.[4] Köprü boğazın iki yakası arasındaki feribot ulaşımını ortadan kaldırmış, ulaşım açısından Tromsø'nün gelişmesine büyük bir fayda sağlamıştır.[1] 1990 yıllarında ciddi Trafik artışı problemleri olduğundan dolayı anayol ulaşımı Tromsøysund Tüneli'nin yapımıyla geliştirilmiştir. Tünel, köprüden farklı olarak 3 kilometre (1,9 mi) kuzeyde bulunmaktadır. Tromsø Köprüsü ise Tromsø şehrinin doğrudan merkezine yol izlemektedir.

Tromsø Köprüsü Norveç'te inşa edilen ilk cantilever köprü'dür. O tarihten beri, birçok köprü bu şekilde inşa edilmiştir. Köprü, Arktik Katedral, Tromsdalstinden dağı ile Tromsø şehrinin en önemli şehir simgesi mekanlarından biridir.[1] 2000 yılında Norveç Kültür Mirası Müdürlüğü köprüyü değişikliğe karşı korumaya almıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d University of Tromsø (2004). "Arkitekterguide for Nord-Norge og Svalbard". University of Tromsø. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2008. 
  2. ^ "Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen AS". Aas-Jakobsen. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2008. 
  3. ^ "Tromsø har fått Nord-Europas lengste bru". Verdens Gang (Norveççe). 4 Temmuz 1960. s. 2. 
  4. ^ "Hokus pokus, sa Tromsø-brua". Verdens Gang (Norveççe). 25 Haziran 1960. s. 5. 
  5. ^ "Forskrift om fredning av broer i Statens Vegvesens eie" (PDF) (Norveççe). Norwegian Directorate for Cultural Heritage. 2008. 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Manş Tüneli</span> Fransa ve İngiltereyi bağlayan yer altı tüneli

Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demir yolu tünelidir. Manş Denizi'nin tebeşir kayalarından meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir Demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Öresund Köprüsü</span> birleşik köprü

Öresund Köprüsü İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli kara yoluna sahip olan birleşik bir köprüdür. Köprü Avrupa'da hem demiryolu hem kara yolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprüdür ve Öresund Bölgesi'nin iki metropolitan alanı olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsveç'in önemli şehirlerinden Malmö'yü birbirine bağlar. Avrupa Birliği'nin uluslararası E20 yolu burada, Oresund Demiryolu gibi denizin ortasında iki şeritli bir otoyolla tünele bağlanır. Öresund dünyadaki en büyük sınırötesi köprü ve aynı zamanda özel teşebbüsle yapılıp işletilen en büyük köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Köprüsü</span>

Atatürk Köprüsü ya da eski adıyla Unkapanı Köprüsü, İstanbul'da tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan bir köprüdür. Fatih ilçesine bağlı Unkapanı Küçükpazar bölgesiyle Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı semtlerini birbirine bağlar. Aksaray semtinden başlayarak Unkapanı'na gelen Atatürk Bulvarı'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Mathis Bolly</span>

Mathis Bolly, Molde FK takımında orta saha pozisyonunda görev yapan Norveçli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Dyrøy Köprüsü</span> Dyrøya adasını anakaraya bağlayan köprü, Norveç

Dyrøy Köprüsü Norveç'te Troms eyaletinde bulunan Cantilever köprü. Dyrøysundet boğazından Troms eyaletindeki Dyrøya adasının anakarasına bağlanır. 570-metre (1.870 ft)uzunluğundaki köprü 29 Ağustos 1994'te açılmıştır. Köprü, feribot ulaşımını ortadan kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tromsøysund Tüneli</span>

Tromsøysund Tunnel, Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø şehrinde bulunan anakaradan Tromsøya adasına bağlanan Tromsøysundet boğazı altından geçen denizaltı tünel.

<span class="mw-page-title-main">Kvaløya (Tromsø)</span>

Kvaløya, Norveç'in Troms eyaletinde bulunan bir ada. 737 kilometrekare (285 sq mi) alanı bulunan ada Norveç anakarasındaki beşinci büyük ada'dır. Komşu adası olan doğudaki Tromsøya adasına Sandnessund Köprüsü ile, kuzeydeki Ringvassøya adasına sualtı Kvalsund Tüneli ile, batıdaki Sommarøy adasına Sommarøy Köprüsü ile, güneyde bulunan anakaraya Rya Tüneli ile bağlanmaktadır. Güneybatı kıyısında bulunan Sommarøy adası, sahil manzarası ile popüler bir rekreasyon merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ringvassøya</span> Norveçte ada

Ringvassøya, Norveç'in Troms eyaletinde bulunan ada. Tromsø ve Karlsøy belediyeleri arasında ayrılmıştır. Adayı güneyde Kvaløya adası; doğuda Reinøya ve Karlsøya adaları; kuzeyde Vannøya, Helgøya ve Nordkvaløya adaları; kuzeybatıda ise Rebbenesøya adası çevrelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rya Tüneli</span>

Rya Tüneli, Kvaløya adasını Malangshalvøya yarımadasına bağlayan denizaltı tüneli. Norveç Bölge Yolu 858 boyunca bulunan tünel, Larseng ve Balsnes köyleri arasındaki Straumsfjorden'in altından geçer. 2.675-metre (8.776 ft)uzunluğundaki tünel Deniz seviyesi'nden maximum olarak 87 metre (285 ft)dipte bulunmaktadır ve 7.8% oranında eğimi vardır. İki şeritli olan bu tünel 29 Eylül 2011'de açıldı ve 250 milyon Norveç Kronu'na mal oldu, paranın bir kısmı 2030 yılına kadar geçiş ücretlerinden karşılanacaktır. 2013 sonbaharın'dan beri bisikletliler için de hizmetini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Store Blåmann</span>

Store Blåmann ya da Blåmannen, Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø belediyesinde bulunan Kvaløya adasında bulunan en yüksek dağ. Adanın kuzeybatı kısmında Tromsø şehrine 16 kilometre (9,9 mi)uzaklıkta bulunmaktadır. Yüksekliği 1.044 metre (3.425 ft)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Romssa Arena</span>

Romssa Arena, Norveç'in Tromsø şehrinde ve Eliteserien takımı Tromsø IL takımına ev sahipliğinde bulunan futbol stadyumudur. Alfheim, 6.801 kişilik oturma kapasitesine ve yapay çim alana sahiptir. Avrupa futbolunda kullanılan en kuzeydeki stadyumdur.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ørjan Nyland</span> Norveçli futbolcu

Ørjan Nyland, Bournemouth takımında kaleci pozisyonunda görev yapan Norveçli futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere Köprüsü</span> Ortahisarın Değirmendere akarsuyu üzerindeki köprü

Değirmendere Köprüsü, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Değirmendere üzerinde konumlanmış olan dört gözlü bir köprüdür. Batı tarafında tahliye kemeri olan 137 metre uzunluğundaki köprü, 1891'de Nemlizadeler tarafından yaptırılmıştır. Köprünün genişliği 5,5 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Eiksund Tüneli</span> Norveçte bir denizaltı tüneli

Eiksund Tüneli, Norveç'in Møre og Romsdal ilçesinde, Ørsta ve Ulstein belediyelerini birbirine bağlayan bir denizaltı tünelidir. Tünel 7.765 metre (25.476 ft) uzunluğunda ve 287 metre (942 ft) derinliğindedir. Norveç'in Rogaland ilçesindeki 292 m (958 ft) derinliğindeki Ryfast tüneli Aralık 2019'da açılana kadar dünyanın en derin denizaltı tüneliydi.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.