İçeriğe atla

Troilus ve Cressida

Troilus ve Cressida
The tragedy of Troilus and Cressida
Troilus ve Cressida V. Sahne 2. Perde Ressam: Angelica Kauffmann. Gravür: Luigi Schiavonetti
Troilus ve Cressida V. Sahne 2. Perde
Ressam: Angelica Kauffmann. Gravür: Luigi Schiavonetti
YazarWilliam Shakespeare
İlk gösterimyak. 1601
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce
TürTrajedi
Zaman ve mekânTruva Savaşı 7.yil
Oyunun ilk sayfası

Trolius ve Cressida (İngilizce özgün adı: The tragedy of Troilus and Cressida), William Shakespeare'in tarihsel oyunlarından biridir. 1602 yılında yazıldığı varsayılmaktadır. Shakespeare, oyunun hikâyesini Geoffrey Chaucer'ın Troilus and Criseyde başlıklı şiiri de dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan almıştır.

Karakterler

Truvalılar

  • Aeneas, bir askerî komutan
  • Andromache, Hektor'un karısı
  • Antenor, bir askerî komutan
  • Calchas, bir Truvalı rahip Yunanlarla birlikte bulunmakta
  • Cressida, Calchas'ın kızı
  • Aleksander, Cressida'nın uşağı
  • Pandarus, Cressida'nın amcası ve soytarı
  • Priamos, Truva Kralı
  • Priamos'in çocukları Kassandra (kahin), Hektor, Troilus, Paris, Deiphobus, Helenus ve Margarelon (evlilik dışı)

Yunanlar

  • Agamemnon, Yunanlar Kralı ve Yunan istila ordusunun komutanı
  • Akhilleus, prens
  • Aias, prens
  • Diomedes, prens
  • Nestor, bilge ve geveze bir prens
  • Ulysses (Odysseus), prens
  • Menelaus, Isparta Kralı, Agamemnon'un kardeşi
  • Helen, Menelaus'un karısı, Paris tarafından Truva'ya kaçırılmıştır
  • Thersites, aşağı sınıftan, sakat ve ağzı bozuk bir "aptal"
  • Patroclus, Akhileus'un yakın erkek arkadaşı

Konu özeti

Cressida (Ressam: Edward Poynter)

Troilus and Cressida Truva Savaşı'nın son yıllarında geçmektedir. Bu eser Homer'in İlyada destanının konu düzenini aynen takip edip Akhilleus'un savaşmayı reddedişinden Hektor'un ölümüne kadar geçen olayları ele almaktadır.

Bu oyunda iki değişik konu ele alınmaktadır. Birinci konuda bir Truvalı prens, Truva Kralı Priamos'un oğlu olan Troilus' bir diğer Truvalı olan Cressida ya kur yapması' onunla sevişmesi ve birbirlerine devamlı bağlı kalacaklarına yemin etmelerini ele alır. Ama Cressida bir diğer Truvalı harp esiri ile değiştirilip Truva'yı saran Yunanlar kampına gönderilir. Troilus gizlice bu kampa giderek Cressida'yı Yunanların kampında görmeye çalışır. Fakat çok sevdiği Cressida ve Yunan Diomedes'in birlikte çok samimi bir şekilde konuştuklarını gözetler. Kadının kendine ihanet ettiğini varsayıp ondan bu ihanet için öç almaya karar verir.

Bu birinci konu esere adını veren Troilus ve Cressida'nın bu oyunda ne yaptıklarını vermekle beraber oyunun en önemli konusu değildir. Eserin ele alıp işlediği ikinci konu, daha önemli olup, Yunanların komutanı Agamemnon ile Truvalaların Kralı Priamos etrafında oluşan olaylar hakkındadır. Truvalı prens Hektor Yunanların kampına bir pusula göndererek bir Yunan askerle teke tek carpışma yapmaya hazır olduğunu bildirmiştir. Agamemnon ve yanındaki prensler çok kibirli olan Akhilleus'un tekrar savaş alanına dönerek teke tek Truvalı Hektor ile çarpışmasını istemektedirler. Önce Aias bu çarpiışma için düşünülmüştür ama daha bu teke tek çarpışma yapılmadan önce Aias ve Hektor birbirleriyle barış içinde olacaklarına söz vermişlerdir. Ancak Aias'in yakın arkadaşı (bazı Yunan kaynaklarına göre erkek sevgilisi) "Paroklus" Truva şehri duvarları önünde Hektor tarafından öldürüldüğü haberini almasıyla Aias savaşa geri gelip Hektor ile teke tek çarpışmayı kabul eder. Oyun çeşitli çarpışmalarla devam edip biter. Sonunda Akhilleus Hektor'u tek başına deliler gibi hiddetli yakalar ve Hektor Akhilieus'un komuta ettiği myrmidones tarafından öldürülür. Truvalılar çok sevdikleri kahraman savaşçı Hektor'un yasını çekerlerken daha Yunanlar Truva'yı ellerine geçirmeden oyun sona erer.

Türkçeye çeviriler

  • Troilos ile Kressida. Çev. Sabahattin Eyüboğlu ve Mina (Urgan) Irgat. İstanbul: Maarif Vekâleti, 1956.
  • Troilos ile Kressida. Çev. Sabahattin Eyüboğlu ve Mina Urgan. İstanbul: Adam Yayınları, 1993.
  • Troilos ile Kressida. Çev. Can Doğan. İstanbul: Mitos-Boyut Yayınları, 2013
  • Troilus ve Cressida. Çev. Sabahattin Eyüboğlu ve Mina Urgan. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 1. Baskı: Şubat 2014.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Odisseus</span> Yunan mitolojisinde İthaka kralı

Odisseus, Yunan mitolojisinde İthaka kralıdır. Laertes ile Antikleia'nın oğludur.

Akhilleus

Akhilleus veya Aşil annesi tanrıça, babası ölümlü bir kral olan yarı tanrıdır. Peleus ile su tanrıçası olan Thetis'in oğludur. Tarihin en büyük savaşçısı olarak kabul edilir. Yunan mitolojisinin en önemli kahramanlarından biridir. Troya Savaşı'nda Akhaların (Grek) tarafında savaşmıştır. Troya'nın Akhalar tarafından kuşatılıp on yıl süren bir savaşla kazanılması sürecinde yaşananlar, Homeros'un İlyada isimli eserinde anlatılmaktadır. Homeros'un MÖ 720'lerde yazmış olduğu on altı bin dizelik İlyada eserinde Akhilleus başkahraman olarak yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kassandra</span>

Kassandra, Troya Kralı Priamos ve Hekabe'nin en güzel olduğu rivayet edilen kızıdır. Kassandra aynı zamanda Yunan mitolojisinin bir kahramanıdır. Savaşı yaşamış ve savaşta ağabeyi Hektor'u ve sözlülerini kaybetmiştir. Troya atı'nın getireceği tehlikeden dolayı çevresini uyarmaya çalışmıştır, ancak dinleyeni olmamıştır.

<i>Truva</i> (film) 2004 yapımı Amerikan filmi

Truva, 2004 yılı yapımı sinema filmi. İlyada destanını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hektor</span> Truva Kralı Priamın büyük oğlu, Parisin ağabeyi

Hektor, Truva krallarından Priam ve eşi Hecuba'nın en büyük oğlu, Paris'in ağabeyi, Dardanus'un torunuydu. Tros'un Ida dağlarında yaşardı. Tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen Truva Savaşı'nda mücadele eden Truva prensiydi. Ayrıca bu savaşı konu alan İlyada destanının da kahramanlarındandı. Teke tek savaştığı Akhilleus tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Laomedon</span> Truva Kralı

Laomedon (Λαομέδων), Yunan mitolojisinde Truva kralıdır. İlos'un oğlu, Priamos'un babasıdır. Laomedon İlyada'da yer almaz ama kentin geçmişinde dönek, korkak, ikiyüzlü bir kral olarak önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ajaks (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Ajaks (Sofokles) Aias, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan en eskisidir ve MÖ 450-442 arasında yazıldığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Truva)</span>

Polydorus veya Polydoros, "çok-armağanlı"), Truva Kralı Priamos'un en genç oğludur. Homeros, annesinin Laothoe olduğunu söylerken, daha sonraki kaynaklar annesinin Hekabe olduğunu belirtmiştir. Polydorus, rolü ve hikâyesi farklı gelenek ve kaynaklarda önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, mitin akışkan doğasına bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Poliksena</span> Yunan mitolojisinde Truva prensesi

Yunan mitolojisinde, Polyxena Truva Kralı Priamos ve kraliçesi Hekabe'nin en küçük kızıydı. Homeros, ondan bahsetmez ancak bazı diğer klasik yazarlar ondan bahseder. Bu yazarlara göre Polyksena'nın hikâyesi değişkenlik gösterir. Truva'nın düşmesinden sonra, nişanlısı olduğu ve birçok versiyonda ölümüne sebep olduğu Akhilleus'un mezarında kurban edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rhesus (oyun)</span> Evripides trajedisi

Resos, Euripides'e atfedilen bir Atina trajedisidir. Oyunun yazarı, antik çağlardan beri tartışmalıdır. 17. yüzyıldan beri oyunun estetik temeli ve sözcük haznesindeki tuhaflıklar sebebi ile, başta Joseph Scaliger olmak üzere, farklı bilim insanları tarafından oyun araştırılmıştır. Oyunun Euripides'e ait olduğu hala tartışmalı bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

Küçük İlyada eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanıdır. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi ve bütün Truva Savaşı'nı epik bir şekilde anlatmıştır. Küçük İlyada hikâyesi kronolojik olarak Aethiopis'ten sonradır ve Iliou Persis da Küçük İlyada'dan sonradır. Küçük İlyada'nın yazarı, diğer antik yazarlar tarafından çeşitli şekillerde Pyrrha'lı Lesches, Spartalı Cinaethon, Erythrae'li Diodorus, Phokaialı Thestorides veya Homeros'un kendisine atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış dört şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Iliupersis</span>

Iliupersis, antik Yunan edebiyatının kayıp destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Iliou persis'in hikâyesi kronolojik olarak Küçük İlyada'dan sonra gelir ve Iliou persis'ten sonra Nostoi ("Dönüşler") gelir. Iliou persis bazen antik yazarlar tarafından Miletli Arctinus'a atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış iki kitaptan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kalhas</span>

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.