İçeriğe atla

Triq il-Wiesgħa Kulesi

Koordinatlar: 35°52′41″K 14°33′51″D / 35.87806°K 14.56417°D / 35.87806; 14.56417
Triq il-Wiesgħa Kulesi
Torri ta' Triq il-Wiesgħa
Triq il-Wiesgħa Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürSahil gözetleme kulesi
KonumZabbar, Malta adası, Malta
Koordinatlar35°52′41″K 14°33′51″D / 35.87806°K 14.56417°D / 35.87806; 14.56417
Başlama1659
SahipMalta Devleti
İşletmeciFondazzjoni Wirt Artna

Triq il-Wiesgħa Kulesi, (Maltaca: Torri ta' Triq il-Wiesgħa) Malta’nın Żabbar şehri yakınlarında 17. yüzyılda inşa edilmiş küçük bir sahil gözetleme kulesi.

Triq il-Wiesgħa Kulesi Malta Şövalyeleri Büyük Üstadı Martin de Redin zamanında inşa edilmiş on üç küçük müstahkem taş gözetleme kulesinden biri olarak, 1659 yılında Malta adasında Büyük Limanın doğu kıyısında inşa edildi. Kulenin adı savunmak zorunda kaldığı geniş kıyı şeridi ile bağlantılı olarak "Geniş Cadde" anlamına gelir.[1]

Triq il-Wiesgħa Kulesi, De Redin kulelerinin standart tasarımına uygun olarak inşa edilmiştir. Kule kare planlı iki kata ve çatıda bir kuleye sahiptir. Triq il-Wiesgha Kulesi'nin ateş hattında bulunan Santa Maria delle Grazie Kulesi ile Zonqor Kulesi İngiliz Ordusu tarafından yıkıldı. 1870'lerde, kuleden yaklaşık 350 m uzağa inşa edilen Fort Leonardo, yüksek bir mevkide bulunması sebebiyle Triq il-Wiesgha Kulesi ateş hattına dışında kalıyordu. Fort Leonardo eğer ateş hattının içinde olsaydı, Delimara Kulesi ve Bengisa Kulesi örneklerinde olduğu gibi, büyük ihtimalle Fort Delimara ve Fort Benghisa'nın ateş hatlarını temizlemek ve görüş alanını açmak için yıkılacaktı.

20. yüzyılın başlarında, arka kısmı çöken ve harap duruma gelen kule, ancak 1930'larda restore edildi. Kulenin korkuluğu ve çatısında yer alan kulesi İkinci Dünya Savaşı sırasında kaldırıldı ve çevresine koruganlar inşa edildi.[2] Ayrıca kule, yakınlarına bir uçağın düşmesi sebebiyle de önemli ölçüde hasar gördü.[3]

2. Dünya Savaşından sonra, temellerinin bir kısmı çökmüş olan kule, yeniden bakımsız bir duruma düştü. 2004 yılında Malta'daki kültürel mirasın korunması ve yönetimi alanlarında faaliyet gösteren gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olan[4] Fondazzjoni Wirt Artna'ya (Malta Miras Vakfı) devredildi. Restorasyon dört yıl sonra Eylül 2008'de başladı[5] ve Mart 2009'da tamamlandı.[6] Restorasyon sırasında II. Dünya Savaşı sırasında kaldırılan özellikler de yeniden inşa edildi. Kule Malta Adaları Kültür Varlıkları Ulusal Envanterinde 1384 numarasıyla listelenmiştir[7]

Kaynakça

  1. ^ "Malta-The George Cross Island - "Towns & Villages" (2)". web.archive.org. 31 Mayıs 2015. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Attraction". Visit Malta (Rusça). Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  3. ^ "17th century tower in Xgħajra being restored". Times of Malta (İngilizce). 3 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Who Are We". Wirt Artna (İngilizce). 19 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  5. ^ "news10". web.archive.org. 31 Mayıs 2015. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Completion of Works". 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  7. ^ "National Inventory of the Cultural Property of the Maltese Islands" (PDF). 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tophane Saat Kulesi (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir saat kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Saat</span>

Büyük Saat, Türkiye'deki en uzun saat kulesidir ve uzunluğu 32 metredir. Saat kulesi Adana'nın Karasoku Mahallesinde Seyhan ilçesinde bulunur.

Manş Adaları'nda yüzyıllar boyunca çok sayıda yel değirmenleri bulunuyordu. Bu değirmenlerde çoğunlukla mısır öğütülüyordu. Günümüzde bu yel değirmenlerinin ancak yarısı ayakta kalabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Saat Kulesi</span>

Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuşadası Saat Kulesi</span>

Kuşadası Saat Kulesi, Aydın ilinin Kuşadası ilçesinde bulunan saat kulesi. 1996 yılında inşa edilen kule dört katlı kare planlı olarak tasarlanmış, dairesel saat kadranı ve piramidal çatısıyla tamamlanmıştır.

Maden Saat Kulesi, Elazığ ilinin Maden ilçesinde bulunan tarihi saat kulesi. 1898 yılında Maden Hükûmet Konağı'nın yanına Mutasarrıf Hayri Bey tarafından yaptırılan kulenin saçak ve kubbesi yıkılmış, kitabesi ve saati ise yok olmuştur. 2018 yılında restorasyona uğramış ve aslına uygun şekilde yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şuhov Kulesi</span>

Şuhov Kulesi veya Şabalovka Kulesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da yer alan ve çelik diagrid yapıya sahip bir yayın kulesidir. Kule, 160 metre yüksekliğinde olup Vladimir Şuhov tarafından tasarlanmıştır ve 1920-22 yılları arasında Rus İç Savaşı sırasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi tarihi</span> İstanbulda yer alan Galata Kulesinin geçmişi

Bizans İmparatorluğu ile ittifak hâlinde olan Cenevizliler 1267'de, Haliç'in kuzeyinde bulunan Galata'da "Pera" adlı bir koloni kurmuş, bu koloninin hâkimiyet alanını da zaman içinde Bizans tarafından verilen izinlerle genişletmişti. Günümüzde Galata Kulesi olarak bilinen kule, bu izinlere aykırı bir şekilde kuzeydoğu yönündeki tepeye doğru hâkimiyet alanı artırılarak 1335-1349 yılları arasında bölgede yapılan tahkimatın bir parçası olarak 1348'de inşa edildi. Tepesindeki haçtan ötürü o dönem "Kutsal Haç Kulesi" olarak anılıyordu. İki devlet arasında o yıl patlak veren savaş, ertesi yıl imzalanan antlaşmayla sona ererken kulenin bulunduğu tepe Ceneviz kontrolüne bırakıldı. Konstantinopolis'in 29 Mayıs 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'na katılması sonrasında Pera'daki Cenevizliler, herhangi bir direniş göstermeden koloniyi Osmanlı'ya devretti. Kulenin de dâhil olduğu Galata'daki tahkimat tahrip edilse de, Osmanlı Padişahı II. Mehmed'in fermanıyla tahribatlar durduruldu ve tahrip edilen kısım yeniden inşa edildi. 1509'daki depremde hasar gören kule, 1510 itibarıyla onarıldı. 16. ve 17. yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri ve levazım ambarı, 18. yüzyıl itibarıyla Mehterhâne Ocağı ile yangın gözleyiciler tarafından bir yangın kulesi olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dwejra Kulesi</span>

Dwejra Kulesi, Malta'nın Gozo adasında bulunan San Lawrenz, Dwejra Körfezi'nde küçük bir gözetleme kulesidir. Lascaris kulelerinin bir parçası olarak yapımı 1652'de tamamlandı. Günümüzde, iyi durumda ve ziyaretçilere açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ricasoli Kalesi</span>

Ricasoli Kalesi 1670-1698 yılları arasında Hospitalier Şövalyeleri tarafından Malta'nın Kalkara kentinde inşa edilen burçlu bir kaledir. Kale, Gallows' Point olarak bilinen bir burundadır ve Rinella Körfezi'nin kuzey kıyısında yer alır. Saint Elmo Kalesi ile birlikte Valetta limanı girişini kontrol eder. Sadece Malta'daki değil, aynı zamanda Avrupa'daki en büyük kaledir. Malta Limanları çevresindeki Şövalye Tahkimatı'nın bir parçası olarak 1998'den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndedir.

<span class="mw-page-title-main">Saint James Binası</span>

Saint James Binası Valetta'da, Hospitalier Şövalyeleri tarafından yaptırılan 16. yüzyıldan kalma bir askerî birlik binasıdır. Valletta Kara Cephesi'nin bir parçasını oluşturan ve geniş açılı bir burç olan St James' Bastion'a bakmaktadır. St James, şehirdeki planlanmış dokuz süvari merkezinden biriydi. Ancak sonunda sadece ikisi inşa edildi. Diğeri Saint John Binasıdır. İtalyan askeri mühendis Francesco Laparelli tarafından tasarlandı ve inşaatı Maltalı asistanı Girolamo Cassar kontrol etti. St James'de yer alan birliğin hiçbir askeri çatışmaya girmediği görülmüştür. Ancak 1775'te Rahiplerin Yükselişi olayı sırasında rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Ħamrija Kulesi</span>

Ħamrija Kulesi, orijinal adıyla Torre della Pietra Nigra yerelde bilinen adıyla Torri ta' Rsejjen, Malta'nın Qrendi yerleşiminde bulunan bir gözetleme kulesidir. 1659 yılında tamamlanan kule De Redin kulelerinin on ikincisidir. Heritage Malta tarafından restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Għajn Tuffieħa Kulesi</span>

Għajn Tuffieħa Kulesi Malta'nın Mġarr yerleşiminde bulunan bir gözetleme kulesidir. 1637 yılında tamamlanan kule Lascaris kulelerinin ikincisidir. Kıyı erozyonu tehdidi altında olmasına ve 2023'teki bir fırtına sırasında hasar görmesine rağmen kule çoğunlukla sağlamdır.