İçeriğe atla

Tripus Aureus

Tripus Aureus
Tripus Aureus, hoc est, Tres Tractatus Chymici Selectissimi, nempe; I. Basilii Valentini, Benedictini Ordinis monachi, Germani, Practica vna cum 12. clauibus & appendice, ex Germanico; II. Thomas Nortoni, Angli Philosophi Crede Mihi seu Ordinale, ante annos 140. ab authore scriptum, nunc ex Anglicano manuscripto in Latinum translatum, phrasi cuiusque authoris vt & sententia retenta; III. Cremeri cuiusdam Abbatis Westmonasteriensis Angli Testamentum, hactenus nondum publicatum, nunc in diuersarum nationum gratiam editi, & figuris cupro affabre incisis ornati opera & studio.
Valentine, Norton ve Cremer'i gösteren başlık sayfası gravürü.
YazarMichael Maier
İllüstratörMatthaeus Merian
DilLatince
KonuSimya
Yayım1618
YayımcıLucas Jennis, Frankfurt.

Tripus Aureus veya The Golden Tripod, Michael Maier'in 1618'de Lucas Jennis tarafından yayınlanan bir simya kitabıdır. İçerisinde üç simya metni içerir: Basil Valentine'in "twelve keys (on iki anahtar)", Thomas Norton'un Ordinal of Alchemy (1477) ve The Testament of Cremer.

Basil Valentine, "The Twelve Keys"

Basil Valentine'e atfedilen, geniş çapta çoğaltılmış bir simya kitabıdır. İlk olarak 1599'da, muhtemelen kitabın gerçek yazarı olan Johann Thölde tarafından yayınlanmıştır. Görsellerin eklendiği kelimelerle alegorik olarak kodlanmış bir dizi simyasal işlemin tanıtıldığı sayfalardan oluşur. Maier'in Tripus aureus'taki Latince baskısı, ilk kez on iki anahtarın tümü için Matthaeus Merian tarafından hazırlanan gravür resimler içermektedir.

Testament of Cremer

Testament of Cremer, on altıncı yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıkan sözde- simyasal bir metindir. El yazması iki nüshası mevcuttur. Bir nüshası İngiliz antikacı, politikacı, subay, astrolog ve simya öğrencisi olan Elias Ashmole'un (1617 – 1692) elinde olup ve Bodleian Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Diğeri ise yaklaşık 1675 yılınan tarihlenen Fransızca bir çeviridir. Londra'da bir müze ve kütüphane olan Wellcome Collection'da bulunmaktadır. Maier'in transkripsiyonu, metnin günümüze ulaşan en eski kopyasıdır.[1]

Yazar kendisini Westminster'ın Başrahibi John Cremer olarak adlandırır. Metne göre, Raymond Lull (c. 1232 – c. 1315) ve Kral III. Edward (1312–1377) zamanında yaşamıştır. Ancak Westminster kayıtlarında böyle bir başrahip yoktur.[1] Belgenin Orta Çağ kökenleri şüphelidir. Maier metni İngilizceden Latinceye çevirmiş ve ilk kez 1618 cildinde yayınlanmıştır. Maier okuyucularını uyarıyor:

Ya Yazarın adı ya da yazdıkları sorunlu olabilir. Bu nedenle tetikte olun. Çiçeklerin arasında her yerde bir yılan pusuda olabilir. Yine de olabildiğince açık konuşan bir arkadaşı küçümseme. Sözcüklerin gölgeli yapraklarının altında Gerçeğin altın meyvesi gizlidir.[2]

Cremer'in metni ayrıca Musaeum Hermeticum'da (1625) ve daha sonra da İngilizceye çevirisini Arthur Edward Waite'in 1893'te yaptığı Hermetic Museum'da yayınlandı.

İçindekiler

Girişi, yazarın İtalya'ya yaptığı bir yolculuğun hikâyesiyle başlar. Efsaneye göre Cremer, Milano'da 1330 yılında Lull'u ziyaret eder. İki adam, III. Edward'a, Fransa'ya karşı kullandığı altını tedarik etmek için çalıştıkları İngiltere'ye döndüler.[3] Beş mısralık bir ilahinin ardından, yedi kısa bölümden oluşan sözde simyasal bir tarif gelir. Bu metin, simya literatüründe yaygın olan alegori ve deste isimlerinden çok azını içermektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b Hereward Tilton. The Quest for the Phoenix: Spiritual Alchemy and Rosicrucianism in the Work of Count Michael Maier (1569-1622). Walter de Gruyter, 2003. p.109-112
  2. ^ "Michael Maier. Testament of Cremer English text on The Alchemy Website". 19 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2023. 
  3. ^ James Brown Craven The Works of Count Michael Maier. 1910. Kessinger Legacy Reprints. p.96

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thomas Norton</span>

Thomas Norton, İngiliz şair ve simyacıdır. 300 mısradan oluşan Simya'nın Ordinali (1477) isimli simya esinli şiir kitabı ile tanınır. Jonathan Hughes'un Arthuryen Mitler ve Simya isimli kitabına göre Norton, Colne-Wiltshire'da dünyaya gelmiş, 1450'lerde bir simyacı olmuştu ve IV. Edward İngiltere'sinde yaşayan bir saray mensubu idi.

<span class="mw-page-title-main">Prima materia</span>

Simya'da ve felsefede, prima materia, materia prima veya ilk madde simyevi magnum opus ve felsefe taşı için gereken her yerde birden bulunan bir başlangıç materyalidir. Kaos'a benzeyen her madde için bir ilkel biçimsiz taban, Esîr'in özü. Ezoterik Simyacılar prima materia'yı simile kullanarak ve anima mundi gibi kavramlarla karşılaştırarak anlatırlar.

<span class="mw-page-title-main">Simyacılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir simyacı, simya sanatında usta bir kişidir. Batı simyası Yunan-Roma Mısır'ı, Orta Çağ boyunca İslam dünyası ve ardından 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa'da gelişmiştir. Hint simyacıları ve Çin simyacıları sanatın Doğu çeşitlerine katkıda bulunmuşlardır. Simya, günümüzde hala az sayıda kişi tarafından ilgi duyulan bir alan olup simyacı karakterler son dönem kurgusal eserlerde ve video oyunlarında halen yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Simyacı Kleopatra</span>

Simyacı Kleopatra bir Yunan simyacı, yazar ve filozoftu. Pratik simya ile deneyler yaptı ancak aynı zamanda felsefe taşını üretebilen dört kadın simyacıdan biri olarak da kabul edildi. Bazı yazarlar, onu bir damıtma cihazı olan imbik'in mucidi olarak görüyor.

<span class="mw-page-title-main">Mary Anne Atwood</span>

Mary Anne Atwood, hermetizm ve ruhani simya üzerine bir İngiliz yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Basil Valentine</span>

Basil Valentine, varsayılana göre bir 15. yüzyıl simyacısı, muhtemelen Erfurt, Almanya'daki Benedictine Saint Peter Manastırı'nın Canon'u olan Basilius Valentinus isminin İngilizce halidir, ancak daha büyük olasılıkla bir veya birkaç 16. yüzyıl Alman yazarı tarafından kullanılan bir takma addır.

<i>Basil Valentinein On İki Anahtarı</i>

Basil Valentine'in On İki Anahtarı, Basil Valentine'e atfedilen, geniş çapta çoğaltılmış bir simya kitabıdır. İlk olarak 1599'da, muhtemelen kitabın gerçek yazarı olan Johann Thölde tarafından yayınlandı. Resimlerin eklendiği, alegorik olarak kelimelerle kodlanmış bir dizi simyasal işlem olarak sunulur. Anahtarları tartışan ilk Basil Valentine kitabı, Ein kurtz summarischer Tractat, von dem grossen Stein der Uralten, 1599'dur.

<span class="mw-page-title-main">George Ripley (simyacı)</span>

Sör George Ripley İngiliz Augustinian kanonu, yazar ve simyacıydı.

<i>Atalanta Fugiens</i>

Atalanta Fugiens veya Atalanta Fleeing, Michael Maier tarafından hazırlanan, Oppenheim'da Johann Theodor de Bry tarafından 1617'de yayımlanan simya temalı bir amblem kitabıdır. Matthias Merian'ın çizimleriyle 50 söylemden oluşuyor ve her birine bir nükteli mısra, nesir ve müzikal bir füg eşlik ediyor. Bu nedenle erken bir multimedya örneği olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Magnum opus (simya)</span>

Başyapıt veya Büyük İş, filozof taşını yaratmak için prima materia ile çalışma süreci için kullanılan simyasal bir terimdir. Hermetik gelenekte kişisel ve ruhsal dönüşümü tanımlamak için kullanılmış, laboratuvar süreçlerine ve kimyasal renk değişikliklerine bağlı, bireyselleşme süreci için bir model, sanat ve edebiyatta bir araç olarak kullanılmıştır. Magnum opus, süreçlere yeni sembolizm ve önem atfeden New Age ve neo-Hermetik hareketlerde ileriye taşınmıştır. Özgün süreç felsefesinin dört aşaması vardır:

Petrus Bonus bir geç ortaçağ simyacısıydı. En çok Kıymetli İncisi veya Değerli Yeni İnci, 1330 ile 1339 yılları arasında yazılmış etkili bir simya metni İtalya'da Ferrara'da doktor olduğu söylenmekteydi, bu da onun çevrelerce bazen Ferrara'lı Petrus Bonus veya Lombard Petrus Bonus olarak bilinmesine neden oluyordu. İlahi Sanata Giriş da ona atfedilir, ancak çok uzun zaman sonra 1572'de basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Maier</span>

Michael Maier bir Alman doktor ve Habsburglu II. Rudolf'un danışmanıydı. Bilgili bir simyacı, epigramcı ve amatör besteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Musaeum Hermeticum</span>

Musaeum Hermeticum, ilk olarak 1625'te Lucas Jennis tarafından Frankfurt'ta Almanca olarak yayınlanan simya metinlerinin bir özetidir. 1678 Latin baskısı için ek materyal eklendi ve 1749'da yeniden basıldı. Amacı, toplu bir biçimde nispeten kısa ve daha az şekilde eski simya yazılarının bir koleksiyonunu sağlamaktı. Theatrum Chemicum veya Jean-Jacques Manget'nin Bibliotheca Chemica Curiosa'sı gibi büyük Hermetik bilgi depolarına bir ek olarak düşünülebilir. Geçmişe daha az bağlı ve daha eski ve geleneksel simya ustalarının eserlerinden daha az etkilenmiş olarak Simya'da farklı bir okulu temsil ediyor gibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fasciculus Chemicus</span>

Fasciculus Chemicus veya Chymical Koleksiyonları olarak bilinmektedir. En seçkin ve en ünlü yazarlardan Gizli Hermetik Biliminin Girişini, İlerlemesini ve Çıkışını ifade eden, Arthur Dee (1579-1651) tarafından 1629 yılında Moskova'da Çar I. Mihail'in başhekimi olarak ikamet ederken derlenen bir simya yazıları antolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Cantilenae Intellectuales de Phoenice Redivivo</span>

Cantilenae Intelectuales de Phoenice Redivivo veya Intellectual Cantilenae olarak bilinmektedir. Bu eser Michael Maier tarafından 1622 yılında yayınlanan bir simya kitabıdır. Maier'in hayatı boyunca yayınlanan son metniydi. 22 Ağustos 1662'de Rostock'ta kitabı Norveç Prensi Frederick'e ithaf etti.

<span class="mw-page-title-main">Cantilenae Intelectuales de Phoenice Redivivo</span>

Cantilenae Intelectuales de Phoenice Redivivo veya Intellectual Cantilenae olarak bilinmektedir. Bu eser Michael Maier tarafından 1622 yılında yayınlanan bir simya kitabıdır. Maier'in hayatı boyunca yayınlanan son metniydi. Kitap için Norveç Prensi Frederick'e ithaf ettiği tarih 22 Ağustos 1662, Rostock'ta.

<span class="mw-page-title-main">The Mirror of Alchimy</span>

Simyanın Aynası, Latincede Speculum Alchemiae olarak bilinmekte olan kısa bir simya kılavuzudur. 1597 yılında çevirisi yapılmıştır. İngilizce dilinde basılan ikinci simya metni olarak kabul edilmektedir. Uzun bir süre Roger Bacon'a (1214-1294) atfedilen eser, büyük olasılıkla on üçüncü ve on beşinci yüzyıllar arasında yazan kimliği belirsiz bir yazarın ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Septimana Philosophica</span>

Septimana Philosophica veya The Philosophical Week, Michael Maier tarafından yazılmış bir simya kitabıdır. Kitap, 1620'de Frankfurt'ta Lucas Jennis tarafından yayınlandı ve Hartmann Palthenius tarafından basıldı. Kapak sayfasının gravürü Balthasar Schwan tarafından yapıldı. Kitabın tam adı şöyledir: Septimana Philosophica: Qua Aenigmata Aureola de omni Naturae genere a Solomone Israeltarum Sapientissimo Rege, et Arabiae Regina Saba, nec non Hyramo, Tyri Principe, sibi invicem in modum Colloquii proponuntur et enodatur.

<span class="mw-page-title-main">Theatrum Chemicum Britannicum</span> Elias Ashmoleun derlediği İngilizce simya metinleri kitabı

İlk olarak 1652'de yayınlanan Theatrum Chemicum Britannicum, Elias Ashmole tarafından seçilen İngiliz simya literatürünün kapsamlı açıklamalı bir derlemesidir. Kitap, daha önce yalnızca özel el yazmalarında bulunan birçok eseri korudu ve kullanıma açtı. Thomas Norton, George Ripley, Geoffrey Chaucer, John Gower, John Lydgate, John Dastin, Abraham Andrews ve William Backhouse gibi kişilerin simya ayetlerini içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Sanat ve eğlencede simya</span>

Simyanın, hem simya metinlerinde hem de ana akım eğlencede görülen, sanatla uzun süredir devam eden bir ilişkisi vardır. Edebi simya, Shakespeare'den modern fantezi yazarlarına kadar İngiliz edebiyat tarihi boyunca görülmektedir. Burada karakterler veya olay örgüsü, simyasal bir magnum opus'u takip eder. On dördüncü yüzyılda Chaucer, Terry Pratchett'inkiler gibi son zamanlardaki fantezi eserlerinde hala görülebilen bir simya hiciv akımı başlattı.