İçeriğe atla

Tripioti Kilisesi

Tripioti Kilisesi veya Αrchangelos Michael tou Tripioti, Lefkoşa'da bir kilisedir. Archangelos Michael'e adanmıştır. 3 Mayıs - 25 Kasım 1695 tarihleri arasında inşa edilmiştir. İçerisinde 15. yüzyıldan kalma bir Venedik dönemi tablosu bulunur.

Kaynakça

  • Keshishian, Kevork K. (1978). Nicosia: Capital of Cyprus Then and Now. The Mouflon Book and Art Centre. ss. 142-144. 
  • First Nicosia Church Route[] (Cyprus Weekly) Erişim tarihi: 20 Ocak 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Muhafız Ordusu</span>

Millî Muhafız Ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleridir. Kıbrıs Ulusal Muhafızları aktif kuvvetler, yedek kuvvetler ve milislerden oluşmaktadır. Bunun dışında, İttifak Antlaşması kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri adada Yunan Alayı'nı konuşlandırmaktadır. Fakat ELDYK, Kıbrıs Cumhuriyeti askeriyesinin bir parçası olmayıp doğrudan Yunanistan emri altındadır.

Kıbrıs Birinci Ligi 1962-63, Kıbrıs'ın yirmi beşinci resmî futbol sezonudur. On iki takımın katıldığı sezonda Anorthosis Ammohostu şampiyonluğu kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Dereboyu (Lefkoşa)</span>

Mehmet Âkif Caddesi veya Dereboyu, Lefkoşa'da bulunan bir cadde. Birleşik Krallık egemenliğinde adı Shakespeare Caddesi idi. Yeşil Hat'tın ötesine uzanan caddenin KKTC kontrolündeki kısmının uzunluğu yaklaşık 1600 metredir. Cadde iki şeritlidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Meydanı</span>

Atatürk Meydanı veya Sarayönü, Lefkoşa'da bulunan bir meydan. Birleşik Krallık hakimiyeti ve daha öncesinde "Konak Meydanı" olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bedrettin Demirel Caddesi (Lefkoşa)</span>

Bedrettin Demirel Caddesi, Lefkoşa'da bulunan bir cadde. Birleşik Krallık egemenliği döneminde adı Hilarion Caddesi idi.

Kıbrıs Marunileri veya Kıbrıs Maronitleri, Orta Çağ'da Levant'tan dinsel ve siyasi çatışmalar sebebiyle kaçarak, Kıbrıs'a yerleşen ve Maruni Kilisesi üyesi olan, günümüzde de varlıklarını devam ettiren topluluk. Ana dilleri Arapça olmak üzere Yunanca ile Türkçe de konuşmaktadırlar. İbadet ve ayinlerini Arapça olarak gerçekleştirirler. Doğu Katolik Kilisesi ve Batı Suriye Ayini'ne bağlı olmakla birlikte topluluk olarak Roma Katolik Kilisesi'ne mensupturlar.

1960 Kıbrıs Nüfus sayımı, 11 Aralık 1960 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilmiş bir genel nüfus sayımı. Sayım, adanın tamamında aynı anda gerçekleştirilen son nüfus sayımıdır. Sayım sonucu adanın nüfusunun 573,566 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kilisesi (Lefkoşa)</span>

Ermeni Apostolik Kilisesi, Lefkoşa'da, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne inanların kullandığı bir kilise. Şehrin kuzey kesiminde kalmıştır. Arabahmet mahallesinde, Şehit Salahi Şevket Sokağı veya eski adıyla Victoria Sokağı'ndadır.

Silihtar Suyolu veya Silahtar Suyolu, Lefkoşa'da bir suyoluydu.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">İncirli, Lefkoşa</span>

İncirli, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, başkent Lefkoşa'nın banliyölerinden biridir. Yüzölçümü 9,904.84 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 18,010'dur.

<span class="mw-page-title-main">Öküz gönü külçeleri</span>

Öküz gönü külçeleri,, Akdeniz'de Geç Bronz Çağı sırasında genellikle bakırdan, bazen de kalaydan yapılmış metal levhalardır. Külçelerin şekilleri, dört köşesinin her birinde çıkıntılı bir tutamağa sahip bir öküz gönünü (postunu) andırır. Eskiden her bir külçenin bir öküz değerine eşdeğer olduğuna inanılmış olmasına rağmen, günümüzde şekil benzerliğinin sadece bir tesadüf olduğu görüşü hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa, Lefkoşa</span> Lefkoşa mahallesi

Haydarpaşa Lefkoşa'da bir mahalle. İsmini Lefkoşa'nın Osmanlı fethi sırasında Osmanlı ordusunu yöneten 12 generalden biri olduğu söylenen Haydar Paşa'dan alır. Aynı adda bir cami de vardır. Her general bu fetih sırasında başka bir mahalleye gönderilmişti. Daha sonradan, bu mahalleler isimlerini oraya gönderilen generalin isminden aldı.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı</span>

İplik Pazarı, tarihsel ismiyle İplik Pazarı-Korkut Efendi, Lefkoşa Surlariçi'nde bir mahalle. Şehrin kuzey kesiminde yer alır.

1931 Kıbrıs isyanı veya Ekim Olayları 21 Ekim ile Kasım 1931 arasında, İngiliz kraliyet kolonisi olan Kıbrıs'ta gerçekleşen sömürge karşıtı bir ayaklanmadır. Ayaklanmaya adanın Yunanistan ile Enosis'i (Birliğini) savunan Kıbrıslı Rum milliyetçiler öncülük etti. İsyancıların yenilgisi, İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar sürecek olan baskıcı bir İngiliz yönetimi dönemine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs mutfağı</span>

Kıbrıs mutfağı, Kıbrıs'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kıbrıs mutfağı, Yunan, Türk ve Arap mutfaklarından büyük ölçüde etkilenirken, aynı zamanda İtalyan ve Fransız mutfaklarıyla benzerlikler paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başmelek Mikail Kilisesi (Pedoulas)</span>

Başmelek Mikail, Kıbrıs'taki Pedoulas'ta yer alan, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin bir kilisedir. Kilise, 1985 yılında Trodos Bölgesi Boyalı Kiliseler Dünya Mirası Alanı'nın bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde listelenmiştir.