İçeriğe atla

Tripel

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir

Tripel, ağırlıklı olarak Felemenk ülkelerinde, bazı diğer Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Westmalle Tripel benzeri sert pale ale tipi biraları tanımlamada kullanılan bir terimdir.[1] Terimin kökeni bilinmemektedir. Ancak başlıca teori, bir şekilde biranın sertliğini belirttiği yönündedir. İlk olarak 1956 yılında Westmalle adlı Trappist bira üretimevi tarafından, ellerindeki en sert birayı tanımlamak için kullanıldı. Ancak bu tarihten önce de tripel biraların varlığı bilinmektedir.[2]

Tarihçe

Tripel terimi Felemenk ülkelerinden (şimdiki Hollanda ve Belçika) gelmektedir, ancak terimin kökeni tam olarak bilinmemektedir. En çok kabul gören teoriye göre tripel teriminde, eskiden bira kutularının üzerine sertliklerini belirtmek için konulan çarpıların (X: hafif sert; XX orta sert; XXX en sert) ya da kabaca %3, %6 ve %9'a karşılık gelen mayşedeki ilk yoğunlukların referans alındığı yönündedir. Bira tarihçisi Michael Jackson'a göre terimle ilişkili ilk sert pale ale 1930'ların başında Hendrik Verlinden tarafından üretilmiştir.[3] Hendrik Verlinden zaten Westmalle ile ilişki içindeydi, bira üretimine yardımcı olmaktaydı.[4] Aynı zamanda Verlinden, Trappist Beer adını kullanmasına izin verilen tek seküler kişiydi.[5]

1933 yılında Westmalle tarafından Superbier adında yeni bir bira piyasaya sürüldü. Bu durum Hendrik Verlinden'in kendi bira üretimevinde Witkap Pater adında sert bir pale ale üretmesinden bir yıl sonraydı.[6] Bu bira, rahiplerin 1931'den beri ara sıra ürettikleri sarı biraya oldukça benzemekteydi. 1956 yılında bu bira tripel olarak adlandırıldı ve tarif üzerinde Westmalle'deki baş biracı Brother Thomas tarafından bazı değişiklikler yapılarak yeniden üretildi.[7] Tarifte şerbetçi otu miktarı artırıldı ve biraya tripel adı verildi. Tarif o zamandan beri değişmeden kaldı.

Westmalle ürettiği tripel birayla kısa sürede hem stil hem de marka olarak Belçika'daki diğer bira üreticileri tarafından kopya edilmiştir.[8] 1987'de bir başka Trappist bira üretim evi olan ve halihazırda La Trappe Quadrupel adlı daha sert bir bira üretmekte olan Hollanda merkezli De Koningshoeven, La Trappe Tripel adlı birayla çeşitliliğini daha da yükseltmiştir.[9]

Yapımında arpa maltının yanı sıra buğday ve yulaf da kullanılan ve pek çok internet adresinde dünyanın en iyi tripel tipi Belçika biralarından biri olarak gösterilen Tripel Karmeliet ise 1679 yılındaki bir tarife dayanarak üretildiği iddiasıyla 1996'da piyasa sunulmuştur.[10]

Tim Webb, Good Beer Guide to Belgium adlı kitabında, 1956 öncesi tripel olarak adlandırılan bazı biraların günümüzdeki örneklerinden daha koyu renkli olduğunu belirtmektedir.[11]

Özellikleri

Tripel biralar, tıpkı türdeşleri dubbel ve quadrupel gibi üst fermantasyon yoluyla üretilir. Şerbetçi otu acılığı diğer Belçika biralarından genellikle daha yüksektir. Renkleri dubbel ve quadrupel biralara göre daha açıktır. Ortalama alkol oranı dubbel biradan yüksek, quadrupel biradansa düşüktür.[12] Servis sıcaklığı da diğer Trappist biralarına göre daha düşüktür.[13]

KökenRenkServis SıcaklığıFermantasyonOrtalama Alkol OranıIBU (Bira Acılık Değeri)
TripelHollanda-Belçika Açık Renk / Kehribar Rengi 5-8 °C Ale %8,00 - %9,20 24 - 37

Türkiye'de tripel

Türkiye'de tripel tipi bira üretilmemektedir. Talep, bazı şirketler tarafından ithal edilen biralarla karşılanmaktadır.[14] Tripel Karmeliet, Westmalle Tripel ve Chimay Triple bunlar arasında en bilinen örneklerdir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Michael Jackson's Beer Hunter - Beer Styles: Tripel". www.beerhunter.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Michael Jackson's Beer Hunter - Down on your knees to bless monks' top ale". www.beerhunter.com. 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009. 
  3. ^ Hieronymus, Stan (2005). Brew Like a Monk: Trappist, Abbey, and Strong Belgian Ales. Brewers Publications. ISBN 093738187X. 
  4. ^ "Westmalle". www.trappistbeer.net. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  5. ^ "Beer of the Month Club," (PDF). 2005. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Temmuz 2009. 
  6. ^ "Brewery Slaghmuylder". www.witkap.be. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  7. ^ Jackson, Michael. "Michael Jackson's Beer Hunter - Visiting the brand-new Trappist brewery". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  8. ^ JACKSON, Michael (1997). The Great Beers of Belgium. s. 226. 
  9. ^ Protz, Roger (1998). The Taste of Beer. Weidenfeld & Nicolson. s. 140. 
  10. ^ "Tripel Karmeliet". 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  11. ^ Webb, Tim. Good Beer Guide to Belgium (6. Düzenleme bas.). s. 82. 
  12. ^ "Abbey Tripel". 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  13. ^ "Belgian-Style Tripel". 5 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 
  14. ^ "Abbey Tripel of Turkey". 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IPA (bira)</span> daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşidi

IPA (India Pale Ale), diğer biralara oranla daha yüksek miktarda şerbetçiotu içeren bir bira çeşididir. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık, diğer biralara oranla daha fazladır. Renkleri genel olarak altın ve bakır tonlarındadır. Genellikle güçlü bir aromaya sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Dubbel</span>

Dubbel, kökeni Belçika'ya dayanan ve manastırlar tarafından üretilen Trappist biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Quadrupel</span>

Quadrupel, alkol orani %10'dan yüksek ultra sert manastır biralarını adlandırmada kullanılan bir terimdir. Quadrupel'in bir bira türü olduğu konusunda uzlaşma bulunmamaktadır. Bira yazarı Tim Webb'e göre quadrupel benzeri biralar Belçika'da Grand Cru olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trappist bira</span>

Trappist bira, Trappist manastırlarına bağlı bira fabrikaları tarafından üretilen bira çeşididir. Günümüzde Belçika'da altı, Hollanda'da iki; Avusturya, İtalya ve ABD'de birer tane olmak üzere toplam 11 Trappist manastırı vardır. Trappist manastırlarına bağlı üretimevleri tarafından üretilen bu biralar, "Gerçek Trappist Ürünü" anlamına gelen Authentic Trappist Product mottosuyla satılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Pumpkin ale</span>

Pumpkin ale, bal kabağı kullanılarak üretilen biraları adlandırmada kullanılan bir terimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde oldukça popüler bir içecektir. Pumpkin ale, bira şerbetindeki fermente edilebilir şeker oranını artırmak amacıyla kullanılacağı gibi, fermentasyon sonrasında şişeleme esnasında da kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde sonbaharda oldukça çok tüketilen bir tatlı olan bal kabaklı turtayı andırması için biraya tarçın gibi baharatlar da eklenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitter</span>

Bitter, 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan, İngilizce bazı pale ale tipi biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adı bitter olmasına karşın pek çok bira türünden daha düşük bir şerbetçi otu acılığa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Oud bruin</span>

Oud Bruin ya da Flandre kahverengi ale Felemenkçede eski kahverengi anlamına gelen, ekşi bir bira türüdür. "Eski" olarak betimlenmesinin nedeni bira için uzun sayılabilecek, bir yıla varan yaşlandırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan pale ale</span>

Amerikan Pale Ale, 1980 civarında Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen bir pale ale türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Standart Referans Metodu</span>

SRM ya da Standart Referans metodu, modern bira üreticileri tarafından kullanılan, biraların renklerini ölçümlemeye yarayan bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Arpa şarabı</span>

Arpa şarabı, ekstra sert ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle %6 ile %11 civarında alkol oranına sahiptir. Açık ve koyu versiyonları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi ale</span>

Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır. 18. yüzyıldaki kahverengi ale, az miktarda şerbetçi otu ve %100 oranda kahverengi malt kullanılarak üretilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Dortmunder Export</span>

Dortmunder Export ya da Dortmunder, ilk olarak 1873 yılında Dortmunder Union tarafından Almanya'nın Dortmund kentinde üretilen bir pale lager çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Weisse</span>

Berliner weisse, Almancada Berlin beyazı anlamına gelen, ekşimsi, bulanık ve ortalama %3,00 dolayında alkol içeren bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bira çeşitleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste farklı bira çeşitleri'nin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Duvel</span>

Duvel Moortgat Bira Fabrikası, 1871 yılında Belçika'nın Anvers ilinde kurulan Flaman aile tarafından işletilen bir bira fabrikasıdır. Yüksek alkollü Belçika Pale Ale tipi altın renkli birası Duvel, kırktan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Duvel, Brabant, Gent ve Anvers lehçelerinde "şeytan" anlamına gelir ve standart Hollandaca kelime duivel [ˈdœy̯vəl] 'dir. Diğer popüler biralar arasında Maredsous ve Vedett bulunur. 2015 yılı itibarıyla yıllık üretim kapasitesi 1.400.000 hektolitredir.