İçeriğe atla

Trinity College, Cambridge

Koordinatlar: 52°12′25″K 0°7′1″D / 52.20694°K 0.11694°D / 52.20694; 0.11694 (Trinity College)
Trinity College
College of the Holy and Undivided Trinity within the Town and University of Cambridge of King Henry the Eighth's foundation
Trinity College'daki Büyük Bahçe (Great Court)
Harita
SloganVirtue is true nobility Virtus Vera Nobilitas(latince)[1]
Kuruluş1546
Eski isim(ler)iKing's Hall and Michaelhouse (1546)
Lisans öğrencileri700
Lisansüstü öğrencileri350
Web sitesitrin.cam.ac.uk
Trinity College coat of arms

Trinity College ("Kutsal Üçlü Koleji"), Cambridge Üniversitesi'ni oluşturan 31 kolejden biridir. 1546 yılında Kral VIII. Henry tarafından kurulmuştur. Oxford ve Cambridge Üniversiteleri kolejleri arasında en zengin olanıdır. Cambridge Üniversitesi'nin elde ettigi 96 Nobel Ödülü'nden 32'sini alan Trinity College, üniversitede en fazla Nobel sahibiyle ilişiği olan kolejdir.[3] Mezunları arasında fizikçi Isaac Newton, James Clerk Maxwell, Ernest Rutherford ve Niels Bohr; matematikçi Srinivasa Ramanujan ve G. H. Hardy; şair George Gordon Byron; filozof Ludwig Wittgenstein ve Bertrand Russell yer alır.

Kaynakça

  1. ^ https://books.google.com/books?id=9Oob0qL4SVoC&pg=PR62 []
  2. ^ "map". 25 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 
  3. ^ "Nobel Prize". Cambridge Üniversitesi. 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge</span>

Cambridge, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere ülkesinde bir şehirdir. Özellikle dünyanın en iyi beş üniversitesinden biri olan Cambridge Üniversitesi ile bilinir. Cambridge şehri, Birleşik Krallık'ta Cambridgeshire vilayetinin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield Üniversitesi</span>

Sheffield Üniversitesi, İngiltere'nin Yorkshire ve Humber bölgesindeki Sheffield şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Londra Üniversitesi</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

Londra Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın en eski ve önemli üniversitelerinden biridir. Oxford ve Cambridge'in ardından üniversite eğitimini diğer şehirlere de yaymak için 1836'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gonville and Caius College</span>

Gonville and Caius College, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı 31 kolejden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Owen Richardson</span> İngiliz fizikçi (1879-1959)

Owen Willans Richardson, İngiliz fizikçidir. 1906-1913 yılları arasında Princeton Üniversitesi'nde çalışmış ve kendi adıyla alınan Richardson kuralı ve termiyonik olay üzerindeki çalışmalarından dolayı 1928 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dublin Üniversitesi</span>

Dublin Üniversitesi, Kraliçe I. Elizabeth tarafından 1592 yılında kurulan İrlanda'nın ilk üniversitesidir. Oxford Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi örnek alınarak kurulan Dublin Üniversitesinde sadece bir kolej bulunmaktadır: Trinity Koleji. Bu nedenle Trinity Kolej Dublin diye de bilinir. İlk kurulduğu zamanlarda üniversite sadece Protestan öğrenci kabul etmekteydi. Bu nedenle daha sonra Ulusal Dublin Üniversitesi'nin Dublin Koleji, özellikle Katolik öğrencilere eğitim vermek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Amartya Sen</span>

Amartya Kumar Sen, Hint ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için" Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Klug</span>

Aaron Klug OM, Litvanya doğumlu Britanyalı kimyager ve biyofizikçi. Kristalografik elektron mikroskobunun gelişimi ve biyolojik olarak önemli nükleik asit-protein komplekslerinin yapısının aydınlatılması konusundaki çalışmaları için 1982 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">George Thomson (fizikçi)</span>

George Paget Thomson,, Britanyalı fizikçi. Elektron kırınımının özelliklerini keşfetmesi ve dolayısıyla maddenin dalga özelliğini kanıtlaması sonucu 1937'de Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hallett Dale</span> İngiliz eczacı ve doktor (1875-1968; Nobel Tıp Ö. 1936)

Sir Henry Hallett Dale İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Hinshelwood</span> İngiliz kimyager (1897-1967; Nobel Kimya Ö. 1956)

Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyager, Nikolay Semyonov ile birlikte 1956 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi akademisyen. Özellikle kimyasal tepkime mekanizmaları üzerine çalışmalarıyla tanınmıştır. Hidrojen'in yanması, oksijen'in su oluşturması gibi zincir tepkimelerin tepkime hızı ve mekanizmaları üzerine araştırmalar yapmıştır. Son dönem araştırmaları daha sonra antibiyotik araştırmalarında kullanılacak bakteriyel hücre duvarlarında meydana gelen kimyasal değişiklikler üzerine olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Balliol Koleji</span>

Balliol Kolej, Oxford Üniversitesi'nin kolejlerinden biridir. 1263 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Imperial College London</span> Londrada devlet araştırma üniversitesi

Imperial College London, kısaca Imperial, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da üniversite. 1907 yılında kraliyet lisansı edinerek Royal College of Science, Royal College of Mines ve City and Guilds College'ın birleşmesiyle kuruldu. Kuruluşunun ardından 1907'de Londra Üniversitesi'ne girdi ve 2007'ye dek bu üniversitenin bir koleji statüsünde kaldı. İlk olarak mühendislik, fizik, metalürji gibi alanlarda eğitim veren Imperial College, zaman içinde beşeri bilimler bölümünün kurulması ve hastanelerle ilişkili tıp okullarıyla birleşmesiyle beraber kapsamını genişletti. Son olarak 2004 yılında Imperial College İşletme Okulu açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği</span>

Avrupa Araştırma Üniversiteleri Birliği, Avrupa üniversiteleri arası araştırma tabanlı bir ağdır. Birlik 2002 yılında on iki üyeyle kuruldu. Üye sayısı 2006 yılında 20'ye ve 2010 yılında 21'e çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Trinity College Dublin</span> İrlandadaki Dublin Üniversitesinin kurucu koleji

Trinity College, resmi olarak Dublin yakınlarındaki Kraliçe Elizabeth'in Kutsal ve Bölünmemiş Üçlü Birliği, İrlanda'nın Dublin kentinde bir araştırma üniversitesi olan Dublin Üniversitesi'nin tek kurucu kolejidir. Kraliçe I. Elizabeth, 1592'de kolej için hem Oxford hem de Cambridge'deki üniversite üniversitelerini örnek alan "bir üniversitenin annesi" olarak bir kraliyet tüzüğü yayınladı, ancak bu bağlı kurumların aksine, şimdiye kadar yalnızca bir kolej kuruldu; bu nedenle, "Trinity College" ve "University of Dublin" isimleri genellikle idari amaçlarla eşanlamlıdır.