İçeriğe atla

Trinidad ve Tobago pasaportu

Trinidad ve Tobago pasaportu örneği.

Trinidad ve Tobago pasaportu, Trinidad ve Tobago vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Normal bir Trinidad ve Tobago pasaportunun geçerlilik süresi 5 yıldır.

Trinidad ve Tobago pasaportu koyu mavi renktedir. Ön yüzünün ortasında Trinidad ve Tobago arması, bunun yukarısında "pasaport" yazısı ve aşağısında ülkenin adı bulunmaktadır. Pasaportta genellikle ad, fotoğraf, imza ve sahibinin doğum tarihi ve bunu tanımlamak için yardımcı diğer faktörler içerir.

Trinidad ve Tobago vatandaşları İngiltere ve İrlanda'ya vizesiz seyahat edebilirler.

Trinidad ve Tobago pasaportuna sahip vatandaşlar, 28 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Schengen Bölgesi’ne girişte vize muafiyetinden yararlanabilmektedirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin 2019 yayınına göre Trinidad ve Tobago vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 147 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Trinidad ve Tobago vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 29. sırada yer almaktadır.

Tarih

1962'deki bağımsızlıktan önce, Trinidad ve Tobago bir kraliyet kolonisiydi ve İngiliz pasaportları kullanılıyordu.[2]

2007 yılında, Trinidad ve Tobago hükûmeti tarafından mevcut pasaportun yerini alması için makine tarafından okunabilen yeni bir pasaport piyasaya sürüldü. Yeni pasaport, üzerinde süslenmiş resimlerde yapılan birçok değişikliğin yanı sıra Karayip Topluluğu logosunu da içeriyor.

Vatandaşlık yemini

Vatandaşlığa kabul yoluyla Trinidad ve Tobago vatandaşlığı alan ve Trinidad ve Tobago pasaportu almaya hak kazanan kişiler, Sadakat Yemini yapmalıdır.

Vatandaşlık Yemini veya resmi olarak Bağlılık Yemini, Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyen kişiler tarafından okunan bir beyandır. Trinidad ve Tobago vatandaşı olmak isteyen kişiler, bunu Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nın Vatandaşlık ve Göçmenlik Bölümü aracılığıyla yaparlar. Sadakat Yemini, Trinidad ve Tobago vatandaşı olmak için zorunlu bir adımdır.[3]

Yeminden önce, bir bireyin Trinidad ve Tobago vatandaşlığına hak kazanıp kazanmadığını belirleyen bir Göçmenlik Dairesi Başkanı ile yapılan bir görüşme yer alır. Yeminin ardından kişi, Trinidad ve Tobago vatandaşlığını onaylayan Vatandaşlık Sertifikasını alır.[4]

Sadakat Yemini, Trinidad ve Tobago vatandaşları tarafından Cumhuriyet'e sadakatin bir ifadesi olarak okunan Ulusal Yemin'den farklıdır.[4]

Sadakat Yemini, Trinidad ve Tobago vatandaşlığı alma sürecini tamamlamayı amaçlayan yasal olarak bağlayıcı bir sözleşmedir. Ayrıca, ulusun yasalarında ifade edildiği şekliyle bir Trinidad ve Tobago vatandaşı olmanın sorumluluklarını da özetlemektedir. Mevcut formu aşağıdaki gibidir:

"Tam adınızı belirterek, Trinidad ve Tobago'ya sadık kalacağıma ve gerçek bağlılık göstereceğime ve Trinidad ve Tobago yasalarına sadakatle uyacağıma ve bir Trinidad ve Tobago vatandaşı olarak görevlerimi yerine getireceğime yemin ederim. Bu yüzden Allah bana yardım etsin."[3]

Kaynakça

  1. ^ "Global Ranking - Visa Restriction Index 2015" (PDF). Henley & Partners. 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015. 
  2. ^ "British Passport - Colony Of Trinidad & Tobago 1960". Passport-collector.com. 6 Şubat 2019. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b "List" (PDF). 10 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  4. ^ a b "Certificate of Citizenship". 30 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika pasaportu</span> Pasaport

Meksika pasaportu Meksika vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Meksika pasaportu resmî bir kimlik ve Meksika vatandaşlığının kanıtıdır. Meksika vatandaşları Avrupa Birliği üyesi ülkelerine, Kanada ve Yeni Zelanda'ya vizesiz seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çek pasaportu</span>

Çek pasaportu herhangi bir yaşta olan Çek vatandaşlarına ve Çekya tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir. Çek Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinin herhangi birine seyahat ve ikamet hakları sağlar. Pasaportun veri sayfası, Çekçe, İngilizce ve Fransızca basılmış, kalan sayfaları tüm resmi AB dilleri ile Rusçadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır pasaportu</span>

Mısır pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Mısır vatandaşlarına verilir. Mısır vatandaşlığının bir kanıtı olarak hizmetinin yanında, yurt dışında gerekirse Mısır konsolosluk görevlilerinin yardımı sürecini kolaylaştırtır.

<span class="mw-page-title-main">Botswana pasaportu</span>

Botsvana pasaportu Uluslararası seyahat için Botsvana vatandaşlarına Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi Pasaport Birimi tarafından verilen belgedir.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

Belize pasaportu, Belize vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini pasaportu</span>

Swazi pasaportu veya Esvatini pasaportu, Esvatini vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya pasaportu</span>

Nijerya pasaportu, Nijerya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya pasaportu</span>

Tanzanya pasaportu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası seyahat için verilir. Göçmenlik Bölümü Pasaportların vatandaşlara verilmesi için sorumludur. Bu Bölüm Tanzanya İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Pasaport sadece Tanzanya vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Guyana pasaportu</span>

Guyana pasaportu, Guyana vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis pasaportu</span>

Saint Kitts ve Nevis pasaportu Uluslararası seyahat için Saint Kitts ve Nevis vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine pasaportu</span>

Papua Yeni Gine pasaportu Papua Yeni Gine vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilir. Pasaport, Papua Yeni Gine Göçmenlik ve Vatandaşlık Servisi Kurumu Pasaport Şubesi tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius pasaportu</span>

Mauritius pasaportu Mauritius vatandaşlarına ülke dışına seyahatleri için verilir. 2007 yılı itibarıyla, Mauritius Pasaport ve Göçmenlik Bürosu her gün ortalama 434 pasaport basmaktadır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Pakistan ziyaretçileri, Pakistan dış temsilciliklerinden vize almak zorundadırlar.