İçeriğe atla

Trinidad ve Tobago devlet başkanları listesi

Trinidad ve Tobago devlet başkanlığı forsu

Trinidad ve Tobago devlet başkanı, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Trinidad ve Tobago'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1962 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.

Monarşı (1962-1976)

1962 ile 1976 yılları arasında Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak Büyük Britanya hükûmdarı en üst makam olarak kabul edilmiştir.

Nr: Monarşi

(Doğum–Ölüm)

Resim Saltanat süresi Başbakan
Saltanat başlangıcı Saltanat bitişi
1 Kraliçe II. Elizabeth

(1926–)

31 Ağustos 1962 1 Ağustos 1976 Williams

Genel Vali

1962 ile 1976 yılları arasında Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Trinidad ve Tobago'da kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Nr: Genel Vali

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi BaşbakanMonarşi
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Sir Solomon Hochoy

(1905–1983)

31 Ağustos 1962 15 Eylül 1972 Williams II. Elizabeth
2 Sir Ellis Clarke

(1917–2010)

15 Eylül 1972 1 Ağustos 1976

Trinidad ve Tobago devlet başkanları listesi

1976 yılında Trinidad ve Tobaga anayasasının değiştirilmesi ile devlet başkanlığı makamı ülkenin en üst makamı olarak belirlenmiş ve bu makam monarşi hükûmdarı kral ya da kraliçenin yerini almış ve tüm görevlerini üstlenmiştir.

İsim

(Doğum–Ölüm)

Resim Görev süresi Seçim yılı Başbakan(lar)
Göreve başlama Görevi bırakma
1 Sir Ellis Clarke

(1917–2010)

1 Ağustos 1976 24 Eylül 1976 1976,

1982

Williams

Chambers
Robinson

24 Eylül 1976 19 Mart 1987
2 Noor Hassanali

(1918–2006)

20 Mart 1987 17 Mart 1997 1987,

1992

Robinson

Manning
Panday

3 Arthur Robinson

(1926–2014)

18 Mart 1997 16 Mart 2003 1997 Panday

Manning

4 George Maxwell Richards

(1931–2018)

17 Mart 2003 18 Mart 2013 2003,

2008

Manning

Persad-Bissessar

5 Anthony Carmona

(1953–)

18 Mart 2013 19 Mart 2018 2013 Persad-Bissessar

Rowley

6Paula-Mae Weekes

(1958–)

19 Mart 2018 20 Mart 2023 2018 Rowley
7Christine Kangaloo

(1961–)

20 Mart 2023 Görevde2023 Rowley

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tobago</span>

Tobago, Trinidad ve Tobago'yu oluşturan ada topluluğundan ana iki adasından biridir ve ülkenin Trinidad'dan sonra ikinci büyük adasıdır. Güney Karayipler'de bulunan ada, Trinidad'ın kuzeydoğusunda ve Grenada'nın ise güneydoğusundadır. Ada "kasırga şeridi" olarak adlandırılan Atlas Okyanusu'ndaki bölgenin dışında yer alır. Eski İngilizce kaynakları arasında yer alan Oxford Sözlüğüne göre, Tobago ismini İngilizce tütün anlamına gelen tobaccodan almıştır.

Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanı, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'i bağımsızlığını kazandığı 1910 yılından 1961 yılına kadar İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir dominyon olarak yer almış ve bu süreçte ülkenin en üst makamında anayasal hükumdar olarak Birleşik Krallık kral ve kraliçesi yer almış, kral ve kraliçenin atadığı genel vali ise ülke içerisindeki temsilcisi olmuştur. Ülkede 1961 yılından itibaren cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ülkenin en üst makamında yer alan kişi 1994 yılına kadar devlet başkanı olarak, 1994 yılından itibaren de sadece başkan olarak adlandırılmıştır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Gambiya cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Gambiya cumhurbaşkanı, Afrika ülkesi Gambiya'nın yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1970 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1965 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1970 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde yönetilen bir ülke konumundaydı. Gambiya 1982 ile 1989 yılları arasında Senegal ile birlikte Senegambiya Konfederasyonu oluşturmuş, bu süreçte devlet başkanı Jawara konfederasyonun başkan yardımcısı görevini üstlenmiştir. 1989 yılında konfederasyonun dağılması ile birlikte Jawara yeniden Gambiya'nın devlet başkanı olmuştur. Ülkede 1965-1970 arası genel vali ile 1970 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Uganda devlet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uganda devlet başkanı, Afrika ülkesi Uganda'nın yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirdiği 1963 yılından bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülke bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından rejim değişikliğinin yaşandığı 1963 yılına kadar Birleşik Krallık kraliçesi II. Elizabeth tarafından atanan genel vali tarafından İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde yönetilen bir ülke konumundaydı. Ülkede 1962-1963 arası genel vali ile 1963 yılından itibaren devlet başkanlığı görevinde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Uganda başbakanı, Afrika ülkesi Uganda'nın bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Trinidad ve Tobago başbakanı, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Trinidad ve Tobago'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1950 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Papua Yeni Gine genel valisi</span>

Papua Yeni Gine genel valisi, Okyanusya kıtasında yer alan, Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Papua Yeni Gine'de kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Barbados genel valisi</span>

Barbados genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Barbados'ta kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvan idi.

<span class="mw-page-title-main">Saint Lucia genel valisi</span>

Saint Lucia genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Saint Lucia'da kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Antigua ve Barbuda genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Antigua ve Barbuda'da kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Belize genel valisi</span> Belize nezlinde Birleşik Krallık hükümdar temsilcisi

Belize genel valisi, Amerika kıtasının coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Belize'de kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Saint Vincent ve Grenadinler genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Saint Vincent ve Grenadinler'de kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis genel valisi</span>

Saint Kitts ve Nevis genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Saint Kitts ve Nevis'te kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Grenada genel valisi</span> Vikimedya liste maddesi

Grenada genel valisi, Karayipler'de Küçük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Grenada'da kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika genel valileri listesi</span>

Jamaika genel valisi, Karayipler'de Büyük Antiller'in bir parçası konumunda olan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Jamaika'da kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Bahamalar genel valisi, Karayipler'de yer alan ve coğrafi açıdan Orta Amerika'ya dahil edilen Batı Hint Adalarının kuzey-kuzeydoğu sınırını oluşturan ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'ı kabul eden Bahamalar'da kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Kanada genel valisi, Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III. Charles'i kabul eden Kanada'da kralın temsilcisi olarak bu ülkede bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Avustralya genel valisi, Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Avustralya'da kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede 1901 yılında bu yana bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda genel valileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda genel valisi, Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak II. Elizabeth'i kabul eden Yeni Zelanda'da kraliçenin temsilcisi olarak bu ülkede 1917 yılından bu yana bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.