İçeriğe atla

Trinidad (gemi)

Tarihçe
Flag of Cross of Saint Andrew

İspanya Krallığı

AdıTrinidad
Akıbet 1523'te fırtınada battı
Genel karakteristik
Sınıf ve tipiKarak
Deplasman
Mürettebat 60 denizci

Trinidad, Ferdinand Magellan'ın Dünya'nın çevresini dolaşma yolculuğunun amiral gemisiydi. Hint Okyanusu'nu geçerek İspanya'ya dönen Victoria'nın aksine Trinidad Pasifik üzerinden doğuya, Yeni İspanya'ya veya günümüz Meksika'sına yelken açmayı denedi ve başarısız oldu. Trinidad, önde kare yelkenleri ve ana direkleri ve latin bir mizana yelkeni olan 100 tonluk (veya 110 ton, Morrison her iki değere de sahip) bir karak sınıfı gemiydi. Orijinal mürettebatı 60 kişiden oluşuyordu. Macellan'ın ölümü ve Concepcion'un yakılmasından sonra, Victoria ve Trinidad (San Antonio ve Santiago daha önce kaybedildi) 8 Kasım 1521'de Tidore'a ulaştı. Aralık ayının ortalarında her iki gemi de karanfil yüklü olarak ayrılmaya çalıştı, ancak Trinidad neredeyse çarçabuk kötü bir şekilde sızdırmaya başladı. İnceleme, sorunun ciddi olduğunu gösterdi. Victoria'nın İspanya'ya gitmek için ayrılması ve Trinidad'ın onarımlar için kalması kabul edildi.

6 Nisan 1522'de Trinidad, Tidore'den 50 ton karanfille yüklü olduğu halde ayrıldı. Komutanı, Magellan'ın alguacil'i (silah ustası) Gonzalo Gomez de Espinosa'ydı, iyi bir askerdi, ama denizci değildi.[1] On gün sonra Trinidad, üç adamın kaçtığı Marianalardan birine girdi ve sonra kuzeydoğuya ilerledi. Espinosa, görünüşe göre Batı rüzgarlarına ulaşmaya çalışıyordu, ancak olasılıkla yaz musonundan ötürü onları bulamadı. Git gide kötüleşen havada 42 veya 43 derece kuzeye ulaştı. İskorbüt baş gösterdi, en sonunda 30 kişiyi öldürdü ve gemiyi denizde ilerletmek için sadece 20 kişi kaldı. Ayrıldıktan beş ay sonra geri döndü ve iki ay sonra Maluku adaları'na ulaştı.

Geçen Mayıs ayında António de Brito komutasındaki yedi Portekiz gemisinden oluşan bir donanma, Magellan'ı tutuklamak amacıyla Tidore'a ulaşmıştı. Espinosa, Brito'ya erzak için yalvaran bir mektup gönderdi. Brito, Trinidad'ı ele geçirmek için silahlı bir grup gönderdi, ancak silahlı direniş yerine, sadece batmanın eşiğinde bir gemi ve ölümün kıyısında bir mürettebat buldular. Trinidad, yelkenlerinin ve teçhizatının çıkarıldığı Ternate'ye geri götürüldü. Gemi bir fırtınaya yakalandı ve parçalara ayrıldı.

Hayatta kalanların yalnızca dördü Avrupa'ya geri dönebildi. Juan Rodriguez bir Portekiz gemisine kaçtı. Kalan üç kişi — genel kaptan Espinosa, denizci ve yazman Ginés de Mafra ve Norveçli silahtar Hans Vargue (or Bergen) — Lizbon'a gönderilip hapse atılmadan önce ağır çalışma koşullarında iki yıl geçirdiler. Vargue Portekiz'de hapiste öldü. Espinosa adı en son 1543'te İspanyol bir gemi denetmeni olarak duyuldu.

Sahip olduğu (kurtardığı) birçok belge nedeniyle serbest bırakılan son kişi olan De Mafra, kısmen Magellan'ın keşif gezisinde kazandığı deneyim nedeniyle zamanla pilot oldu. 1541'de Ruy López de Villalobos yönetiminde "San Juan"ın pilotu olarak atandı; iki yıl sonra, bir Filipin adasında kaza geçirdi, gemi onarımlarını beklerken Macellan seferi hakkında yazmıştır. Burada Macellan seferi kraliyet tarafından olumlu olarak anımsandı ve sonuçta o, diğer 29 adamla birlikte, başarısız Villalobos seferine devam etmek yerine Filipinler'de kalmayı seçti. De Mafra'nın bekleyişinde aldığı notlar, 1920'de bulunana dek yayınlanmamış olarak kaldı.

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

Seydi Ali Reis; 1498-1562 tarihlerinde yaşayıp Mısır Kapudanlığı da yapmış olan Türk amirali. Coğrafya, matematik, astronomi bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Coğrafi keşifler</span> Dönem

Keşifler Çağı olarak da bilinen Coğrafi keşifler dönemi, 15. yüzyılın ilk yarısından 17. yüzyılın ortalarına kadar Portekizli ve İspanyol kaptanlar tarafından Asya'daki baharat ve değerli maden zenginliğine ulaşacak alternatif ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılıp bu yolda yeni kıtalar, okyanuslar ve denizaşırı toprakların Eski Dünya tarafından keşfedilmesine sebep olan tarihsel aralıktır.

Burak Reis veya Barak Reis, 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı denizcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Willem Barentsz</span>

Willem Barents, Hollandalı denizci ve kâşiftir. Yaşadığı dönemde Kuzey'e doğru yapılan seferlerin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Sebastián Elcano</span> Macellanın ölümünden sonra Dünya turunu bitiren kâşif

Juan Sebastián del Cano, sonra Elcano İspanyol kâşif ve denizci.

<span class="mw-page-title-main">Pinzón Kardeşler</span>

Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz coğrafi keşifleri</span> Avrupada Portekiz öncülüğünde başlatılan coğrafî keşifler

Portekiz Coğrafi Keşifleri (1415-1542), 15. ve 16. yüzyılda Portekizliler tarafından dünya çapında özellikle denizde yapılan coğrafi keşifleri tanımlar. Bu dönemde Portekiz, Afrika kıtasının etrafını Ümit Burnu yoluyla dolanıp Hindistan'a giden doğu yolunu keşfetmiş, bu sayede Güneydoğu Asya'nın neredeyse tamamıyla temas kurmuş, Afrika'nın bazı bölgelerini sömürgeleştirmiş, Brezilya'yı keşfetmiş ve Çin'e, Avrupa'dan giden ilk ticari ve diplomatik elçileri göndermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benjamin Briggs</span> Gemi Kaptanı

Benjamin Spooner Briggs, Amerikalı gemi kaptanı ve usta denizci. Ününü Mary Celeste isimli ticari geminin kaptanlığını yapmasına borçludur. Bu gemi Atlantik okyanusunda Cebelitarık boğazı yakınlarında 4 Aralık 1872 tarihinde cankurtaran sandalı kaybolmuş, yelkenleri açık yol alır halde ancak terk edilmiş olarak bulunmuştur. Benjamin Briggs, eşi Sarah, iki yaşındaki kızları Sophia Matilda ve gemi personeli Mary Celeste mürettebatını oluşturuyordu ve bir daha hiçbirinin izine rastlanmadı.

HMS <i>E11</i>

HMS E11, Kraliyet Donanması'nın 23 Nisan 1914 tarihinde suya indirilen E sınıfı denizaltısıdır. 1915 yılı Çanakkale deniz harekâtlarındaki en etkili denizaltılardan birisidir. Marmara Denizi'ne yaptığı üç akın seferinde 27'si buhar gücü ile çalışan ve 58'i daha küçük yelkenli tekneler olmak üzere farklı büyüklüklerde 80'den fazla gemiyi batırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franklin'in Kayıp Seferi</span> İngiliz Kuzey Kutbu seferi

Franklin'in Kayıp Seferi 19. yy'da coğrafya ve denizcilik alanında önemli bir yer kaplayan Kuzeybatı Geçidi'ni bulma çabaları üzerine girişilmiş önemli bir keşif seferidir.

<i>Victoria</i> (gemi)

Victoria, bir karaktır ve Dünya'nın çevresini dolaşan ilk gemi unvanına sahiptir. Victoria bir kaşif olan Ferdinand Macellan'ın komuta ettiği, öldükten sonra komutaya Juan Sebastián Elcano'nun geçtiği, İspanyol keşif seferi gemilerinden birisidir. Sefer 10 Ağustos 1519 tarihinde beş gemi ile başladı. Ancak Victoria 6 Eylül 1522'de geri dönerek, dönmeyi başaran tek gemi olmuştur.

Antonio Pigafetta İtalyan bir akademsiyen, kâşif ve vakanüvis. I. İspanya Kralı Charles'ın bayrağı altında Ferdinand Macellan'ın genel kaptanlığını yaptığı ve organize ettiği Baharat Adaları'nı keşif seferine katılmıştır. Sefer sırasında Macellan'ın asistanlığını ve yolculuğun olaylarının günlüğünü tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Essex (balina avlama gemisi)</span>

Essex, Nantucket, Massachusetts, ABD'ye kayıtlı 1799 yılında suya indirilen balina avlama gemisiydi. 1820 yılında Pasifik Okyanusu'nun güney bölgesinde Kaptan George Pollard Jr. komutasında avlanırken bir İspermeçet balinasının saldırısına uğrar ve batar. 20 kişilik mürettebat, Güney Amerika sahillerinden binlerce km uzakta çok az miktarda su ve yiyecekle okyanusun ortasında kalır. Açık denizde aç ve susuz kalan denizciler, ölen arkadaşlarını yemek zorunda kalırlar. Bu da yeterli olmayınca aralarında kura çekip, diğerlerinin hayatta kalması için kimin öldürüleceğine karar verirler. Toplamda mürettebattan yedi kişi bu şekilde yenmiştir. Geminin batmasından yaklaşık üç ay sonra kalan sekiz denizci kurtulmuştur. İkinci kaptan Owen Chase ve miço Thomas Nickerson başlarından geçenleri daha sonra kaleme almıştır. Yaşanan trajedinin uluslararası yankıları olmuştur. Herman Melville 1851 yılında yayınladığı ünlü romanı Moby Dick için ilham kaynağını bu olaydan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">António de Abreu</span>

António de Abreu, 16. yüzyılda Portekizli bir denizci ve deniz subayıydı. Afonso de Albuquerque komutasında 1507'de Ormus'un ve 1511'de Malakka'nın fethine katıldı ve burada yaralandı. Kasım 1511'de dört gemiyle Maluku'nun 'Baharat Adaları'na keşif gezisinde Malakka'dan yola çıkarak, Endonezya'daki Timor ve Benderaçe'ye ulaşan ilk Avrupa seferine öncülük etti.

<span class="mw-page-title-main">Francisco Serrão</span>

Francisco Serrão Portekizli bir kaşifti ve Ferdinand Magellan'ın olası kuzeniydi. Onun 1512'deki yolculuğu, Malakka'yı geçerek modern Endonezya ve Doğu Hint Adaları üzerinden doğuya doğru yapılan bilinen ilk Avrupa yolculuğuydu. Ternate hükümdarı Sultan Bayan Sirrullah'ın sırdaşı ve onun kişisel danışmanı oldu. Ternate'de kaldı ve Magellan'ın öldüğü sıralarda orada öldü.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Wallis</span>

Samuel Wallis, Avrupalı bir denizcinin Tahiti'ye kaydedilen ilk ziyaretini gerçekleştiren İngiliz deniz subayı ve Pasifik Okyanusu kaşifiydi.

<span class="mw-page-title-main">Macellan keşfi</span>

Macellan keşfi veya Macellan-Elcano keşfi, Portekizli kaşif Ferdinand Macellan tarafından planlanan ve yönetilen 16. yüzyıldan kalma bir İspanyol keşif gezisiydi. Keşif Çağı'ndaki ve keşif tarihindeki en önemli yolculuklardan birinin amacı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını geçerek günümüz Endonezya'sındaki Maluku veya Baharat Adaları ile bir ticaret yolu açmaktı. Keşif gezisi 1519'da İspanya'dan ayrıldı ve Macellan'ın Filipinler'deki ölümünden sonra Hint Okyanusu'nu geçen İspanyol denizci Juan Sebastián Elcano liderliğinde 1522'de oraya geri döndü. Toplam 60.440 km'yi bulan yaklaşık üç yıllık yolculuk, tarihteki ilk devrialem başardı. Aynı zamanda Pasifik Okyanusu'nun büyüklüğünü de ortaya çıkardı ve gemilerin batı deniz yolu üzerinden dünyanın çevresini dolaşabileceğini kanıtladı.

1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro de Saavedra Cerón</span>

Álvaro de Saavedra, tam adı Álvaro de Saavedra Cerón, Pasifik Okyanusu'nun İspanyol kaşiflerinden biri.