İçeriğe atla

Trikone

Trikone
Kuruluş1986
TürSTK
AmaçLGBT bireylerin haklarının savunulması
MerkezSan Francisco,ABD
Resmî dillerİngilizce
Önemli kişilerArvind Kumar
Suvir Das
Ana organYönetim kurulu
Resmî sitetrikone.org

Trikone, Güney Asya bölgesinde faaliyet gösteren ve LGBT bireylerin hak ve özgürlüklerini savunan kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur.[1][2][3] 1986 yılında San Francisco Körfezinde kurulmuştur. LGBT alanında çalışmalarda bulunan en eski kuruluşlardan birisidir.[4][5][6] Günümüzde Afganistan, Bangladeş, Bhutan, Hindistan, Maldivler, Myanmar gibi Güney Asya ülkelerinde aktif olarak çalışmaları bulunmaktadır.[7] Trikone, aynı zamanda, yılda birkaç defa uluslararası aboneleri bulunan bir dergi yayınlamaktadır.[8] Bu dergi 1986 yılından beri yayınlanmakta olup, ABD'de yayınlanan en eski Güney Asya LGBT temalı dergidir.[9]

Merkez olan San Francisco bölgesinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri içerisinde Trikone Nothwest (Kuzeybatı Trikone,[10] Trikone Michigan gibi aynı amaçla aynı ismi kullanan kuruluşlar mevcuttur.[11]

Tarihi ve aktiviteleri

Organizasyonun temelleri, 1986 yılının Ocak ayında Arvind Kumar ve Suvir Das'ın Tricon (Trikon) isimli bülteni hazırlayıp yayınlamasıyla atılmıştır. Daha sonra isim Trikone olarak değiştirilmiştir. Devamında ABD ve Hindistan'daki bir grup San Francisco LGBT Onur Yürüyüşü gibi toplumsal faaliyetler için örgütlenmek ve katılım sağlamak amacıyla organizasyonu resmen kurmuştur.[12]

2000-2006 yılları arasında kuruluş Güney Asya Toplulukları için DesiQ adında bir dizi uluslararası konferans düzenledi.[13][14] Eylül 2001'de ayrıca bir film festivali (QFilmistan) yapıldı.[15]

Trikone kadınları

Trikone Kadınları, LGBT kadınların oluşturduğu Trikone'nin bir alt organizasyonudur.[16]

İsmi hakkında

Trikone(Hindi/Marathi/Sanskrit: त्रिकोण, Teluguca త్రికోణ్, Urduca تْرِكون, Güceratça:  ત્રિકોણ, Pencapça ਤ੍ਰਿਕੋਣ, Bengalce ত্রিকোণ, Malayalamca ത്രികോൺ) kelime olarak birçok Güney Asya dilinde, tarihi bir LGBT sembolü olan üçgen anlamına gelmektedir.[17]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Atkins, Dawn, ed. Looking queer: Body image and identity in lesbian, bisexual, gay and transgender communities. Psychology Press, 1998.
  2. ^ Leong, Russell, ed. Asian American sexualities: Dimensions of the gay and lesbian experience. Psychology Press, 1996.
  3. ^ Shah, Nayan. "9. Sexuality, Identity, and the Uses of History." Q and A: Queer in Asian America (1998): 141.
  4. ^ Vanita, Ruth. "Lesbian Studies and Activism in India." Journal of Lesbian Studies 11.3-4 (2007): 244-253.
  5. ^ "About Trikone". 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  6. ^ Ramakrishnan, L. "Putting the'B'Back in LGBT: Bisexuality, Queer Politics and HIV/AIDS Discourse." (2006).
  7. ^ Balachandran, Chandra S. "A preliminary report on emerging gay geographies in Bangalore." South Asia: Journal of South Asian Studies 24.s1 (2001): 103-118.
  8. ^ "Trikone magazines". 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  9. ^ Parasar, Anuradha. "Homosexuality In India–The Invisible Conflict."
  10. ^ "TRIKONENW IS FOR, BY, AND ABOUT LGBTQIA+ SOUTH ASIANS AND ALLYS LIVING IN THE PACIFIC NORTHWEST AREA". 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  11. ^ Jeung, Russell. "RELIGIOUS IDENTITY AND MARGINALIZATION." Encyclopedia of Asian American Issues Today 1 (2010): 457.
  12. ^ "Minority Gays Create a Voice for Unserved Community". 8 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2008. 
  13. ^ "DesiQ Resmi Web Sitesi". 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  14. ^ "LGBT Pride Celebrations". 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. 
  15. ^ "QFilmistan: The first South Asia LGBT film festival". Erişim tarihi: 2 Şubat 2008. []
  16. ^ "Women-of-Trikone". 26 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  17. ^ Platts, John (1884). A dictionary of Urdu, classical Hindi, and English (İngilizce). Londra: W. H. Allen & Co. s. 319. ISBN 81-215-0098-2. 16 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">San Francisco</span> Kaliforniya eyaletinde bölge

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeyindeki San Francisco Körfezi Bölgesi'nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezi.

<span class="mw-page-title-main">GLAAD Medya Ödülleri</span>

GLAAD medya ödülleri, 1990 yılında Gay & Lesbian Alliance Against Defamation tarafından LGBT bireyleri ve onların hayatlarını etkiliyen durumları göz ardı etmeyen, onları doğru ve adil olarak temsil eden medya kuruluşları, programları ve insanları onurlandırmak amaçlı başlatılmış bir organizasyondur. Ödül törenleri her sene Logo'da yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Birliği</span>

Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği (ILGA), dünya genelindeki 600'den fazla lezbiyen ve gey grubunu bir araya getiren uluslararası bir sivil toplum örgütü. ILGA, insan hakları ve sivil haklar ekseninde, LGBT haklarını gündeme getirmeye çalışan ve bu amaçla hükûmetler ve Birleşmiş Milletler nezdinde kampanyalar düzenleyen, kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir organizasyondur.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

ONE, Inc., Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gey hakları örgütlerinden biri idi.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT sosyal hareketleri</span>

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gey pulp edebiyatı</span>

Gey pulp edebiyatı, erkek eşcinselliğine ya da daha belirgin olarak gey sekse referanslar içeren, saman kâğıt hamurundan yapılmış ve çoğunlukla kurgusal olan kâğıt kapaklı yayınlara verilen isim. Lezbiyen pulp edebiyatı, kadınlar ile ilgili benzeri eserlerden oluşur. Bir gey pulp edebiyatı antolojisinin editörü Michael Bronski, kitabın giriş kısmında yazdığına göre: "Gey pulp tam bir terim değildir ve çok farklı kökenlere ve pazarlara sahip olmuş çeşitli kitapları gevşek bir şekilde kastetmek için kullanılır." Terim sıkça 1970'ten önce üretilen "klasik" gey pulp romanlarını kastetmek için kullanılır, fakat o tarihten beri üretilen kâğıt kapaklı gey erotik ya da pornografik romanları ya da küçük format dergileri de kastetmek için kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Ned Katz</span> Amerikalı tarihçi

Jonathan Ned Katz, insan cinselliği konusunda uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi. Hemcins cinsel çekiciliğe ve tarih boyunca cinselliğin sosyal örgütlenmesine uygulanan değişikliklere odaklanmıştır. İnşacılık kuramına dayanıp çalışmaları insan cinselliğini tanımlamak ve açıklamak için kullandığımız kategorilerin yanı sıra cinsel faaliyet, arzu, ilişki ve kimliklerin sosyal örgütlenmesinin belirli tarihi ve kültürel bağlamlara özgü olduğunu savunan fikre odaklanır.

Bu liste siyasi değişim, hukuki eylem ve yayın organlarını kullanarak gey hakları için çalışan önemli LGBT hakları aktivistlerinin listesidir. Ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da LGBT hakları</span>

Almanya'da eşcinsellik, açıklık ve tolerans ile baskı ve toplu katliâm arasında değişen olay, durum ve tavırlara şahit olmuş çalkantılı bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Pride</span>

San Francisco Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Pride Celebration, çoğunlukla San Francisco Pride olarak bilinir, her yıl Haziran sonunda San Fransisco'da LGBT topluluğu ve onların heteroseksüel destekçileri tarafından düzenlenen onur yürüyüşü ve festival.

<span class="mw-page-title-main">Asya'da LGBT hakları</span>

Asya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgelerine göre daha sınırlıdır. Eşcinsellik bu kıtanın on bir ülkesinde yasa dışı kabul edilmektedir. Dokuz ülke eşcinsel kişilerin orduda bulunmalarına izin vermektedir. Yalnızca İsrail LGBT kişilere daha fazla hak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Non-binary cinsiyet</span> normatif ve ikili olmayan cinsiyet kimliği; sadece erkeksi veya kadınsı olmayan cinsiyet kimlikleri aralığı

Non-binary, ikilik dışı cinsiyet veya genderqueer, cinsiyet kimliklerinin maskülen veya feminen olmayan, yani ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimliklerini kapsayan bir spektrumudur. Birçok non-binary birey, kendisini doğduğu cinsiyetten farklı bir cinsiyetle tanımladığından non-binary kimlikleri transgender şemsiyesinin kapsamı altına da girebilir.

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor. Boi terimi, birbirini dışlamayan birkaç cinsel yönelimi belirtmek için kullanılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Lhamana</span>

Lhamana, geleneksel Zuni kültüründe genellikle kadınların kendi kültürlerinde sergiledikleri sosyal ve törensel rolleri üstlenen erkeklerdir. Kadın ve erkek kıyafetlerinin bir karışımı giyiyorlar ve işlerinin çoğu genellikle Zuni kadınlarının dolu olduğu alanlarda oluyor. Bazı çağdaş lhamana bireyleri, kızılderilicilik iki ruhlu topluluğa katılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

Homososyalleşme veya LGBT sosyalizasyonu, LGBT kişilerin, özellikle aynı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip kişilerle, LGBT topluluğuyla tanışma, ilişki kurma ve entegre olma sürecidir. Bu, kendi kimliklerini de oluşturmaya yardımcı olur.