İçeriğe atla

Trifolium medium

Trifolium medium
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Oymak:Trifolieae
Cins:Trifolium
Tür: T. medium
İkili adlandırma
Trifolium medium
L., Amoen. Acad. 4: 105 (1759).

Köse yonca, Ortaboy üçgül veya bilimsel adıyla Trifolium medium, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2] :150 Tür, Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Anadolunun kuzeybatısındaki bazı şehirlere endemiktir.[3] 2000 metre yükseklikliğe kadar olan ormanlar, çalılıklar ve otlaklarda yetişmektedir. 20 ila 45 cm uzunluğa erişebilen köse yoncanın mor taç yaprakları 12 ila 20 mm uzunluğundadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. Londra: A & C Black. 2003. ISBN 978-1408179505. 
  3. ^ "Trifolium medium". 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Soğan</span> Soğangiller familyasındaki Allium cinsinde olan tüm bitkilerin ortak adı

Soğan, aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür. Arpacık soğanı soğan'nın bir botanik çeşididir. 2010 yılına kadar arpacık soğanı ayrı bir tür olarak sınıflandırıldı. Soğan Pehleviceden (sōḥtan) geçen bir sözcüktür, bu sözcüğün yerine eski Türkler kuçgundı demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Uzunada</span> İzmir, Türkiyede bir ada

Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahattin Köse</span> Türk futbolcu

Bahattin Köse, Alman-Türk futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev almakta olup, 2. Lig ekiplerinden Ankaraspor'da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı</span> Ukrayna ve Rusya destekli Novorossiya Federal Kuvvetleri arasındaki savaş

Donbas Savaşı ya da Ukrayna'nın doğusunda savaş, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'ten beri Ukrayna'nın Donbas bölgesinde sürmekte olan savaştır.

D.885 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Aygır</span> hadım edilmemiş erkek at

Aygır kısırlaştırılmamış erkek attır. Aygırlar kendi türlerinin yapısına ve fenotipine sahiptir, ancak testosteron gibi hormonların varlığı nedeniyle dişi atlar ve hadım edilmiş erkek atlara kıyasla daha kaslı bir vücuda ve daha dik bir boyuna sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Adam Afzelius</span> İsveçli botanikçi

Adam Afzelius İsveçli bir botanikçi ve Carl Linnaeus'un Havarileri adlı öğrenci grubunun üyesiydi. Afzelius,1750'de Västergötland bölgesindeki Larv'da doğdu. 1777'de Uppsala Üniversitesi'nde doğu dilleri öğretmeni,1785'te botanik asistanı olarak görevlendirildi. 1793'te İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne seçildi.1800 yılında Adam Afzelius Leopoldina Alman Bilimler Akademisi'ne üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hexactinellida</span> silisli spikülleri olan süngerler sınıfı

Hexactinellid süngerler veya Cam süngerler, dört ya da altı uçlu silisli spiküllerden oluşmuş bir iskelete sahip sünger sınıfıdır.

<i>Trifolium canescens</i>

Trifolium canescens, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Açık sarı renkli olan çiçekler 2 cm uzunluğundadır. Bitkinin uzunluğu 10 ila 35 cm arasında değişim gösterir.

<i>Aconitum orientale</i> bitki türü

Aconitum orientale, Philip Miller tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok zehirli bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan kurtboğan, 1650 ila 2200 metre yükseklikteki orman, çalılık ve çayırlıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Türün uzunluğu 0.9 ila 1.5 metre arasında değişim göstermektedir.

<i>Heracleum platytaenium</i>

Heracleum platytaenium, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Apiaceae familyasından monokarpik bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeyi ve batısına endemik olan tür, deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar olan karışık ormanlar, kayalık yamaçlar, dere kenarları ve kıyılarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<i>Ranunculus constantinopolitanus</i> bitki türü

Ranunculus constantinopolitanus, düğün çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Balkanlar, Romanya, Kafkasya, Kuzey Irak, İran, Kıbrıs ve Batı Suriye'ye endemik olan Kâğıthane çiçeği, sulak alan ve nemli çayırlarda yetişmektedir. 20 ila 75 cm uzunluğa erişebilen bitki, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir. Taç yaprakların uzunluğu 8 ve 15 cm arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Trifolium ambiguum</span>

Pisikulağı veya bilimsel adıyla Trifolium ambiguum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Ukrayna, Kırım, Güney Avrupa Rusyası, Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Irak ve İran'a endemiktir. Güney Galler'de egzotik tür olarak yetişmektedir. Yem için ekilen pisikulağı, bir kez ekildikten sonra dipten otlatmaya karşı toleranslıdır. Ayrıca bal üretimi için de kullanılmaktadır. 1700 ila 2750 metre yükseklikteki sarp çağıllıklar, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenen pisikulağı, 60 cm uzunluğa erişebilir.

<i>Rhynchocorys elephas</i> bitki türü

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<i>Galanthus alpinus</i>

Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Lilium kesselringianum</span>

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür. Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesine endemiktir. Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arabis caucasica</span>

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Tabiat Parkı (İzmir)</span> İzmir, Türkiyede bir tabiat parkı

Karagöl Tabiat Parkı, İzmir ilinin Menemen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.