İçeriğe atla

Trifolium canescens

Trifolium canescens
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Oymak:Trifolieae
Cins:Trifolium
Tür: T. canescens
İkili adlandırma
Trifolium canescens
Willd., Sp. Pl., ed. 4, 3: 1369 (1802).

Trifolium canescens,[1][2][3][4][5][6][7][8] Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[9][10][11] Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.[12] Açık sarı renkli olan çiçekler 2 cm uzunluğundadır. Bitkinin uzunluğu 10 ila 35 cm arasında değişim gösterir.

Kaynakça

  1. ^ <![CDATA[Zohary,M. & Heller,D.]]>, 1984 The Genus Trifolium. Jerusalem.
  2. ^ <![CDATA[Heywood,V.H. & Ball,P.W.]]>, 1968 Leguminosae.In:Flora Europaea Vol.2.ed.Tutin,T.G.et al.
  3. ^ Grossheim, A.A., 1952 Flora Kavkaza, Vol.5. Moscow,Leningrad. (Rus)
  4. ^ <![CDATA[Yakovlev G, Sytin A & Roskov Y]]>, 1996 Legumes of Northern Eurasia. Royal Botanic Gardens, Kew.
  5. ^ Bobrov, E.G., 1941 In:Flora URSS, Vol.11. Mosqua, Leningrad. (Rus)
  6. ^ Roskov,Yu.R., 1990 Revis.of the g.Trifolium in fl.USSR.Cand.thes.Leningrad(Rus)
  7. ^ Khalilov, E.Kh., 1970 Klevera Kavkaza i ikh vnutrividovaya sistematica. Dokt.Diss.
  8. ^ von Willdenow,C.L., 1802 Sp.Pl.Vol.3
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  10. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  11. ^ "ILDIS World Database of Legumes". 17 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  12. ^ http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=3208 []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Genista mingrelica, Fabaceae (baklagiller) familyasından bir bitki türüdür. Tür, Nikolay Albov tarafından tanımlanmıştır. Adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır.

Çayır fiği veya bilimsel adıyla Vicia dadianorum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carlo Pietro Stefano Stephen Sommier ve Emile Emilio Levier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 1350 ila 2200 rakımlı yerlerde görülmüştür. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

Gürcü geveni veya Astragalus bachmarensis, Aleksandr Alfonsovitj Grossgejm tarafından tanımlanmış, Fabaceae (baklagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Artvin'e endemiktir.

Pisik fiği veya bilimsel adıyla Vicia balansae, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Kuzey Erzurum ve Kars'ta görülmektedir. 1100 ila 2600 metre yükseklikteki Picea ve Pinus sylvestris ormanlarında, dağlık arazilerde ve kıyılarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

Artvin geveni veya bilimsel adıyla Astragalus frickii, Aleksandr Andrejevitj Bunge tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Rize, Artvin, Erzurum ve Batı Gürcistan'daki kayalık kıyılar ve Piceae ağaçlarının altında yetişmektedir. 2000 ila 2700 metre yükseklikte görülen tür, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Chamaesciadium acaule</span>

Hamotu veya bilimsel adıyla Chamaesciadium acaule, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından adlandırılmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Iğdır, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülmektedir. 2000 ila 4000 metre yükseklikteki kayalık turf ve otlaklarda yetişmektedir. Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenir.

Civizelotes caucasius, 1866 yılında Ludwig Carl Christian Koch tarafından tanımlanmış, Gnaphosidae familyasından bir örümcek türüdür. Güney Avrupa, Türkiye, Kafkasya, Kazakistan, İran, Orta Asya ve Çin'de görülmüştür. Erkeklerin gövde uzunluğu 4.4 ila 6.5 milimetre, dişilerin gövde uzunluğu ise 5.4 ila 6.3 milimetredir. Kuru ve güneşli yerlerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Pachyphragma macrophyllum</span> Bitki türü

Kocatere veya bilimsel adıyla Pachyphragma macrophyllum, Franz Georg Hoffmann tarafından tanımlanmış ve Nikolaj Adolfovitj Busj tarafından isimlendirilmiş, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya, Artvin, Rize, Trabzon ve Ermenistan'a endemik olan kocatere, 0 ila 1900 metre yükseklikteki Karadeniz ormanlarında yetişmektedir. Egzotik tür olarak Büyük Britanya'da yetiştiği rapor edilmiştir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında meyve verir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<i>Ranunculus constantinopolitanus</i> bitki türü

Ranunculus constantinopolitanus, düğün çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Balkanlar, Romanya, Kafkasya, Kuzey Irak, İran, Kıbrıs ve Batı Suriye'ye endemik olan Kâğıthane çiçeği, sulak alan ve nemli çayırlarda yetişmektedir. 20 ila 75 cm uzunluğa erişebilen bitki, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir. Taç yaprakların uzunluğu 8 ve 15 cm arasındadır.

<i>Rhynchocorys elephas</i> bitki türü

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<i>Lathyrus roseus</i>

Gül mürdümüğü veya bilimsel adıyla Lathyrus roseus, Christian von Steven tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir mürdümük türüdür. Kafkasya, Türkiye, Kırım ve Kuzeybatı İran'a endemik olan Gül mürdümüğü, 30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Oval yapraklar yaklaşık 4 cm uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Trifolium medium</span>

Köse yonca, Ortaboy üçgül veya bilimsel adıyla Trifolium medium, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Anadolunun kuzeybatısındaki bazı şehirlere endemiktir. 2000 metre yükseklikliğe kadar olan ormanlar, çalılıklar ve otlaklarda yetişmektedir. 20 ila 45 cm uzunluğa erişebilen köse yoncanın mor taç yaprakları 12 ila 20 mm uzunluğundadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Traunsteinera sphaerica</span>

Yaylasalebi veya bilimsel adıyla Traunsteinera sphaerica, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan yaylasalebi, 1600 ila 2400 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, otlaklar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. Bitkinin uzunluğu 25 ila 60 cm, mızraksı yaprakların uzunluğu ise 8 ila 13 santimetredir. Bitkinin internodu sarımsı yeşildir. Çiçeklerin rengi beyaz veya soluksu sarıdır. Yaylasalebi, Temmuz ve Eylül ayları arasında meyve verir.

<span class="mw-page-title-main">Vincetoxicum scandens</span> bitki türü

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.

<i>Dactylorhiza urvilleana</i> bu ne

Dactylorhiza urvilleana, Orchidaceae familyasının Dactylorhiza cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Sinop ve Kastamonu'ya endemik olan balkaymak, 0 ila 2500 metre yükseklikteki nemli yerler, yaprak döken ve iğne yapraklı ormanlar, Picea-Rhododendron çalılıkları ve dere kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 40 santimetre uzunluğa ulaşabilen bitkinin çiçekleri mor, lila veya pembe renklidir. Türkçede Ilgaz salebi adıyla bilinen Dactylorhiza urvilleana subsp. ilgazica alt türü Türkiye'ye endemiktir.

<i>Galanthus angustifolius</i>

Galanthus angustifolius, Jurij Ivanovich Koss tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 9 ila 13 cm uzunluğa erişebilen bitki, Mart ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir. Kafkasya'ya endemik olan bitki süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türün nesli süs bitki olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

<i>Galanthus alpinus</i>

Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza osmanica</span>

Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.