İçeriğe atla

Trieste Serbest Bölgesi

Koordinatlar: 45°41′N 13°45′E / 45.68°K 13.75°D / 45.68; 13.75
Trieste Serbest Bölgesi
Territorio Libero di Trieste (İtalyanca)
Svobodno tržaško ozemlje (Slovence)
Slobodni Teritorij Trsta (Hırvatça)
Слободна Територија Трста (Sırpça)
Teritorio Libero de Trieste (Venedikçe)
1947-1954
Trieste Serbest Bölgesi bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
A Bölgesinde
Inno di Mameli
(Mameli Marşı)

B Bölgesinde
Hej, Slaveni
(Hey, Slavlar)

Avrupa'nın içinde kırmızı daire içine alınmış Trieste Serbest Bölgesi
Avrupa'nın içinde kırmızı daire içine alınmış Trieste Serbest Bölgesi
A Bölgesi (yeşil) İtalya'ya, B Bölgesi (mavi ve pembe) Yugoslavya'ya verildi
A Bölgesi (yeşil) İtalya'ya, B Bölgesi (mavi ve pembe) Yugoslavya'ya verildi
TürBirleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin doğrudan sorumluluğu altındaki bağımsız bölge
Başkent
ve en büyük şehir
Trieste
Resmî dil(ler)İtalyanca · Slovence · Sırp-Hırvatça · İngilizce (sadece idari amaçlar için)
Resmî din
Katoliklik, Sırp Ortodoksluğu ve Musevilik
DemonimTriesteli
HükûmetGeçici BMGK
askerî yönetim
Yönetici (A Bölgesi) 
• 1945 (ilk)
Bernard Freyberg
• 1951–1954 (son)
John Winterton
Yönetici (B Bölgesi) 
• 1945–1947 (ilk)
Dušan Kveder
• 1951–1954 (son)
Miloš Stamatović
Yasama organıHalk Meclisi
Tarihçe 
• Trieste operasyonu
30 Nisan 1945
• BMGK 16 sayılı kararı
10 Ocak 1947
10 Şubat 1947
• Yugoslavya ve İtalya arasında bölüşümü
1954
• Londra Muhtırası
5 Ekim 1954
10 Kasım 1975
Para birimiİtalyan lireti (A Bölgesi)
Trieste lireti (B Bölgesi)[1]
Öncüller
Ardıllar
İtalya
Yugoslavya
İtalya
Günümüzdeki durumu İtalya
 Slovenya
 Hırvatistan

Trieste Serbest Bölgesi'nin kuruluş amacı II. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya ve İtalya arasında çıkan toprak tartışmasını durdurmak ve bölgede huzuru hakim kılmaktı. Bu sebeple Birleşmiş Milletler kararı ile geçici olarak kurulmuştur.

A bölgesi ve B bölgesi olarak yönetilmiştir. A bölgesini İtalyanlar, B bölgesini de Yugoslavlar yönetmiştir. En sonunda 1954 yılında İtalya ile Yugoslavya arasında Osimo Antlaşması imzalanarak uzlaşma yolu ile bölge, bu iki devlet arasında paylaşılmıştır. Millî marşı, İtalyanların yönettiği A bölgesinde İtalya'nın resmi marşı olan Inno di Mameli idi. Yugoslavların yönettiği B bölgesinde ise Hej, Slaveni idi.

1947'den 1954'e kadar B Bölgesi'nde kullanılan Trieste Serbest Bölgesi'nin resmi olmayan arması

Kaynakça

  1. ^ "A/AC.25/Com.Jer/W.4". United Nations. 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 June 2013. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slovenya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Slovenya ya da resmî adıyla Slovenya Cumhuriyeti, Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Slovenya çoğunlukla dağlık ve ormanlıktır, 20.271 kilometre kare alanı kaplar ve yaklaşık 2,1 milyon nüfusa sahiptir. Slovenler ülke nüfusunun %80'inden fazlasını oluşturmaktadır. Güney Slav dillerinden olan Slovence resmi dildir. Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Ljubljana, coğrafi olarak ülkenin merkezine yakın bir konumdadır.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Seniçe</span>

Seniçe Sırbistan’ın Sancak bölgesindeki bir eski kasaba ve belediye merkezidir. İdari olarak Şumadiya ve Batı Sırbistan bölgesinin Zlatibor İlçesi sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Taarruzu</span>

Belgrad Taarruzu ya da Belgrad Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Cephesi'nde, Kızıl Ordu ve Yugoslav Partizanlar'la Wehrmacht arasında gerçekleşen muharebelerdir. Esas olarak Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'a yönelik olan bu genel taarruz harekâtı, 14 Eylül - 24 Kasım 1944 tarihleri arasında devam etmiş ve sonunda Alman işgalindeki Yugoslavya bu işgalden çıkmıştır. Sovyet ve Yugoslav kuvvetleri ayrı ve yeterli eşgüdüm olmadan harekât yaptılar. Bu durum Alman birliklerinin Belgrad bölgesinden tahliyesi için fırsat yarattı.

Prva Liga, Yugoslavya Krallığı ve sosyalist Yugoslavya'nın en üst düzeydeki futbol ligi idi. Yugoslav futbolunda Kup Maršala Tita ile birlikte en önemli iki turnuvadan birisiydi.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

Žarko Mihajlović, Yugoslav futbolcu ve teknik direktör. Türkiye millî futbol takımı teknik adamlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti</span> Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ne bağlı anayasal-federal cumhuriyet

Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Titoizm</span> komünist ideoloji

Titoizm 1948 yılında, yeni bir doktrin olarak Stalin tarafından zorla dayatılan dünya komünizmi anlayışına bir tepki olarak, Yugoslavya'nın komünist lideri J. B. Tito tarafın­dan geliştirilen ve komünizmi, sosyalist ülkelerin ulusal ba­ğımsızlıklarını kazanmalarına katkıda bulunan bir ideoloji ola­rak gören, ulusal komünizmin teorisi ve uygulamasıdır.

Sürgündeki Yugoslavya Hükûmeti Kral II. Petar'ın idaresinde bir resmî Yugoslavya hükûmetidir. Yugoslavya'nın işgalinden sonra Belgrad'dan Nisan 1941'de ayrılmış ve ilk olarak Yunanistan'a, sonra Filistin'e, sonra Mısır'a ve son olarak Haziran 1941'de Birleşik Krallık'a gitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın işgali</span> 1941 İkinci Dünya Savaşı sırasında Mihver devletleri tarafından Yugoslavya Krallığına Alman liderliğindeki saldırı

Yugoslavya'nın işgali veya Nisan Savaşı ve 25. Harekât, Nisan 1941 tarihinde II. Dünya Savaşı sırasında Mihver devletlerinin Yugoslavya'yı işgalidir. İşgal emri, Adolf Hitler'in Yugoslavya darbesinin ardından 27 Mart 1941'de yayımladığı "25. no. Führer Direktifi" ile ortaya kondu.

<span class="mw-page-title-main">Fadıl Hoca</span>

Fadıl Hoca, Yugoslav siyasetçi. Hoca, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi'nin icra kurulu başkanlığı görevini üstlenmiştir. Hoca bunun haricinde 1974 ile 1984 yılları arasında Kosova bölgesi adına Yugoslavya başkanlık konseyi üyeliğinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Cephesi</span>

Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp milliyetçiliği</span>

Sırp milliyetçiliği, Sırpların bir ulus olduğunu iddia ediyor ve kültürel birliğini destekliyor. Sırp dilbilimci Vuk Stefanović Karadžić ve Sırp devlet adamı Ilija Garašanin'in etkisi altında, başlangıçta Balkanlar'daki Osmanlı egemenliği sırasında milliyetçiliğinin genel yükselişi bağlamında ortaya çıkan etnik bir milliyetçiliktir. Sırp milliyetçiliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesine katkıda bulunan Balkan Savaşları sırasında, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasına katkıda bulunduğunda ve yine 1990'larda Yugoslav Savaşları ve Yugoslavya'nın dağılmasında önemli bir faktördü.

I. Dünya Savaşı'nın ardından, Adriyatik Sorunu, Adriyatik Denizi'nin doğu kıyısı boyunca daha önce Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na ait olan bölgelerin kaderiyle ilgiliydi. Anlaşmazlığın kökleri, savaş sırasında imzalanan gizli Londra Paktı'nda ve artan milliyetçilikte, özellikle de İtalyan irredantizminde ve nihayetinde Yugoslavya'nın yaratılmasına yol açan Yugoslavizminde yatmaktadır. Sorun, Paris Barış Konferansı'nda anlaşmanın önünde büyük bir engeldi, ancak 12 Kasım 1920'de İtalya ve Yugoslavya arasındaki Rapallo Antlaşması ile kısmen çözüldü.