İçeriğe atla

Trident (füze)

Trident füzesi, bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araç (MIRV) ile donatılmış denizaltından fırlatılan bir balistik füzedir (SLBM). Aslen <i>Lockheed Missiles ve Space Corporation</i> tarafından geliştirilen füze, termonükleer savaş başlıklarıyla donanmıştır ve nükleer enerjili balistik füze denizaltılarından (SSBN) fırlatılır. Trident füzeleri, Amerika Birleşik Devletleri Donanması'na ait on dört adet Ohio sınıfı denizaltı tarafından taşınmaktadır. Füze adını Neptün'ün mızrağından almıştır.[1]

USS <i id="mwQQ">Francis Scott</i> Key denizaltısından Trident I C-4 füzesinin fırlatılması.

Kullanıcılar

Ayrıca bakınız

  • Agni-VI
  • İngiliz Trident sistemi
  • ICBM
  • JL-1
  • JL-2
  • K Füze ailesi
  • M45 (füze)
  • M51 (füze)
  • Nükleer silahlar ve Birleşik Krallık
  • Nükleer silahlar ve ABD
  • R-29RMU2.1 "Katman"
  • RSM-56 Bulava

Kaynakça

  1. ^ "Trident II D-5". Atomic Archive. 12 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

USS <i>Patrick Henry</i> (SSBN-599)

USS Patrick Henry (SSBN-599), 31 Aralık 1957 tarihinde inşasına karar verilen Washington sınıfı ikinci denizaltı (SSBN) olan tekne, Connecticut eyaleti Groton kentinde kurulu General Dynamics/Electric Boat tersanesi tarafından 27 Mayıs 1958’de kızağa kondu. 22 Eylül 1959 tarihinde denize indirilen tekne bir dizi test ve sualtı atış denemelerinin ardından Patrick Henry ismi ve SSBN-599 borda numarası ile 11 Nisan 1960'ta Amerikan Donanması’na katıldı. Bu denizaltı aynı zamanda Donanma Balistik Füzesi programı (FBM) doğrultusunda inşa edilen ikinci gemidir. Atlantik Filosu’nun 14ncü Denizaltı Filosu’na tahsis edilen teknenin soğuk savaş sırasında ana üssü İskoçya’daki Holy Loch sitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Yumuşama (uluslararası politika)</span> uluslararası ilişkilerde ilişkilerin yumuşama durumu

Yumuşama, özellikle siyasi ilişkilerin sözlü iletişim yoluyla gerilimlerin azaltılması anlamına gelen bir diplomasi terimidir. Bu terim, 1912 yılında Fransa ve Almanya'nın gerilimleri azaltmaya yönelik başarısız girişimleriyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze denizaltısı</span>

Balistik füze denizaltısı, balistik füzeler (SLBM) fırlatmak için donanmış bir denizaltı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer üçleme</span>

Nükleer üçleme, üç bileşenden oluşan nükleer cephane anlamına karşılık gelir. Üç kollu bir nükleer kabiliyete sahip olmanın amacı, herhangi bir düşmanın bir ilk vuruş saldırısında ülkenin bütün nükleer güçlerini yok etmesi olasılığını önemli ölçüde düşürmektir. Öyle ki, karşılık olarak güvenilir ikinci bir vuruş tehdidini sağlar ve böylece bir ülkenin nükleer caydırıcılığını artırır.

<span class="mw-page-title-main">Aegis Savaş Sistemi</span>

Aegis Savaş Sistemi, bir entegre deniz silahları sistemi. Günümüzde Lockheed Martin tarafından üretilmektedir. Düşman hedeflerini yok etmek için güçlü bilgisayar ve radar teknolojisi kullanmaktadır.

Stratejik Silahların Sınırlandırılması Görüşmeleri, ABD ile SSCB – Soğuk Savaş’ın süper güçleri- arasında mermi ve silahlanma kontrolü konusunda yapılan ikili görüşmeler ve uluslararası antlaşmadır. Antlaşma SALT I ve SALT II şeklinde iki turdu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Komutanlığı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Stratejik Komutanlığı (İngilizce: United States Strategic Command; USSTRATCOM), Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na bağlı on Birleşik Muharip Komutanlık'tan biridir. Görevi askerî uydu'lar gibi uzay operasyonları, bilgi operasyonları (bilgi savaşı gibi), füze savunması, küresel komuta ve kontrol, istihbarat, gözetim ve keşif (C4ISR), küresel vuruş ve nükleer caydırıcılık (Amerika Birleşik Devletleri nükleer cephaneliği) ve kitle imha silahlarıyla mücadele etmektir. Karargâhı Nebraska eyaletinde bulunan Offutt Hava Kuvvetleri Üssü'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltından fırlatılan balistik füze</span>

Denizaltından fırlatılan balistik füze (SLBM), denizaltılardan fırlatılabilen bir balistik füzedir. Modern varyantlar genellikle her biri bir nükleer savaş başlığı taşıyan ve tek bir füzenin birkaç hedefe çarpmasına izin veren bağımsız olarak hedeflenebilir çoklu araçlar sağlamaktadır. Denizaltından fırlatılan balistik füzeler denizaltından fırlatılan seyir füzelerinden farklı şekilde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Pershing II</span>

Pershing II Silah Sistemi, katı yakıtlı roket motoru taşıyan çok kademeli balistik füze. Martin Marietta tarafından tasarlanmıştır ve MGM-31 Pershing füze ailesine aittir. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun envanterinde bulunur ve nükleer kapasitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Anti-Balistik Füze Antlaşması</span>

Anti-Balistik Füze Antlaşması, 1972-2002 yılları arasında faaliyette olan, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında anti-balistik füzelere karşı bölgeleri savunma amaçlı kullanılan nükleer silahlı balistik füze sistemlerinin sınırlandırılması konusundaki silah kontrolü antlaşması. Anlaşma şartlarına göre her bir parti, her biri 100 anti-balistik füze ile sınırlı olacak olan iki anti-balistik füze kompleksi ile sınırlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay savaşı</span> lazer, füze, yüksek parçacık ışınları, yüksek hızlı çubuklar gibi silahların bulunacağı uzayda gerçekleşecek savaş türü

Uzay savaşı, harp ortamı türüdür. Savaş, uzayda gerçekleşir. 1960 yıllarında ABD ve Sovyetler Birliği rekabeti sonucu ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi su donanması</span>

Kahverengi su donanması, en geniş anlamıyla, nehir veya kıyı ortamlarında askerî operasyonlar yapabilen, özellikle toprak akışından veya selden ağır tortu yükleri taşıyan deniz kuvvetlerini ifade eder. Terim, Amerikan İç Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nda ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Arrow 3</span>

Arrow 3 veya Hetz 3 İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ortaklaşa finanse edilen, geliştirilen ve üretilen bir dış atmosferik, hipersonik anti-balistik füzedir. İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi (IAI) ve Boeing tarafından üstlenilmiştir, İsrail Savunma Bakanlığı'nın "Homa" yönetimi ve ABD Füze Savunma Dairesi tarafından denetlenmektedir. Nükleer, kimyasal, biyolojik veya konvansiyonel savaş başlıkları taşıyan kıtalararası balistik füzeler (ICBM'ler) dahil olmak üzere balistik füzelerin dış-atmosferik durdurulmasını sağlar. Füzenin bildirilen uçuş menzili 2.400 kilometre (1.500 mi)'dir.

<span class="mw-page-title-main">UGM-133 Trident II</span>

UGM-133A Trident II veya Trident D5, Lockheed Martin Space tarafından Sunnyvale, California'da inşa edilen ve Amerikan ve İngiliz donanmalarında konuşlandırılan denizaltından fırlatılan bir balistik füzedir (SLBM). İlk olarak Mart 1990'da konuşlandırıldı ve hala hizmette kalmaya devam ediyor. Trident II Stratejik Silah Sistemi, önceki Trident C-4'ten daha fazla doğruluk, yük ve menzile sahip geliştirilmiş bir SLBM'dir. ABD'nin stratejik nükleer üçlüsünün kilit bir unsurudur ve ABD'nin stratejik caydırıcılığını güçlendirir. Trident II, birçok hedefi vurabilecek dayanıklı, deniz tabanlı bir sistem olarak kabul edilir. Trident II'nin artan yük kapasitesi, daha az denizaltı ile nükleer caydırıcılığın sağlanmasına olanak tanır ve yüksek doğruluğu ilk nükleer saldırı silahı olarak kullanılmasını sağlar.