İçeriğe atla

Tricholoma caligatum

Tricholoma caligatum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Fungi
Şube:Basidiomycota
Sınıf:Agaricomycetes
Takım:Agaricales
Familya:Tricholomataceae
Tür: T. caligatum
İkili adlandırma
Tricholoma caligatum
(Viv.) Ricken (1915)
Sinonimler [1]
  • Agaricus caligatus Viv. (1834)
  • Armillaria caligata (Viv.) Gillet (1874)
  • Sphaerocephalus caligatus (Viv.) Raithelhuber (1979)
  • Sphaerocephalus caligatum (Viv.) Raithelhuber (1979)
Tricholoma caligatum
Mikomorf kutusu şablonunun oluşturduğu listeyi görüntüle
solungaçlı zar
Şapka şekli yarım küre veya düz
yarım birleşik zar
Sap karakteri yüzük
spor izi beyaz renkli
ekoloji: mikorizal
yenilebilirlik: tercihsel

Tricholoma caligatum ya da Nergis mantarı, Tricholoma cinsinden bir mantar türüdür. Akdeniz'de çeşitli ağaçlarla mikorizal ilişki içinde bulunan, gövdesini sarıp sarmalayan belirgin bir yüzüğü olan büyük bir türdür. Bazen Avrupa Matsutake'si olarak anılır,[2] ancak Japonya'da çok değerli bir akraba tür olan gerçek Matsutake'den (Tricholoma matsutake) gastronomik olarak kesinlikle daha alt düzeydedir.

Taksonomi ve isim

Tricholoma caligatum ilk olarak 1834 yılında “Agaricus caligatus” olarak tanımlanmış ve 1914 yılında Tricholoma cinsine aktarılmıştır. Bu ismin, tahminen farklı türleri temsil eden Orta Avrupa ve Kuzey Amerika örneklerine uygulanmasına ilişkin önemli tartışmalar mevcuttur.[3][4]

Tür adı olan caligatum (Latince: 'çizme'), sapın alt kısmından yukarı doğru uzanan koyu renkli lifli yapının varlığı nedeniyle çizme giymiş gibi görünen mantarın görünümünü ifade eder.[5]

Açıklamalar

Şapka başlangıçta yarım küre şeklindedir, zamanla dışbükeyden düze dönüşür, çapı 12–15 cm'ye kadar ulaşır ve büyük, kestane rengi ila koyu kahverengi lifli pullar veya lekelerle kaplıdır. Kıvrımlı şapka kenarı pamuksu kısmi örtü parçalarına ev sahipliği yapma eğilimindedir. Yapışıktan hafif aralıklıya, sık ve beyazımsıdan krem rengine (ve yaşlandıkça kırmızımsı ve kahverengi benekli) kadar değişen renklerde lamellere sahiptir. Sap 4–12 cm uzunluğundadır, sivrilir ve tabanda biraz köklenir ve körpeyken lamelleri örten iyi gelişmiş pamuksu bir yüzüğe sahiptir. Yüzüğün altında gövde, şapkayla aynı renkte olan koyu pul katmanlarla kaplıdır. Eti kalın ve liflidir ve Nergis çiçeğini andıran belirgin, baharatlı, nüfuz edici bir kokusu vardır ve bu kokudan dolayı Türkçeye "Nergis mantarı" olarak geçmiştir.[6] Spor izi beyazdır.[5][7][8][9][10][11]

Ekoloji ve dağılım

Tricholoma caligatum Akdeniz ormanlarında yerel olarak sıklıkla görülen, tam anlamıyla Güney'e özgü bir türdür. Pinus pinea, Pinus halepensis, Pinus nigra, Pinus brutia ve Pinus pinaster gibi çeşitli iğne yapraklıların yanı sıra yaprak dökmeyen meşeler, çilek fideleri ve menengiç çalılarıyla da mikorizaldir.[12][13][14][15] Sonbahar ve kış aylarında kıyısal ve yüksek rakımlı ormanlarda görülür. Christensen & Heilmann-Clausen'e göre, bu mantarın Kuzey Amerika raporları kuvvetle muhtemel farklı bir türü temsil etmektedir.[16]

Yenilebilirlik

Tricholoma caligatum yenilebilir olarak kabul edilir, bununla birlikte meyveleri özellikle sert odunlu ağaçların altında bulunduğunda genellikle acıdır.[17] Acılığı bir örnekten diğerine değişir ve haşlama ile giderilebilir. Akdeniz kıyısı boyunca düzenli olarak tüketilir ve Kıbrıs adasında çok değerlidir, sirke içinde salamura halinde muhafaza edilen bir lezzet olarak kabul edilir.[18] Türün yenilebilirliğine ilişkin çelişkili raporlar, kimi örneklerin kötü tat ve kokusundan ya da diğer türlerle karıştırılmış olmalarından kaynaklanıyor olabilir.[5]

Benzer türler

Tricholoma magnivelare benzerlik gösterir ve Kuzeybatı Pasifik'te T. caligatum'dan daha yaygındır; Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın başka yerlerinde de görülür.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Tricholoma caligatum (Viv.) Ricken 1915". MycoBank. International Mycological Association. Erişim tarihi: 23 Mart 2013. 
  2. ^ Roger Phillips (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. pp. 45–46. 0-330-44237-6.
  3. ^ Kuo, M. (2004, December). Tricholoma caligatum. MushroomExpert.Com: http://www.mushroomexpert.com/tricholoma_caligatum.html
  4. ^ Murata H., Ota Y., Yamaguchi M., Yamada A., Katahata S., Otsuka Y., Babasaki K., Neda H. (2013). Mycorrhiza 23 (6): 447-61. doi: 10.1007/s00572-013-0487
  5. ^ a b c d Trudell, Steve; Ammirati, Joe (2009). Mushrooms of the Pacific Northwest. Timber Press Field Guides. Portland, OR: Timber Press. s. 101. ISBN 978-0-88192-935-5. 30 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  6. ^ "Nergis Mantarı". Mantarlı Yaşam. Erişim tarihi: 5 Haziran 2024. 
  7. ^ Galli R. (2003). I Tricholomi 2nd Edition. Med. Fit.
  8. ^ Riva A. (2003). Fungi Europaei 3: Tricholoma. Edizioni Candusso, Italia.
  9. ^ Marchand A. (1971). Les champignons du Nord et du Midi. Tome 1. Perpignan. 8449906490
  10. ^ Courtecuisse R. (1995). Collins Wild Guide: Mushrooms of Britain & Europe. Harper-Collins.
  11. ^ Loizides M, Kyriakou T, Tziakouris A. (2011). Edible & Toxic Fungi of Cyprus (in Greek and English). Published by the authors. pp. 270–71. 978-9963-7380-0-7.
  12. ^ Kytövuori, I. (1988). The Tricholoma caligatum group in Europe and North Africa. Karstenia 28:65–77.
  13. ^ Loizides, M. (2011). Quercus alnifolia: The indigenous golden oak of Cyprus and its fungi. Field Mycology 12 (3): 81–88. doi:10.1016/j.fldmyc.2011.06.004.
  14. ^ Zervakis G., Dimou D., Balis C. (1998). A check-list of the Greek macrofungi including hosts and biogeographic distribution: I. Basidiomycotina. Mycotaxon 66:273–336.
  15. ^ Malençon G., Bartault R. (1970). Flore des Champignons Superieurs du Maroc. Tome I. Trav. Inst. Sci. Chérifien et Fac. sci. Rabat.
  16. ^ Christensen, M. & Heilmann-Clausen J. (2013). Fungi of Northern Europe 4: The Genus Tricholoma. 978-87-983581-8-3
  17. ^ Phillips, Roger (2010). Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. s. 44. ISBN 978-1-55407-651-2. 
  18. ^ Loizides, M. (2008). A secret world: The fungi of Cyprus. Field Mycology 9 (3): 107-109. DOI:10.1016/S1468-1641(10)60420-3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karaçam</span> Çamgiller familyasından bir bitki türü

Karaçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türüdür. Güney Avrupa, Kuzey İtalya, Avusturya İber yarım adasından Doğu Akdeniz'e kadar geniş bir alanda görülür.

<span class="mw-page-title-main">Amanitaceae</span>

Amanitaceae, Agaricales takımına bağlı bir mantar familyasıdır.

<i>Penicillium</i> mantar cinsi

Penicillium, birçok türün mikobiyomunun bir parçası olan ve doğal ortamda, gıda bozulmasında ve gıda ve ilaç üretiminde büyük öneme sahip bir ascomycetous mantar cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoloji</span> mantarların incelenmesi ile ilgilenen biyoloji dalı

Mikoloji, taksonomileri, genetikleri, biyokimyasal özellikleri ve insanlar tarafından kullanımları da dahil olmak üzere mantarların incelenmesiyle ilgilenen biyoloji dalıdır. Mantarlar çıra, gıda, geleneksel ilaç kaynağı olabileceği gibi entojen, zehir ve enfeksiyon kaynağı da olabilir. Mikoloji, bitki hastalıklarının incelenmesi olan fitopatoloji alanına girer. İki disiplin birbiriyle yakından ilişkilidir, çünkü bitki patojenlerinin büyük çoğunluğu mantardır. Mikoloji alanında uzmanlaşmış bir biyoloğa mikolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Kav mantarı</span> ağaçlara, özellikle kayın ağacına dadanan ve odunda beyaz çürüklüğe neden olan mantar

Kav mantarı, ağaçlara, özellikle kayın ağacına dadanan ve odunda beyaz çürüklüğe neden olan mantar. Yenilebilir bir tür değildir.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Geastraceae</span>

Geastraceae, bazidyumlu mantarlar şubesine ait Geastrales takımı veya familyasında bulunan yıldızımsı mantarları içeren bir familyadır. Geastrum ve Myriostoma cinslerini kapsar, ayrıca 8 cins içinde bulunan 60 türü de bulundurur. Bu familya içindeki diğer sınıflandırmaların yerleri Lycoperdales takımı içindedir, fakat günümüzde Phallales içine yerleştirilmişlerdir.

<i>Mycena interrupta</i> Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Şilide rastlanabilen mantar türü

Mycena interrupta, bir mantar türüdür. Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Kaledonya ve Şili'de rastlanabilen bu mantar türü, böylece Gondvana kıtasının sınırlarına uygun bir bölgede dağılım gösterir. Avustralya'nın Victoria, Tazmanya, Yeni Güney Galler ve Güney Avustralya bölgelerinde ve Queensland Lamington Ulusal Parkı ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biyobirikim</span>

Biyobirikim ya da biyoakümülasyon, pestisit gibi toksinlerin ya da çevrede nadir bulunan yararlı ve gerekli oligoelementler gibi bazı kimyasal maddelerin bitkiler, hayvanlar, mantarlar ya da mikroorganizmalar gibi organizmaların canlı ya da cansız bölümlerinde ya da organizmalarının tamamında soğurularak birikmesini anlatan bir terimdir. Biyobirikim bir organizmanın muhtemelen toksik bir maddeyi katabolizma ya da boşaltım yolu ile yok etmesinden daha hızlı bir oranda soğurmasıyla ortaya çıkar. Dolayısıyla toksik maddenin çevrede ölçülmüş konsantrasyonu çok yüksek olmasa bile biyolojik yarı ömrü ne kadar uzunsa bu nedenle oluşabilen kronik zehirlenme riski o kadar büyüktür. Aynı organizmada görülen biyobirikim yaş ya da sağlık durumu gibi içsel faktörlerden olduğu kadar mevsim, çevrede bulunan besin miktarı, ortamın pH oranı gibi dışsal faktörlerden de oldukça önemli derecede etkilenir. Aynı tür içinde bazı bireyler genetik olarak biyobirikime daha çok ya da daha az yatkın olabilir ancak genel olarak bazı cinsler biyobirikime daha yatkındır; örneğin Agaricus türü mantarların cıva, kurşun, kadmiyum ve selenyum gibi elementleri çok iyi biriktirdikleri bilinmektedir. Biyobirikim, örneğin balıklar için modelleme yoluyla öngörülebilir. Biyodönüşüm kimyasal maddelerin organizmalarda oluian biyobirikimini önemli şekilde etkiler.

<i>Clitocybe</i> Tricholomataceae familyasından bir mantar cinsi

Clitocybe Tricholomataceae familyasında sınıflandırılan ve beyaz, kirli beyaz, ten rengi, krem rengi, pembe ya da açık sarı renkli sporları olan, lamelleri sap boyunca uzanan ve soluk beyazdan kahverengi ya da leylak rengine kadar çeşitli renklerde olan bir mantar cinsidir. Asıl olarak saprotrof olan bu mantarlar orman tabanındaki atık maddeleri ayrıştırır. Çok yaygın olan bu cinste 300 kadar tür olduğu tahmin edilmektedir.

<i>Omphalotus nidiformis</i>

Omphalotus nidiformis veya hayalet mantar, Omphalotus cinsine mensup lamelli bir topuzlu mantar türüdür. Başlıca görüldüğü yerler Avustralya'nın güneyi ile Tasmanya olsa da, 2012 ve 2018'de Hindistan'da da görülmüştür. Krem renkli şapkaları; turuncu, kahverengi, mor veya mavimsi siyah renklerinin tonlarıyla örtülü olan yelpaze veya huni biçimindeki basidiokarpları bir uçtan öbür uca 30 cm'ye kadar ulaşmaktadır. Beyaz veya krem renkli lamelleri, 8 cm'ye kadar ulaşan ve tabana doğru kalınlığı azalan sapından aşağı uzanır. Mantar hem çürükçül hem de parazitlerdir ve basidiokarpları genellikle farklı türlerdeki ölü veya ölmekte olan ağaçların üst üste binen yığınlarında büyür.

<span class="mw-page-title-main">Ali Botuş Tabiatı Koruma Alanı</span>

Ali Botuş, ayrıca Alibotoush, Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınırda yer alan Slavyanka'nın küçük dağlık bölgesinde bir doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, Bulgaristan topraklarında bulunan ve adını Slavyanka'nın eski adından alan dağın kuzey bölümünü kaplar. Blagoevgrad ili, Sandanski ve Hadzhidimovo belediyelerinde bulunmaktadır. 1951'de Balkan Yarımadası'ndaki endemik Bosna çamının en büyük ormanlarını bu alanda yer aldığı açıklandı. Toprakları birkaç kez daha genişletildi ve 638 ha ya da 16,38 km2'lik bir alana yayıldı. 1977 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi ilan edildi.

<i>Orchis simia</i> bitki türü

Orchis simia, Salepgiller ailesine bağlı, salep püskülü olarak bilinen, bir orkide türüdür. Salep sümbülü, güney İngiltere, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler, Rusya, Anadolu, Kafkasya, kuzey Irak, İran ile Türkmenistan ve kuzey Afrika coğrafyasında doğal olarak yayılış gösterir. Bu dağılım alanında yer alan Balear Adaları, Korsika ve Sardinya'da ise görülmez. KIbrıs adasındaki popülasyonlar tehdit altında olarak değerlendirilir. İngiltere'de 1975 yılından beridir koruma altındaki tür statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chorioactis</span>

Chorioactis, Chorioactis geaster adlı tek bir türü içeren bir mantar cinsidir. Mantar, şeytan purosu ya da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Texas yıldızı olarak bilinirken Japonya'da kirinomitake (kirinomitake) adıyla bilinir. Son derece nadir görülen bu mantar sıra dışı görünüşü ve dağılımı nedeniyle dikkat çekicidir. Bu mantar türü yalnızca Texas ve Japonya'daki belirli bölgelerde bulunur. Sedir ağacının (Teksas'ta) veya ölü meşelerin (Japonya'daki) kütükleri veya ölü kökleri üzerinde yetişen meyve gövdesi, sayıları dört ila yedi arasında olan yıldız kolu şeklinde bir yapıya dönüşmeden önce koyu kahverengi veya siyah bir puroyu andırır. Meyve gövdesinin iç yüzeyi, himenyum olarak bilinen spor tutan dokuyu taşır ve yaşına bağlı olarak beyazdan kahverengiye doğru renk değiştirir. Meyve gövdesinin açılmasına, farklı bir tıslama sesi ve dumanlı bir spor bulutunun çıkması eşlik edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Clavicipitaceae</span>

Clavicipitaceae, Hypocreales takımından parazitik mantarların bir familyasıdır. 2008 yılında familyaya tahmini olarak 43 cins yerleştirdi ancak son çalışmalar bu sayıyı 97'ye çıkarmıştır. Bu gruptaki mantarlar; böcekler, örümcekler, bitkiler üzerinde parazit olarak yaşarlar. Ekonomik açıdan değerli bitkileri konak olarak kullandıkları için önem taşırlar. Bazı bitkilerde rastlanan ergolin alkaloidlerinin sentezi ile ilişkilendirilmektedirler.

<i>Avrupa ladini</i> bitki türü

Avrupa ladini, Batı ladini ya da Norveç ladini, çamgiller (Pinaceae) familyasından ladin cinsinden bir ibreli türüdür. Ana vatanı Kuzey Avrupa olan ve o bölgelerde önemli ölçüde ormanlık alan oluşturan Avrupa Ladini türü diğer bölgelerde doğal olarak bulunmasa da peyzaj amaçlı park ve bahçelerde dikimi yapılmıştır. Old Tjikko, İsveç'in Dalarna ili'nin Fulufjället Dağı sınırlarını içerisinde bulunan bir Norveç Ladini 9.558 yaşındaki ladin halen dünyanın en yaşlı ağacı olarak kabul edilmektedir.

<i>Agaricus</i>

Agaricus, dünya çapında 300'den fazla üyesi olan, hem yenilebilir hem de zehirli türler içeren bir mantar cinsidir. Cins, yaygın ("düğme") mantarı ya da kültür mantarı ve Batı'nın baskın kültür mantarı olan tarla mantarını da içerir.

<i>Microsporum canis</i>

Microsporum canis evcilleştirilmiş kedilerde ve bazen köpekler ve insanlarda derinin üst, ölü katmanlarını enfekte eden Ascomycota filumundaki patojenik, aseksüel bir mantardır. Türün dünya çapında dağılımı vardır.