İçeriğe atla

Tricamarum Muharebesi

Koordinatlar: 36°51′0″K 10°19′0″D / 36.85000°K 10.31667°D / 36.85000; 10.31667
Tricamarum Muharebesi
Vandallar Savaşı

Vandal imparatorluğunun savaş öncesi haritası
36°51′0″K 10°19′0″D / 36.85000°K 10.31667°D / 36.85000; 10.31667
Tarih15 Aralık 533
Bölge
Kartaca yakınları (günümüz Tunus sınırları içinde)
SonuçBizans Zaferi
 • Vandal Krallığı'nın fiilen sona ermesi
 • Roma'nın (Bizans) Afrika'yı yeniden fethi
Taraflar
Bizans İmparatorluğu Vandal Krallığı
Komutanlar ve liderler
Belisarius
Ermeni John (ölü)
Martinus
Gelimer
Güçler
8,000[1] 15,000[1]
Kayıplar
50[2] 800[2]

Tricamarum Muharebesi, 15 Aralık 533'te Belisarius'un komutasında Bizans İmparatorluğu ile Kral Gelimer ve kardeşi Tzazon komutasında Vandal Krallığı orduları arasında gerçekleşmiştir. Ad Decimum Muharebesi'nde gerçekleşen Bizans zaferini takip etti ve Vandalların gücünü tamamen ortadan kaldırarak, Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Kuzey Afrika'nın yeniden fethini tamamladı. Savaşın ana kaynağı dönemin tarihçisi Prokopius'dur, De Bello Vandalico, Prokopius'un Justinianus'un savaşları eserinin III. ve IV. Kitaplarını kaplar.

Arka plan

Ad Decimum Muharebesi'nde Bizanslıların kazandığı büyük zafer sonrası, Belisarius ve ordusu Kartaca'yı ele geçirdi. Vandal kralı Gelimer, Numidya'da Kartaca'nın yaklaşık 150 km (90 mi) batısında Bulla Regia'ya (Günümüzde Tunus'un batı sınırında) yerleşti. Mevcut durumunda Belisarius'un güçleriyle yüzleşemeyeceğini biliyordu, bu yüzden şu anda Sardinya'da sefer yürüten kardeşi Tzazon'a elçiler gönderdi. Mesajı aldığında Tzazon, Gelimer'e katılmak için Afrika'ya dönmeye karar verdi.

Bu arada Gelimer, Belisarius'a yardım eden güçleri bölmeye çalıştı. Yerel Kartaca ve Berberi kabilelerine getirecekleri her bizanslı kafası için ödül vadetti ve Ad Decimum'daki başarıda hayati önem göstermiş olan Bizans Hun paralı askerlerinin ihanet etmesini sağlamak için Kartaca'ya ajanlar gönderdi.

Tzazon ve ordusu Aralık ayı başlarında Gelimer'e katıldı, bu noktada Gelimer güçlerinin bir saldırı gerçekleştirecek kadar güçlü olduğunu hissetti. Başlarında iki kardeş ile Vandal gücü Kartaca'ya giderken şehrin su ihtiyacının çoğunu temin eden büyük su kemerini yok etti.

Belisarius, Ad Decimum'dan bu yana on iki hafta içinde şehri takviye etmişti, diğer yandan Gelimer'in ajanlarını biliyor ve artık Hun güçlerine güvenemiyordu. Bir kuşatma sırasında olası bir ihaneti beklemek yerine, ordusunu kurdu ve öndeki süvarilerle, merkezdeki Bizanslılarla ve arkada Hunlar ile yürüdü.

Muharebe

İki kuvvet, yaklaşık 50 km (30 mi) batısında Tricamarum'da karşı karşıya geldi ve Bizans süvarisi hemen Vandal hattına hücum etti, ataklarını yenileyerek iki kere daha saldırdılar. Bizans piyadeleri daha sonra Vandal piyadelerine şiddetle saldırdı ve Bizanslılar üstünlük elde etti. Bizans süvarilerinin üçüncü hücumu sırasında Gelimer'in görüş açısı içerisinde Tzazon öldürüldü. Ad Decimum'da olduğu gibi, Gelimer cesaretini yitirdi. Vandal hatları geri çekilmeye başladı ve çok geçmeden hezimete uğradılar. Gelimer 800 askerini kaybetti, ordusundan geriye kalanları ile Numidya'ya kaçtı.[2] Belisarius daha sonra kapılarını ona açan Hippo Regius şehrine yürüdü.

Neticesi

Gelimer, krallığının kaybolduğunu fark etti ve yıllar önce Kuzey Afrika'ya geçtiklerinde ana güçleri takip etmeyen bazı Vandalların hala yaşadığı İspanya'ya kaçmaya çalıştı. Ancak, Bizanslılar planlarını duydu ve onu yakaladılar. Eşyalarını terk etmek ve Berberiler ile Tunus dağlarına sığınmak zorunda kaldı. Ertesi yıl Herulili Faras'ın önderliğindeki Roma kuvvetleri tarafından bulundu ve sarıldı. İlk başta, hükmetmesine izin veren sözlere rağmen teslim olmayı reddetti. Sonunda özellikle kışında kötü geçmesinden sonra vazgeçti ve Belisarius'a teslim oldu. Vandal Krallığı sona erdi ve Sardinya, Korsika ve Balear Adaları Justinianus'un kontrolüne geçti.

Önemi

Tarihçi Paul K. Davis, "Bu zafer ile Bizanslılar, Doğu Roma İmparatorluğu adına Kuzey Afrika'nın kontrolünü yeniden ele geçirdi. Bu konum İtalya'nın Bizans istilası için bir sıçrama tahtası oldu ve bu istila geçici olarak Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu'nu yeniden birleştirdi.." şeklinde yazmıştır.[3]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Hughes 2009, s. 100-101.
  2. ^ a b c Hughes 2009, s. 102-103.
  3. ^ Davis 1999, s. 92.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belisarius</span> 6. yüzyıl Bizans generali (505-565)

Flavius Belisarius (Yunanca: Φλάβιος Βελισάριος, 505, İllirya - Mart 565, Konstantinopolis, İmparator I. Justinianus döneminde Doğu Roma İmparatorluğu başkomutanı. Döneminin en büyük komutanı olarak kabul edilir. Dönemin önemli askeri seferlerinde ordulara komuta etmiştir. Konstantinopolis'e yönelen Barbar akınları'nda, Sasani İmparatorluğu, Kuzey Afrika'daki Vandal Krallığı'na ve İtalya'daki Ostrogotlar Krallığı'lara karşı yürütülen çatışmalara katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika (eyalet)</span>

Afrika (Africa), Roma İmparatorluğuna bağlı bir eyalet. Kabaca günümüz Tunus topraklarının kuzeyini ve batı Libya'nın Gabes Körfezi boyunca uzanan Akdeniz kıyılarını içerirdi. Kıta Afrika adını bu Roma eyaletinden sonra almıştır. Aynı bölge, daha sonra Araplar tarafından da orijinal lisanına sadık kalınarak İfrikiya olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gotlar Savaşı (535-554)</span> Bizans–Cermen çatışması (535–554)

Gotlar Savaşı, 535'ten 554'e kadar Bizans İmparatorluğu ile Ostrogot Krallığı arasında yapılan ve İtalya ve Dalmaçya'da yer alan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Vandallar Savaşı</span>

Vandallar Savaşı, Haziran 533 - Mart 534 döneminde Bizans İmparatorluğu ile Vandal Krallığı arasında yapılan, Vandal Krallığı'nın yenilip ortadan kaldırılması ile sonuçlanan ve çoğunluğu modern Tunus'ta yer alan savaştır. Bu savaş kendini tüm Roma İmparatoru olarak gören Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Batı Roma İmparatorluğu'nun batıdaki arazileri tekrar eski sınırlarına kadar eline geçirmek amacı ile giriştiği bir seri muharebeden oluşan savaşların ilki idi.

<span class="mw-page-title-main">Vandal Krallığı</span>

Vandal Krallığı ya da Vandallar ve Alanlar Krallığı MS 435 ile MS 534 yılları arasında Kuzey Afrika ve Akdeniz adalarında Kral Genserik hükümdarlığı altında Cermen Vandallar tarafından kurulan krallıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ad Decimum Muharebesi</span>

Ad Decimum Muharebesi 13 Eylül 533'te Vandal Kralı Gelimer komutasındaki Vandallar ordusu ile general Belisarius komutasındaki Bizans İmparatorluğu sefer ordusu arasında yapılan bir muharebedir. Bu muharebe olayına ve ertesi yıl ortaya çıkan askeri çatışmalara Vandallar Savaşı veya bazı tarihçiler tarafından "Kartaca Savaşı" adı da verilmektedir. Bizanslıların kazandığı bu muharebe, Vandal Krallığı'nın ortadan kalkacağının ve Bizans İmparatorluğu'nun ve imparator I. Justinianus'un tekrar Antik Roma İmparatorluğu'nun eski arazilerini geri alacağının müjdecisi olmuştur.

Callinicum Muharebesi, Paskalya'da, 19 Nisan 531 Cumartesi günü, Belisarius komutasında Bizans İmparatorluğu ordusu ile Azaritis komutasındaki Sasani süvari kuvveti arasında gerçekleşmiştir. Dara Muharebesi'ndeki yenilgiden sonra Sasanilar, savaşın yönünü döndürmek amacıyla Suriye'yi işgal etmek için harekete geçtiler. Belisarius'un hızlı müdahalesi planı bozdu ve Sasanilerin Pirus tarzı muzaffer oldukları muharebe öncesi Belisarius'un askerleri Sasanileri Suriye'nin sınırına doğru geri ittiler.

Martinus, İmparator I. Justinianus hükümdarlığında Bizans ordusu hizmetinde çeşitli cephelerde görev yapmış Trakya kökenli Bizanslı generaldir.

Herulili Faras, 6. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na sadık Heruli kuvvetlerinin komutanı, Prokopius'un I. Justinianus savaşları anlatımında kısaca yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Thannuris Muharebesi</span>

Thannuris Muharebesi 528 Yazında, Kuzey Mezopotamya'da Dara yakınlarında Serhas komutasındaki Sasani İmparatorluğu ile Belisarius ve Coutzes komutasındaki Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında gerçekleşen askeri çatışmadır. Minduous'ta bir kale inşa etmeye çalışırlarken, Bizanslılar Sasani ordusu tarafından mağlup edilmiştir. Belisarius kaçmayı başardı ama Sasaniler binaları yıktı. Zaferlerine rağmen, Persler, Sasani şahı I. Kubâd'ı kızdıracak ağır kayıplara maruz kalmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika praetoria idaresi</span>

Afrika praetoria idaresi, Mağrip'de kurulu Doğu Roma İmparatorluğu'nun ana idari bölümlerinden biridir. İdare merkezi Kartaca'dır. 533-534 yıllarında Kuzeybatı Afrika'nın Vandallardan geri alınmasından sonra kurulmuştur. 580lerin sonlarına kadar varlığını sürdürmüş, sonra yerini Afrika Eksarhlığı'na bırakmıştır.

Solomon, kuzey Mezopotamya'dan bir Doğu Roma (Bizans) generalidir, 533–534 yıllarında Vandallar Savaşı ve Kuzey Afrika'nın yeniden ele geçirmesinde öne çıkmıştır. Sonraki on yılın çoğunu, magister militum askeri görevi ile Praefectus praetorio sivil görevinin birleştirilmesiyle asker vali olarak Afrika'da geçirmiştir. Solomon, başarılı bir şekilde büyük ölçekli Moro isyanıyla mücadele etti, ancak 536'nın baharında ordu isyanının ardından kaçmak zorunda kaldı. Afrika'da ikinci görev dönemi 539 yılında başladı ve bu dönem Bizans'ın durumunu güçlendirdiği Morolara karşı zaferler içerir. Birkaç yıl refah izledi, ancak yeniden alevlenen Moro isyanı 544'teki Cillium Muharebesi'nde Solomon'un yenilgisi ve ölümüyle kısa kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Hilderik</span> Vandalların Kralı

Hilderik Geç Antik Çağ'da Kuzey Afrika'daki Vandallar ve Alanların sondan bir önceki kralıdır. Vandal Krallığı, 534'te devrilmiş olsa da, o olayda kilit bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gelimer</span> Vandalların kralı

Gelimer, Vandallar ve Alanların kralıdır (530–534), Geç Antik Çağ'da Kuzey Afrika'daki Vandal Krallığı'nın son Cermen hükümdarıdır. O zamanlar Arian olan Vandalların arasında, Katolikliğe dönmesi ile Vandal soylularını tedirgin eden Hilderik'i tahttan indirdikten sonra 15 Haziran 530 günü hükümdar oldu.

Kartaca Muharebesi olarak bilinen en az 6 büyük çatışma vardır. Bunlar,

Guntarith, bazen Guntharik olarak adlandırılır, Vandal kökenli Doğu Romalı subay ve asi.

İoannes Troglita, Yunanca: Grekçe: Ἰωάννης Τρωγλίτης) 6. yüzyıl Bizanslı generaldir. Vandallar Savaşı'na katıldı ve Sasani İmparatorluğu ile yapılan savaşlar için doğuya gönderilmeden önce 533-538 yılları arasında Kuzey Afrika'da bölgesel bir askerî vali olarak görev yaptı. Dux Mesopotamiae olarak, birkaç savaşta sivrildi ve Bizans imparatoru I. Justinianus'un adamları tarafından fark edildi. 546 yazında Justinianus, yerli Moro kabilelerinin ve imparatorluk ordusunun kendisinin isyanlarının Bizans pozisyonunu ciddi şekilde azalttığı Afrika'daki Bizans kuvvetlerinin genel komutanı olarak İoannes Troglita'yı seçti. Troglita 546/547 kışında Byzacena Morolara karşı hızlı bir şekilde ilk zaferi aldı, ancak 547 yazında Tripolitanya kabileleri tarafından mağlup edildi ve Afrika bir kez daha yıkıcı baskınlara açık hale geldi. Troglita ordusunu yeniden düzenledi ve bazı kabile liderlerinin yardımını sağladı ve 548 yazında Cato Tarlaları'nda kabile koalisyonuyla yüzleşti ve kesin bir galibiyet kazandı. Bu zafer, Moro isyanının sonunu ve Afrika için bir barış dönemini gösterir. Troglita aynı zamanda Gotlar Savaşı'nda da yer aldı ve iki kez askerlerinin bir kısmını Ostrogotlara karşı yardım için İtalya'ya gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Bizans muharebeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdakiler, 6. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarında dağılmasına kadar Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan muharebelerin, tarihe göre düzenlenmiş bir listesidir. Bu ayrıntılı bir liste değil. Bizans İmparatorluğu'nun Romalı öncülleri tarafından yapılan savaşlar için bkz.Roma muharebeleri listesi

Mecerda Nehri Muharebesi veya Membresa Muharebesi, 536 yılında Belisarius önderliğindeki Bizans kuvvetleri ile isyancı Stotzas'ın liderliğindeki kuvvetler arasında gerçekleşen muharebeydi.