İçeriğe atla

Triatoma dimidiata

Triatoma dimidiata
Triatoma dimidiata
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Sınıf:Insecta
Takım:Hemiptera
Familya:Reduviidae
Oymak:Triatomini
Cins:Triatoma
Tür: T. dimidiata
İkili adlandırma
Triatoma dimidiata
Latreille, 1811

Triatoma dimidiata, Triatoma cinsine bağlı, Kuzey Güney Amerika'dan (Kolombiya, Venezuela, Ekvador ve Peru), tüm Orta Amerika ülkelerine ve Güney Meksika'ya kadar uzanan kan emici bir böcek türüdür.[1] Chagas hastalığına neden olan kamçılı protozoa Trypanosoma cruzi'nin en önemli taşıyıcıları arasındadır. Kaya yığınlarında, yarasaların yaşadığı mağaralarda, memeliler veya kuşların yaşadığı içi boş ağaçlarda ve diğer çeşitli ekotoplarda bulunmuştur. Bununla birlikte, insan meskenlerindeki varlıkları genellikle rastlantıdır. Nimf formundayken sırt karınlarının üzerine toz kazıyarak kendilerini avcılardan kamufle edebilirler, bu davranış Triatoma phyllosoma, Triatoma nigromaculata, Panstrongylus geniculatus, Panstrongylus megistus ve Panstrongylus herreri nimflerinde de gözlenir. Ayrıca, Mezoamerika'daki orman kaybı ve yükselen sıcaklıklar gibi jeolojik geçmiş nedeniyle, Triatomine böcek istilasında bir artış olmuştur.[2]

İleri okuma

  • Zeledón R (1981) El Triatoma dimidiata (Latreille, 1811) ve Chagas enfermedad ile su ilişkisi. Editoryal Universidad Estatal a Distancia. Kosta Rika

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  2. ^ Landaverde-González (April 2020). "Common pattern of distribution for Mesoamerican Triatoma dimidiata suggest geological and ecological association". Acta Tropica. 204: 105329. doi:10.1016/j.actatropica.2020.105329. ISSN 0001-706X. PMID 31904346. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Böcek</span> eklembacaklılar sınıfı

Böcekler eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin sınıfı ve tür ve takson bakımından en kalabalık hayvan sınıfıdır. 1.000.000'dan fazla olan tür sayılarıyla Dünya'daki en fazla türe sahip canlılardır. Dünya'nın hemen hemen her yerinde bulunur ve bazen çok yoğun popülasyonlarda görülebilirler. Her yıl birkaç bin böcek türü tanımlanmaktadır. Toplam tür sayısının 2.000.000 ila 30.000.000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tür, cins, familya gibi taksonomik kategoriler bakımından 6-10.000.000 sayıya ulaşırlar ve Dünya'daki hayvanların %90 kadarını oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Kene</span>

Ixodida veya kene, Parasitiformes üsttakımına bağlı bir hayvan takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peygamberdevesi</span> Mantodea alttakımında yer alan, 1.800 böcek türünün ortak adı

Peygamberdevesi (Mantodea), Polyneoptera üsttakımına bağlı bir böcek takımıdır. Dönencel ve sıcak bölgelerde yaşar, başka böcekler üzerinden beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Reduviidae</span>

Reduviidae, Reduvoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<i>Trypanosoma</i>

Trypanosoma Kinetoplastida sınıfından monofiletik tek hücreli parazitik kamçılı protozoa cinsidir. Adı tirbuşon şeklindeki hareketleri nedeniyle Yunanca τρύπανον (delici) ve σῶμα (gövde) kelimelerinden gelir. Çoğu heteroksendir ve taşıyıcılarla iletilir. Trypanosoma equiperdum gibi bazıları ise doğrudan temas ile yayılır. Türlerin çoğunluğu kan ile beslenen omurgasızlar tarafından taşınır ancak türler arasında farklı yayılma mekanizmaları görülür. Omurgasız konakta genellikle bağırsaklarda bulunur ama memeli konaklarda ise kan içinde ya da hücreler arası ortamda bulunur.

Abgrallaspis cyanophylli, Diaspididae familyasından zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Nimfa (biyoloji)</span>

Nimfa; biyolojide, bazı omurgasızların özellikle böceklerin yetişkin aşamaya ulaşmadan önce kademeli metamorfoz geçirdiği olgunlaşmamış formuna verilen isimdir. Tipik bir larvanın aksine, bir nimfa genel olarak zaten yetişkin böcek haline benzemektedir. Bir nimf deri değiştirirse pupa haline asla girmez. Bunun yerine nihai deri değiştirme yetişkin böcek haliyle sonuçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Chagas hastalığı</span> insan hastalığı

Chagas hastalığı ya da Amerika tripanozomiyazı, Trypanosoma cruzi adlı protozoanın neden olduğu tropikal bir paraziter hastalıktır. Çoğunlukla öpücük böceği (Triyatomine) olarak bilinen böcekler aracılığıyla yayılır. Belirtiler, enfeksiyonun seyri sırasında değişkenlik gösterir. Hastalığın ilk aşamasında tipik olarak herhangi bir belirti görülmez ya da aşağıdaki hafif belirtiler görülür: ateş, lenf düğümlerinde şişme, baş ağrısı ya da ısırık yerine mahsus şişlik. Fertler 8–12 hafta sonra hastalığın kronik aşamasına girer ve hastaların %60-70'inde asla başka belirti görülmez. Hastaların kalan %30-40'lık kısmında, enfeksiyonun ilk defa bulaşmasından 10 ila 30 yıl sonra başka belirtiler gelişir. Bu belirtiler arasında hastaların %20 ila 30'unda görülen ve kalp yetmezliğine yol açan karıncık genişlemesi sayılabilir. Ayrıca, hastaların %10'luk kesiminde megaözefagus ya da megakolon görülebilir.

<i>Triatoma infestans</i>

Triatoma infestans, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür. Arjantin, Bolivya, Uruguay ve Şili'de yaygın olarak winchuka veya vinchuca , Brezilya'da barbeiro, Venezuela'da chipo olarak da bilinen kan emici (hematofaj) böcek ve Chagas hastalığına yol açabilen Trypanosoma cruzi'nin en önemli taşıyıcısıdır. Güney Amerika'nın Güney Konisi ülkelerinde yaygındır.

Triatomini, Triatominae altfamilyasına bağlı bir hayvan oymağıdır.

<i>Triatoma</i>

Triatoma, Triatomini oymağına bağlı bir hayvan cinsidir.

Triatoma tibiamaculata, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma jurbergi, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma huehuetenanguensis, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma peninsularis, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma carrioni, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma mexicana, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma leopoldi, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Triatoma amicitiae, Triatoma cinsine bağlı bir böcek türüdür.

Myrmecia dimidiata, Myrmecia cinsine bağlı bir böcek türüdür.