İçeriğe atla

Triatlon

Triatlon'daki üç branş olan yüzme, bisiklet ve koşu

Triatlon kelimesi eski Yunanca kökenlidir ve üç branşın bir arada yapıldığı bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme, bisiklet ve koşunun peşi sıra yapılmasıdır. Ferdi bir spordur ve sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kuralara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar. Yani sporcunun sadece bir branşta başarılı olması yetmez, diğer branşlara ait antrenmanları da yapmak ve kas gruplarını çalıştırmak zorundadır. Ayrıca taktik ve teknik seviyesini en üst düzeyde tutarak hem enerjisini hem de dayanıklılığını korumak zorundadır.

Mesela; Yüzme sırasında sporcular genelde açık deniz veya göllerde yüzdükleri ve belirli bir şamandıra ile işaretli parkuru takip ettikleri için, normal havuz yüzücülüğünden daha farklı bir teknik kullanırlar. Yüzdükleri deniz/gölün akıntısı, dalga boyu ve en önemlisi yanındaki, arkasındaki ve önündeki sporcunun dalgası ve vücudu hem engel olmakta hem de avantaj ya da dezavantaj yaratmaktadır. Yüzücüler “Yunus Vuruşu” denilen teknikle sudan kafalarını çıkarmak ve dubalarla işaretli parkuru takip etmektedirler. Sporcu belli bir yüzme stili ile değil, her stilde yüzebilir.

Ayrıca suyun sıcaklığına bağlı olarak, eğer su sıcaklığı 25.5 Santigrad derecenin altında ise kıyafet tarzı mayo giyebilir. Bu mayo vücudu daha sıcak tutarak daha hızlı bir yüzmeyi sağlamak açısından bir avantajdır. Bazı yarışlarda bu kural uygulanmayabilir. Ama "Yaş Grupları" bu kuralın dışındadır.

Triatlon bisikleti, kurallar açısından profesyonel bisikletten tam bir farklılık gösterir. Çünkü draft'a müsaade etmez. Daha çok tekli zaman koşuları kuralları gibidir. Bisikletleri en aerodinamik tarzda ve tutma kolları “3lü Kol” veya “Havalı Kol” dur. Lastikleri ve sele duruşu sporcunun bir sonraki branşı olan koşuda kullanacağı kasları serbest bırakan şekle ayarlıdır. Sporcu en son turda en yüksek süratle sürmesi onun koşuda kullanacağı kaslardaki oksijeni maksimuma çıkarmasını sağlar. Fakat draft serbest yarışlarda profesyonel yol bisikleti kullanılır. Ayrıca (yaş grupları hariç) sporcu gidona bağlı elcikleri geçmeyen bir aero-bar kullanabilir.

Dünyada ilk Triatlon yarışı 18 şubat 1978'de Hawai adalarında Waikiki plajında yapılmıştır.

Sprint (kısa mesafe), olimpik mesafe, half-ironman ve ironman (demir-adam) olmak üzere değişik mesafelerde yapılmaktadır. Olimpiyatlarda kabul gördüğü şekli yüzme (1.5 km), bisiklet (40 km) ve koşu (10 km) disiplinlerinden oluşur.

Standart yarış mesafeleri

Adı Yüzme Bisiklet Koşma Açıklama
Demir Çocuklar 100 – 750 m (110-820 yd) 5–15 km (3.1-9.3 mil) 1–5 km (0.62-3.11 mil) Atletlerin yaşına göre mesafeler değişmektedir.
Süper Sprint400 m (0.25 mil)10 km (6.2 mil)2.5 km (1.5 mil)Standart Super Sprint mesafesi
Sprint750 m (0.5 mil)20 km (12.4 mil) 5 km (3.1 mil)Halka açık yarışlarda genelde en kısa mesafe Sprint mesafesidir.
Olimpik1.5 km (0.93 mil)40 km (24.85 mil)10 km (6.21 mil)Olimpiyatlarda koşulan mesafelerdir. Halka açık yarışlarda yaygın bir mesafedir.
Half-Ironman(70.3)1.9 km (1.18 mil)90 km (55.92 mil)21.09 km (13.1 mil)Parkur 70.3 mil uzunluğunda olduğu için "70.3" ya da "half-ironman" olarak da adlandırılır.
Ironman(140.6)3.8 km (2.36 mil)180 km (111.85

mil)

42.2 km(26.22 mil)
Parkur 140.6 mil uzunluğunda olduğu için "140.6" ya da "ironman" olarak da adlandırılır.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Engelli koşu</span>

Engelli koşu, atletizmde koşu mesafesinin içine yerleştirilen engellerle zorlaştırılmış bir sprint koşusudur. Bundan dolayı atletizm dalları içinde en çok koordinasyon, teknik iş birliği isteyen dallar arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">1950 Fransa Bisiklet Turu</span>

1950 Fransa Bisiklet Turu, 1950 yılı 13 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yer alan 37. Fransa Bisiklet Turu'dur. 4.775 km üzerinden 22 etap içeriyordu, ortalama hız 32,788 km/saatti.

<span class="mw-page-title-main">1969 Fransa Bisiklet Turu</span>

1969 Fransa Bisiklet Turu 1969 yılı 28 Haziran-20 Temmuz tarihlerinde yapılan 56ncı Fransa Bisiklet Turu'dur. Toplam 4.110 km mesafe üzerinden 22 etap içeren turda bisikletçilerin hız ortalaması 35,409 km/saatti (22,002 mi/saat). Katılan takımlar artık ulusal takımlar değildi. Fakat artık ticari olarak destekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">1983 Fransa Bisiklet Turu</span>

1983 Fransa Bisiklet Turu 70nci Fransa Bisiklet Turu olup, Fransız bisikletçi Laurent Fignon tarafından kazanıldı. İrlandalı bisikletçi Seán Kelly Yeşil mayo'yu kazandı. Belçikalı bisikletçi Lucien Van Impe ise Benekli mayo'yu kazandı. Yarış 1983 yılı 1 Temmuz-24 Temmuz tarihlerinde yapıldı. 3.809 kilometrelik mesafe 22 etapa ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">1984 Fransa Bisiklet Turu</span>

Fransa Bisiklet Turu'nun 71ncisi olan 1984 Fransa Bisiklet Turu nda, Fransız bisikletçi Laurent Fignon takım arkadaşı Bernard Hinault'in 10 dakika önünde yarışı bitirerek arkası arkaya ikinci turunu kazandı. Hinault, 1983 Fransa Bisiklet Turu'nda yaralanması dolayısıyla yarış dışında kaldığında kendisinin beşinci zaferini arıyordu. Oysa o yıl Amerikalı bisikletçi Greg LeMond yarışı ilk üç içinde bitirenler arasında yer alan ilk Amerikalı oluyordu. Belçikalı bisikletçi Frank Hoste, Yeşil mayo'yu kazandı. Büyük Britanya'lı bisikletçi Robert Millar Benekli mayo'yu kazandı. Yarış 23 etap içeren toplam 4.020,9 km mesafeli olup, bisikletçilerin hız ortalaması 34,906 km/saatti. Yarışa katılan bisikletçi sayısı 170 iken, turu ancak 124 bisikletçi tamamlayabildi.

<span class="mw-page-title-main">2006 İspanya Bisiklet Turu</span> Bisiklet yarışı

61. İspanya Bisiklet Turu, bir uzun mesafe bisiklet etap yarışı olup, üç büyük turdan biridir. 2006 yılı 26 Ağustos-17 Eylül tarihlerinde yapıldı. Toplam 3.192 km mesafe üzerinde 21 etap içeren tur, Astana bisiklet takımının bisikletcisi Alexander Vinokourov tarafından kazanıldı.

Bu liste 1896 ile 2008 yılları arasındaki Olimpiyat Oyunları'nda, atletizm dallarında madalya kazanan tüm erkek sporcuları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Modern pentatlon</span>

Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir. Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayakla atlama</span>

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.

Kuzey kombine, kayaklı atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir; iki gün süren bir rekabete dayanır. Birinci günde kayakla atlama, ikinci günde kayaklı koşu etkinlikleri gerçekleştirilir. Atletler yarışlarda bireysel,sprint ve takım halinde yer alırlar. Kuzey kombine Olimpiyatlarda, Dünya Kupası'nda, Dünya Şampiyonası'nda sadece erkekler dalında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest dalış</span>

Serbest dalış, havuzda ve açık suda tek nefeste en büyük derinlik, en uzun mesafe ve süreye ulaşmanın hedeflenildiği bir su altı aktivitesidir. Serbest dalış tarihi, insanların su altı avcılığı yaparak geçimlerini sürdürmek için nefes tutmalarına başlamalarından 21. yüzyılda serbest dalgıçların hobi amaçlı veya rekabete dayalı olarak insan vücudunun sınırlarını test etmelerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koşu</span> bacakların hızlıca ileri geri gitmesiyle vücudu ileri götürme faaliyeti

Koşu, koşmak eylemi esas alınarak yapılan bir tür spordur. Koşu, yarış amaçlı yapılabileceği gibi vücudun dinamizminin sağlanması için tek başına da yapılabilir.

Gaziantep'te spor, Gaziantep'in spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Türkiye'de ilk triatlon, 1986 senesinde, İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Spor Bayramı kapsamında 1 km yüzme, 30 km bisiklet ve 6 km koşu olarak gerçekleştirilmiştir. Yüzme etabı Boğaziçi Üniversitesi havuzunda, bisiklet etabı boğaz Sarıyer hattında, koşu ise üniversite kampüsü Etiler hattında yapılmıştır. Yarışa yaklaşık 30 sporcu katılmıştır. Kadınlarda Şebnem Silier, erkeklerde Server Tanfer 1. gelmiştir. Bu yarış onu izleyen 8 yıl boyunca devam ettirilmiştir. Türkiye'deki ilk olimpik mesafe triatlon, 1,5 km yüzme 40 km bisiklet ve 10 km koşu şekliyle ve resmi olarak hakemlerin nezaretinde 1988 senesinde, Eskisehir'de, Nihat Aydin tarafından 2 saat 59 dakika 43 saniye ile tamamlanmıştır. Bununla birlikte kendisi de Türkiye'nin ilk olimpik mesafe triatleti olarak resmi kayitlara gecmistir. Türkiye'de ilk resmi nitelik taşıyan uluslararası yarışma Alanya'da yapılmıştır. 1991 yılından beri uluslararası nitelikte yarışlara devam edilmektedir. Türkiye'de önemli triatlon yarışları Alanya Triatlonu, Erdek Triatlonu, Eğirdir Triatlonu, Marmaris Triatlonu, Sinop Triatlonu, Çeşme Triatlonu, ENKA Triatlonudur. Türkiye'de başlıca triatlon takımları; TDİ Triatlon Takımı, ENKA Triatlon Takımı, ODTU Triatlon Takımı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Triatlon Takımı, ATASPOR Triatlon Takımı, Göztepe Takımı, Balıkesir ve Alanya Belediye Takımları,Hiraspor Takımı.

Dağ bisikleti yarışı, off-road arazilerde düzenlenen rekabetçi dağ bisikleti spor disiplinidir. Union Cycliste Internationale (UCI), Durango, Colorado'da dünya şampiyonalarını onayladığında, 1990'ın sonlarına doğru disiplini tanıdı. İlk UCI Dağ Bisikleti Dünya Kupası serisi 1988'de gerçekleşti. Dokuz yarış pisti iki kıtayı kapsadı ve sponsorluğunu Grundig yaptı. Kros yarışı o zamanlarda tek Dünya Kupası sporuydu. 1993'te altı yarışlık Tepe inişi (downhill) Dünya Kupası tanıtıldı. 1996 yılında, cross-country dağ bisikleti etkinlikleri Olimpiyat Oyunlarına eklendi. 2006 yılında, cross-country dağ bisikleti etkinlikleri ABD'nin San Francisco kentinde ilk kez Dünya Sağırlar Bisiklet Şampiyonası'nın bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Triatlon Federasyonu</span>

Türkiye Triatlon Federasyonu; Türkiye’de triatlon sporunun faaliyetlerini düzenleyen özerk bir federasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu</span>

Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Türkiye’de işitme engelliler spor organizasyonlarını düzenleyen spor federasyondur.Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun başkanlığını Kerim Vural yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Avrupa Şampiyonaları</span>

2022 Avrupa Şampiyonaları, Avrupa Şampiyonaları'nın ikinci organizasyonuydu. 11-21 Ağustos 2022 tarihleri arasında Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen çok sporlu bir etkinlikti. Turnuva, 2022 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nın tamamlanmasından üç gün sonra başladı.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda triatlon</span>

Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'nda triatlon müsabakaları 31 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında Pont Alexandre III'te gerçekleştirildi. Erkekler ve kadınlar kategorilerinde toplam 110 sporcu yarışacak. 2020 Yaz Olimpiyatları'nda başarılı bir başlangıç yapan karma bayrak yarışı, bu sene ikinci kez triatlon programında yer almıştır.