İçeriğe atla

Tri pesni o Lenine

Tri pesni o Lenine
Три песни о Ленине
YönetmenDziga Vertov
YapımcıBoris Savelieviç
SenaristDziga Vertov
MüzikYuri Shaporin
DağıtıcıGorki Film Stüdyosu
CinsiBelgesel film
TürüDevrimci tarihi film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1934 (90 yıl önce) (1934)
Süre59 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

Tri pesni o Lenine (Rusça: Три песни о Ленине, Türkçe karşılığı Lenin için Üç Şarkı), yönetmenliğini Dziga Vertov'in yaptığı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in ölümünün 10. yılı olan 1934 tarihinde çekilen Sovyetler Birliği yapımı belgesel film.[1]

Özet

Tri pesni o Lenine

Film, Sovyetler Birliği halklarının Lenin'i nasıl gördüğünü ve onun hakkında söylenen 3 anonim şarkıyı konu almaktadır.

"Yüzüm Karanlıkta Sıkıştı" isimli birinci şarkıda (3:40'tan itibaren) Lenin'in Orta Asya halklarındaki feodal ve eski İslami kalıntıları nasıl modern eğitim ve teknolojilere dönüştürdüğünü anlatılır. Yeni sosyalist ilişkilerin bu kalıntıları yerle bir ettiğinden bahsedilir.

"Bozkırlardaki Aşk Gibi O'nu Sevdik" adlı ikinci şarkıda (18:44'ten itibaren), Lenin'in ölümü üzerine Sovyetler Birliği'ndeki tüm halkların üzüntüsü gösterilir.

"Büyük Bir Taş Şehir" isimli üçüncü şarkıda ise (38:38'den itibaren) Lenin'in ölümünden sonra halkların çalışmaya devam etme konusu anlatılır. Bu kısımda üretim liderleri ile röportaj, çeşitli büyük binaların resimleri ve halkın sevinç dolu hareketleri konu alınır.

Ayrıca filmde Doğu'nun eski şarkı da bulunmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Dziga Vertov 17 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi: 16 Aralık 2015.
  2. ^ MacKay, John. Allegory and Accommodation: Vertov’s THREE SONGS OF LENIN (1934) as a Stalinist film. 23 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi 16 Aralık 2015.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dziga Vertov</span> Sovyet Yönetmen

Dziga Vertov, Rus film yönetmeni ve sinemada "Sine-göz" akımının kuramcısıdır.

Aleksandr Dovjenko Film Stüdyoları, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan büyük film stüdyosu. Yönetmen Aleksandr Dovjenko'nun ölümünden sonra 1957 yılında Aleksandr Dovjenko Film Stüdyoları adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gorki Film Stüdyosu</span>

Gorki Film Stüdyosu Moskova'da bulunan Sovyet film stüdyosu. Sovyetler Birliği dağılana dek aralarında klasikleşen, uluslararası ödüller alan filmlerin de bulunduğu 1000'den fazla filme imza atmıştır. Bu

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Lenin (anlam ayrımı)</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Lenin şu anlamlara gelebilir:

Kendi kaderini tâyin hakkı, alışılmış anlamda ulusların kendi geleceklerini belirlemesi kavramıdır. Genel olarak, milletlerin kendi siyasal durumlarını, ekonomik, sosyal ve kültürel manada izleyecekleri yolu kendi istençleriyle belirlemeleri şeklinde tarif edilir. Buna göre; kendi geleceğini belirleme hakkı yalnızca ulusun kendisine aittir; kimse ulusun hayatına zorla müdahale etme, okullarını ve diğer kurumlarını yok etme, gelenek ve göreneklerine saldırma, dilini baskı altına alma ve özgürlüklerini kısıtlama hakkına sahip değildir. Kelime İngilizce Self determination kelimesinden türetilmiştir.

<i>Lenin v 1918 godu</i>

Lenin v 1918 godu, 1939 yılında yayınlanan 130 dakikalık Sovyet propaganda filmi.

<i>Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky</i> V. Lenin tarafından yazılmış bir eser

Proleter Devrimi ve Dönek Kautsky, Bolşevik lider Vladimir Lenin tarafından yazılan ve 1918 yılı sonlarında yayınlanan eser. Lenin bu eserinde İkinci Enternasyonal’in lideri ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin başkanı Karl Kautsky'ye birçok eleştiri yöneltmektedir.

<i>Tüfekli Adam</i>

Tüfekli Adam, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1938 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Boğa</i> (film)

Boğa, yönetmenliğini Aleksandr Sokurov'in yaptığı 2001 Rusya yapımı film.

<i>Lenin Hakkında Öyküler</i>

Lenin Hakkında Öyküler, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1957 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Lenin Pariste</i>

Lenin Paris'te", yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1981 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Lenin: Sosyalizmin Kızıl Şafağı</i>

Lenin: Sosyalizmin Kızıl Şafağı, Sovyetler Birliği'nin nasıl doğduğunu ve Bolşevik lider Vladimir Lenin'in o döneme katkılarını anlatan belgesel film.

<i>Lenin v Polşe</i>

Lenin v Polşe, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1965 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Svet nad Rossiyey</i>

Svet nad Rossiyey, yönetmenliğini Sergey Yutkeviç'in yaptığı 1947 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>Ekimde Lenin</i>

Ekim'de Lenin, yönetmenliğini Mihail Romm'un yaptığı 1937 Sovyetler Birliği yapımı film.

<i>26 Komiser</i> (film) 1993 Sovyetler Birliği yapımı bir film

25 Komiser, yönetmenliğini Stepan Kevorkov ve Nikolay Şengelaya'nın yaptığı 26 Bakü Komiserini konu alan 1933 Sovyetler Birliği yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Agit treni</span>

Agit treni Rus İç Savaşı, Savaş komünizmi ve Yeni Ekonomi Politikası döneminde Bolşevik hükûmeti tarafından propaganda amaçlı lokomotif motoru ve özel tasarlanmış yardımcı donanımlar içeren trenlere, arabalara ve gemilere verilen isimdir. Parlak şekilde boyanmış olan bu trenler üzerinde, hükûmet şikayet ofisi, siyasi broşürler ve kitapçıklar, kütüphane kitapları ve taşınabilir bir film tiyatrosu vardı. Agit treni Sibirya, Rusya ve Ukrayna'daki raylarda yeni hükûmetin değerlerini ve programlarını yaymak için seferler yapmıştır.