İçeriğe atla

TressFX

AMD TressFX
Geliştirici(ler)AMD
İlk yayınlanma2013
Güncel sürüm4.1
LisansMIT
Resmî sitesiGPUOpen: TressFX
Kod deposuhttps://github.com/GPUOpen-Effects/TressFX

AMD TressFX, GPU tarafından işlenecek saç, kürk ve otların gelişmiş simülasyonunu ve işlenmesini sağlayan bir yazılım kitaplığıdır. İlk kitaplık, AMD'nin GCN tabanlı ürünlerinde iyi performans gösterecek şekilde yazılmıştır. 3. Sürüm, 26 Ocak 2016'da yayınlanmıştır. Yalnızca Direct3D 11 ile çalışmakta ve DirectCompute kullanmaktadır.

Nvidia tarafından sunulan rakip bir çözüm, Nvidia GameWorks paketinin bir parçası olan ve doğası gereği tescilli olan HairWorks teknolojisidir.

GPUOpen'in bir parçası olarak yayınlanan AMD TressFX, MIT Lisansına tabi ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

Gelişimi ve Çıkış Sebebi

Geleneksel olarak, video oyunlarında saçların görünüşü birkaç nedenden dolayı ortalamanın altında olmuştur. Kısa saçlar için (özellikle erkek karakterlerde), saç genellikle bir karakterin iskeletinde ayrıntılı bir doku ile temsil edilmiştir. Bu, kafatasına düz bir şekilde bastırılmayan saç stillerini temsil etmeyi zorlaştırır. Daha uzun saç türleri genellikle bir iskeletin hareketli bir parçası üzerinde bir doku olarak temsil edilir ve bu nedenle çok eklemli bir uzantı olarak hareket eder. Bu saç türü öncekinden daha fazla harekete sahip olsa da, hareket genellikle fiziksel olarak gerçekçi değildir - saç tek bir vücut gibi hareket eder ve saç tüyleri çoğu zaman az ya da fazla hareketli olmuştur.

Bunun üstesinden gelmek için AMD, TressFX Hair teknolojisini geliştirdi. TressFX Hair, potansiyel olarak binlerce saç telinin her birini, saç teli başına düzinelerce bağlantıyla ayrı ayrı modeller. Her iplikçik, yerçekimi, atalet, rüzgar ve bir karakterin kafasının hareketi gibi farklı fiziksel kuvvetlere tepki verir. Bu, saçın fiziksel olarak çok daha gerçekçi bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Binlerce saç telini simüle etmek, hesaplama açısından bir karakterin iskeleti üzerinde tek bir doku görüntülemekten çok daha yoğun olduğundan, TressFX Hair'ın oyun performansı ve kare hızları üzerindeki etkisi önemsiz olmayabilir. Yüksek performanslı video kartlarının hafızası, saç işleme sürecinin bindirdiği yükün ihmal edilebilir ya da kabul edilebilir kare hızı kayıplarına yol açabilmesi için yeterli olabilir. Aksine daha eski video kartları, her kareyi oluşturma süresinin büyük bir bölümünü saçları işlemek için harcayabilir ve bu oyun performansını önemli ölçüde olumsuz etkileyebilir. Elbette performans, diğer oyun ayarları, çözünürlük, ekranda gösterilecek saçlı nesne sayısı, nesne başına düşen saç miktarı ve nesneye olan mesafe ile ilişkilidir.

Versiyonlar

Sürüm 1.0

TressFX Hair 1.0, AMD'nin bu yazılımının 2013'teki ilk sürümüydü. Sürüm 1.0, kürk veya çimen için değil, yalnızca saç için destek sunuyordu. TressFX Hair'ı kullanan ilk oyun, 2013 oyunu Tomb Raider idi.

Sürüm 2.0

Sürüm 2.0, sürüm 1.0 üzerinde aşağıdakiler gibi birçok iyileştirme sunar:[1]

  • Kesintisiz Ayrıntı Düzeyi (LOD), TressFX özellikli nesneler oyuncunun bakış açısına göre yaklaşıp uzaklaşırken görsel ayrıntıları dinamik olarak ayarlayarak performansı artırmak için tasarlanmıştır. Bu, bir nesneden uzaktayken daha az kıl işleyerek, ancak her bir kılı daha kalın yaparak, böylece hesaplama süresini azaltırken aynı görünüm ve estetiği koruyarak yapılır.
  • Saça ek olarak çim ve kürk için işlemeyi destekleyen yeni işlevsellik getirildi.
  • Kıllar gruplar halinde düzenlendi. Saç, bir kişinin kafasında doğal olarak bir arada gözükür. Ancak TressFX 1.0 tarafından üretilen görüntüler bunu yapmıyordu ve bu nedenle saçlar doğal olmayan bir şekilde ayrılmış görünüyordu.
  • Saç üzerinde etki eden yerçekimi değiştirilebilir. Örneğin, yüzerken saç yüzebilir olmalı ama fazla batmamalı ya da yüzmemelidir. Bunu başarmak için saçın ağırlığı 0 olarak ayarlanabilir.
  • Ertelenmiş işleme yoluyla birçok ışık kaynağı ve gölgelendirici ile verimlilik artırıldı.
  • Saçın kendini içinde gölgelenmesiyle daha iyi derinlik ve doku kalitesi sağlandı.
  • Değişken performans aralığına sahip GPU'lar arasında daha da sağlam ölçeklenebilirlik.
  • Modüler kod ve porting dokümantasyonu yazıldı.
  • Esnemenin fizik yasalarına uygun olması sağlandı.

Sürüm 3.0

TressFX 3.0 kullandığı onaylanan ilk oyun Deus Ex: Mankind Divided olmuştur.[2]

Sürüm 4.0

TressFX'in 4.0 sürümü 20 Nisan 2018'de yayınlandı ve DirectX 12 desteği de dahil olmak üzere çok çeşitli iyileştirmeler getirdi. Bu sürüm aynı zamanda teknolojiyi mevcut işleme yazılım çerçevelerine aktarmanın çok daha kolay olmasına odaklandı.[3]

Sürüm 4.1

Bu sürüm 20 Ocak 2020'de yayınlandı. Bazı performans iyileştirmeleri içeriyordu, ancak çoğunlukla mevcut işleme çerçeveleriyle daha iyi entegrasyona odaklandı. Ayrıntılı dokümantasyon dahil olmak üzere Epic Games Unreal Engine 4.22'ye entegrasyon sağlanması konusunda geliştirmeler yapıldı.[4]

PureHair

PureHair, Rise of the Tomb Raider'da kullanılmak üzere Square Enix tarafından değiştirilmiş bir TressFX sürümüdür.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "TressFX Hair: Cross-platform and v2.0". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  2. ^ "Dawn Engine – First Slide Showcasing AMD's TressFX 3.0". 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  3. ^ "TressFX 4.0 ReadeMe". GitHub. 11 Ağustos 2020. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "TressFX 4.1 ReadeMe". GitHub. 11 Ağustos 2020. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Rise of the Tomb Raider will have improved TressFX". 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 
  6. ^ "Rise of the Tomb Raider uses modified version of TressFX". 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">DirectX</span>

DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

<i>World of Warcraft</i> 2004 video oyunu

World of Warcraft, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve 2004'te piyasaya çıkan bir devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur (MMORPG). Oyun, fantastik temalı Warcraft evrenindeki Azeroth gezegeninde geçer. Warcraft serisinin bir önceki oyunu Warcraft III: The Frozen Throne'da geçen olayların yaklaşık 4 yıl sonrasını konu alır.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

3ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3B modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. MSDOS ortamında çalışan 3D Studio DOS yazılımının devamı olan 3ds Max'in son sürümü, 3ds Max 2024'dür.

Nvidia Corporation Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir teknoloji şirketidir. Oyunculara yönelik grafik işlemciler (GPU), ayrıca mobil cihazlar ve otomotiv pazarı için yongada sistemler (SoC) üretir. Şirketin ana grafik işlemci ürünleri ailesi olan GeForce, AMD'nin Radeon ürünlerinin doğrudan rakibidir. Nvidia, oyun endüstrisindeki varlığını SHIELD Portable, SHIELD Tablet ve SHIELD Android TV ürünleriyle genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">CryEngine</span> Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motoru

CryEngine, Crytek şirketinin geliştirmiş olduğu oyun motorudur. Oyun motoru öncelikle birinci şahıs nişancı bilgisayar oyunu olan Far Cry serisinde kullanılmıştır. Crytek ve Ubisoft tarafından bu motor geliştirilerek CryEngine 2 ve Dunia Engine adlı oyun motorları oluşturulmuştur.

Amerikan güreşi, Türkiye dışında daha çok profesyonel güreş olarak bilinir. Bir spor türüdür ve dövüş ve güreş ögeleri içerir. Sonucu önceden belirlenmiş olan güreş tarzını belirtmek için kullanılır. Modern amerikan güreşi bir tür gösteri formudur. Katılımcıların amacı, ring içinde önceden planlanmış fiziksel bir güreş maçı sunarak izleyicileri eğlendirmektir. Güreşteki gerçekliğin derecesi ülkesine ve federasyonuna göre değişmektedir. Amerikan güreşinde sonuçlar önceden belirlenir ama bunu sadece o maçtaki güreşçiler ve hakemler bilir. Hareketlerin güreşçiler üzerindeki etkisi asla abartılmaz. Birçok kişiye göre Amerikan güreşi bir spor müsabakası olarak kabul görür ve "gerçek" kelimesi tercih edilir. Birçok güreş hareketi gerçek acı doğurabilir ve yanlış veya doğru uygulanırsa bile sakatlıkla ve ölümle sonuçlanabilir. Maçlarının sonucunun ve genel gidiş önceden bellidir. Genelde maçlar face olarak tanımlanan iyi karakterli güreşçiler ve heel olarak bilinen kötü karakterli güreşçiler arasında gerçekleşir. Bir güreşçi kariyeri boyunca hikâyeler gereği hem iyi hem de kötü güreşçi durumuna geçebilir. Pro güreş maçlarında yaptıkları hareketler gerçek olup sakatlanma yaralanma kanlar ölümler olmakta ve bunlar gerçektir.

Karesel gölgelendirme anlamına gelen Pixel Shader DirectX 9 ve üzeri oyun grafik kütüphanesinde bulunan grafik işleme komut fonksiyonudur. Yeni nesil olarak tanımlanan birçok oyunda bu özellik şartı aranıldığı için bir önceki nesil ekran görüntü kartları bu özelliği desteklemediği için birçok oyun yazılımı çalışmama durumu yaşanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android Jelly Bean</span> Android sürümünün Google tarafından geliştirilen, 2012de tanıtılan 10. sürümü

Android Jelly Bean veya Android 4.1-4.3.1 Jelly Bean, Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 10. versiyonudur. Sürümün ilk 4.1 versiyonu 9 Temmuz 2012 yılında tanıtılmıştır.Sürüm Linux kernel 3.0.31 bazında yaratıldı ve ona "Jelly Bean" ismi verildi. İlk kez 27 Haziran 2012 yılında Google I/O konferansında yeni sürüm hakkında ilk bilgiler duyuruldu. İşletim sistemi daha yumuşak ve daha duyarlı olması için tasarlanmış performans iyileştirmeleri, yeni aksiyon düğmeleri ve diğer iç değişiklikleri ile bildirim sistemindeki iyileştirme üzerinde duruldu. Sürümle beraber Asus tarafından üretilen Nexus 7 tableti ve Nexus Q medya oynatıcı meydana çıkardı.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

Vulkan düşük maliyetli ve Çapraz platform 3D grafik ve işlem API-sidir. İlk kez Khronos Group tarafından GDC 2015'te açıklandı. Vulkan API başlangıçta, Khronos tarafından yeni nesil "OpenGL girişimi" veya "OpenGL-in sonrakısı" olarak sevk edildi. Vulkan, AMD'nin Mantle API bileşenleri üzerine türetilmiş ve inşa edilmiştir. Khronos'a, bir vakıf niyetiyle AMD tarafından bağışlanmıştır. OpenGL gibi, Vulkan da yüksek performanslı video oyunu ve interaktif medya gibi, gerçek zamanlı 3D grafik uygulamalara hedeflenir ve Direct3D 12 ve Mantle gibi, daha yüksek performans ve daha düşük CPU kullanımı sunuyor. Vulkanın ayrıca 2D grafik uygulamaları işlemek için yeteneği vardır, ancak genellikle 3D için uygundur. Alt CPU kullanımı yanı sıra, Vulkan da daha Çok çekirdekli işlemciler arasında eser yapabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Motion (yazılım)</span>

Motion, MacOS işletim sistemi için Apple tarafından üretilen bir uygulama yazılımıdır. Hareketli grafikler yaratmak ve düzenlemek, video üretimi ve film yapımı için başlık ve görsel efektler için 2D ve 3D bileşimi oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Surface Book</span>

Surface Book Microsoft Surface bilgisayarları serisi için Microsoft tarafından geliştirilen ve üretilen 2'si 1 arada PC-dir. Surface Book diğer Surface cihazlarından öncelikle, açıldığında genişleyen dinamik bir kaldıraç menteşesi kullanan, tam boyutlu sökülebilir klavye ile ayırt edilir. Klavye, ikinci bir pil, bir dizi port noktası ve ayrıca ekran bölümü de ekran parçasının kendisine yerleştirilen isteğe bağlı ayrı Grafik İşlemci Ünitesi içeriyor. Tablet bilgisayar olarak pazarlanan Surface Pro cihazlarının aksine Surface Book, Microsoft'un piyasaya sunduğu ilk cihaz olan bir dizüstü bilgisayar olarak pazarlanmaktadır. Microsoft 15 Temmuz 2017 yılında asıl laptop olarak Surface Laptop modelini sunacakdır.

iMac (İntel-tabanlı)

iMac (İntel-tabanlı), Apple tarafından sunulan bir dizi Macintosh masaüstü bilgisayardır. Şu anki Apple iMac, Intel Core i5 veya Core i7 işlemci, Intel Iris, Nvidia GeForce 700 Serisi veya AMD Radeon R9 M200 Serisi ekran kartları ve aşağıdakilerden herhangi birini seçebileceğiniz bir özellik sunmaktadır: 21.5 "veya 27" LED-LCD ekran.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

Görsel efekt, görüntülerin film yapımında ve video prodüksiyonunda canlı aksiyon çekimi bağlamı dışında oluşturulduğu veya manipüle edildiği süreçtir. Gerçekçi görüntüler oluşturmak için esas canlı çekim ve diğer canlı çekim görüntülerinin veya bilgisayar tabanlı görüntü (CGI) öğelerinin filme bütünleştirilmesine VFX denir.