İçeriğe atla

Tremoctopus violaceus

Tremoctopus violaceus
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Mollusca
Sınıf:Cephalopoda
Takım:Octopoda
Familya:Tremoctopodidae
Cins:Tremoctopus
Tür: T. violaceus
İkili adlandırma
Tremoctopus violaceus
(Chiaje, 1830)
Sinonimler
  • Octopus atlanticus
    D'Orbigny, 1834 in 1834–1847
  • Octopus gracilis
    Souleyet, 1852
  • Octopus koellikerii
    Verany, 1847
  • Octopus mycrostoma
    Reynaud, 1831
  • Octopus quoyanus
    D'Orbigny, 1834 in 1834–1847
  • Ocythoe velata
    Risso, 1854
  • Octopus velifer
    Ferussac, 1835 in 1834–1848
  • Tremoctopus joubini
    Hoyle, 1909
  • Tremoctopus lucifer
    Akimushkin, 1963
  • Tremoctopus microstomus
    (Reynaud, 1831)

Tremoctopus violaceus dünya genelin sıcak denizlerin pelajik bölgesinde yaşayan, Tremoctopodidae familyasından büyük bir ahtapot türüdür. İki tür arasındaki eşeysel dimorfizm derecesi çok yüksektir, dişiler iki metre uzunluğu ulaşabilirken, erkekler 2.4 santimetreye kadar büyüyebilir. Türün ilk erkek örneğine 2002 yılında Büyük Set Resifi'nde rastlanmıştır. Dişinin ağırlığı, erkeğin ağırlığının yaklaşık 10,000 katıdır.[2]

Erkeklerin ve 7 santimetreden küçük dişilerin kendileriyle beraber Physalia physalis'in zehirli dokunaçlarını (bu türün zehre bağışıklığı vardır) da taşıdığı tespit edilmiştir. Bu dokunaçların, hem bir savunma mekanizması hem de muhtemelen bir av yakalama yöntemi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu mekanizma büyük boyutlardaki ahtapotlar için kullanışlı değildir, bu yüzden bu türün erkekleri bu kadar küçüktür. Yetişkin dişi ahtapotun kolları arasındaki ağ, hayvanı daha büyük göstererek savunma mekanizması olarak da kullanılır. Ayrıca bir avcı tarafından ısırıldığında kolaylıkla kaçabilmesini sağlar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Allcock, L. (2014). "Tremoctopus violaceus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2014: e.T174487A1415800. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-3.RLTS.T174487A1415800.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  2. ^ a b Shapiro, Leo. "Facts about Common Blanket Octopus". Encyclopedia of Life. 7 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mürekkepbalığı</span> balık türü

Mürekkepbalığı, Kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfının, Onkollular (Decapodiformes) grubundan denizlerde yaşayan bir yumuşakça. Hepsi ayrı eşeylidir. Diğer adı Sübye'dir.Solungaç solunumu yaparlar. Ağız bölgesinden çıkan 10 adet kolları vardır. İki kolu diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme halinde içe çekilmiş olan bu kollarını avlarını yakalamak veya korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz (emeç) bulunur. Vantuzların içleri dişli boynuzsu yapılarla bezenmiştir. Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar. Boyları 17 cm ile 17 metre arasında değişen türleri vardır. Çoğu 50–60 cm arasındadır. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında avlanırlar. Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Bazen balık sürülerine dalar veya ufak mürekkepbalığı kolonilerini takip edip karınlarını doyururlar. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve felç etmek suretiyle öldürür. Bazen her avdan sadece bir ısırık alıp dinlenmeye çekilir. Vantuzlu dokunaçlarıyla avlarını yakalar, kollarıyla da ağza götürürler.

<span class="mw-page-title-main">Ahtapot</span> yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı

Ahtapot; yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı. Kabul görmüş 300 civarında türü bulunan ahtapotlar kalamarlar, mürekkep balıkları ve nautiloidler ile birlikte kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfında gruplandırılırlar. Diğer kafadan bacaklılar gibi ahtapot bilateral simetrik, iki gözlü ve tek gagalıdır. Ağzı kollarının ortasında yer alır. Çok hızlı şekil değiştirebilen yumuşak gövdesi sayesinde küçük deliklerden gövdesini sıkıştırarak geçebilir. Yüzerken sekiz kolu arkasından uzanır. Sifon hem solunum hem de su jeti fışkırtmak vasıtasıyla hareket için kullanılır. Karmaşık bir sinir sistemine ve mükemmel bir görme duyusuna sahip olan ahtapotlar omurgasızlar içerisinde en zeki ve davranışsal olarak en büyük farklılıkları gösteren hayvanlar arasındadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kafadanbacaklılar</span> bacak uzvu kafasına çok yakın bölgede bulunan canlılara verilen isim

Kafadan bacaklılar (Cephalopoda), çok hücreli omurgasız hayvanların yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin en gelişmiş sınıfı. Başları büyük olup gözleri ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Başlarının ön kısmından çekmenli veya çengelli kollar uzanır. Bunlarla avlarını yakalar ve sürünebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Leopardus wiedii</span>

Margay, kedigiller (Felidae) familyasından Orta ve Güney Amerika'da yaşayan yırtıcı bir hayvan türü.

<span class="mw-page-title-main">Amazon nehir yunusu</span>

Amazon nehir yunusu ya da diğer adlarıyla Boto, Pembe nehir yunusu Amazon Nehri ve Orinoco Nehri sistemlerinde bulunan bir tatlısu nehir yunusudur. Nehir yunuslarının en büyüğü olan bu tür, aynı yaşam alanı içinde bulunan ancak gerçek bir nehir yunusu türü olmayan Tucuxi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kakım</span>

Kakım, sansargiller (Mustelidae) familyasından bir gelincik türü. Avrasya ve Kuzey Amerika coğrafyalarının orta-kuzey bölgelerinin yerlisidir. Kış aylarında postu bembeyaz bir renge bürünür.

<span class="mw-page-title-main">Arı sinek kuşu</span>

Arı sinek kuşu veya Arı kolibrisi, en küçük kolibri türüdür. Aynı zamanda dünyanın en küçük kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca</span> kuş türü

Accipiter nisus veya Atmaca, Accipiter cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<i>Crocodylus niloticus</i>

Crocodylus niloticus, timsahgiller (Crocodylidae) familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından dünyanın ikinci en büyük timsahıdır. Uzunluğu ortalama 5 m'dir. Hatta 6,1 m uzunluğu erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 500 kg civarındadır. Fakat 900 kg ağırlığa ulaşabilen devler de vardır. Dişiler erkeklerden yaklaşık % 30 oranında daha küçüktür. Bazı yerliler 7 metre uzunluğunda ve ağırlığı 1 tonu geçen timsahların olduğunu söylemektedir. Nil timsahlarının ağızlarını bir bantla bile kapalı tutabilirsiniz. Çünkü ağzını açmasına yarayan kaslar çok zayıftır. Fakat ağzını çok hızlı kapatır ve size çok güçlü bir ısırık verebilir. 5 cm'lik dişleri cm²'ye binlerce kg'lık basınç uygulayabilir. Nil timsahları soğukkanlı hayvanlardır. Gündüz güneş altında enerji depolarlar. Fakat eninde sonunda suya girmelidirler çünkü vücutları sürekli ısınarak onları ölüme sürükleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kerkenez</span> doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü

Bayağı kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımının doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü. Çoğu kez yalnızca kerkenez olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ak kuyruklu trogon</span> Bir kuş türü

Ak kuyruklu trogon, Trogonidae familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Japon gagalı balinası</span>

Japon gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Bu tür 1958 yılında japon zoologlar tarafından bulunmuş ve ilk bulundukları yerin (Japonya) adını elde etmişlerdir. Türün bilimsel adı (ginkgodens) bu türün azman dişleri ginkgo ağacının yapraklarına benzemesinden dolayı verilmiştir. Erkeklerin azman dişleri dışarıya çıkık, dişilerde ve yavrularda ise saklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çıkık dişli gagalı balina</span>

Çıkık dişli gagalı balina, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Amerikalı zoolog Roy Andrews tarafından 1908 yılında tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney gerçek balina yunusu</span>

Güney gerçek balina yunusu Güney Yarımkürenin soğuk sularında yaşayan küçük ve ince bir memeli türü. İki gerçek balina yunusu türünden birisidir; Diğeri ise Kuzey Yarımkürenin derin okyanuslarında yaşayan kuzey gerçek balina yunusu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kısa yüzgeçli pilot balina</span> Memeli türü

Kısa yüzgeçli pilot balina, yunusgiller (Delphinidae) familyasının pilot balina (Globicephala) cinsindeki iki balina türünden biridir. Yunusgiller familyasına ait olmasına karşılık daha çok büyük balinalar gibi davranırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bathypolypus arcticus</span>

Bathypolypus arcticus, kuzey Atlantik ahtapotu veya derin deniz ahtapotu, Kuzey Atlantik'te yaşayan küçük bir demersal ahtapot türüdür. Genellikle sıcaklığın 2 ve 6 derece arasında olduğu, 200 ve 600 metre arasındaki derinliklerde yaşar.

<i>Battaniye ahtapotu</i> subtropikal ve tropikal denizlerde ortaya çıkan, dört tür içeren pelajik sedalopod cinsi

Tremoktopus, subtropikal ve tropikal denizlerde orta sularda ortaya çıkan dört tür içeren pelajik sefalopod cinsidir. Genellikle battaniye ahtapotu olarak bilinirler ve yetişkin dişilerin sırt ve sırt yanı kollarını bağlayan uzun, şeffaf ağlardan ötürü bu adı almışlardır. Diğer kollar çok daha kısadır.

<span class="mw-page-title-main">Opisthoteuthis californiana</span> bir şemsiye ahtapot türü

Opisthoteuthis californiana bir şemsiye ahtapot türüdür.

13. yüzyıldan beri kafadan bacaklıların insanlara saldırdığı çeşitli vakalar rapor edilmektedir. Cephalopoda sınıfın üyeleri olarak kafadan bacaklılara tüm ahtapot, kalamar, mürekkep balığı ve notilus türleri örnek verilebilir. Grubun bazı üyeleri insanlarda yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir.