İçeriğe atla

Trayan Boğazı

Trayan Boğazı
Trayan Boğazı kalesinin kalıntıları
Rakım800 m (2.625 ft)
Geçtiği yerTrakia motorway
KonumSofya (il), Bulgaristan
Koordinatlar42°21′22″K 23°55′6″D / 42.35611°K 23.91833°D / 42.35611; 23.91833
Bulgaria üzerinde Trayan Boğazı
Trayan Boğazı
Trayan Boğazı

Trayan Kapısı, (BulgarcaТраянови врата) Bulgaristan'ın İhtiman kenti yakınlarında bulunan tarihi bir dağ geçididir. Antik çağda bu geçidin adı Succi idi. Daha sonra adını Roma imparatoru Trajan'dan almıştır. Trajan'ın emriyle, Trakya ve Makedonya eyaletleri arasında sembolik bir sınır oluşturmak üzere, geçidin üzerindeki tepeye Stipon adında bir kale inşa edilmiştir.

Geçit, esas olarak 17 Ağustos 986'daki büyük ortaçağ savaşı ile bilinir; bu savaşta Bizans İmparatoru II. Basileios kuvvetleri Bulgar Çarı Samuil tarafından bozguna uğratılmış ve Bulgar topraklarındaki Bizans seferi etkili bir şekilde durdurulmuştur.[1]

Bugün, Trajan Tüneli Kapısı (Bulgarcaтунел „Траянови врата“) olarak bilinen Trakiya otoyolunun bir tüneli kaleye yakın, Sofya'dan 55 kilometre (34 mi) uzaktan geçmektedir.

Antarktika'daki Graham Toprakları'nda bulunan Trayan Kapısı olarak bilinen çukur, adını Trayan Kapısı'ndan almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Jim Bradbury, The Routledge Companion to Medieval Warfare, (Taylor & Francis, 2005), 178
  • Norwich, John Julius (1998). A Short History of Byzantium. Vintage. ISBN 978-0-679-77269-9. 
  • Димитров, Божидар (23 Ağustos 2004). "При Самуил стигаме до Коринт и Далмация" (Bulgarca). Стандарт. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Miryokefalon Muharebesi</span> Anadolu Selçukluları ile Bizans arasında yaşanmış savaş

Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır. Anadolu'nun tapusunun alındığı savaş olarak da bilinir. Savaşın yapıldığı yerin neresi olduğu konusunda günümüzde farklı il ve ilçe belediyeleri sempozyum, konferans, çalıştay düzenleyerek sahiplenmeye çalışmaktadır. Savaşın yapıldığı yer konusunda akademi camiasında çeşitli çalışmalar ortaya konmuş fakat tam olarak tespiti yapılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusçuk</span> Kuzey Bulgaristanda şehir

Rusçuk veya Urusçuk, Bulgaristan'da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehirdir. Tuna Nehri'nden yaklaşık 20 metre yükseklikteki düzlükte kuruludur. 178.000 nüfusuyla Bulgaristan'ın 5. büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Trajan</span> 13. Roma İmparatoru

Marcus Ulpius Nerva Traianus, yaygın adıyla Trajan, Roma İmparatorluğu'nun Beş İyi İmparatorundan ikincisidir. Tahta çıktığı MS 98 yılından öldüğü 117 yılına kadar Roma İmparatorluğu’na altın çağını yaşatmıştır. Mütevazı ve filantropik kişiliği sayesinde hem halk hem de ordu tarafından sevilmiştir. Ortaya koyduğu politikalar ve savaşçı kişiliği sayesinde Roma İmparatorluğu'nu tarihinin gördüğü en geniş topraklarına ulaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Andronikos</span> Doğu Roma İmparatoru

III. Andronikos Paleologos (Yunanca: Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος, Bizans imparatoru. 1321'den itibaren rakip imparator olduktan sonra 1328-1341. III. Andronikos, IX. Mihail ile Kilikya Ermeni Krallığı Kralı II. Levon ve Kraliçe Keran çiftinin kızı Rita oğludur.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikiforos</span>

I. Nikiforos, 802 yılından öldürüldüğü yıl olan 811'e kadar hüküm sürmüş Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">II. Basileios</span> Makedonyalı Hanedanından Bizans imparatoru

II. Basileios 960'tan 15 Aralık 1025'e kadar Bizans imparatoru unvanını taşımıştır. I. Basileios ile başlayan Makedonyalı hanedanından olup, II. Romanos ile Theofano'nun oğludur. 960'tan 963'e kadar babası II. Romanos ile; 963'ten 969'a kadar II. Nikiforos ile ve 969'dan 976'ya kadar I. İoannis ile kardeşi olan VIII. Konstantinos ile birlikte daha çok sembolik olarak ortak imparatorluk unvanı taşımıştır. 976'dan 15 Aralık, 1025'e kadar imparatorluk gücünü tam olarak yüklenmiş; ancak kardeşi VIII. Konstantinos sembolik ortak imparatorluğunu korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros</span>

I. Theodoros Laskaris, arasında İznik imparatoru olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail</span>

I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Eski Zağra</span> Merkez Bulgaristanda şehir

Eski Zağra, Bulgaristan'ın Eski Zağra ilinin idarî merkezi olan bir şehir. Bölgenin ekonomik merkezi olmasının yanında Bulgaristan'ın altıncı büyük şehridir. Osmanlı döneminde nüfusun büyük çoğunluğu Türk olan şehirde günümüzde 15.000'e yakın Türk yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">V. Leon</span>

V. Leon (775- 25 Aralık 820), 813 – 820 döneminde Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VI. Leon</span> Bizans imparatoru (866 - 912)

VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Romanos</span>

Romanos Lekapenos, 920-944 arasında tahtı damadı VII. Konstantinos'la paylaşan ve gerçek iktidarı elinde tutan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Pliska Muharebesi</span>

Pliska Muharebesi ya da diğer bir ismiyle Vărbitsa Geçidi Savaşı, Bizans İmparatorluğu'nun dört bir yanından toplanan ve I. Nikiforos tarafından yönetilen birliklerle Krum Han yönetimindeki Bulgar birlikler arasındaki savaşlar dizisi. Bizanslıların Bulgar başkenti Pliska'yı yağmalayıp yakması, Bulgarlar'a Balkan Dağları'ndaki, Bulgaristan'dan çıkış yapmayı sağlayan geçitleri tıkaması için zaman kazandırdı. Son savaş 26 Temmuz 811 yılında, Balkanlar'ın doğu bölgesindeki geçitlerinin bazılarında ki en muhtemeli Vărbitsa Geçidi'nde meydana geldi. Bulgarlar burada pusuya düşürme taktiğini kullandılar ve Bizans birliklerini etkili bir biçimde tuzağa düşürüp etkisiz hale getirmek için ani gece saldırıları düzenlediler. Böylece İmparator dahil, neredeyse tüm orduyu yok ettiler. Savaşın ardından Krum, Nikiforos'un kafatasını gümüşle kaplattı ve onu şarap bardağı olarak kullandı. Bu olay bir kafatasını bardak olarak kullanmanın en iyi belgelenmiş örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

<span class="mw-page-title-main">Trayan Boğazı Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Trayan Boğazı Muharebesi 986 yılında Bizans ve Bulgar kuvvetleri arasında bir savaştı.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Belasitsa Muharebesi</span> Bizans-Bulgar savaşlarının parçası

Belasitsa Muharebesi 29 Temmuz 1014'te Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında gerçekleşti. Bu, Bizans İmparatoru II. Basileios ile Bulgar İmparatoru Samuil arasında 10. yüzyılın sonlarında ve 11. yüzyılın başlarında yaklaşık yarım yüzyıl süren mücadelenin sonucuydu. Sonuç, kesin bir Bizans zaferiydi.

Varna Kuşatması 21-24 Mart 1201 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında bulunan Varna'da Bulgarlar ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar galip gelmiş ve şehri ele geçirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Markellai Muharebesi</span>

Markellai Muharebesi 792'de VI. Konstantinos liderliğindeki Bizans İmparatorluğu'nun güçleri ile Kardam yönetimindeki Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun güçleri arasındaki muharebedir. Bizanslılar bozguna uğratıldı ve Konstantinopolis'e çekilmek zorunda kaldılar. Çatışma, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki modern Karnobat kasabası yakınlarındaki Marcellae'de (Markellai) 756'da daha önceki bir savaşla aynı yerde gerçekleşti.