İçeriğe atla

Traunstein

Traunstein Pazar Meydanı
Güneyden Alpler'e doğru Hochberg, Traunstein'dan

Traunstein Almanya'da, Bavyera'nın güney doğusundaki bir kasabadır ve aynı adı taşıyan daha büyük bir ilçenin idari merkezi konumundadır. Şehir, daha geniş bir bölgede yerel hükûmet, perakende, sağlık hizmetleri, ulaşım ve eğitim merkezi olarak hizmet vermektedir.

Tarihi pazar meydanı, Bavyera misafirperverliği, yerel bira fabrikaları, açık hava spor tesisleri, Paskalya bayramı geçit töreni ve Papa XVI. Benedictus ile bağlantıları, kasabanın bir turizm merkezi konumuna katkıda bulunmaktadır.

Coğrafya

Kasaba Chiemgau denilen, Chiemsee Gölü'nün yaklaşık 11 km doğusunda, Alpler'in 15 km kuzeyinde, Münih ve Salzburg arasında kalan bir bölgenin kalbinde yer almaktadır Ve Salzburg'un 30 km batısındadır.

Tarihi

1900-günümüz

Traunstein'daki tuz üretimi 1912'de sona erdi. 1914'te eski bağımsız topluluk "Au", Traunstein'ın bir parçası haline geldi.

I. Dünya Savaşı sırasında daha önce tuz üretim tesislerinin bulunduğu yer, 1000'den fazla sivil tutsak ve savaş esiri için bir kamp haline geldi. Savaştan sonra, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, hiperenflasyon ile sonuçlandı ve diğer kasabalarda olduğu gibi, milyarlarca para birimi olan token parasının kullanımı yaygınlaştı.

1933'te Naziler'in iktidara gelmesiyle, siyasi muhalifler ve Almanya'daki Yahudi vatandaşlar için aktif bir zulüm başladı. Kasım 1938'de kasabadaki Yahudi sakinleri zorla kaldırıldı. Savaş döneminde açık siyasi direniş sınırlıydı; Şehirdeki rahip Josef Stelze kısa bir süre gözaltına alındı, Bavyera Halk Partisi temsilcisi Rupert Berger ve savaş sonrası seçilen Traunstein Belediye Başkanı, Dachau toplama kampında hapsedildiler. 1939 yılında Traunstein'ın tahmini nüfusu 11.500 idi. Savaşın bitimine kadar 523 kişi çatışmanın doğrudan sonucu olarak öldürüldü, 73'ü kayıp olarak kayıtlara geçti.[1]

II. Dünya Savaşı'nın ilerleyen aşamalarında Traunstein, 11 Ocak 1944 tarihinde 21 Ocak 1945'te 18 Nisan 1945'te ve nihayet 25 Nisan 1945'te Amerikan hava bombardımanı ile dört kez bombalandı. Nisan 1945'te Ağır hava baskınları, Traunstein istasyon bölgesinin çoğunu 100'den fazla insanın öldüğü bir olayı tahrip etti. Kısa süre sonra, 2 Mayıs 1945'te, Yahudi toplama kampından tutuklu bulunan bir tren Traunstein'dan geçti. Tutuklular ertesi günü Surberg'de bir anıtın bulunduğu yerde vuruldu. Kasaba, 3 Mayıs 1945'te mücadele olmadan teslim oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında Dachau toplama kampının bir alt kabini burada bulundu.[2] Traunstein, 1948-1972 yılları arasındaki ilçe dışı bir şehir iken, 1972'de aynı adla anılan ilçenin başkenti oldu.

Traunstein'ın Tren Garı'na yakın alanları, özellikle 1899'da[1] ve 2013'te tekrar sayısız olayla sellere maruz kalmıştır.[3]

Kardeş şehirler

  • Fransa Gap, Fransa
  • İtalya Pinerolo, İtalya
  • Almanya Wesseling, NRW, Almanya
  • İngiltere Haywards Heath, West Sussex, İngiltere[4]
  • İskoçya Kinross, İskoçya

Kaynakça

  1. ^ a b "Traunstein Town History". Town History Timeline. Traunstein Local Government. 28 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Braunau am Inn</span> Yukarı Avusturya ilindeki Braunau ilçesi yönetim merkezi (Bezirkshauptstadt)

Braunau am Inn, Yukarı Avusturya'da, Almanya sınırına yakın bir kasabadır. Braunau am Inn, 90 km Linz'in batısında ve yaklaşık 60 km Salzburg'un kuzeyinde yer almaktadır. 2001 yılında nüfusu 16.372'di.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Auschwitz-Birkenau</span> toplama ve imha kampları ağı

Auschwitz-Birkenau, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma, sistematik katliam ve imha kampı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi toplama kampları</span> nazi yönetiminin kurduğu masum sivil ve esirlerin zorla çalıştırıldığı ve sistematik olarak katledildiği yerleşkeler

Nazi toplama kampları veya konsantrasyon kampları, Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde Almanya'da ve işgal edilen bölgelerde, Nazilerce topluma faydasız olarak görülen kişileri zorunlu çalıştırmak üzere kurulmuşlardı. Aynı zamanda terim Yahudiler başta olmak üzere Nazilerin siyasi ya da ideolojik düşmanlarını kitlesel olarak imha etmek amacıyla kurulmuş olan imha kamplarını da ifade etmek için kullanılır. Buralara daha çok Yahudilerin getirilmesiyle birlikte, Romanlar, bazı Slav ırklarından olanlar ve akıl hastası olduğu düşünülenler de kurbanlar arasındadır. Eşcinsel insanlar da burada öldürüldüler. Öldürülme sebepleri ise üremeye bir katkıları olmamalarıydı. Büyük bir kısmı Polonya'da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Würzburg</span> Bavyerada bağımsız şehir (Almanya)

Würzburg, Almanya'da Bavyera eyaletinin kuzeyinde yer alan şehir. Bu eyalete bağlı Unterfranken ilinin başkentidir. Würzburg şehri kanunen Würzburg İlçesi (Landkreis)'ne bağlı olmamakla beraber bu ilce arazileri ile çepeçevre çevrilmiştir. Würzburg şehri 124.698 kişi nüfusu ile Bavyera eyaletinin beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Leopold Figl</span> 14. Avusturya şansölyesi

Leopold Figl Avusturyalı siyasetçi. Avusturya Halk Partisi'nden seçilen ilk Avusturya Şansölyesi (1945-1953). II. Dünya Savaşı'ndan sonra seçilen en genç Avusturya Şansölyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg</span> Bavyerada büyük şehir (Almanya)

Nürnberg, Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı şehir. Bu eyaletin en büyük ikinci şehridir ve endüstri başkenti kabul edilir. Şehir, uluslararası olarak Nuremberg adıyla bilinmektedir. Nüfusunun %4,5'ini Türkler oluşturur. Nürnberg, Kuzey Bavyera'da yer alır ve Almanya'nın meşhur Frankonya (Franken) Bölgesi olarak da bilinir. Fürth ve Erlangen, Nürnberg'in 100.000 ve üzeri nüfuslu komşu şehirleridir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Halder</span>

Franz Halder, Almanya'nın topçu subayı ve Nazi Almanyası'nın Generaloberst'i.

<span class="mw-page-title-main">Buchenwald toplama kampı</span>

Buchenwald toplama kampı, Almanya sınırları içerisindeki en büyük toplama kamplarından birisidir. Haziran 1937 ile Nisan 1945 yılları arasında Weimar yakınlarında Ettersberg'de çalışma kampı olarak işletilmiştir. Bu zaman içerisinde, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 250.000 insan, tutuklanarak Buchenwald Toplama Kampı'na gönderilmiştir. 11.000 kişi Yahudi olmak üzere 56.000 kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Kommando 99 "boyundan vurma tekniği" ile Sovyet mahkûmları Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında sistematik olarak öldürdü.

Emil Gustav Friedrich Martin Niemöller, Alman ilahiyatçı, Alman Protestan Kilisesi'nin Nazilerle iş birliği yapmasına muhalefet eden kilisenin yöneticisi ve Dünya Kiliseler Konseyi başkanı. Önceleri inanmış bir Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi seçmeni olan Niemöller, daha sonra kiliseler arası kavgalarda kendisini geliştirerek nasyonal sosyalizm karşıtı bir direnişçi olmuştur. 1938-1945 yılları arası tutuklanarak Sachsenhausen ve Dachau toplama kamplarına gönderildi. Eski hücre arkadaşı Leo Stein Amerika'ya gitmek için Sachsenhausen'den serbest bırakıldıktan sonra, 1941 yılında Aylık Ulusal Yahudi dergisinde Niemöller hakkında bir makale yazdı. 1945 yılının Nisan ayı sonunda Niemöller yaklaşık 140 diğer önemli mahkûm ile birlikte Tirol'e transfer oldu. 5 Mayıs 1945 tarihinde Beşinci ABD Ordusu tarafından serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Groß-Rosen toplama kampı</span>

Groß-Rosen toplama kampı, Polonya'nın Groß-Rosen, Aşağı Silezya bölgesinde kurulmuş bir Nazi toplama kampı. Kamp, Jauer ile Striegau arasındaki demiryolu üzerinde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Josef Kramer</span> Alman SS subayı, toplama kampı komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusu (1906-1945)

Josef Kramer, Belsen kasabı olarak bilinen Nazi Almanyasında SS Subayı ve Bergen-Belsen Toplama Kampı'nın komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Berchtesgaden</span>

Berchtesgaden, Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Yukarı Bavyera idârî bölgesinde bir kasaba.

<span class="mw-page-title-main">Theresienstadt</span>

Theresienstadt; II. Dünya Savaşı'ndaki Nazi getto-toplama kampıdır. Günümüzde Çekya sınırları içinde olan Terezin kentinde Gestapo tarafından kuruldu. 24 Kasım 1941'den 9 Mayıs 1945'e kadar açık kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Dachau toplama kampı</span> nazi almanyasında masum sivillerin ve esirlerin sistematik olarak yok edilmesi için kurulan ilk yerleşke

Dachau toplama kampı, Nazi Almanyası tarafından 22 Mart 1933'te inşa edilen ve en uzun süredir devam eden toplama kampıdır. Kamp başlangıçta Hitler'in komünistler, sosyal demokratlar ve diğer muhaliflerden oluşan siyasi muhaliflerini tutuklamayı amaçlıyordu. Almanya'nın güneyinde, Bavyera eyaletindeki Münih'in kuzeybatısına, yaklaşık 16 km uzaklıkta olan Orta Çağ kenti Dachau'nun kuzeydoğusunda, terk edilmiş bir mühimmat fabrikasının arazisinde bulunuyor. Heinrich Himmler tarafından açıldıktan sonra amacı, önce zorla çalıştırma ve daha sonra Yahudilerin, Romanların, Alman ve Avusturyalı suçluların ve son olarak Almanya'nın işgal ettiği veya istila ettiği ülkelerden gelen yabancı uyrukluların hapsedilmesini kapsayacak şekilde genişletildi. Dachau kamp sistemi, çoğu çalışma kampı olan yaklaşık 100 alt kampı içerecek şekilde büyüdü. Güney Almanya ve Avusturya'nın her yerinde bulunuyorlardı. Ana kamp 29 Nisan 1945'te ABD güçleri tarafından kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Dachau</span>

Dachau, Almanya'da Bavyera eyaletinde bulunan bir kasabadır. Kasabanın nüfusu 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 47.680'dir. Dachau Toplama Kampı ile meşhur olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Flossenbürg toplama kampı</span>

Flossenbürg Toplama Kampı, Çekoslovakya sınırına yakın olan Almanya, Bavyera'da Oberpfalz bölgesinde, Flossenbürg'de, Schutzstaffel (SS) İktisadi-İdari Merkez Ofisi tarafından Mayıs 1938 yılında inşa edilmiş bir Nazi toplama kampıydı. Nisan 1945'te müttefikler tarafından kurtarılışına kadar 96.000 tutuklu kampa getirildi ve o zamana 30.000 insan öldürülmüştür. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında 1941 sonuna kadar binden fazla Sovyet savaş esiri burada idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Roschmann</span> Avusturyalı asker (1908-1977)

}} Eduard Roschmann, Nazi SS örgüt üyesi ve 1943 yılında Riga'daki getto komutanı idi. Çok sayıda cinayet ve diğer zulümlerden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Alfons Gorbach</span> 16. Avusturya şansölyesi

Alfons Gorbach, Avusturya Halk Partisi'den (ÖVP) Avusturyalı bir politikacı. 1961-1964 yılları arası Avusturya Şansölyesi olarak görev yaptı.

Alman Ekipman İşleri, II. Dünya Savaşı sırasında merkezi Berlin'de olan, Schutzstaffel'in (SS) sahibi olduğu ve işlettiği bir Nazi Alman savunma yüklenicisiydi. Alman işgali altındaki Avrupa'da, Nazi toplama kamplarından ve işgal altındaki Polonya'daki Yahudi gettolarından esir köle emeğini sömüren, el konulmuş fabrikalar ve kamp atölyelerinden oluşan bir ağdan oluşuyordu. Deutsche Ausrüstungswerke, Alman ordusunu beklenmedik bir kârla doğu cephesinde botlar, üniformalar ve malzemelerle donattı ve ahşap ve metal malzemelerin yanı sıra demiryolu hatları ve yük trenlerinde yeniden yapılanma çalışmaları sağladı.