İçeriğe atla

Transpalet

Bir transpalet

Transpalet, Palet-taşıyan veya Palet-taşıyıcı; insan kontrollü, yaya (manuel transpalet) veya motor (motorlu transpalet) gücüyle çalışan paletlere yüklenmiş yükleri hidrolik pompa gücüyle kaldırarak yatay olarak taşımaya yarayan araçlardır. İki adet çataldan oluşurlar ve paletlerin üzerindeki boşluklara bu çatalların girmesi ve çatalların yukarı doğrultuda kaldırılmasıyla yükleme yapılmış olur. Bir krikonun palet taşıma için özelleştirilmiş hali olarak düşünülebilir. Standart ve çeşitli işler için özel (makaslı transpalet, kasa transpaleti) çeşitleri ile çeşitli kapasitelerde transpaletler piyasada bulunabilir.

Transpaletler yük taşıma amaçlıdır ve canlı taşıma amaçlı kullanılmamalıdır. Transpalet iterek değil çekerek kullanılır. Üzerinde yük varken ani dönüşlerden kaçınılmalıdır. Palet yüksekliğinin minimum 100 mm olması gerekmektedir. Farklı ölçülerdeki paletler için uygun model transpaletler kullanılmalıdır.

Transpaletlerin taşıma kapasiteleri üzerlerindeki madeni etikette yazmaktadır. Taşıma kapasitesinin üzerinde yüklenmesi durumunda transpalet zarar görebilir. Yüklenen malzeme ile transpaletin ağırlık merkezi aynı hizada olmazsa devrilme gerçekleşebilir ve yük zarar görebilir.

Çeşitleri

Manuel transpalet

İnsan gücü ile kontrol edilen transpalettir.

Motorlu transpalet

Bir motor yardımı ile yükleme kaldırma ve ilerleme işlerini yerine getiren transpaletlerdir. Genellikle üzerlerinde kullanıcının oturabileceği veya ayakta durarak transpaleti kontrol edebileceği yerler mevcuttur.

Terazili transpalet

Forkliftler ayrıca entegre bir kantar ile donatılabilir. Bu, yüklü bir paleti tartmak için kullanılabilir. Aşırı yüklemeyi önlemek için bir forkliftin tüm yükünün ağırlığını belirlemek için bir toplama işlevi kullanılabilir. Kantarlı özel transpaletlerde, örneğin bir ağ kutusundaki metal parçaları saymak için yerleşik bir sayma işlevi de vardır..

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Traktör</span>

Traktör, tarla, bahçe, bağlarda ve şehirlerin parklarında kullanılan tarım aletlerine çekicilik yapan kendinden itimli motoru olan kara taşıtıdır. Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri sayılsa da, İçten yanmalı motoru olan ilk traktörü 1892 yılında ABD’de Iowa’lı John Froehlich yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

Vinç, genellikle bir halat, tel halat veya zincirlerle donatılmış, malzemeleri hem kaldırmak hem indirmek hem de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılabilen bir makine türüdür. Ağır nesneleri kaldırmak ve başka yerlere taşımak için kullanılır. Vinçler, bir veya daha fazla basit makine kullanarak mekanik avantaj yaratır ve böylece insanların normal kapasitesinin ötesinde yükleri taşır. Vinçler, nakliye için yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması, inşaat için malzemelerin hareketi ve ağır ekipmanların montajı için sanayide yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arjun (tank)</span> Hindistan Ana Muharebe Tankı

Arjun, Hindistan ordusu için üretilen ana muharebe tankıdır. Adını Hindistan'da çok bilinen Mahabharata destanındaki bir kahramandan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Forklift</span>

Forklift, ağır yükleri çatalları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesidir. Forkliftler daha çok paletlerin üzerine yüklü ağırlıkları taşımak, kaldırmak ve istif etmek için kullanılır.

Yük taşımak ve istif yapmak amacıyla kullanılan araçlardır. Kullanıcının yaya olarak kullandığı insan gücüyle çalışan ve akülü tipleri olduğu gibi kullanıcının üzerinde oturarak kullandığı Dizel Motorlu, Benzin-LPG Motorlu ve Akülü, Forklift olarak bilinen tipleri de vardır. Taşıma kapasitesi olarak 45-50 tonlara kadar çıkabilir. Şu şekilde sınıflandırılabilir:

<span class="mw-page-title-main">Palet (ambalaj)</span>

Palet, dış ambalajın en önemli parçası olup, paketlenmiş ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla taşınabilmesi için ahşap, plastik, metal veya bunların bileşiminden hazırlanmış malzemelerdir.

<span class="mw-page-title-main">IBC</span>

IBC (Intermediate Bulk Container) akıcı ve sert maddelerin depolanması ve nakliye edilmesi için kullanılan konteynerlere verilen genel isimdir. Bir IBC'nin üretim şekli ve hammaddeleri kullanımına göre değişir. Kullanılan IBC türlerinden birkaçı:

<span class="mw-page-title-main">Depo</span>

Depo ya da ambar, Ticari değeri olan ürünlerin muhafazası amacıyla yapılmış özel yapılardır. Mamul mal üreticileri, ticari işletmeler, ithalat ve ihracat firmaları, toptan satıcılar, nakliye firmaları gibi pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan depolar, daha çok şehirlerin endüstriyel bölgelerinde yer almaktadır. Depo ayrıca Demiryolu, deniz taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı bünyesinde yükleme ve boşaltma mekanları olarak da kullanılabilmektedir. İçerisindeki mevcut mal sirkülasyonunun sağlanabilmesi amacıyla vinç, forklift gibi araçlar ve buna yardımcı palet adı verilen genellikle ağaç hammaddeli altlıkların kullanımı önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Ekskavatör</span>

Ekskavatör , toprak işlerinde kullanılan bir iş makinesidir. Vinç (kreyn), klemşel, şavul ekskavatörler, çekme kepçe ekskavatörler, ters kepçeli ekskavatör gibi kollarına göre çeşitleri vardır. Güç aktarımına göre zincirli ya da hidrolik olabilirler. Küçük kanal açımından büyük maden ocaklarının kazılmasına kadar değişik büyüklüklerde ve güçlerde üretilirler. Zemin ve kazı durumuna göre paletli ya da lastik tekerlekli olanları tercih edilir. Kazının yanı sıra şev kesimi, yükleme ve kaldırma işlerinde de kullanılır. Alt takım, paletleri, palet çerçevesini ve hidrolik bir motora ve ayrı ayrı paletlere tahrik sağlayan dişlilere sahip nihai tahrikleri içerir. Alt takımda buldozerinkine benzer bıçaklar da bulunabilir. Gövde operatör kabini, karşı ağırlık, motor, yakıt ve hidrolik yağ tanklarını içerir. Gövde, bir merkez pimi vasıtasıyla alt takıma bağlanır. Yüksek basınçlı yağ, pimin eksenindeki hidrolik bir fırdöndü aracılığıyla paletlerin hidrolik motorlarına beslenir ve makinenin engellenmeden 360° dönmesini ve böylece sağa sola hareket etmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Çizgisel Devindirici Düzenek</span>

Çizgisel devindirici düzenek, dairesel hareket üreten geleneksel elektrik motorunun aksine düz bir çizgi üzerinde hareket oluşturan düzenektir. Çizgisel devindirici düzenekler makinelerde, disket sürücüleri ve yazıcılar gibi bilgisayara parçalarında, vanalar ve amortisörlerde ve gerekli görüldüğü diğer alanlarda kullanılmaktadır. Hidrolik ve pnömatik silindirler doğal olarak çizgisel hareket üretirler. Çoğu diğer mekanizma çizgisel hareket üretmek için dönen motor kullanır.

Uçuş yükü, bir hava taşıtının ya da bir fırlatma aracının taşıma sığasıdır ve genellikle ağırlık olarak ölçülür. Uçuşun ya da görevin türüne göre, aracın uçuş yükü şunları içerebilir: kargo, yolcu, uçuş mürettebatı, cephane, bilimsel araç gereç veya deneyler ya da diğer donanımlar. İsteğe bağlı olarak taşındığında, ek yakıt da ayrıca uçuş yükünün bir parçası sayılır. Ticari bağlamda, taşıma yükü sadece gelir getirici/üretici kargodan ya da ücret ödeyen yolculardan oluşabilir.

Yeniden kullanılabilir fırlatma sistemleri sayesinde uzaya birden fazla kez yük taşıması yapılabilir. Bu sistem genişletilebilir fırlatma sistemlerininin çalışma prensibinin tam zıttında yürüyordu. Genişletilebilir fırlatma sistemlerinde araç bir kere kullanıldıktan sonra kullanılmıyordu.

<i>Sd.Kfz. 8</i> Almanya yapımı yarı paletli kamyon

Sonderkraftfahrzeug 8, Almanya yapımı yarı paletli kamyondur. Ana görevi 21 cm Mörser 18, 15 cm Kanone 18 ve 10,5 cm FlaK 38 gibi ağır çekili toplar için topçu traktörü olarak faaliyet göstermekse de, aynı zamanda piyade taşıma görevi de yapabilmekteydi. 1938 ve 1945 arasında yaklaşık 4.000 adet üretildi. II. Dünya Savaşı'nda Almanlar tarafından her cephede, özellikle Polonya'nın İstilası, Fransa Muharebesi, Balkan Cephesi, Doğu Cephesi, Kuzey Afrika Cephesi, Normandiya Savaşı ve İtalyan Cephesi'nde kullanıldı.

Konveyör sistemleri, nesneleri bir konumdan diğerine taşıyan, özellikle üretim merkezlerinde sıklıkla kullanılan, mekanik taşıma araçlarıdır. Konveyörler, özellikle ağır veya hacimli nesnelerin taşınmasını içeren uygulamalarda kullanışlıdır. Konveyör sistemlerinin çok çeşitli malzemeleri hızlı ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlaması, onları malzeme taşıma ve ambalaj endüstrilerinde çok popüler kılar. Ayrıca, ürün / çanta teslimatları için süpermarketler ve havalimanlarında sıklıkla bulunurlar. Birçok tür taşıma sistemi mevcuttur ve farklı endüstrilerin çeşitli ihtiyaçlarına göre kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik yönlendirmeli araç</span>

Otomatik yönlendirmeli araç, otonom mobil robottan farklı olarak, zemindeki işaretli uzun çizgileri veya kabloları takip eden veya navigasyon için radyo dalgaları, görüş kameraları, mıknatıslar veya lazerler kullanan taşınabilir bir robottur. Çoğunlukla endüstriyel uygulamalarda, fabrika veya depo gibi büyük endüstriyel binaların çevresinde ağır malzemeleri taşımak için kullanılırlar. Otomatik yönlendirmeli aracın uygulaması 20. yüzyılın sonlarında genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli forklift</span>

Akülere depolanmış elektrik enerjisini kullanarak İnsan gücünün yetemeyeceği ağırlıktaki malzemeleri taşıma, belirli yükseklikteki alanlara kaldırma ve depolarda düzenlemek için iç ve dış ortamlarda kullanılan bir forklift türüdür.