İçeriğe atla

Transdinyester'in uluslararası tanınması

Transdinyester'in uluslararası tanınması, Transdinyester'in 2 Ekim 1992'de Sovyetler Birliği içerisindeki Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesinden beri vardır.

Moldova 1992'de fiilen Transdinyester'de kontrolü kaybetti ve sonrasında Transdinyester Savaşı gerçekleşti. Bu bölge üzerinde PMR (Rusça'da Transdinyester Moldova Cumhuriyeti'nin kısaltması) de facto kontrolü bulunmakta ve hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi devlet tarafından diplomatik olarak tanınmamıştır. (Üç Sovyet ardılı BM üyesi olmayan Abhazya ve Güney Osetya tarafından tanınmakta.[1]) Birleşmiş Milletler, de jure olarak Moldova'nın parçası kabul etmektedir.[2]

2006'da yapılan referanduma göre halkın çoğunluğu Moldova'dan bağımsız bir yapılanmayı isterken,[3] Rusya ile birleşmeyi istemektedir.[4]

Kaynakça

  1. ^ BHHRG, Transnistria 2003: Eye in the Gathering Storm 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Abkhazia: Ten Years On" (İngilizce). BBC 2. 2001. 19 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2008. 
  3. ^ "Moldova and Transdnestr: equal marriage or civilized divorce?". 28 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2009. 
  4. ^ "Transdinyester Rusya'yı istiyor". Radikal. 19 Haziran 2006. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2009. 

İlgili kitaplar

  1. Oleksandr Pavliuk, Ivanna Klympush-Tsintsadze. The Black Sea Region: Cooperation and Security Building. EastWest Institute. ISBN 0-7656-1225-9. 
  2. Janusz Bugajski (2002). Toward an Understanding of Russia: New European Perspectives. s. 102. ISBN 0-87609-310-1. 
  3. "Transnistria: alegeri nerecunoscute". Ziua. 13 Aralık 2005. 30 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2009. 
  4. James Hughes, Gwendolyn Sasse (editors). Ethnicity and Territory in the Former Soviet Union: Regions in conflict. Routledge Ed. ISBN 0-7146-5226-1. 

Dış bağlantılar

Transdinyester tezleri

Moldova tezleri

Diğerleri

Uluslararası kuruluşlar

Ukrayna tezleri

Romanya tezleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dinyester</span>

Dinyester veya Turla, Doğu Avrupa'da bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester</span>

Transdinyester Moldova Cumhuriyeti, Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyettir. Ülkenin ismi Rumencede “Dinyester Nehrinin Ötesi” anlamına gelir. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır. Avrupa'daki son sosyalist cumhuriyettir. Güney Osetya ve Abhazya tarafından tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bender</span> Moldovada şehir

Bender 1992 yılından bu yana tanınmayan Transdinyester Cumhuriyetinin fiili kontrolü altında ancak uluslararası alanda Moldova'ya bağlı bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tiraspol</span> Moldovada şehir

Tiraspol, Moldova'nın en büyük ikinci şehri ve Transdinyester Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Dinyester nehrinin doğusunda bulunmaktadır. Tiraspol, mobilya ve elektrik üretimi gibi hafif sanayinin bölgesel merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova bayrağı</span> Ulusal bayrak

Moldova Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı mavi, sarı ve kırmızı üç dikey şeritten ve ortadaki şeritte yer alan bir devlet armasından oluşmaktadır. Bayrağın boyunun enine oranı 1:2'dir. Aksi durumlar dışında Moldova Devlet Bayrağı, ulusal bayrak olarak, sivil veya savaş bayrağı ve sancak olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Şevçuk</span>

Yevgeni Vasilyeviç Şevçuk ya da Evgheni Vasilievici Şevciuk (Rusça:Евгéний Васильевич Шевчýк,, , etnik köken olarak Ukrayna asıllı, Transdinyester eski devlet başkanıdır. 2011 yılında devlet başkanı olarak seçilmesine kadar 2000 yılından beri Transdinyester Yüksek Sovyeti'nde milletvekiliği yaptı. Ayrıca, 2005 ila 2009 yılları arasında Meclis Başkanlığı görevini yürüttü. 2010 yılına kadar muhalefet partisi Yenileme'nin lideriydi. Aralık 2011'de, Transdinyester'in devlet başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Tatiana Turanskaya</span> Transdinyester eski başbakanı

Tatiana Mikhailovna Turanskaya ;, Transdinyesterli politikacı ve Transdinyester'in 13 Ekim 2015 tarihine kadar görev yapmış olan eski başbakanı. 11 Temmuz 2013 tarihinde Pyotr Stepanov'un yerine göreve atanmıştır ve ülkenin ikinci başbakanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pro-Avrupacılık</span> ideoloji

Pro-Avrupacılık veya Avrupa Birliği yanlılığı, Avrupa bütünleşmesini ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği destekleyen siyasi bir pozisyondur. Pro-Avrupacılar özellikle Avrupa Birliği'nin ve politikalarının güncel ve gelecek dönemleri bağlamında ileri entegrasyonu savunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester rublesi</span>

Transdinyester'de geçerli olan ve 100 kopek biçiminde olan ruble. Transdinyester sınırlı şekilde tanınan devlet olduğundan, paranın ISO 4217 kodu yok. Ancak, Agroprombank ve Gazprombank gibi bazı resmi olmayan Transdinyester organizasyonları PRB kodunu kullandı. Trans-Dinyester Cumhuriyet Bankası bazen RUP kodunu kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Martinov</span>

Aleksandr Martinov, Transdinyesterli siyasetçi. Martinov, Avrupa'da bulunan, tek taraflı bağımsızlık ilanına rağmen uluslararası alanda hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi ülke tarafından tanınmayarak Moldova'nın bir parçası olarak görülen Transdinyester'de 17 Aralık 2016 - 30 Mayıs 2022 tarihleri arasında başbakanlık görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vadim Krasnoselski</span> Transdinyester devlet başkanı

Vadim Nikolaeviç Krasnoselski, Transdinyesterli siyasetçi ve 16 Aralık 2016'dan bu yana uluslararası alanda tanınmayan Transdinyester'in cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali</span>

Sovyetler Birliği'nin Baltık devletlerini işgali, Sovyetler Birliği'nin Molotov-Ribbentrop Paktı'na göre Estonya, Letonya ve Litvanya olmak üzere üç Baltık devletini Haziran 1940'ta askeri işgalidir. İşgalden sonra Ağustos 1940'ta kurucu cumhuriyetler olarak Sovyetler Birliği'ne ilhak edildiler. Bu ilhak, Batılı ülkeler ve çoğu kuruluşlar tarafından asla tanınmadı. 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ne saldırdı ve birkaç hafta içinde Baltık topraklarını işgal etti. Temmuz 1941'de Nazi Almanyası, Baltık bölgesini Reichskommissariat Ostland'a dahil etti. Kızıl Ordu'nun 1944'teki Baltık Taarruzu'nın bir sonucu olarak Sovyetler Birliği, Baltık devletlerinin çoğunu yeniden ele geçirdi ve 1945'te resmi olarak teslim olana kadar geri kalan Alman kuvvetlerini Kurlandiya Kuşatması'nda tuttu. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini "ilhak işgali" veya sui generis işgali Ağustos 1991'de bağımsızlıklarını yeniden kazanmasına kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali</span>

1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali, Nazi Almanyası ile Ağustos 1939'da imzalanan Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ve Gizli Ek Protokol hükümleri uyarınca Letonya Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği tarafından askeri işgali anlamına gelir. İşgal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Letonya Hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği'ne göre gerçekleşti. 1989'da Sovyetler Birliği ayrıca Nazi Almanyası ile Letonya da dahil olmak üzere üç Baltık ülkesinin istila ve işgaline yol açan 1939 gizli protokolünü kınadı.

<span class="mw-page-title-main">Rus irredantizmi</span>

Rus irredantizmi, günümüzde Rusya'da Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'ne öykünen irredantist bir düşünce hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

Transdinyester çatışması Moldova ile tanınmayan Transdinyester devleti arasında devam eden donmuş bir çatışmadır.Çatışmanın en aktif olduğu dönem Transdinyester Savaşı dönemidir ve bu dönem Rusya destekli Transdinyester zaferi ile sonuçlanmıştır. Çatışmayı çözmek için birkaç girişimde bulunuldu ancak hiçbiri başarılı olmadı. Çatışmanın 2 Eylül 1990'da Transdinyester'in Moldova'dan tek taraflı bağımsız ilan etmesi başladığı düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Holokost</span>

Ukrayna'da Holokost, II. Dünya Savaşı boyunca işlenmiş Holokost'un Reichskommissariat Ukraine, Kırım Genel Hükümeti, Reichskommissariat'ın doğusunda yer alan ve Nazi askerî işgâli altında bulunan topraklar, Romanya işgâli altında bulunan Transdinyester Valiliği, Romanya işgâli altında sonra Romanya tarafından ilhâk edilen Kuzey Bukovina ve o dönem Macaristan'a ait Karpat Rutenya'daki tezahürlerini kapsar. Bütün bu topraklar günümüz Ukrayna devletine ait. 1941 ile 1944 yılları arasında, Sovyetler Birliği'nde yaşayan bir milyondan fazla Yahudi, Nazi Almanyası'nın "Nihai Çözüm" imha politikaları kapsamında katledildi. II. Dünya Savaşı öncesinde Sovyet Yahudilerinin çoğunun Ukrayna'nın en büyük parçasını oluşturduğu Çit Yerleşimi'nde yaşamasından dolayı bu Yahudilerin çoğu Ukrayna'da öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">1991 Ukrayna bağımsızlık referandumu</span> Ukraynanın SSCBden bağımsız olmasıyla sonuçlanan oylama

1991 Ukrayna bağımsızlık referandumu, 1 Aralık 1991'de Ukrayna Bağımsızlık Bildirgesi için bir düzenlendi. 24 Ağustos 1991'de Ukrayna Yüksek Şurası bağımsızlık ilanını onayladı. Seçmenlerin yüde 92.3'ü bağımsızlık ilanını kabul etme yönünde oy kullandı. Referandumda seçmenlere, "Ukrayna Bağımsızlık Bildirgesi"ni destekliyor musunuz? sorusu soruldu. Sorunun ilk bölümünde bildirinin metni vardı. Ayrıca, 24 Ağustos 1991'de Ukrayna Parlamentosu Bağımsızlık Yasası'nı onaylamak için bir referandum düzenlenilmişti.