İçeriğe atla

Trans-Hazar Hükûmeti

Trans-Hazar Geçici Hükûmeti
Закаспийское временное правительство
1918–1920
Trans-Hazar Geçici Hükûmeti bayrağı
Bayrak
Trans-Hazar Geçiçi Hükûmeti'ni gösteren harita
Trans-Hazar Geçiçi Hükûmeti'ni gösteren harita
TürGeçici hükümet
BaşkentAşkabat
Liderler
• Başkan
Fyodor Funtikov
Tarihçe 
• Kuruluşu
12 Temmuz 1918
• Dağılışı
Şubat 1920
Öncüller
Ardıllar
Rusya SFSC
Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Günümüzdeki durumuTürkmenistan

Trans-Hazar Geçici Hükûmeti ya da Hazar Ötesi Hükümeti (1918 - Temmuz 1919), 1918 yılında Trans-Hazar Demiryolu işçileri tarafından kurulan "Menşevik-Sosyalist Devrimci"[1] bir koalisyondu. Merkezi Aşkabat, Trans Hazar Oblastı'nda bulunuyordu.

Kuruluşu

Şubat 1918'de Türkmen Milli Ordusu'nun (TSK) kurulmasıyla birlikte yerel Türkmen nüfusu arasında özerklik duyguları gelişiyordu. Bundan endişe duyan Bolşevik Aşkabat Sovyeti, Taşkent Sovyeti lideri Fyodor Kolesov'a askeri destek için başvurdu ve 17 Haziran 1918'de Rus çoğunluklu şehirde silah altına alınan tüm erkeklerin sayımını yapacağını ilan etti. Ancak bu iki gün sürecek bir ayaklanmaya yol açtı.

Taşkent Sovyeti, V. Frolov liderliğindeki bazı Kızıl Muhafızları ve 24 Haziran'da gelen ve TSK'nın çekirdeği olan Türkmen Süvari Bölüğünü silahsızlandıran bir Çeka birliğini gönderdi.[2] Frolov, sıkıyönetim ilan etti ve kendisine bir arzuhal sunmaya çalışan demiryolu işçilerinden oluşan bir heyetin beş üyesini bizzat vurdu.[3] Bolşevikler, kontrolü yeniden tesis etmeye devam etmek için Kızılarbat'a ilerledi, ancak yerel demiryolu işçileri olayları duymuş ve silahlanmıştı. Frolov ve bazı korumaları vuruldu ve geri kalanlar silahsızlandırıldı.[4]

Aşkabat Komitesi

14 Temmuz 1918'de Menşevikler ve Sosyal Devrimciler tarafından Taşkent Bolşeviklerine karşı başarılı bir isyanın ardından Aşkabat Yürütme Komitesi kuruldu. Bu komite Kasım 1918'de Trans-Hazar Geçiçi Hükûmeti adını aldı, ancak genellikle Trans-Hazar Hükûmeti olarak anılır. Başta gelen liderlik kadrosu şu kişilerden oluşuyordu;[5]

  • Fyodor Funtikov, Sosyalist Devrimci işçi, hükûmet başkanı
  • Vladimir Dhokov, demiryolu işçisi
  • D. Kurilov, demiryolu işçisi
  • L. A. Zimen, öğretmen ve şarkiyatçı, Dışişleri Bakanı

Askerî harekâtlar

Komitenin Ermeni ve Rus birliklerinden oluşan yaklaşık 1000 silahlı adamı vardı. İngilizlerin bu güçler hakkındaki düşünceleri pek de övgü dolu değildi. General Wilfrid Malleson, İngiliz Hükûmeti tarafından Bolşevik güçlere direnmek üzere görevlendirilmiş ve Hindistan'dan sınır ötesine bir makineli tüfek timi göndererek Trans-Hazar güçlerine yardım etmişti. Bu ekip, Trans-Hazar güçlerinin çatışmanın başlarında Bolşevikler tarafından tamamen yok edilmesini engellemiştir.

Malleson, daha sonra Malleson harekâtı olarak anılmaya başlanan göreve yardımcı olması için bir İngiliz-Hint birliği gönderdi. İngiliz-Hint ve Trans-Hazar birlikleri daha sonra Bolşeviklerle başarılı bir şekilde çatışmaya girerek onları bazı büyük şehirlerin dışına itti.

Hükümet zayıf bir konumdaydı. Ekonomisi yoktu ve yönetimi devraldığında Sovyetlerden aldığı parayla varlığını sürdürüyordu. Ana ekonomi pamuğa dayanıyordu, ancak bunu ihraç edecek hiçbir aracı yoktu. İngiliz ordusunun kullandığı ve ödemeyi vaat ettiği gıda için bile İngilizlerden büyük ölçüde fon istedi ama alamadı.

Bakü Komiserlerinin infazı

20 Eylül 1918 gecesi, Fyodor Funtikov liderliğinde, Bakü'den gemiyle Türkmenistan'ın Krasnovodsk şehrine kaçan 26 Bakü Komiserini idam ettiler.

Aralık 1918 krizi

Aralık 1918'de Trans-Hazar Hükûmeti'nde kriz yaşandı. Hükümet, başkenti kontrol edemediğini düşünerek İngilizlerden yardım istedi ve İngilizler de buraya asker göndererek yardımcı oldu. Ancak Hükümet kırılgandı ve Malleson'ın görüşüne göre güçleri ve halkı üzerinde en iyi ihtimalle zayıf bir otoriteleri vardı. Ayrıca, Malleson fon sözü vermiş ve bunları yerine getirmemişti. Halk protestolara başladı ve Komite istifa etti. Yerine Teague-Jones tarafından atanan başka bir komite getirildi. Yeni komite sonunda Anton Denikin'in güneydeki Beyaz ordusunun etkisi altına girdi ve Trans-Hazar'ları desteklemek için gelerek Ocak 1919'da Beyaz Türkistan Ordusu'nu kurdu. Ancak aynı yıl İngilizler geri çekilince Bolşevikler saldırıya geçti ve Trans-Hazar güçlerini yenilgiye uğrattı. 1920'ye gelindiğinde Taşkent Sovyeti bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmişti ve Trans-Hazar Hükûmeti artık yoktu.

Ayrıca bakınız

Merkezî Hazar Diktatörlüğü

Kaynakça

  1. ^ C. H. Ellis, Letters: Baku Commissars, The Times, 10 October 1961.
  2. ^ Introduction 16 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Alan Fisher, Matrix Education, accessed 21 October 2009
  3. ^ The Times, The Fighting In Trans-Caspia, 3 March 1919
  4. ^ The British Intervention in Transcaspia, 1918-1919 by C. H. Ellis, University of California Press, 1963 p26
  5. ^ The British Intervention in Transcaspia, 1918-1919 by C. H. Ellis, University of California Press, 1963 p27

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Julius Martov</span> Menşevik Lider

Julius Martov,, Yahudi asıllı Rus Menşevik lider. Martov'un Vladimir Lenin ve Lev Troçki ile yakın bir dostluğu vardı. Troçki onu "Demokratik Sosyalizmin Hamlet'i" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merkezî Hazar Diktatörlüğü</span>

Merkezi Hazar Diktatörlüğü,, Ağustos 1918 tarihinde Bakü'de Taşnaklar ve Menşevikler tarafından kurulan İngiliz destekli Sovyet karşıtı hükûmettir. Hükûmetin adı, Hazar Askerî Filosu Merkez Komitesi 'nin kısaltmasından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar</span> bir dizi askerî karışıklıklar

Bolşeviklere karşı sol ayaklanmalar, Ekim Devrimi'ni izleyen dönemde Sovyetler Birliği henüz resmen kurulmamışken SRlar, Sol SRlar, Menşevikler ve anarşistlerce iktidardaki Bolşeviklere yönelik planlanan ve yürütülen bir dizi ayaklanma eylemidir. Bu ayaklanmaların bazıları sürmekte olan Rus İç Savaşında Bolşevik iktidarına karşı oluşturulan Beyaz Orduyu desteklerken bazıları bağımsız hareketlerdir. Bu ayaklanmalar 1918 yılında başlayacak ve 1922 yılına kadar sürecektir. Bu ayaklanmalar sonucunda o döneme kadar diğer sol grupları da iktidara dahil etmek isteyen Bolşevikler bu çabaları bir kenara bırakarak ayaklanmaları askeri kuvvetle bastırma yoluna gitmiştir. Bazı çevreler tarafından gündeme getirilen sol ve devrimci partilerin koalisyon olarak iktidarı gerçekleşmeyecek Bolşevikler tek başlarına iktidarlarını sürdüreceklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Günleri</span>

Temmuz Günleri, 1917 yılında Rusya’da Sankt-Peterburg şehrinde 3 - 7 Temmuz günleri arasında meydana gelen olayları anlatır. Olaylarda askerler ve sanayi işçileri Geçici Hükûmete karşı yoğun protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Gösterilerin örgütlenmesinde bulunmamalarına rağmen Bolşevikler çoğu kendi parti sempatizanlarından oluşan gösterilere öncülük yapmaya çalışmışlar ve kontrol altına almaya çalışmışlardır. Geçici Hükûmete bağlı ordu birlikleri göstericileri ateş açarak dağıtmış ve Bolşeviklere karşı saldırılarda bulunmuşlardır. Bolşeviklerin lideri Lenin yeraltına çekilmiş ve çok sayıda Bolşevik önder tutuklanmıştır. Temmuz Günleri, Ekim Devrimi öncesinde Bolşeviklerin büyümesinde ve etkisinde bir düşüş dönemine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stepan Şaumyan</span> Ermeni-Sovyet siyasetçi (1878-1918)

Stepan Gevorgiyeviç Şaumyan, Ermeni asıllı Rus komünist ve Bolşevikdir. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Milyutin</span>

Vladimir Pavloviç Milyutin - Sovyet devlet adamı. İlk Sovyet hükûmetinde Tarım Halk Komiseri (bakanı) olarak görev yaptı. 1910 yılında Menşeviklerden ayrılarak RSDİP'nin Bolşevik kanadına katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Funtikov</span>

Fyodor Andreyanoviç Funtikov, Temmuz 1918-Ocak 1919 tarihleri arasında Trans-Hazar Hükûmeti başkanıydı. Demir yolu işçisi ve Sosyalist Devrimci Parti üyesiydi. 26 Bakü Komiseri'nin idamında baş faillerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hasan Vezirov</span>

Mir Hasan Kasım oğlu Vezirov Azeri sosyalist devrimci. Sosyalist Devrimci Parti'nin Sol SR kısmına mensuptu. Bakü Komünü'nü yöneten 26 Bakü Komiserleri'nden biri. Karabağ Hanlığı'nın lideri İbrahim Halil Han'ın vezirinin büyük torunu.

<span class="mw-page-title-main">Meyer Basin</span>

Meyer Velkoviç Basin, Yahudi kökenli devrimci, 26 Bakü Komiseri'nden biri, Kafkasya Ordusu Devrimci Askeri Komitesi Üyesi.

Gregoriy Nikolayeviç Korganov, Gürcü-Ermeni komünist, Bolşevik Parti üyesi 26 Bakü Komiseri'nden biri.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Duması Geçici Komitesi</span>

Devlet Duması Geçici Komitesi, Rus Şubat Devriminin patlak vermesiyle 12 Mart 1917 tarihinde 4. Devlet Duması (15 Kasım 1912 – 6 Ekim 1917) milletvekilleri tarafından kurulan özel bir hükûmet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Kaka, Türkmenistan</span>

Kaka, Türkmenistan'ın Ahal ilinin Kaka ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2009 yılı itibari ile 19.925'tir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Bonç-Bruyeviç</span>

Vladimir Dmitriyeviç Bonç-Bruyeviç Sovyet siyasetçi, devrimci, tarihçi, yazar ve Eski Bolşevik. Vladimir Lenin'in kişisel sekreteriydi.