İçeriğe atla

Trans-Alay Range

Trans-Alay Range
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik7,134 m (23,406 ft)
Koordinatlar39°20′00″N 72°55′00″E 
Coğrafya
KonumKırgızistan, Tacikistan

Trans-Alay Sıradağları Pamir Dağ Sisteminin en kuzeydeki aralığıdır. Kırgızistan ve Tacikistan sınırında bulunmaktadır. En yüksek noktası Lenin Zirvesi olarak adlandırılmıştır.[1]

Coğrafya

Trans-Alay, Pamirlerin ve Tian Shan'ın bir araya geldiği bölgede yer almaktadır. Karla kaplı bu sıradağ Tacikistan'ın Gorno-Badakşan eyaletinden, Kırgizistan'ın Oş Kenti'ne kadar ulaşmaktadır.[2]

Zirveler

Sıra dağlar içerisinde en yüksek zirve, Lenin Zirvesi olarak adlandırılmaktadır. Sıra dağlar içerisinde beş adet zirve bulunmaktadır. Sat, Lenin, Dzerzhinsky, Oktyabrsy ve Mareşal Zhukov Zirvesi olarak isimler bulunmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

  • Tacikistan'daki dağların listesi

Kaynakça

  1. ^ "Alay mountains, Uzbekistan: general information about the Alay range, natural attractions of the Alay mountains". www.people-travels.com. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  2. ^ a b "Trans-Alai Range | mountain range, Central Asia | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pamir Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Pamir Dağları, Orta Asya'da Tacikistan-Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi sınırında bulunan, lalenin ana vatanı olan ve Himalaya Dağları'nın kuzey silsilelerini teşkil eden sıradağlar.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Puncak Jaya</span>

Puncak Jaya Dağı ayrıca Mount Carstensz veya Carstensz Piramidi de denir,. "Zafer Zirvesi") 5.030 metre yüksekliği ile Okyanusya'nın en yüksek dağı. Bazı verilere göre sadece 4.884 m yüksekliğe erişse de her halükarda, Himalayalar ile Andlar arasında bulunan en yüksek noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mont Blanc</span>

Fransızca Mont Blanc ya da İtalyanca Monte Bianco, Fransa ile İtalya sınırında yer alan, 4807 m. yüksekliği ile Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağıdır. Avrupa'nın en yüksek zirvesi Mont Blanc mı, yoksa Rusya Kafkasları'nda 5642 m. yüksekliğindeki Elbruz dağı mı sorusunun cevabı, iç Avrasya sınırının tanımına bağlıdır. Fransa tarafından yapılan teklifle, Mont Blanc dağı 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Bedehşan</span>

Dağlık Bedehşan Özerk Bölgesi Pamir Dağları'nda bulunan ve Tacikistan'ın doğusunda yer alan özerk (muhtar) bir bölgedir. Yüzölçümü Tacikistan'ın %45'ini kaplasa da nüfus olarak ülkenin sadece %3'ünü oluşturmaktadır. Başkenti Horog şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Bolkar Dağları</span> Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış tektonik dağ sırası

Bolkar Dağları eski adıyla Bulgar Dağları Konya, Niğde ve Mersin illerine yayılmış, en yüksek noktası 3.524 metre rakımlı, tektonik bir dağ sırasıdır. Montivipera bulgardaghica adındaki zehirli engerek türü dünyada sadece bu dağda yaşamaktadır. Karacaoğlan, şiirlerinde bu dağdan bahseder.

<span class="mw-page-title-main">Karakurum Dağları</span>

Karakurum, Pakistan, Çin ve Hindistan'daki sıradağlar. Bu dağlar Himalayalar'ın batı uzantısıdır.,

<span class="mw-page-title-main">Olimpos Dağı</span> Yunanistanda bir dağ

Olimpos Dağı, Yunanistan'ın en yüksek dağıdır. Selânik'in yaklaşık 80 km güneybatısında, Teselya ve Makedonya arasındaki sınırda; Larisa ve Pierya bölgeselleri arasındaki Olympus Sıradağları'nda bulunmaktadır. Ege Denizi'nin Termaikos Körfezi yakınlarındaki Olympus masifinin bir parçasıdır. Olimpos Dağı'nın 52 zirvesi ve derin boğazları vardır. En yüksek tepe olan Mytikas, "burun" anlamına gelir ve 2.917 metre (9.570 ft) yüksekliğindedir. Topografik önem açısından Avrupa'nın en yüksek zirvelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Babadağ (dağ)</span>

Babadağ güney-batı Türkiye'de, Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir dağ'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Nevada (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Sierra Nevada Sıradağları ) batı ABD'de "Kaliforniya Merkez Vadisi " ile "Havza ve Sıradağlar Jeolojik Bölgesi " arasında bulunan bir sıradağlar sistemidir. Bu sıradağlar "Sierra" veya "Sierralar" ve "Yüksek Sierralar" olarak da adlandırılmaktadır. Sierralar'ın en önemli ve büyük kısmı Kaliforniya eyaletinde bulunmaktadır; ama birçok coğrafyacı bu sıradağlara eklenmiş olarak Nevada eyaletine uzanan Carson Sıradağları'nı da Sierralar'ın bir kısmı olarak kabul etmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki dağlar</span> Vikimedya liste maddesi

Yaklaşık 708 m. rakım ile Arnavutluk dünya'nın en dağlık ülkelerindendir. Dağlar ülkenin yüzey yapısının %70'ini oluşturmaktadır. Yüksekliği 2000 m.'nin üzerinde birçok zirve bulunmaktadır. En yüksek dağı, 2,751 metre yüksekliği ile Korab Dağı olup, Kuzey Makedonya ile sınır oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pamir-Alay</span> Orta Asyada bir dağ dizgesi

Pamir-Alay Tacikistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da, Tanrı Dağları'ndan batıya uzanan ve Pamir Dağları'nın ana menzilinin kuzeyinde yer alan çeşitli sıradağlarını kapsayan bir dağ sistemi. Kuzeyinde Seyhun ve güneyinde Vahş Nehri uzanmaktadır. En yüksek zirvesi, Türkistan menzilinde yer alan 5621 m yüksekliğindeki Pik Skalisty'dir.

<span class="mw-page-title-main">Orulgan Sıradağları</span>

Orulgan Sıradağları, Kuzeydoğu Rusya'da bir sıra dağdır. İdari olarak bu sıra dağlar Saha Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Taebaek Dağları</span>

Taebaek Dağları, Kore Yarımadası'nın doğusunu kapsayan bir sıradağdır. Dağlar, yarımadanın doğu kenarı boyunca yer alır ve Kore Yarımadası'nın doğu kıyısı boyunca uzanmaktadırlar. Kuzey Kore'deki Hwangnyong Dağı, aralığın kuzey ucunu oluştururken Busan ise güney ucunda yer alır. Dağların toplam uzunluğu 500 kilometreden fazladır ve ortalama yüksekliği yaklaşık 1000 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Hacer Dağları</span>

Hacer Dağları, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında bulunan sıradağlardır. Dağlar, Doğu Arap Yarımadası'nın en yüksek sıradağları olup en yüksek zirvesi 3,009 metre yüksekliğindeki Cebel Şems'tir. Umman'ın alçak kıyı ovasını yüksek çöl platosundan ayırırlar ve Umman Körfezi'nden 50–100 km içeride yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Sıradağları</span>

Hisar Sıradağları,, Orta Asya'da, Pamir-Alay sisteminin batı kesiminde bir dağ silsilesidir. Tacikistan ve Özbekistan toprakları boyunca genel doğu-batı yönünde km 200 km. boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Tatra Dağları</span>

Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Karpatlar'daki en yüksek sıradağ olup iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır. Tatra Dağları, daha güneyde ayrı bir sıradağ olan Aşağı Tatra Dağları'ndan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köytendağ</span>

Köytendağ, Türkmenistan'ın güneydoğusunda, Özbekistan'ın Surhanderya ili sınırı boyunca uzanan Pamir-Alay dağlarının bir çıkıntısıdır. Türkmenistan'ın en yüksek zirvesi olan Ayrıbaba Dağı'nda 3.139 metreye yükselmektedir. Dağlar, Köytendağ Tabiatı Koruma Alanı'na dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Alay Sıradağları</span>

Alay veya Alai Sıradağları Kırgızistan'ın batısındaki Tanrı Dağları sıradağlarından Tacikistan'a kadar uzanan bir sıradağdır.Pamir-Alay dağ sisteminin bir parçasıdır. Dağ sırası yaklaşık olarak doğudan batıya doğru uzanır. En yüksek doruğu 5.544 m'ye ulaşan Pik Tandykul'dur. Fergana Vadisi'nin güney sınırını oluşturur, güneyde ise dik bir şekilde Alay Vadisi'ne iner. Sıradağların güney yamaçları, Amu Darya'nın bir kolu olan Kyzylsuu veya Vahş Nehri'ne akar. Sıradağların kuzey yamaçlarını akıtan akarsular Sir Derya'nın kollarıdır ve dağ sırasının kuzeyindeki Fergana Vadisi'ne boşalırlar. 5.051 m'lik Pik Skobeleva, aynı zamanda iyi bilinen bir doruktur. İrkeştam'dan Oş'a giden yollar bu dağlardan geçer.