İçeriğe atla

Trakya Üniversiteler Birliği

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Trakya bölgesinde yer alan dört üniversite (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi) tarafından kurulan üniversiteler birliğidir.

Kuruluş

Birlik 19 Nisan 2012 tarihinde Edirne'deki ilk toplantıda kurulmuştur. Toplantıya ev sahibi üniversite olarak Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran başkanlık etmiştir. Toplantıya Prof. Dr. Mustafa Aykaç (Kırklareli Ü.), Prof. Dr. Osman Şimşek (Namık Kemal Ü.) ve Prof. Dr. Hamit Palabıyık (ÇOMÜ Rektör Yardımcısı), üniversitelerini temsilen katılmışlardır.

Dönem başkanlığını 4 üniversite rektörünün sırasıyla iki yıl süreyle yürütmesi kararlaştırılan Birliğin ilk başkanı Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç olmuştur.

Prof. Dr. Duran ilk toplantıda Birliğin amacını şu şekilde açıklamıştır:

Bu toplantının amacı, Trakya’da eğitim alanında birbirimizi tamamlayan bir birlik oluşturmaktır. Yani bir bütünün parçası olabilmektir. Aynı enerjinin aynı olaylarda tekrar kullanılmasını engellemek ve antak kalınması durumunda aramızdan birinin bu kuruluşun liderliğini sürdürmesi, kurumsal olarak hayata geçirmemiz, Balkanlarda ve Türkiye’deki eğitim hayatında bu kurumun ülkemizde faydalı işler yapacak hale getirilmesi düşüncesiyle bugün burada bir araya geldik.

Dört üniversite tarafından imzalanan protokolle, bu üniversiteler arasında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi öğretimi, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, bilimsel ve teknolojik araştırma geliştirme, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler, öğrenci konseyleri, öğrenci kulüpleri ve toplulukları, yurt dışından öğrenci kabulü konularında işbirliği programı gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Yönetim

Üst Kurul

Trakya Üniversiteler Birliği üst kurulu imzacı dört üniversitenin rektörlerinden oluşur. Kurucu Üst Kurul üyeleri aşağıdaki gibidir:

Alt Kurul

Trakya Üniversiteler Birliği Alt Kurulu, Üst Kurul tarafından belirlenen dört üyeden oluşur. İlk toplantıda ortaya çıkan Alt Kurul üyeleri şu şekildedir:

  • Prof. Dr. Fazıl GÜLER, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımıcısı, TÜB Alt Kurul Başkanı
  • Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımıcısı
  • Prof. Dr. M. İhsan SOYSAL, Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımıcısı
  • Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımıcısı

Sekreterya

TÜB başkanlığı ile birlikte sekreterya da o üniversiteye iki yılda bir geçmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi</span> Boluda kurulu devlet üniversitesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), 3 Temmuz 1992'de 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş ilk vakıf destekli devlet üniversitesidir. Üniversite Bolu'nun hayırsever iş insanı İzzet Baysal tarafından kurulan İzzet Baysal Vakfı tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Üniversitesi</span> Türkiyenin batısında Ege Bölgesi İç Ege Bölümünde Uşak ilinde kurulu devlet üniversitesi

Uşak Üniversitesi Türkiye nin Uşak ilinde bulunan bir üniversite. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 1 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. 2006 yılında 4 fakülte 5 meslek yüksek okulu ile Afyon Kocatepe üniversitesinden ayrılarak Uşak Üniversitesi adı altında kurulmuştur. Kurucu rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Adnan Şişman dır. 2011 yılında rektörlük seçimlerini kazanan Sait Çelik, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2. rektör olarak atanmıştır. 2015' te ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 130’uncu ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13’üncü maddeleri uyarınca, Yükseköğretim Kurulunun önerdiği adaylar arasından Prof. Dr. Sait Çelik ikinci kez Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör Çelik, 4 yıl süre ile daha görevini yürütmeye devam edecek. Sait Çelik, Uşak Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme seçimlerinde 267 öğretim üyesinden toplam 171 oy almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu Üniversitesi</span> Orduda kurulu devlet üniversitesi

Ordu Üniversitesi, Türkiye Bakanlar Kurulunun 2006 yılı içerisinde aldığı bir kararla bağlı olduğu OMÜ ve KTÜ'den ayrılarak Ordu ilinde açılan üniversite.

<span class="mw-page-title-main">Enver Duran</span>

Enver Duran Türk tıp profesörü, Kalp-Damar Cerrahisi uzmanıdır ve 2004-2012 yılları arasında iki dönem Edirne'de Trakya Üniversitesi Rektörlük yapmıştır. 2015-2016 öğretim yılında İstanbul Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Vekilliğine getirilmiştir ve 2016 yılında üniversitenin yeni açılan sağlık bilimleri enstitüsünün kurucu müdürü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

Ramazan Aydın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) 4. rektörüdür. 2 yıllık Rektör Vekilliği görevi ile birlikte ÇOMÜ'de 8 buçuk yıl Rektörlük makamında bulunmuştur.

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yükseköğretim kurumlarının işbirliği ile 2012 yılında kurulmuş, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın himayesinde faaliyet gösteren, üniversitelerin bir araya gelmesi ile oluşan herhangi bir afet anında hiçbir şekilde dil, din, ırk vb. farklılık gözetmeksizin insanların yardımına koşacak bir potansiyel oluşturmak ve insanları afetlere dirençli bir toplum oluşturma konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan bir sivil toplum örgütüdür. Konseyin toplam 20 ülkeden 40 adet üniversite veya kurum üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Tabakoğlu</span>

Erhan Tabakoğlu, Türk tıp doktoru, akademisyen.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Mümin Şahin, Türk akademisyen, Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi (Profesör) ve mevcut Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi rektörü.

Balkan Üniversiteler Ağı veya Balkan Üniversiteler Birliği (BAUNAS), Güneydoğu Avrupa'daki üniversitelerin bir birliğidir. Mevcut haliyle temeli, Yugoslavya'nın dağılmasından ve Yugoslav Savaşları'nın sona ermesinden sonra oluşturuldu. Birlik, yeni özel ve kamu üniversitelerinin kurulmasının yol açtığı yükseköğretim sektörünün genişlemesi bağlamında bölgesel işbirliğini kolaylaştırmayı amaçlar.

Mustafa Hatipler Türk akademisyen.