İçeriğe atla

Trakya Marşı (Ali Rıza Şengel)

"Trakya Marşı"
Marş
TarzMarş
DilTürkçe
YazarSabri
BesteciAli Rıza Şengel

Trakya Marşı, sözleri Sabri olan ve Ali Rıza Şengel (Eyyubi) tarafından bestelenen marştır. Marş acemkürdi makamında ve düyek usuldedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.[1]Edirne Marşı(Edirne'ye Girer İken) çeşitlemesi bulunmaktadır. Edirne Marşının sözleri İskeçeli Sıtkı Bey bestesi ise Muallim Kazım Bey olarak gözükmektedir.[2][3]

Trakya Marşı

İman gibi bir yoldaş olunca
Aç koynunu geldik sana Tunca
Bağrında güneşler tutulunca
Aç koynunu geldik sana Tunca

Gök gürlemiş olsaydı semada
Türk almaz idi korkuyu yâda
Artık bize gökler de duada
Aç koynunu geldik sana Tunca

Evvelce bu dağlar yine şendi
Şimdiyse çiçeklerle bezendi
Âşıklarının sabrı tükendi
Aç koynunu geldik sana Tunca

Binler yaşasın sevgili ordu
Allah’a varınca seni sordu
En sonra zafer tahtını kurdu
Aç koynunu geldik sana Tunca

Kaynakça

  1. ^ "Trakya Marşı Ali Rıza Şengel (Eyyubi)". Omarşiv. 
  2. ^ "Trakya Üniversitesi Rektörlüğü". www.trakya.edu.tr. 14 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024. 
  3. ^ "Edirne Marşı (Edirne'ye Girer İken)". Evrim Kaşıkçı Official. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl Marşı</span> Türkiye ve Kuzey Kıbrısın ulusal marşı

İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı.

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Marşı</span> Ulusal marş

Sovyetler Birliği Marşı, 15 Mart 1944'te Enternasyonal marşı yerine kabul edilmiştir. Sözler Sergey Mihalkov ve El-Registan (Эль-Региста́н) takma adıyla bilinen Gabriel Arkadiyeviç Ureklyan tarafından yazılmış, müzik Aleksandr Aleksandrov (1883-1946) tarafından bestelenmiştir. Sovyet askerlerinin, Enternasyonal'in uluslararası hareketi öven sözleri yerine Sovyetler Birliği'ne adanmış başka bir marş isteği üzerine ortaya çıktığı sanılır. Marşın aslı Bolşevik Partisi Marşı'na dayanır.

Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.

Plevne Marşı veya Osman Paşa Marşı, Plevne Savunması'nda Osmanlı birliklerinin komutanlığını yapan Osman Paşa'yı konu alan marş. Makamı Kürdî, tonu Con tristezza'dır. Bu tonun adı İtalyanca olup üzgünlük ile anlamına gelmektedir.

"İleri Marşı", sözleri Celal Emrem’e, bestesi Faik Canselen’e ait bir marştır. Marş, 1928 yılında bestelendi.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

<span class="mw-page-title-main">Callisto Guatelli</span>

Callisto Guatelli, İtalyan müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Dağdeviren</span>

Mustafa Şevket Dağdeviren, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Aleksandrov</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Aleksanrdov, Rus ve Sovyet besteci, müzik öğretmeni, koro şefi, profesör. Kızıl Ordu Korosu'nun kurucusu. Sovyetler Birliği Devlet Marşı ve Rusya Ulusal Marşı'nın bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Raboçaya marselyeza</span>

İşçilerin Marseillaise'i, Kızıl Ordu Korosu tarafından Fransız Devrimi'nin marşı olan "La Marseillaise"'in yeniden bestelenmesiyle ortaya çıkan eser. Marş burjuva ideolojisine sahip olan Jakobenlerin o dönemde taşıdığı devrimci iddiaların Sovyet yönetimince değerli bulunması sebebiyle bestelenmiştir. 1917-18 yılları arasında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ulusal marşı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Selâm-i Şah</span> 1873-1909 yılları arasında İranın kraliyet ve millî marşı

Selâm-i Şah, 1873-1909 yılları arasında İran'ın kraliyet ve millî marşı.

Alay Marşı, Rifat Bey tarafından bestelenen marştır. Rast makamındadır.

Osman Bey'in Rüyası veya Osman Gazi'nin Rüyası, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey hakkında anlatılan, devletin kuruluşu ile bağlantılı bir rivayettir. Rivayete göre Osman Bey rüyasında Şeyh Edebali'nin koynundan bir ayın doğup, kendi koynuna girdiğini ve göbeğinden çıkan ağacın bütün dünyayı kapladığını görmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Mülkiye Marşı</span>

Mülkiye Marşı, Cemal Edhem (Yeşil) Bey tarafından Nisan 1919'da yazılmıştır. Mekteb-i Mülkiye'nin, günümüzde ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin marşıdır. Sözlerinden dolayı Vatan Marşı olarak da bilinmektedir.

Cumhuriyet Marşı, sözleri Ömer Lütfi Bey tarafından yazılan ve Mustafa Sunar (Kemani-Muallim-Eyyubi) bestelenen marştır. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir. Rast makamındadır.

Anadolu Marşı, sözleri Sabri olan ve Ali Nezih Bey tarafından bestelenen marştır. 9/4 lük usuldedir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir. Sözlerinin Ali Ekrem Bolayır'a ait olduğunu söyleyen kaynaklar vardır.

Edirne Marşı (Edirne'ye Girer İken) sözleri İskeçeli Sıtkı Bey bestesi ise Muallim Kazım Bey olarak gözüken marştır. Trakya Marşı (Ali Rıza Şengel) çeşitlemesi vardır.