İçeriğe atla

Trakya İzciler Birliği Federasyonu

Trakya İzciler Birliği Federasyonu (TİB) [1] 24 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.:

8 Temmuz 2014 tarihinde Sakarya merkezli olarak kurulmuş, Ocak 2022'de yönetim merkezi İzmir'e nakledilmiş bir izcilik federasyonudur. Kısa adı TİB'dir. Tam özerk bir dernekler federasyonu olarak Sivil Toplum Kuruluşu statüsündedir. Ana faaliyet bölgesi Türkiye olmakla beraber, federasyon tüzüğünde yer alan amaç ve hedefler doğrultusunda, Dünya genelinde faaliyet gösterir. 5 Eylül 1955 tarihinde kurulmuş ve 1980'e kadar faaliyet sürdürmüş olan Türkiye İzciler Birliği'nin (TİB) devamı niteliğindedir. Kurucu başkan olan Orhan Taymaz, kuruluşun ardından iki dönem üst üste federasyon başkanlığına seçilmiş ve yürütmüştür. Ekim 2021'de gerçekleştirilen üçüncü olağan genel kurulda başkanlığa Neşet Hakan Arsan seçilmiştir, Mart 2023'te yapılan dördüncü olağanüstü genel kurulda da başkanlığa Esin Akgür seçilmiştir ve halen federasyon başkanıdır.

Şubat 2015'ten bu yana WOIS (World Organization of Independent Scouts) Avrupa Bölgesi üyesidir.

Ocak 2021'den bu yana ISVG (International Scout Volunteers of Gilwell) destekçisi ve Avrupa Bölgesi üyesidir.

Mart 2023'ten bu yana WOLF (World Organization of Leadership and Fellowship) Dünya kurucu üyesidir.

ISO 9001:2015 ve ISO 14001:2015 uluslararası kalite belgelerini Dünya genelinde almayı başarmış ilk ve tek izcilik kuruluşudur.

Scouts Sans Frontières (Sınır Tanımayan İzciler) Vakfı sosyal projeler ortağıdır.

Günümüzde 14 üye dernek ile 15'ten fazla ilde faaliyetlerine devam etmektedir. Oba ve aşama sistemine önem veren, geleneksel izcilik metodu ile modern enstrümanları birleştiren faaliyetleri ile 21. Yüzyıl İzciliğinin dünyadaki öncü kuruluşlarındandır. Gilwell Eğitim Sistemine ve Evrensel İzcilik Felsefesine bağlı olarak uluslararası izcilik anlayışını benimsemektedir.

Birçok belediye, üniversite, müze ve çeşitli ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği protokolleri imzalayarak, izcilik ve insanlık yararına hazırlanan çeşitli sosyal projeleri hayata geçirmektedir.

[1] TİB Flaması

TİB Federasyonun genel izcilik parolası: "Sadece Gerçek İzcilik"

TİB izcilik basamakları ve ünite yapısı

TİB İzcilik Basamakları, Türkiye'nin örgün eğitim sistemine uyumlu olacak şekilde düzenlenmiştir. Basamak yapıları şunlardır:

1- Şirin İzci Basamağı (Anaokulu yaş grubu, 5-8 yaş arası), basamak parolası: "Şirin izci öğrenir!"

2- Küçük İzci Basamağı (İlkokul yaş grubu, 7-12 yaş arası), basamak parolası: "Küçük izci çok çalışır!"

3- İzci Basamağı (Ortaokul yaş grubu, 11-16 yaş arası), basamak parolası: "İzci daima hazır!"

4- Gezgin İzci Basamağı (Lise yaş grubu, 15-21 yaş arası), basamak parolası: "Gezgin izci topluma hizmet eder!"

5- Öncü İzci Basamağı (Üniversite yaş grubu, 18-26 yaş arası), basamak parolası: "İleri! Daima ileri!"

TİB izcilik basamaklarında aslolan yaş değil, izcinin basamak faaliyetleri için fiziksel ve bilişsel olarak yeterliliğidir. Genel olarak, ilk iki basamak Yavrukurt Basamağı, son iki basamak da Ergin İzci Basamağı olarak değerlendirilmektedir. İzci üniteleri bu basamak yapılarına göre kurulmakta ve isimlendirilmektedir.

Basamak yapısına göre kurulmuş izci ünitelerinin haricinde, 18 yaş ve üzerinde belli bir konu üzerine ihtisas yapan veya yapmış izcilerden oluşturulmuş çeşitli Yetişkin İzcilik İhtisas Birimleri de bulunmaktadır. Ayrıca, yalnızca TİB bünyesindeki Tahta Nişanı sahibi izci liderlerinin kabul edildiği Gilwell Topluluğu (Gilwell Society) ile aktif izciliği bırakmış ve/veya yaşlı izci liderlerinden oluşan, izcilik materyalleri koleksiyonerliği, nostaljik izci kampları gibi Veteran İzcilik çalışmaları yapan Anadolu Oymağı da TİB'in içindeki diğer yetişkin izci topluluklarıdır.

TİB izci üniteleri, iki oba ve bir liderle oluşturulabilir. Ünite kuruluş yapısında, bir Ünite Sorumlu Lideri ve her 12 izciye bir lider yardımcısı bulunur. İdeal ünite izci sayısı 24'tür. 36 izci sayısına ulaşan bir ünite, kıdemli lider yardımcısının Ünite Sorumlu Lideri olmasıyla ikiye bölünür ve iki ayrı ünite şeklinde çalışmalara devam edilir.

Oba sistemi ve aşama eğitimi

TİB İzci Aşama Armaları

TİB uygulamalarında en öne çıkan özelliklerden biri İzcilik Metodu'nun eksiksiz olarak uygulanmasıdır. 5-9 yavrukurttan (şirin ve küçük izci basamakları), 5-9 izciden (izci basamağı) ya da 3-5 ergin izciden (gezgin ve öncü izci basamakları) oluşan oba, izcilik içindeki en küçük demokratik topluluktur. Oba ruhu adı verilen manevi bir bağlılık ile oba üyeleri arasında kardeşliğin, izcilik bilgi ve becerilerinin hep birlikte geliştirilmesi arzu edilir. Obalar birleşerek izci ünitesini (oymağı) oluşturur. Her izci bir obanın üyesidir ve izcilik faaliyetlerinde obanın toplam başarısı için çalışır. İzcilik içindeki oba çalışmalarında bireysel anlamda da çeşitli izcilik kazanımları edinilir. Bir izcilik aşamasının, önceden belirlenmiş kazanımlarının tamamı elde edildiğinde aşama tamamlanır ve izcinin giysisine aşamanın "başarı arması" takılır. İzcinin bireysel olarak aşamayı tamamlaması için obanın diğer izcileri de kendisine yardımcı ve yararlı olur. TİB içinde bugün 50'den fazla izcilik aşaması vardır. İzciler aynı anda en çok üç aşamaya aday olabilirler ve aday oldukları en az bir aşamayı tamamlamadan diğer bir aşamayı talep edemezler. Aşama kriterleri her izcilik yaş basamağına göre kolaydan zora doğru sıralanır. Küçük İzci Basamağı Aşçılık Aşamasını tamamlamış bir izci, İzcilik Basamağına geçtiğinde İzcilik Basamağı Aşçılık Aşamasının kazanımlarını da edinmekle yükümlüdür. Bu şekilde yapılan izcilik çalışmalarına, Aşama Eğitim Sistemi denilmektedir.

Aşama eğitimi TİB içinde hayat boyu süren bir faaliyet olarak devam eder. TİB'nin tüm kurulları oba sistemi içinde çalışır. Bu sebeple izci liderlik eğitimleri de TİB içinde aşamalar halinde verilmektedir.

Akran eğitimi

Oba Sistemi ve Aşama Eğitimine bağlı olarak TİB izcilik anlayışı içinde öne çıkan bir diğer özellik Akran Eğitimidir. İzci liderlerinin rehberliğinde ve gözetiminde yapılan akran eğitimlerinde akran izcilerin birbirinin yetişmesine katkı vermesi beklenir. İzciler, izci liderinin obaya teklif ettiği ve başlık olarak verdiği konulardan seçim yaparak o konuda oba olarak araştırma, inceleme, deney, uygulama yapar, edindikleri bilgilerini birbirlerine aktararak obanın toplam başarıya ulaşmasını sağlarlar. Akran Eğitimi, izcilerin hayatı kendi deneyimleriyle keşfederek öğrenmesi ve yaratıcı beceriler geliştirmesi temeline dayanmaktadır. Akran Eğitiminde izci liderleri pasif gözlemci konumundadır. İzcilerin sosyal, güvenlik ve sağlık açısından hayati özellikte olabilecek riskleri almaması, kanun ve kuralların dışına çıkmamaları konusunda yönlendirmelerde bulunur; ancak neyin, neden, niçin, nasıl, kim tarafından ve ne zaman yapılması gerektiğini direkt olarak söylemez veya göstermez, sebep ve sonuç dengesi içinde bunları izcilerin kendi başına keşfetmesini bekler. İzci liderinin görevi, bilgi ve iletişim teknolojileri ile izcilerin sosyal yaşam içinde hayatın doğal akışını akran grubu içinde keşfetmesini ve akranların deneyimlerini birbirine aktararak bilgi ve becerilerin paylaşılarak öğrenilmesini sağlayacak ortamı hazırlamaktır.

[1] TİB İzci Giysisi

Mahalle izciliği

Mahalle İzciliği, aynı kültür ve sosyal çevre içindeki çocukların kendi sokak, site veya mahallelerinde bir araya gelmelerinin daha kolay olduğu düşüncesiyle, TİB bünyesindeki obalar, birbiri ile sürekli temas halinde bulunan izcilerden oluşur. Kısacası, aynı coğrafi bölgede, birbirine yürüyüş mesafesi içinde yaşayan çocukların bir araya gelerek oba oluşturması istenir. Oba, bulunulan coğrafik konumun sosyokültürel birikimi, toplumsal manevi değerleri içinde izcilik faaliyetleri yapar. Birbirine yakın konumlu obaların bir araya gelmesiyle de Mahalli İzci Ünitesi oluşturulur. Mahalle İzciliğinin hedefi, izciliğin ilgi alanına giren her konuda mahalli unsurları tespit etmek, yerinde öğrenmek, gelişmek ve varsa sorunları yerinde gidermek, olası risklere karşı önlemleri yerinde almaktır. Mahalle İzciliğinde izci liderlerinin mahalli yönetim ve kuruluşlarla yakın temas kurması ve izcilik çalışmalarına desteklerinin sağlanması önem taşır. Mahalle İzciliğinde farklı okullarda okuyan çocuklar, ikamet ettikleri mahallerde bir araya gelerek permakültür yaşam bilinci kazanarak, yaşamda birbirlerine hoşgörülü olmayı öğrenirler.

21. yüzyıl izciliği

Geleneksel izcilik ile modern enstrümanları birleştiren 21. Yüzyıl İzciliği, çağcıl, akılcı bir izcilik anlayışını benimsemektedir. Teknolojik gelişmeleri takip eden, internet izciliği ve uzay izciliği gibi kavramları izciliğe monte eden TİB, ikinci asrını yaşayan Dünya İzciliğini modern ve yaratıcı faaliyetler geliştirerek çocuk, genç ve yetişkinlere 21. yüzyıl becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Klasik 20. yüzyıl izcilik faaliyetleri, zaman içinde gelişen teknoloji, toplumsal yaşam anlayışı ve pedagojik yaklaşımlar ile yoğrulmakta, yeni nesil izcilerin gündelik alışkanlıklarıyla birleştirilmektedir. 21. Yüzyıl İzciliği, günün koşullarına uygun yenileşimci (inovatif) yapısıyla aşamalı-ilerlemeci (progresif) bir izcilik anlayışı olarak TİB tarafından Dünya İzcilik literatürüne sokulmuştur.

Pandemi izciliği (ters-yüz izcilik)

Tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisi neticesinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında ya da yaşanan karantina günlerinde bilişim teknolojilerini kullanarak çocuk ve gençlerin uzaktan izcilik yaparak, izcilik kapsamına giren konularda uzmanlaşmaları için geliştirilmiştir. Bu sistemde, ele alınan bir konu, öncelikle internet ortamında uzaktan konferans yöntemiyle konunun uzmanları tarafından izcilere detaylı olarak anlatılır. Konferansın video kaydı alınır ve istenildiğinde tekrar seyretmeleri için konferansa katılan izcilerle paylaşılır. Ünite lideri tarafından izcilere konuyla ilgili bireysel ödev veya görevler verilir. Daha sonra her izci obası, -pandemi koşulları gözetilerek- ünite sorumlu liderinin gözetiminde kısa süreli bir açık hava çalışması yapar. Burada konferansta ele alınan konu izciler arasında görüşülür, ödev veya görevlerin aşamaları gözden geçirilir, konu ile ilgili bir sunum, uygulama, deney varsa yapılır ve çalışmanın sonunda izci lideri soru-cevap yöntemiyle izcilerin öğrenme seviyelerini pratik olarak tespit eder. Öğrenme seviyesi yeterli bulunmadığı takdirde izciler, konunun uzmanı ile çeşitli iletişim kanallarını kullanarak toplu veya bireysel olarak uzaktan görüşür ve anlamadıkları yerler hakkında sorular sorarak cevaplarını uzmandan alır. Böylece her izcinin kendi basamak derecesinin (yaş grubunun) gerektirdiği şekilde tam öğrenme sağlanmaktadır.

Melek izcilik (engelsiz izcilik)

Engelli insanları izcilik sayesinde doğaya çıkarmayı, onlara çeşitli izcilik kazanımları katmayı ve yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefleyen bir özel izcilik çalışmasıdır. Başta "Engelsiz İzcilik" adıyla tamamen TİB izci liderleri tarafından hazırlanan proje, daha sonra TİB'nin üyesi olduğu Dünya teşkilatı WOIS tarafından da beğenilerek bu konuda bir Dünya Komiserliği oluşturulmuştur. Dünya genelinde daha kolay anlaşılabilmesi için projenin adı "Melek İzcilik (Angels Scouting)" olarak değiştirilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TİB arasında yapılan işbirliği ile özellikle İzmir ve ilçelerinde yoğunlaşan Melek İzcilik çalışmaları TİB Melek İzci Komiserliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ortak proje çerçevesinde 2016 yılından bu yana kesintisiz yürütülmektedir. Melek İzcilik çalışmaları başka illerin belediyeleri ve başka ülkelerin izcileri tarafından takibe alınmıştır. Çin Halk Cumhuriyeti'nden İzmir'e gelen bir televizyon haber ekibi Melek İzcilik çalışmalarını Dünya'ya örnek bir çalışma olarak nitelemiş, Melek İzcilik çalışmalarından aldığı görüntüleri ve TİB izci liderleri ile yaptığı röportajları haber olarak yayınlamıştır.

İzcilikte kalite ve çevre yönetimi standartları

TİB bünyesinde yapılan ve günün ihtiyaçlarına göre güncellenmiş izcilik faaliyetlerinin uluslararası izcilik mecralarından gördüğü yoğun ilgi, TİB'nin daha detaycı bir izcilik yapmaya zorlamıştır. Yapılan hassas, uzun ve kapsamlı bir çalışma sonucunda TİB izcilik faaliyetlerinin kalite standartlarını belirlenmiş ve geliştirilmiştir. Bunun sonucunda TİB'ye ISO 9001:2015 ve ISO 14001:2015 kalite standart belgeleri verilmiştir. Kasım 2018'de ulusal nitelikli olarak alınan kalite standart sertifikaları, 2019'da uluslararası sertifikaya yükselmiştir. Uluslararası en üst nitelikte izcilik faaliyet ve eğitimleri yaptığı böylece onanan TİB, tüm faaliyet ve eğitimlerini, Dünya Kalite Standartlarının tüm kriterlerini karşılayacak hassasiyette gerçekleştirmektedir.

Proje tabanlı ve hedef odaklı izcilik

TİB izciliği proje tabanlıdır. İzciliğin ilgi alanına giren her konuda geliştirilen projeler gönüllük ilkesi çerçevesinde titizlikle planlanmakta ve uygulanmaktadır. Hedefi, evrensel izcilik amaçlarıyla örtüşen veya izcilikle ilintili her konuda, izciliğin veya çocuk, genç ve yetişkinlerin gelişimine, dezavantajlıların veya engellilerin hayatını kolaylaştırmaya, tabiatın veya çevrenin korunmasına, milli-manevi bilince erişilmesi, izciliğin tanınmasına veya yaygınlaşmasına, toplumsal veya permakültür yaşama müspet katkı sağlamaya yönelik yarar sağlayacak her çeşit projenin TİB içinde uygulamaya konulmasında Ulusal Ajans tarafından aranan kriterlere uyulmaktadır. İnsan kaynağı ve fizibilite açısından gerçekleştirilebilirliği öngörülen her proje TİB tarafından değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Sorumlusu (proje koordinatörü), insan kaynağı, finans analizi, evreleri, süresi, proje ortakları ve nihai hedef(ler)i net ve açık olan projeler, TİB'in kolaylaştırıcılığı altında üye dernek(ler) bünyesinde yürütülürler. TİB üyesi derneklerin birlikte, ortak projeler geliştirmeleri ve her türlü izcilik faaliyetlerini bu projeler doğrultusunda yapılması teşvik edilmektedir. Uygulanan projelerin her evresi TİB denetimine açıktır ve öngörülen uygulama süresinin bitiminde denetçiler tarafından projenin istenilen hedef(ler)e ne derece ulaştığı tespit edilir, olumlu veya olumsuz safhalar analiz edilir ve kapsamlı bir sonuç raporu düzenlenir.

TİB İzcileri Anıtkabir'de
TİB İzcileri Anıtkabir'de

Aşağıdan yukarıya yönetim ve liderlik

TİB içinde en önemli liderlik oba liderliğidir (obabaşılık). Her basamaktan izci ünitelerinde ve TİB ile üyesi derneklerin izcilikle ilgili tüm organ ve kurullarında oba sisteminin tam olarak çalıştırılması beklenir. Bu bağlamda TİB'nin yönetim anlayışı aşağıdan yukarıya doğru demokratik olarak çalışmaktadır. Obalarda alınan kararlar, silsile yoluyla bir üst seviyeye taşınabilir. Yönetim silsilesi içinde bulunan her seviye, bir alt seviye(ler)den gelecek taleplerin hepsini incelemek ve elden gelen en iyi şekilde değerlendirmekle yükümlüdür. TİB'de yaşça büyük olmak değil, kıdemce büyük olmak dikkate alınır. Yönetim silsilesinin her aşamasında liyakat esas alınır. Eş liyakatli kişiler arasında bir tercih yapılması gerektiğinde ise kurumsal kıdem büyüklüğüne bakılmaktadır.

TİB içinde sadece bir izci ünitesi içinde çalışan kişilere "lider" denilmektedir. Liderliğin ilk aşaması obabaşılıktır. İzci liderliği sertifikasına sahip olan yetişkinler, bir izci ünitesi çalıştırmadığı sürece "izcilik gönüllüsü" olarak kabul edilmektedir. İzci liderleri, ünite çalışmalarında izcilerle aynı ünite fularını takarlar. Tahta nişanı ya da işareti sahibi olan liderler ünite fuları üzerine tahta nişan veya işaretlerini takar.

Ayrıca 3 ve 4 Tahta İşaretleri de görev işareti olarak takılır ve yalnızca görevde kalındığı sürece taşınabilmektedir. Görev bitiminde 2 Tahta İşaretine geri dönülür. Ancak 5 yıl üst üste kesintisiz olarak aynı görevde kalanlar alacakları hizmet sertifikası ile sahip oldukları tahta işaretlerini ömür boyu taşıyabilirler.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Web Sitemiz Yenileniyor". Trakya İzciler Birliği - Trakya İzciler Birliği. 20 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IBM</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

IBM, merkezi Armonk, New York, ABD'de olan, dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden biridir. 410.000'i aşkın çalışanı ile 170'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Faaliyet gösterdiği alanlar arasında bilgisayar, middleware ve donanım üretimi, yazılım, internet barındırma hizmeti, kuantum hesaplama, bulut depolama, bulut bilişim, bulut veritabanı, yapay zekâ, otomasyon, robotik, sunucu servisleri, danışmanlık ve AR-GE bulunmaktadır. Dünyada her yıl en fazla yeni patent alan şirket durumundadır.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

Monoteizm veya tek tanrıcılık, tek bir tanrının varlığına ya da Tanrı'nın birliğine duyulan inanç olarak tanımlanır. Monoteizm sözcüğü, etimolojik açıdan Yunanca mono (tek) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzcilik</span>

İzcilik ; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, gençlerin karakterlerini ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeyen; herkese açık; gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. İzci gruplarının kendine has üniformaları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

<span class="mw-page-title-main">İ.E.L. Sakarya İzci Grubu</span>

İ.E.L. Sakarya İzci Grubu, 15 Şubat 1912'de İstanbul Erkek Lisesi bünyesinde kurulmuş olan ve o zamandan bu zamana kadar hala faaliyetlerini sürdüren tek izci grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Emine Erdoğan</span> Recep Tayyip Erdoğanın eşi

Emine Erdoğan, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşidir.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin Öncü Örgütü</span> SSCBde kitlesel bir çocuk örgütü

Vladimir Lenin Öncü Örgütü veya diğer adıyla Piyonerler Birliği, SSCB'de kitlesel bir çocuk örgütüdür. 19 Mayıs 1922'de Rusya Komsomol Konferansı'nda kurulmasına karar verilmiştir. 1922'den beri 19 Mayıs günü Rusya'da Öncüler Günü olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal tesisi</span>

Kimyasal tesisi, genellikle büyük ölçekte kimyasallar üreten bir endüstriyel proses tesisidir. Bir kimyasal tesisinin genel amacı, maddelerin kimyasal veya biyolojik dönüşümü ve birbirlerinden ayrılması yoluyla maddi zenginlik yaratmaktır. Kimyasal tesisleri üretim sürecinde özel ekipmanlar, üniteler ve teknolojiler kullanırlar. Polimer, ilaç, gıda, bazı içecek üretim tesisleri, enerji santralleri, petrol rafinerileri veya diğer rafineri çeşitleri, doğal gaz işleme ve biyokimya tesisleri, su ve atık su arıtım tesisleri, kirlilik kontrol ekipmanları gibi diğer tesis çeşitlerinin hepsi, akışkan sistemleri ve kimyasal reaktör sistemleri gibi kimyasal tesis teknolojilerine benzer teknolojiler kullanmaktadır. Bazı kaynaklar bir petrol rafinerisinin, bir ilaç veya bir polimer üreticisinin de bir kimyasal tesisi olarak kabul etmektedir.

Scout method veya izci metodu, izciler tarafından kullanılan resmi olmayan eğitim sistemidir. İzciliğin amacı; katılımcıların bağımsız ve yardımsever olmalarına ve böylece "sağlıklı, mutlu, faydalı vatandaşlar" olmalarına yardımcı olmak amacıyla eğitmektir.

<span class="mw-page-title-main">İzci kampı</span>

İzci Kampı, izcilik metotları ve prensipleri doğrultusunda yapılan uygulamalardır. En az bir gece, iki gün; en çok 10 gündür.

<span class="mw-page-title-main">Wood Badge</span> İzci liderlik programı ve yetişkin liderler için ödül.

Wood Badge, bir İzci liderlik programıdır ve Dünya çapındaki İzci derneklerinin programlarında yetişkin liderler için bir ödüldür. Wood Badge kursları; liderlere, gelişmiş liderlik becerileri öğretmek ve izcilik hareketine bağlılıklarını geliştirmek içindir. Kurslar genellikle, teorik bilgi ve saha uygulamasının karışımı bir işleyişe sahiptir. İlk Ahşap Rozet eğitimi Francis "Skipper" Gidney tarafından düzenlendi ve Eylül 1919'da Robert Baden-Powell ve diğerleri tarafından Gilwell Park'ta ders verildi. Ahşap Rozet eğitimi o zamandan beri uluslararası varyasyonlarla tüm dünyaya yayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde izcilik</span>

Osmanlı döneminde izciliğin tam olarak ortaya çıkışı hakkında kesin bir fikir birliği yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kamp ateşi faaliyeti (izcilik)</span>

Kamp ateşi faaliyeti, izcilikte her kamp gününün sonunda yapılan bir eğlence faaliyetidir. Obalar belli kurallar çerçevesinde gösteri sergilerler ve her gün bu gösteriler sonucunda değerlendirilirler. Değerlendirme sonuçları günlük puan durumunu etkiler. Gecenin kamp ateşi faaliyetini o günün nöbetçi lideri sunar. Kamp ateşi faaliyetinden kısa bir süre önce, liderler tarafından belirlenen kamp ateşi faaliyeti konusu öbekbaşı, obabaşı ve ekipbaşılarına o günün nöbetçi lideri tarafından söylenir. Kamp ateşi faaliyeti için gösteri hazırlamak için verilen süre dolduktan sonra herkes kamp ateşi faaliyetinin yapılacağı yere toplanır. Herkes toplandıktan sonra nöbetçi lider kamp ateşi faaliyetini başlatır ve seçtiği ilk obayı sahneye çağırır. Sırasıyla bütün obalar gösterilerini yaptıktan sonra nöbetçi lider kamp ateşi faaliyetini bitirir ve izciler “Haydi İzciler, Tatlı Uykular” şarkısı eşliğinde yatmaya gönderilir. Daha sonra liderler toplantı yaparlar ve liderler de yatarlar.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da izcilik</span>

Finlandiya'da faaliyet gösteren en büyük teşkilat Suomen Partiolaiset ve Finlandiya'nın ulusal izcilik teşkilatıdır.

"Romanya'nın İzcileri" veya "Romen İzciler", tam adıyla; Organizația Națională Cercetaşii României - "Romanya İzcilerinin Ulusal Örgütü": Romanya'nın başlıca ulusal İzcilik organizasyonudur. 1913 yılında kurulmuş, 1993 yılında Dünya İzcilik Teşkilatı'na (WOSM) üye olmuştur.

Macar İzci Derneği Macaristan'ın ulusal İzcilik organizasyonu, 1912'de kurulmuş ve 1922'de Dünya İzcilik Teşkilatı'na üye olmuş, 1948 yılında İzcilik faaliyetlerinin yasaklanması sonrası, 1990'da ülkede İzciliğin yeniden doğuşu ile birlikte tekrar üye olmuştur. Derneğin başlıca kurucuları, Alajos Izsóf, Béla Megyercsy, Gyula Papp ve Sándor Sík sayılmaktadır. 1 Ekim 2020 itibarıyla MCSSZ bünyesinde 13.000 üzerinde izci bulunmaktadır.