İçeriğe atla

Trakya'nın (Bizans) Moğollar tarafından istilası

Trakya'nın (Bizans) Moğol istilası hicri 662 (1263/1264) kışında gerçekleşti. Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus ve ailesi, Bizans İmparatoru tarafından esir alındı. Kurtulmak için Altın Orda hanı Berke'den yardım istedi. [1]

Arka plan

Bu olaylar çeşitli perspektiflerden oldukça iyi aktarılmıştır. Mısır kaynakları arasında Baybars, Bedreddin Aynî, Zehebî, Nüveyrî ve Makrîzî; Fars kaynakları arasında İbn Bîbî ve Aksarayî; Bizans kaynakları arasında Georgios Akropolitis, Yeoryos Pahimeris ve Nikiforos Grigoras; ve Selçuklu kaynağı olarak Selçuknâme. [2]

1243 yılında Kösedağ Savaşı yenilgisinden sonra Anadolu, Moğolların hakimiyetine girdi. 1257-1262 yılları arasında 2 kardeş aynı anda (II. İzzeddin Keykâvus, IV. Kılıç Arslan) sultanlık tahtına oturdu. İzzeddin Keykâvus Moğollar ile ters düşünce Bizans İmparatoruna sığındı. VIII. Mihail sultanı samimi bir şekilde kabul etti. Ancak sonra İlhanlılar’dan korkup Keykâvus ve ailesini Meriç ırmağının ağzındaki Enez Kalesi’ne hapsetti. İstanbul’da alıkonulan küçük bir oğlu Hristiyan yapıldı.[3]

İbn Bîbî ve Aksarayî'ye göre; Keykâvus, İmparator VIII. Mihail'i devirmeyi düşünmüş, ancak plan dayısı Kir Kedid tarafından ortaya çıkarıldı ve imparatora ihbar edildi. VIII. Mihail, Keykâvus’un komutanlarından Uğurlu, Ali Bahadır ve Erzincanlı Nureddin’i tutuklattı. Uğurlu’nun gözlerine mil çekildi ve kör edildi. Diğer komutanlar oldürüldü ve ailesi hapsedildi. Bu olay üzerine Keykâvus Altın Orda'dan yardım istedi. Aksarayî'ye göre, halalarından biri Berke'nin eşiydi. Pahimeris'e göre ise Altın Orda’da yüksek rütbeli bir amcası vardı. Bağlantısı ne olursa olsun, Altın Orda ile temas kurdu ve vasalları Bulgaristan’ın desteğini aldı. [4]

Nikiforos Grigoras, Keykâvus’un ilk olarak Moğol'lar için asker alımı yapan Bulgar çarı Konstantin Tikh ile bağlantı kurduğunu iddia etmekte. Bununla birlikte, istilacı orduda Moğol unsurunun baskın olduğunu da belirtiyor. Onların Paristrion'dan, yani aşağı Tuna'nın hemen kuzeyinden geldiklerini anlatıyor. Sayılarını iki bin (ya da iki tümen) olarak veriyor.

Pahimeris'e göre istilacı ordu, Altın Orda'nın otoritesinden "fiilen" bağımsız, özerk bir gruptu. Bu durumda, muhtemelen Nogay Han'ın liderliği altında değillerdi ve Bulgarların paralı askerleri (ganimet olarak ödenmek üzere) olarak hareket ediyorlardı.[5]

İstila

Moğollar 1263/1264 kışında donmuş Tuna nehri’ni geçtiler.[5] VIII. Mihail'in ordularını 1264 baharında yenilgiye uğrattılar. Yenilen ordunun çoğu kaçarken, Bizans İmparatoru İtalyan tüccarların yardımıyla kaçtı. Bundan sonra Trakya yağmalandı.

VIII. Mihail, Keykâvus'u serbest bıraktı ve Berke ile bir antlaşma imzaladı. Haraç ödemeyi ve kızlarından biri olan Euphrosyne Palaiogina'yı Nogay ile evlendirmeyi kabul etmek zorunda kaldı. Berke Kırım'ın gelirini Keykâvus'a bıraktı ve kızıyla evlendirdi.

Berke'nin Trakya'yı işgali, Niccolò ve Maffeo Polo'nun 1260'lardaki yolculuğunu geciktiren savaş olabilir.[6]

Notlar

  1. ^ Jackson 2014, s. 202.
  2. ^ Vásáry 2005, s. 73.
  3. ^ "Faruk Sümer, Keykâvus II, İslam Ansiklopedisi". 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2023. 
  4. ^ Vásáry 2005, s. 74.
  5. ^ a b Vásáry 2005, s. 75.
  6. ^ Jackson 2014, s. 325. Bu Paul Pelliot'un teorisiydi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abaka</span> İlhanlıların ikinci hükümdarı.

Abaka Han, Moğolca: Абаха/Абага хан (Khalkha Kiril), ᠠᠪᠠᠭ᠎ᠠ
ᠬᠠᠨ
(Geleneksel yazı)
İlhanlı hükümdarı. Cengiz Han'ın torunu ve İlhanlılar devletinin kurucusu Hülagû Han'ın ve Yesuncin Hatun'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İznik İmparatorluğu</span> 1204te Bizans İmparatorluğunun Haçlılar tarafından yıkılmasından sonra kurulan Bizans ardıl devleti

İznik İmparatorluğu ya da İznik ''Rum'' İmparatorluğu, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Batı Avrupalı ve Venedikli orduların 1204 yılında Konstantinopolis'e gelip şehri talan etmesi ve şehirde Katolik Hristiyanlar idaresinde bir Latin İmparatorluğu'nun kurulmasının ardından Bizans İmparatorluğu asilleri tarafından kurulan Yunan devletlerinden en büyüğüdür. 1204 ile 1261 arası hüküm sürmüştür. İznik Rum İmparatorluğunun resmen, kültürel ve dinsel başşehri İznik olmakla beraber, ikinci hükümdar olan III. İoannis ve sonraki imparatorlar hükümdar sarayı yerleşkesi ve efektif idari merkezi olarak Kemalpaşa’yı kullanmışlar ve bu imparatorluk Kemalpaşa’dan idare edilmiştir.

II. İzzeddin Keykavus Türkiye Selçuklu Sultanı ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksios</span> Bizans imparatoru

Aleksios Komnenos 1081-1118 döneminde Bizans imparatorudur. Komninos Hanedanının kurucusu I. İsaakios'un yeğenidir. Kendinden sonra (1081-1185) döneminde imparator olacak Komninos Hanedanı mensuplarından 5 Komninos imparatordan ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Mihail</span>

VIII. Mihail Paleologos, 1259-1282 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiştir. VIII. Mihail, 1453'te Osmanlı Devleti tarafından İstanbul'un Fethi'ne kadar, Bizans İmparatorluğu'nda hükmünü sürdüren, Paleologos Hanedanı'nın kurucusu olmuştur. 1261'de Konstantinopolis şehrini Dördüncü Haçlı Seferi sonucu kurulan Latin İmparatorluğu elinden almış ve İznik İmparatorluğu'nu değiştirerek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">III. Nikiforos</span>

III. Nikiforos Botaneiates, 1078 ile 1081 arasında Bizans imparatoru. Tanınmış bir general olarak tahtı bir darbe ile eline geçirmiş ve üç yıllık bir saltanattan sonra, bir başka darbe ile imparatorluktan indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail</span>

I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">VII. Mihail</span>

VII. Mihail Dukas, Bizans imparatoru 1071-1078. VII. Mihail, X. Konstantinos Doukas ile Eudokia Makrembolitissa'nın büyük oğullarıdır. Malazgirt'deki yenilginin ardından Bizans İmparatorluğu'nun başına geçti. Tahta geçtiğinde artık Bizans en güçlü Hristiyan devleti olma vasfını yitirmiş ve bir çöküş dönemine girmişti. Hükümdarlığı sırasında enflasyon dolayısıyla Bizans parası değer kaybettiği için Parapinakēs, "dörtte-bir eksik" namı ile anılmıştır.

Berke Han, 1257-1266 yılları arasında hüküm sürmüş Altın Orda Devleti hanı.

Roussel de Bailleul, Norman savaşçı, komutan ve maceracı.

<span class="mw-page-title-main">II. Nikiforos</span>

II. Nikiforos Fokas, 963-969 arasında Bizans imparatoru. Müslüman Araplara karşı elde ettiği askerî başarılar 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yeniden güçlenmesini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası</span> 13. yyda Orta ve Doğu Avrupaya yapılan Moğol istila hareketleri

Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası, 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Subutay komutasındaki orduların Doğu Avrupa'dan başlayarak gerçekleştirdiği seferlerin tamamıdır. Kiev Knezliği'ne karşı başlayan ilk seferlerin ardından Mohi Muharebesi ile Macaristan Krallığı ve Legnica Muharebesi ile Lehistan Krallığı (Polonya) işgal edilir. Seferlerde ordu komutanları Cengiz Han'ın torunları Batu ile Kadan olsa da Sübedey'in genel komutası belirleyici olmuştur. Moğol istilalarına bakıldığında Avrupa'nın istilası Orta Doğu ve Çin seferlerinden sonra en büyük seferlerden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Paleologos Hanedanı</span> Aristokrat aile

Paleologos veya Palologoz Hanedanı, 1259-1453 arasında hüküm sürmüş Bizans hanedanı.

Nikiforos Bryennios (Yaşlı), Latince: Nicephorus Bryennius, Bizanslı general, kendisini geç 11. yüzyılda imparator ilan etmiştir. Çağdaşları onu imparatorluğun en iyi taktisyeni olarak kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Eudokia Makrembolitissa</span>

Eudokia Makrembolitissa Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un ikinci karısı. 1067 yılında onun ölümünden sonra Romen Diyojen'in karısı olmuştur. Ayrıca Konstantinopolis Patriği I. Mihail Kirularios'un yeğenidir.

İoannis Dukas ya da Yannis Dükas, Paflagonyalı asil olan ve Moesia Superior Thema'sı valisi olan Andronikos Dukas'ın oğlu, Bizans İmparatoru X. Konstantinos'un kardeşidir. İoannis Dukas, İmparator I. Aleksios'un karısı İrini Dukena'nın baba tarafından büyük babasıdır.

Syrgiannes Paleologos Philanthropenos, Kuman ve Yunan karışımı kökenli Bizans aristokrat ve general. İmparator II. Andronikos ve torunu III. Andronikos arasına gerçekleşen Bizans İç Savaşı'na müdahil olmuştur. Sadece kendisine ve hırslarına sadık kalmış, taraflar arasında defalarca yer değiştirmiştir, en sonunda Bizanslılar tarafından suikasta uğramadan önce Sırp hükümdarı Stefan Dušan adına Makedonya'nın çoğunu fethetmiştir.

Ivan Asen III, 1279–1280 arasında Bulgaristan çarı olarak hüküm sürdü. III. Ivan Asen, Mitso Asen ve Bulgaristan Kralı II. İvan Asen ile Selanikli İrini'nin kızı olan Maria Asenina'nın oğludur. Muhtemelen 1259/60 civarında doğdu ve 1303'te sürgünde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Kuşatması</span>

Sinop Kuşatması, Küçük Asya'da bir liman kenti olan Sinop'un 1214 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykâvus (1211-1220) Tarafından başarılı bir kuşatılması ve fethidir. Sinop, Dördüncü Haçlı Seferi'nden sonra kurulan Bizans ardıl devletlerinden biri olan Trabzon İmparatorluğu'nun elinde bulunan, Karadeniz kıyısında önemli bir liman kentiydi. Şehrin fethi Selçuklu tarihçisi İbn Bîbî tarafından ayrıntılı olarak belgelenmiştir. İzzettin Keykavus, bölgeyi tanıyan kişilerden kalenin silah zoru ile değil, içerdekilerin karadan ve denizden irtibatını kesip uzun süreli kuşatma ile düşürülebileceği bilgisini almıştır. Trabzon İmparatoru I. Aleksios (1204-1222) Kuşatmayı kırmak ve Şehrin düşmemesi için Trabzon ordusuna liderlik etti, ancak mağlup oldu ve esir düştü, şehir 1 kasımda teslim oldu. Önceleri teslim olmak istemeyen halk I. Aleksios'un öldürülmemesi, kimsenin canına kıyılmaması ve herkesin istediği yere gidebilmesi şartıyla 3 Kasım 1214 tarihinde kalenin anahtarlarını Selçuklulara teslim etmiştir. Bazı kaynaklara göre, ortak İmparator ve İmparator Aleksios'un kardeşi David Komninos'un kuşatma sırasında savaşırken ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Berke-Hülâgû savaşı</span> İlhanlılar ile Altın Orda arasındaki çatışma

Berke-Hülâgû savaşı, iki Moğol lideri, Altın Orda'nın Berke Hanı ile İlhanlılar'ın Hülâgû Hanı arasında gerçekleşmiştir. 1258 yılında Bağdat'ın yıkılmasından sonra 1260'lı yıllarda daha çok Kafkas Dağları bölgesinde savaşılmıştır. Savaş, Moğol İmparatorluğu'nda, her ikisi de Büyük Han unvanını alan Tuluy ailesinin iki üyesi Kubilay Han ve Arık Böke arasındaki Toluid İç Savaşı ile örtüşmektedir. Kubilay, Hülâgû ile ittifak kurarken Arık Böke, Berke'nin yanında yer aldı. Hülâgû, Möngke Han'ın yerine yeni bir Kağan'ın seçilmesi için Moğolistan'a gitti, ancak Ayn Calut Muharebesi'nin Memlüklere yenilmesi onu Orta Doğu'ya geri çekilmeye zorladı. Memluk zaferi Berke'yi İlhanlıları işgal etme konusunda cesaretlendirmiştir. Berke-Hülâgû savaşı ve Toluid İç Savaşı ile bunu takip eden Kaydu-Kubilay savaşı, Moğol İmparatorluğu'nun dördüncü Büyük Hanı Möngke'nin ölümünden sonra Moğol imparatorluğunun parçalanmasında önemli bir an oldu.