İçeriğe atla

Train Of Thought

Train of Thought
Dream Theater Stüdyo
Yayımlanma11 Kasım 2003 (2003-11-11)
TarzProgresif Metal
Süre69:21
ŞirketElektra
YapımcıMike Portnoy ve John Petrucci
Dream Theater kronolojisi
Six Degrees of Inner Turbulence
(2002)
Train of Thought
(2003)
Live at Budokan
(2004)

Train of Thought, Progresif metal grubu Dream Theater'ın 11 Kasım 2003 tarihinde yayımlanan yedinci stüdyo albümüdür.[1] Elektra Records tarafından yayımlanmıştır. Albümdeki şarkıların büyük çoğunluğu, daha sonra Live at Budokan adıyla yayınlanan konserde çalınmıştır. Albüm, önceki albümlerden heavy metal standartlarına yakınlığı ile çeşitli olumlu ve olumsuz eleştiriler almıştır.[2][3][4]

Hazırlık ve kayıt süreci

2002 yılında yayınlanan Six Degrees of Inner Turbulence albümünün turnesinde, Master of Puppets ve Number of the Beast gibi heavy metal klasiklerini de coverlamıştır.[5] Hayranların bu sert şarkılara iyi dönüt vermesinden ilham[6] alınmıştır. Grubun davulcusu Mike Portnoy, grubun Chaos in Progress adlı belgeselinde daha sert, daha karanlık gitar melodilerine sahip olarak yeni metal dinleyicilerine ulaşma amacında olduklarını belirtmiştir. 3 haftada yazılan albüm,[7] ses mühendisliği koltuğunda Doug Oberkircher'i, miksaj koltuğunda ise Kevin Shirley'i bulundurur.[8]

Albüm kapağındaki fotoğraf, Jerry Uelsmann'a aittir.

Şarkılar

Grup albümlerindeki kimi şarkıları konserlerinde çalmamış olsa da[9] bu albümdeki şarkıların tamamı, sonraki konserlerde farklı tarihlerde canlı çalınmıştır.

Albüm, bir önceki albümü kapatan akorla açılmaktadır. Benzer şekilde albümü bitiren zayıf nota da grubun bir sonraki albümü Octavarium'un başında yer alır. Altıncı albüm olan Six Degrees of Inner Turbulence'taki konsepte benzer şekilde, yedinci albüm olan bu kayıtta da yedi şarkı vardır.

İlk şarkı "As I Am"ın sözleri Petrucci tarafından, şarkı yazma süreci ve ilham kaynaklarına dair bir tartışma etrafında yazılmıştır ve bu şarkı, single olarak da yayınlanmıştır.

"This Dying Soul", Mike Portnoy'un Six Degrees of Inner Turbulence'da "The Glass Prison" ile başlayan ve daha sonra Octavarium'da "The Root of All Evil", Systematic Chaos'ta "Repentance" ile devam eden ve Black Clouds & Silver Linings'te "The Shattered Fortress" ile sona eren, alkol ile olan sorununa dair konseptin devamı niteliğindedir. Bu şarkılarda bazı sözler ve melodiler ortaktır. Yine Mike Portnoy tarafından sözleri yazılan "Honor Thy Father", Portnoy'un üvey babası hakkındadır. Bu şarkının enstrümantal kısmında çeşitli film ve dizilerden replikler bulunur.[10] "Endless Sacrifice", grubun pek şarkı yazmadığı aşk konusunda, Petrucci tarafından eşi için yazılan şarkıyken; "Vacant" da Labrie'ın sözlerini kızı için yazdığı, grubun hemen her albümünde yer alan akustik tonlu şarkılarından biridir ve bu albümün de en yavaş ve piyano ağırlıklı şarkısıdır. Bu şarkıda Eugene Friesen'in çaldığı çello da kullanılmaktadır.

Enstrümantal olan "Stream of Consciousness", grubun stüdyo albümleri içindeki en uzun enstrümantal şarkıdır. Şiddet eğilimli dini tarikatlara dair, LaBrie'ın sözlerini yazdığı "In the Name of God" şarkısının 5:51 ile 6:07 kısımları arasında mors alfabesiyle duyulabilir şekilde Portnoy'un kimi zaman konuşmalarında tekrarladığı "eat my ass and balls" sözleri yerleştirilmiştir. Ayrıca şarkının 12:56'dan itibaren Amerikan İç Savaşı ilahisi "Cumhuriyetin Savaş İlahisi" sağ kanaldan duyulabilir.

Şarkı Listesi

Tüm parçalar John Petrucci, John Myung, Jordan Rudess ve Mike Portnoy tarafından bestelenmiştir.

No.BaşlıkSüre
1."As I Am"  7:47
2."This Dying Soul
  • "IV. Reflections of Reality (Revisited)"
  • "V. Release"  
11:27
3."Endless Sacrifice"  11:24
4."Honor Thy Father"  10:24
5."Vacant"  2:57
6."Stream of Consciousness (enstrümantal)"  11:16
7."In the Name of God"  14:16
Toplam süre:
69:21

Grup üyeleri

Kaynakça

  1. ^ "Train of Thought". dreamtheater.net. 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  2. ^ Saraçoğlu, Ahmet. "Progresif heavy metal". pasifagresif. 30 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  3. ^ "Dream Theater: Train Of Thought". Classic Rock. loudersound.com. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  4. ^ "Train of Thought". progarchives.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  5. ^ "Train of Thought". dreamtheater.fandom.com. 2 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  6. ^ As discussed by John Petrucci in the 20th Anniversary Documentary The Score So Far, found on the Score DVD
  7. ^ "The writing of Train of Thought"
  8. ^ "Train of Thought". dreamtheater.net. 25 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  9. ^ "Songs never played live". dreamtheater.fandom.com. 18 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  10. ^ "Dream Theater - Honor Thy Father - Movie Samples". yotube.com. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dream Theater</span> Amerikalı progresif metal grubu

Dream Theater, ABD/Boston'dan çıkmış progresif metal grubudur. 1990'ların başında Amerika'da başlayan progresif metal hareketinin başı çeken gruplarındandır. Yaptıkları müzikle, yazdıkları şarkı sözleriyle, grup elemanlarının kendi alanlarındaki yetenekleriyle dünya çapında geniş hayran kitlesine sahip grubun düzenli konserlerine yoğun katılımlar devam etmekte ve çeşitli ülkelerde aktif fan kulüpleri faaliyetlerine devam etmektedir. Grup müziğinde progresif rock ve heavy metali, caz temelleri ile birleştirmiştir. Hayat ve felsefe gibi derin konulardan etkilenen şarkı sözleri ile progresif metalde yeni bir yol açmış, birçok grubun müziğini etkilemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jordan Rudess</span> Amerikalı müzisyen

Jordan Charles Rudess, Amerikalı progresif rock klavyecisi, kompozitör ve piyanist. Çeşitli projelerde yer aldıktan sonra, Liquid Tension Experiment albümü sonrası, 1999 yılından beri Amerikalı progresif rock-metal grubu Dream Theater üyesidir. 2010 yılından bu yana Wizdom Music adıyla, farklı ses sentezleri, kayıt ve performans biçimleri geliştiren yazılımlar da üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John Petrucci</span> Amerikalı gitarcı

John Peter Petrucci, Amerikalı gitarist, besteci ve albüm yapımcısıdır. Dream Theater grubunun gitaristidir.

<span class="mw-page-title-main">Mike Portnoy</span> Amerikalı müzisyen

Michael Stephen Portnoy, Amerikalı baterist, progressive metal grubu Dream Theater'ın üyesidir.

<i>Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory</i>

Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory, 1999 yılında yayınlanan Dream Theater'ın 5. stüdyo albümüdür. Tek bir hikâyenin anlatıldığı konsept albümdür. Nicholas'ın kendi iç çekişmeleri ve onun geçmiş yaşamında Victoria Page olarak yaşadığı aşk, cinayet ve sadakatsizlik üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu albüm, ayrıca Jordan Rudess'in de yer aldığı ilk albüm olma özelliğini taşır.

<i>Octavarium</i> Dream Theater albümü

Octavarium, ünlü Amerikalı progresif rock/metal grubu Dream Theater'ın sekizinci stüdyo albümüdür ve aynı zamanda albümün 24 dakikalık son şarkısının ismidir. 7 Haziran 2005 yılında yayınlanmıştır. Albümde 8 şarkı bulunmaktadır; grubun sekizinci albümü olması ve müzikteki oktav kavramına karşılık gelecek şekilde albümün adı, Latincedeki octavius kelimesine bir gönderme olarak tercih edilmiştir. Albüm, bir önceki Train of Thought albümünün sertliğinde olmasa da yeniliklere her zaman açık bir grup olan Dream Theater'in yeni soundları denediği albüm olarak dikkatleri çekmektedir. Albüm, Scenes from a Memory ile başlayan "meta albüm" konseptini tamamıştır. Hugh Syme tarafından tasarlanan albüm kapağında bulunan resimde, Newton'un Beşiği yer almaktadır.

Dream Theater'ın 2002 tarihli 2 CD'den oluşan altıncı stüdyo albümü ve aynı adı taşıyan şarkısı. 1995 tarihli A Change of Seasons adlı EP dışında, grup ilk kez bir şarkıyı albüm adı yapmıştır. Albümün ikinci CD'si 8 bölüme sahip 42 dk'lık Six Degrees of Inner Turbulence şarkısından oluşmaktadır. Albüm, farklı türlü yaşamsal sorunlar ve kişilik bozukluklarıyla boğuşan kişilerin hikâyelerini anlatmasıyla bir tür konsept albümdür. Grubun farklı müzik tarzlarını harmanladığı başarılı albümlerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Grubun sonraki albümlerinde benzer çeşitliliği bulmak daha zor olacaktır; bu açıdan SDOIT grubun ilk döneminin kapanış albümü olarak görülebilir.

Distance over Time Amerikan progresif rock/metal grubu Dream Theater'ın 22 Şubat 2019'da Inside Out Music etiketiyle yayınlanan on dördüncü stüdyo albümüdür. Bu albüm, Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999) albümünün 20. yılına denk geldiği için, turnede bu efsanevi albümün tümü çalınmıştır. Bu kayıt da Distant Memories - Live in London adıyla yayınlanmıştır.

Dream Theater, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın kendi adını taşıyan on ikinci stüdyo albümüdür. 23 Eylül 2013 tarihinde Roadrunner Records etiketiyle yayımlanmıştır. Albümün yazım ve kayıt aşamaları, Ocak ve Mayıs 2013 arasında, grubun önceki albümü A Dramatic Turn of Events'in (2011) kaydedildiği New York'taki Cove City Sound Studios'ta tamamlandı. Bu çalışma, davulcu Mike Mangini'yi şarkı yazma sürecine dahil eden ilk Dream Theater albümüdür.

<i>A View From The Top Of The World</i>

A View from the Top of the World Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 22 Ekim 2021'de yayınlanan 15. stüdyo albümüdür. Bu albüm Dream Theater'ın kendi stüdyoları olan DTHQ'da kaydettikleri ilk çalışmalarıdır. Ayrıca Black Clouds & Silver Linings (2009)'tan bu yana 9 şarkıdan az şarkıya sahip ve Dream Theater albümünden sonra, 10 dakikadan uzun ve albümün en uzun şarkısı olan bir şarkıyla biten ilk albümleridir.

Distant Memories – Live in London, ünlü progresif metal grubu Dream Theater'ın 27 Kasım 2020'de yayınlanan dokuzuncu canlı albümüdür. Inside Out Music etiketiyle çıkan üç CD'lik albüm, 21 ve 22 Şubat 2020 tarihlerinde Londra'daki Hammersmith Eventim Apollo Gösteri Merkezi'ndeki Distance over Time albümü kapsamındaki turları sırasında verdikleri konser kaydıdır.

Systematic Chaos, ünlü Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Avrupa'da 4 Haziran 2007 ve ABD'de 5 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülen Systematic Chaos, grubun önceki stüdyo albümü Octavarium'da (2005) çalıştıkları şirketleri Atlantic Records'a satılan Roadrunner Records'tan çıkan ilk albümleridir. Eylül 2006 - Şubat 2007 arasında New York City'deki Avatar Stüdyolarında kaydedilmiştir. Albümün şarkı sözlerinin büyük çoğunluğu John Petrucci olmak üzere James LaBrie ve Mike Portnoy tarafından yazılmıştır.

Score, progresif metal grubu Dream Theater'ın konser albümü ve DVD'sidir. CD versiyonu 3 CD'de ve DVD versiyonu 2 DVD'den oluşan yaklaşık 2,5 saatlik kayıt, 1 Nisan 2006 tarihinde New York City'deki Radio City Music Hall'da kaydedildi. Konser, "A Very Special Evening with Dream Theater" başlıklı 20. Yıl Turnesinin sonuncusuydu. Konserin ikinci yarısının tamamında, Jamshied Sharifi tarafından yönetilen "Octavarium Orkestrası" adlı senfonik orkestra ile çalınan şarkılar yer almaktadır. DVD versiyonunda grubun hikâyesine dair bir belgesel de bulunmaktadır.

Live at Budokan, progresif metal grubu Dream Theater'in 5 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan konser albümüdür. 2003 tarihli Train of Thought albümünün turnesi kapsamında gerçekleştiren ve 3 CD, 2 DVD ile 1 Blu-ray Disk formatlarında piyasaya sunulan canlı kayıt, 26 Nisan 2004 tarihinde, daha önce farklı ünlü isimlerin de konserler verdiği, Tokyo'daki Nippon Budokan Hall'da kaydedildi.

Chaos in Motion 2007–2008, progresif metal grubu Dream Theater'ın farklı konser kayıtlarını içeren ve DVD formatında piyasaya sürülen çalışmasıdır. 30 Eylül 2008 tarihinde yayınlanan DVD, grubun 9. stüdyo albümleri Systematic Chaos sonrasında çıktıkları turne olan Chaos in Motion Tour'dan canlı konserlerin derlemesini içerir.

Greatest Hit, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın best of niteliğindeki derleme albümüdür. 29 Mart 2008 tarihinde Avustralya'da ve 1 Nisan 2008 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürülen albüm, Rhino Records tarafından yayınlanmıştır. Başlıktaki "Greatest Hit", en iyi 10 listelerine giren tek şarkısı "Pull Me Under" kast edilmektedir. Parantez içindeki "ve diğer 21 hayli iyi şarkı" ifadesiyle, uzun süre geniş kitlelerce grubun tek şarkısı gibi bilinen Pull Me Under ile diğer şarkılar arasındaki farka imalı bir gönderme vardır.

Black Clouds & Silver Linings, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın 23 Haziran 2009 tarihinde Roadrunner Records'tan çıkan onuncu stüdyo albümüdür. Albümün en ayırt edici özelliği, grubun davulcusu ve kurucu üyelerinden Mike Portnoy'un Eylül 2010'da ayrılmadan önce kayıtlarında yer aldığı son albüm olmasıdır. Albüm, Ekim 2008 ile Mart 2009 arasında, daha önce Falling into Infinity (1997) ve bir önceki albüm olan Systematic Chaos'u (2007) kaydettikleri New York City'deki Avatar Stüdyolarında kaydedildi. Albümün prodüktörlüğünü John Petrucci ve Portnoy yaptı ve Paul Northfield tarafından da tasarım ve miksajı yapıldı. Albümün, farklı grupların cover şarkılarını içeren Bonus CD versiyonu da bulunmaktadır. "Wither " ve "A Rite of Passage " şarkılarına klip çekilmiştir.

A Dramatic Turn of Events, Amerikalı progresif metal grubu Dream Theater'ın on birinci stüdyo albümüdür. 12 Eylül 2011 tarihinde Roadrunner Records'tan çıkmıştır. Albümün en önemli özelliği, kurucu üye Mike Portnoy'un Eylül 2010'da ayrılmasının ardından çıkan ilk albüm olmasıdır. Aynı zamanda grubun yeni davulcusu Mike Mangini'nin yer aldığı ilk kayıttır. Albümün tüm aşamaları, Ocak ve Haziran 2011 arasında New York, Long Island'daki Cove City Sound Stüdyolarında gerçekleşti. Yapımcılığını gitarist John Petrucci, miksajını Andy Wallace üstlendi. Albüm şarkıları içinden "On the Backs of Angels" ve "Build Me Up, Break Me Down" adlı iki tekli yayınlandı.

"The AA Saga" olarak da bilinen Twelve-step suite, Six Degrees of Inner Turbulence'tan Black Clouds & Silver Linings'e kadar beş albüme yayılmış beş şarkıdan oluşan bir şarkı grubudur. Şarkı sözlerinin tamamı Mike Portnoy tarafından yazılmıştır ve her biri onun alkolizmden kurtulmasını konu almaktadır. Şarkıların her biri, Adsız Alkolikler tarafından kullanılan On İki Adım programı'nı temsil eden iki veya üç bölüm içerir. Her şarkı, Adsız Alkolikler'in kurucusu Bill Wilson'a atıfta bulunarak "Bill W. ve arkadaşlarına" olarak ithaf edilmiştir.

Liquid Tension Experiment (LTE), 1997 yılında Dream Theater grubunun davulcusu Mike Portnoy tarafından kurulan ve enstrümantal progresif metal müzik yapan bir yan proje grubudur. Yine Dream Theater üyesi olan John Petrucci (gitar), bu projeden sonra Dream Theater üyesi olan Jordan Rudess (klavye) ve Tony Levin'den oluşan grup, 1998 ve 1999 yılları arasında kısa aralıklarla iki albüm çıkardı. Projenin gördüğü ilgiye rağmen üçüncü albümün gelmesi ancak 2021 yılında olmuştur.