İçeriğe atla

Trafik sıkışıklığı

São Paulo'da trafik
Moskova'da trafik sıkışıklığı
Trafik kazasından kaynaklanan trafik sıkışıklığı, Portekiz.
Hindistan'ın ekonomik olarak kalkınması Delhi'de trafik sorununa neden olmuştur.

Trafik sıkışıklığı yol ağının kullanımının artması sonucu, daha yavaş hızlarla ilerlemek, daha uzun süre yolculuk etmek ve sıra beklemek olarak tanımlanmaktadır. En yaygın olarak otoyol araçları için kullanılır. Trafik yoğunluğu araçların hareketlerini kısıtlıyor ve araçları yavaşlaştıyorsa trafik sıkışıklığı meydana gelmiş olarak kabul edilir. Eğer trafik yoğunluğu yolun bir bölümünde veya tamamında yolun kapasitesine yaklaşmışsa, yoğun bir trafik sıkışıklığı gözlemlenir. Hatta bazı durumlarda sıkışıklık sonucu araçlar tamamen durma noktasına gelebilirler.

Nedenleri

Trafik sıkışıklığı, yoldaki alan talebinin yolun mevcut kapasitesinden yüksek olduğu durumlarda gözlemlenir. Trafik sıkışıklığına neden olabilecek pek çok durum söz konusu olabilir. Yolun belli bir noktada veya mesafede daralması, yolu kullanan araç sayısının artışı, hava koşulları, trafik kazaları trafik yoğunluğunun artışına neden olan örnekler olarak verilebilir. Araçların ilerleme hızı bir yolun kapasitesini belirler.

Olumsuz etkileri

  • Trafik sıkışıklığı yolculara zaman kaybettirir.
  • Yaşanan gecikmeler iş, toplantı, eğitim alanlarında işlerin kaybedilmesine veya olumsuz sonuçlanmasına neden olur.
  • Sürücülerin trafik sıkışıklığından dolayı ne olur ne olmaz deyimi çerçevesinde erken çıkmaları üretici çalışmaların azalmasına neden olur.
  • Daha fazla yakıt kullanılmasına neden olur. Bu durum hava kirliliğine ve petrol kullanımının artmasına neden olur ve küresel ısınmayı olumsuz etkiler.
  • Sürücülerin ve yolcuların stres yaşamalarına neden olur.
  • Acil durumlarda, taşıtların hızlı bir şekilde ilerlemelerini engeller.

Azaltmak için kullanılan yöntemler

  • Park yeri kısıtlamaları
  • Yer altı yollarının kurulması
  • Park et ve toplu taşımayı kullan projeleri
  • Yolların paralı hale getirilmesi
  • Sıkışık bölgelere girişin ücretli hale getirilmesi
  • Bazı tür taşıtların günün belirli saatlerinde trafiğe çıkmalarının engellenmesi
  • Plaka numaralarına göre haftanın belirli günleri bir kısım araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesi
  • Toplu taşımanın ücretlendirilmesi yönünde desteklenmesi, fiziksel olarak geliştirilmesi
  • Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması
  • İnternetten alışverişin artırılması
  • Bina yerlerinin kısıtlamaları
  • Şeritlerin genişletilmesi ve artırılması

Ayrıca bakınız

  • Braess'in paradoksu

İlgili Araştırma Makaleleri

Motorlu taşıtların çalışmasında temel madde yakıttır. Ulaşım masraflarının büyük bir bölümünü yakıt oluşturmaktadır. Bu nedenle yakıt en yüksek ekonomi ile kullanılmalıdır. Otomobillerde yakıt ekonomisini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar taşıtın tasarımından, teknik durumuna, yol ve iklim şartlarından, sürücü deneyimine kadar çeşitli faktörleri içine alır. Ulaşım organizasyonu durumu da bunlara eklenebilir. Her geçen gün taşıtların performansı, sürüş kolaylığı ve konforu artırılmaya çalışılmakta bunları sağlarken de yakıt ekonomisini en üst düzeyde tutmak için taşıtın toplam verimini yükseltilmeye yönelik çalışmalarda yapılmaktadır. Yüksek oktan, yüksek sıkıştırma oranı, geliştirilmiş yanma odası, geliştirilmiş ateşleme sistemleriyle daha fakir karışımlar ateşlenebilmekte yüksek verimli tork konvektörü ve aktarma organlarıyla sürtünme kayıpları en aza indirilmektedir. Ayrıca yol kalitelerindeki artış da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet kemeri</span> araç içi güvenlik ekipmanı

Emniyet kemeri, ulaşım araçlarında yolcuların güvenliklerini sağlamak üzere otomotiv üretici firmaları tarafından hazırlanmış ve insanların ulaşım esnasında can güvenliklerinin sağlanması amacıyla kullanılan düzenekdir. Araba koltuğu'na bağlanır. Trafik kazası zamanı hava yastığı ile beraber otomobil güvenliği ve trafik güvenliği'ne büyük katkı sağlarlar.

Taşıt, ulaşım aracı veya vasıta, yük ve yolcu taşımaya yarayan araçların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metrobüs</span> toplu taşıma sistemi

Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır. Lastik tekerlekleri ile kendisine ayrılan şeritlerde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Toplu ulaşım</span> Halkın kullanımı için ortak ulaşım hizmeti

Toplu taşımacılık veya kamu taşımacılığı, kişisel araç kullanılmadan yapılan yolculuklar için kullanılan tüm ulaşım sistemlerine verilen genel addır. Bazı özel insanlar için ücretsiz toplu taşıma hizmeti mevcuttur. Özel ulaşım ve paylaşımlı ulaşımdan farklı, tipik olarak bir tarifeye göre yönetilen, belirlenmiş güzergahlarda işletilen ve her yolculuk için ilan edilen bir ücret vardır. Bu taşıma sisteminde birden fazla yolcu taşınmakla, enerji tasarrufu yapılır. Toplu taşımacılık, şehir içi ve şehirlerarası olabilir. Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır. Personel ve öğrenci taşımacılığı da Türkiye'de toplu taşımacılığa özel sektörün katkılarının bir göstergesidir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otopark</span> araç park edilen yer

Otopark, motorlu taşıtları toplu halde park etme için açık ya da kapalı alandır. Birçok belediye, binalar için minimum sayıda park yeri gerektirir. Otoparklar araçların disiplin içinde park etmesi ve trafiği sıkıştırmaması için yapılmıştır. Park edilen taşıtların trafiğe olumsuz etkilerini en aza indirmek, yol içi parklanmayı önleyerek, trafik sıkışıklığını önlemek, özel otomobil sahiplerini toplu taşıma araçlarına kaydırmak amaçlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Nevşehir Kapadokya Havalimanı</span>

Nevşehir Kapadokya Havalimanı 1998 yılında hizmete girmiş olan havalimanı.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Banliyö treni</span> bir şehrin merkezi ile banliyöleri arasında hizmet veren yolcu treni

Banliyö treni, şehrin merkezini, hatta bazen dışını da birleştiren ve gün içinde yolcu taşıyan tren türüdür. Zamanımızda şehirlerin geniş bir coğrafyaya yayılması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı, park problemi, hava kirliliği gibi sorunlara karşı banliyö trenleri bir alternatiftir.

<span class="mw-page-title-main">Otobüs şeridi</span> Otobüsler için yol şeridi

Otobüs şeridi, otoyol ve caddelerde yalnızca otobüslerin kullanımı için özeleştirilmiş şerittir. Otobüs şeridinin genellikle kullanım amacı toplu taşımayı trafik sıkışıklığına karşı hızlandırmaktır. Bazı ülkelerde ve bazı uygulamalarında otobüs şeritlerini taksiler, bisikletler, motosikletler veya geçiş üstünlüğü bulunan araçlar da kullanabilmektedir. Ancak bu durum şeridin varoloşundaki temel işlevi olumsuz yönde etkileyebilir. Otobüs şeritleri hızlı otobüs taşımacılığının merkezi parçasıdır.

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

Park etme, hareket halindeki bir taşıtı genellikle yol kenarı veya otoparkta planlı olarak durdurma ve bir süreliğine hareketsiz olarak bırakma. Park sözcüğü 17. yüzyıl İngilizcesinde "askerî taşıtların ve araç-gereçlerin bırakıldığı yer" anlamında kullanılıyordu. Günümüzdeki park etme anlamı sözcüğün bu fonksiyonundan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hava sahası sınıfları</span>

Hava sahası sınıfları, hava sahalarının yoğunluk durumuna ve irtifalarına göre ayrıldığı kategorilerdir. Tüm hava sahaları belirli bir sınıfa dahildir ve bu sahada uçan hava taşıtları çeşitli kısıtlamalarla karşılaşabilirler. Hava sahaları ICAO'ya göre A, B, C, D, E, F ve G şeklinde yedi sınıfa ayrılır. Bunlardan A, B, C, D, E kontrollü, F ve G kontrolsüz hava sahasıdır. Sınıfların irtifa limitleri ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Bölünmüş yol</span> yol türü

Bölünmüş yol, bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bariyer veya çizgiler ile belirli şekilde diğer yöndeki taşıt yolundan ayrılmasıyla meydana gelen kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Araç simülasyon oyunu</span>

Araç simülasyon oyunları, araçların çeşitli işletimsel sistemler tarafından gerçekçi bir şekilde yorumlanarak oyuncuya sunulan video oyunlarıdır. Otomobil, uçak, deniz taşıtları, uzay araçları, askeri araçlar vb. çeşitli araçları ve taşıtları içerir. Oyuncunun, sürücünün perspektifinden bu taşıtları kullanmasına veya rakip araçlar ile mücadele etmesine olanak sağlar. Oyunlar genellikle gerçekçiliğe dayalıdır ve yakıt yönetimi, belirlenen noktaya ve belirlenen zamanda yapılan yolcu ve yük teslimatlarını içerebilir.

Uçuş yükü, bir hava taşıtının ya da bir fırlatma aracının taşıma sığasıdır ve genellikle ağırlık olarak ölçülür. Uçuşun ya da görevin türüne göre, aracın uçuş yükü şunları içerebilir: kargo, yolcu, uçuş mürettebatı, cephane, bilimsel araç gereç veya deneyler ya da diğer donanımlar. İsteğe bağlı olarak taşındığında, ek yakıt da ayrıca uçuş yükünün bir parçası sayılır. Ticari bağlamda, taşıma yükü sadece gelir getirici/üretici kargodan ya da ücret ödeyen yolculardan oluşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gitgel</span>

Gitgel konut ve iş yeri arasında ve bunu yaparken meskun mahal sınırını aşan seyahattir. Bazen, işle ilgili olmasa bile, yerler arasında düzenli veya sık sık tekrarlanan seyahatlere atıfta bulunur. Ayrıca, günlük veya haftalık olarak ikamet ettikleri yer ile işyerleri arasında gidip gelen, genellikle şehirlere gitgel yapan ve bu nedenle sırasıyla yerel veya uzun mesafeli yolcular olarak kabul edilen gitgelciler arasında bir ayrım yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Tramvayı</span> İstanbul, Türkiyedeki tramvay ağı

İstanbul Tramvayı, İstanbul'da hizmet veren modern tramvay ağıdır. Sistem, Avrupa Yakası'nda hizmet veren T1 Tramvay Hattı, T4 Tramvay Hattı ve T5 Tramvay Hattı'ndan oluşmaktadır.