İçeriğe atla

Trafik değişimi

Trafik değişimi, internet sitesi sahiplerinin trafik alışverişi yapmasına olanak sağlayan servislerdir. Trafik değişimleri genellikle manuel bir rotasyan kullanırken, autosurf konseptine benzer.

Kavram

Trafik değişimi, ağ üzerindeki webmaster kişilerin kendi aralarında web sitelerini ziyaret etmelerine dayanır. Kullanıcılar, kredi kazanmak için değişim programındaki diğer üye siteleri gezer. Bu krediler, daha fazla web trafiği almak için kullanılır. Böylece ağda bulunan sitelere gelen ziyaretçi sayısını artmış olur. İlgili sistemler, tanıtılan web sitesinin program aracılığıyla trafik alabilmesi için kaç web sitesi görüntülemesi gerektiğini gösteren belirli bir kredi oranı uygular. Daha yüksek kredi oranı kazanmak için ücretli üyelikler sunulur.İzleyiciler web sitesi sahibi veya bağlı kuruluş olduğundan, farklı web sitelerini ilginç bulabilir ve kendi internet sayfasından onlara bağlantı (internet) verebilir. Çoğu trafik programı, 10 saniyeden 60 saniyeye kadar bir süre sınırlaması tanımlar. Bazı yüksek kalitedeki siteler, kullanıcı etkileşimini sağlamak için captcha doğrulamalarını geçmenizi isteyebilir.

  • Hemen hemen tüm trafik değişim programları ücretsizdir, ancak birçoğu ücretli üyelere özel avantajlar sunarak satın almaları için kredi teklif eder. Ayrıca kullanıcıların kendi referans ağlarını oluşturmalarını teşvik ederek daha fazla kredi kazanmalarına imkan sağlar.
  • Bir trafik takası borsasında kazanılan kredi, bir alt oluşturucu sayesinde kullanıcının farklı trafik borsalarında referans ağı oluşturmalarına sağlayabilir.

Trafik değişim programları genellikle ücretsiz reklam vermek isteyen ya da düşük bütçeli reklam kampanyaları için değişim programlarını katılan küçük işletme sahipleri veya pazarlama uzmanları tarafından kullanılmaktadır.

Tarihçe

Trafik değişim programları, web (world wide web) dünyasının başlangıç dönemine kadar uzanır. İlk zamanlar yalnızca kuruluşlar tarafından çalışanlar arasında site paylaşmak için kullanıldı. Üyeler, şimdilerde popüler olan sosyal imlemeye benzer bir şekilde sayfaları değerlendirirdi. İlginç web siteleri bulmanın zor olduğu zamanlarda, web'e yeni giren bir kuruluş için trafik borsası paha biçilmez bir araçtı.

1994 yıllarında trafik değişimleri kurumsal intranet ağlarından web'e taşındı. Sayfaları değerlendirerek bir topluluk oluşturmak amacı üyelerin görüntüleme karşılığında ödüllendirmesiyle sonuçlandı.

Trafik borsalarından para kazanmak 1996 yılını buldu. Ana konsept, ilginç siteleri bulmaya dayalı bir araçken ticari bir araca dönüştü. Bu yön değişikliği ve ticari kazanım popülerliği daha da arttırdı.

Trafik Değişimi ve Hemen Çıkma Oranı

Çoğu webmaster, web sitesinin ziyaretçi sayısını artırmak için trafik değişim programlarına katılıyor. Trafik değişim programları, 3 ile 60 saniyelik bir zamanlamayla hem otomatik hem de manuel gezinme seçeneklerini sunuyor. Bir 'otomatik sörf (autosurf)' programı, veritabanındaki siteleri döndürmek için bir insan müdahalesine ihtiyaç duymaz. Öncelik olabildiğince fazla web trafiği oluşturmaktır. Bu uygulama etiksel tartışmalara da yol açmaktadır çünkü web sitesinin popülerliğin çarpıtabilir. İnsanların Traffic Exchange programını kullanmasının ilk nedeni, ürünlerini ve hizmetlerini benzer düşüncelere sahip pazarlamacılara tanıtmaktır. Sıralamayı olumsuz etkileyebilecek faktörlerden biri de Hemen Çıkma Oranıdır. Bir web sitesi veya blogun hemen çıkma oranı yüksekse, arama motorları bunu insanların içerikle ilgilenmediği olarak yorumlar.[1] Hemen çıkma oranı, bir ziyaretçinin sitede kaldığı ortalama süreye göre hesaplanır. Yani trafik değişim siteleri bir yandan site ziyaret oranını artırırken diğer yandan hemen çıkma oranını da artırıyor. Daha yüksek bir hemen çıkma oranı genellikle SEO performansına zarar verir, bu nedenle bir trafik değişimi kullanmak aynı zamanda spam risklerini beraberinde getirecektir.

Trafik Değişimleri ve AdSense

Google arama motoru, AdSense kullanan sitelerin trafik değişim programlarına katılmasına izin vermez.[2] Web sitesinin bir trafik borsasında reklamını yapmak isteyen Adsense kullanıcıları, Adsense reklamları olmayan trafik borsalarında reklam vermek için ayrı sayfalar oluşturmalıdır. Bir trafik değişiminden kaynaklanan trafiği, AdSense veya Adfly gibi diğer reklam ağları kullanılarak para kazanılan bir web sitesine göndermek, kullanıcının ağdan yasaklanmasına neden olabilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Hemen Çıkma Oranı Nedir?". 24 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Google Adsense'den Trafik Değişim Programlarına Katılan Kullanıcılarına Uyarı". 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  3. ^ "SEO ve Hemen Çıkma Oranı". 24 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

eMule

eMule, açık kaynak kodlu, GNU lisanslı bir dosya paylaşım programıdır. Dosya paylaşım programları arasında en tanınmış olanlardandır. Tamamen ücretsizdir ve içinde reklam yoktur. Fakat 2007 ve sonrasındaki yıllarda yapılan güncellemelerde kullanıcılar tarafından yazılımda casus yazılım ve bilgisayar virüsü bulunmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">.tk</span>

.tk Tokelau için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Dağıtımı dot.tk tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Web sunucusu</span> Web site içeriklerini kullanıcıya sunan sunucu

Web sunucusu, Hosting ya da "barındırma" işlemini İnternet protokolü üzerinden sunan bir sunucudur. Barındırma ya da hosting, Web sayfalarını İnternet'te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile hosting, bir Web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların İnternet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">Alexa</span>

Alexa, 1 Nisan 1996 - 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında faaliyet göstermiş ABD merkezli ve Amazon tarafından yönetilen bir internet şirketiydi. Diğer web sitelerinin web trafikleriyle ilgili bilgi veren bir web sitesini işletmesiyle tanınmaktadır. Alexa istatistikleri "Alexa Toolbar" adlı yazılımın kullanıcılarından alınan verilerden ve kendi arama robotları tarafından derlenir.

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olmakla birlikte kendi içinde ayrı bir dal olarak da geniş bir alanı kapsayan bir kavramdır.

AdSense, her aşamadaki İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir Google ürünüdür. Reklamlar, ziyaretçilerin sitede aradıkları konulara ve ilgi alanlarına uygun olduğu için hem sayfaları zenginleştirir hem de siteden para kazanma olanağı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Solucan, kendini kopyalayarak diğer bilgisayarlara yayılmayı amaçlayan bir kötü amaçlı yazılım çeşididir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet ilanı</span>

İnternet ilanı veya İnternet reklamı, bir pazarlama ve reklam türüdür. Diğer adlarıyla online marketing, online ilan, dijital ilan, ağ ilanı olarak bilinmekdedir. Çevrimiçi reklamcılık, website reklamıcılığını, sosyal medya reklamıcılığını, uygulama reklamıcılığını, arama motoru pazarlamasını (SEM), E-mail pazarlama, sosyal medya pazarlamasını, sosyal medya içeriği, içerikle pazarlama, pop-up reklam, dijital görüntülü reklamcılık, metin içi reklamcılık, resim içi reklamcılık, etkileşimli reklamcılık, içeriğe dayalı reklamcılık, performansa dayalı reklamcılık ve mobil reklamcılığı içerir. 21. yüzyılda dijital ilanlar reklam panosu, sokak reklamı, radyo reklamı, televizyon reklamı gibi geleneksel reklam türlerinden daha etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tumblr</span> İnternet Sitesi

Tumblr, ABD menşeli sosyal ağ ve blog sitesidir. David Karp ve Marco Arment tarafından Şubat 2007'de kurulmuştur. Kuruluşun ardından iki hafta içinde 75.000 kullanıcıya ulaşan site sırf ABD'de toplam 13.4 milyon kullanıcıya sahiptir. Tumblr'ın benzer türdeki diğer sitelerinden farkı, popüler sosyal paylaşım siteleriyle tam bir uyum içinde çalışıyor olmasıdır.

CGI, Web sunucuları ile bu sunucuların dışındaki programlar arasında etkileşim, diğer deyişle ortak çalışma platformu oluşturmak için geliştirilmiş bir standarttır. CGI bir proglamlama dili değil, bir programdır. HTML kodu içerisinden çağrılan CGI programları, Web'in statik yapısına dinamik bir yapı kazandırmaktadır. İnternet üzerinde hemen hemen bütün kullanıcı arayüzleri CGI kullanılarak hazırlanmıştır. CGI, Web kullanıcılarının Web sunucusunun çalıştığı makine üzerinde belirlenen programları çalıştırmasını sağlayan bir arayüz programıdır.

Hemen çıkma oranı veya çıkma oranı ya da daha yoğun şekilde İngilizce olarak kullanılan adıyla bounce rate, web trafik analizinde kullanılan bir internet pazarlama terimidir. Terim web sitesi ziyaretçilerinin aynı site içerisindeki başka sayfalar ile devam etmek yerine siteyi terk edenlerin, terk ettiği sürenin toplam ziyaretçinin sitede kalma süresine oranını (yüzdesini) temsil eder.

Bir Tıklama Akışı, bir bilgisayar kullanıcısının web'de gezinirken veya başka bir yazılım uygulamasını kullanırken tıkladığı ekran bölümlerinin kaydedilmesidir. Kullanıcı web sayfasında veya uygulamada herhangi bir yeri tıklattığında, eylem bir istemcide veya web sunucusunda, ayrıca muhtemelen web tarayıcısı, yönlendirici merkezinde, proxy sunucusu veya reklam sunucusunda günlüğe kaydedilir. Tıklama Akışı analizi, web etkinliği analizi, yazılım testi, pazar araştırması ve çalışan verimliliğini analiz etmek için yararlıdır.

Link değişimi, web siteleri arasında gerçekleştirilen bir işbirliği yöntemidir. İki veya daha fazla web sitesi sahibi, kendi sitelerinde diğer sitelere ait bağlantıları (linkleri) yayınlamayı kabul eder ve karşılığında diğer siteler de kendi sitelerinde linklerini yayınlar. Bu işbirliği, her iki tarafın da organik trafiklerini artırmak ve arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için kullanılır.

Rekabetçi Bilgi Erişimi, bilgi erişim sistemlerine yönelik saldırıları veya manipülasyonları tanımlayan bir kavramdır. Bu saldırılar genellikle bilgi arama motorlarını, web spamini ve arama motoru optimizasyonunu (SEO) hedef alır. Rekabetçi bilgi erişimi, bu tür manipülasyonları tespit etmek, izole etmek ve engellemek için çeşitli tekniklerin araştırıldığı bir alandır.