İçeriğe atla

Trafik Elektronik Denetleme Sistemi

Bir caddede TEDES için yol işaretleri
TEDES yol tabelası
TEDES hız kamerası

Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), Türkiye'de bazı cadde ve karayollarında yol güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan trafik kolluk kuvvetlerine yönelik izleme ve görüntüleme sistemidir.

TEDES ekipmanı, entegre bir hız kamerası, kırmızı ışık kamerası ve otomatik plaka tanıma cihazıdır. Bir yolun yanına veya üzerine monte edildiğinde, hız ve kırmızı ışıkta geçme gibi trafik düzenlemelerinin ihlallerini tespit eder.[1] TEDES'in diğer yetenekleri, acil durma şeridinde sürüş ve park ihlallerinin izlenmesidir. Sistem otomatik bir biletleme hizmetine bağlıdır.[1]

Uygulama

TEDES'in yasal altyapısı, Karayolları Trafik Kanunu'na (2918 sayılı Kanun) ek olarak 9 Aralık 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Uygulamadan belediyeler sorumludur. TEDES tedbirleri İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı adına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Belediyeler, kurulum ve bakım giderleri için TEDES ile ilgili trafik cezalarından aylık gelirlerinin %30'unu almaktadır.[2]

TEDES, ilgili şehirde halihazırda kurulu olduğu zaman, kamuya açık KGYS sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır.[2]

TEDES ile pilot deneme Kasım 2013'te Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde başladı.[3] Kasım 2015'te Ordu'dan başlayarak daha sonra sistem diğer diğer illerde de uygulamaya kondu.[4]

Cezanın uygulanması

TEDES tarafından toplanan bilgiler idari para cezası kararına dönüştürülür.[5] Araç sahibine para cezası teşkil eden trafik cezası, aracın ihlal sırasında çekilmiş, araç plakasını gösteren bir görüntüsü ile birlikte posta ile sahibinin adresine gönderilir. Aşırı hız cezası, hız sınırını %10 ile %30 arasında ve %30'dan fazla aşmak olarak ikiye ayrılır.[6] Ambulans, itfaiye ve polis arabası gibi geçiş hakkı olan acil durum araçlarının geçişini sağlamak amacıyla zorunlu kırmızı ışık ihlali ücretlendirilmez.[4] Bir mahkeme kararına göre, TEDES tarafından beş dakika içinde değerlendirilen bir aracın trafik kanunu ihlalleri sadece bir kez tahsil edilebilir.[7]

Cezanın posta başına varış süresi beş ila on beş gün sürebilir.[8] Bir fişin varlığı, ilgili trafik kayıt belgesinin ayrıntıları verilerek devletin web sitesinde çevrimiçi olarak sorgulanabilir.[9] Para cezası, hükûmetin gelir idaresinin web sitesinde çevrimiçi olarak ödenebilmektedir.[10]

Trafik güvenliği ve tartışmalar

Gaziantep'te TEDES denetimli kavşaklarda ve hızlı şeritlerde 2016 yılı Nisan ayı ortasında TEDES'in uygulanmasından sonraki iki ay içinde trafik kazalarının sayısının yaklaşık %40 oranında azaldığı bildirildi.[11] Nisan ayında ortalama günlük trafik kanunu ihlali 3.500'den düştü. Aynı yılın Mayıs ayında 1.500 ve Haziran ayında 1.200'e kadar düştü. İhlallerin yaklaşık %70'i hız ile ilgiliydi.[11]

Sürücülere verilen cezalardan elde edilen gelir de sistemin devreye alındığı belediyelerle paylaşılmaktadır.[12] Bu durum, belediyelerin trafik ihlal cezalarının sayısını artırmak için yolların en kötü niyetli kısımlarına TEDES kurmalarını teşvik edebilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Tedes Nedir? Tedes nasıl çalışıyor?". Ordu Ajans. 11 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  2. ^ a b "2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 16'ncı Öaddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" (PDF). Trafik. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  3. ^ Altunoğlu, Kemal (15 Kasım 2013). "TEDES Projesi için ilk adım atıldı". Çerkezköy Haber. 12 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  4. ^ a b "TEDES Bugün Faaliyete Başladı". Ordu Ajans. 18 Kasım 2015. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  5. ^ "TEDES Nedir ?". TEDES. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  6. ^ "2016 Tedes Cezası Ne Kadar?". TEDES. 1 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  7. ^ "5 dakikada kesilen 4 trafik cezasına mahkemeden iptal". Hürriyet. 1 Mart 2016. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  8. ^ "Tedes cezası kaç günde gelir ?". TEDES. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  9. ^ "TEDES Ceza Sorgulama". TEDES. 3 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  10. ^ "Tedes Trafik cezası nasıl ödenir? Tedes Ceza Ödeme". TEDES. 28 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  11. ^ a b "Gaziantep'te TEDES'ten 128 bin 932 sürücüye ceza". Hürriyet. 2 Temmuz 2016. 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 
  12. ^ "Geliri duyan belediye TEDES için sırada". Sabah. 12 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

Fahri Trafik Müfettişi, ulaştırmada demiryolu, hava yolu ve denizyoluna oranla daha riskli olan karayolunun bu riskini azaltmak amacıyla trafik polisi, jandarma ve trafik zabıtasının dışında, Türkiye'de karayolu denetiminde özel olarak seçilen şahıstır.

Karayolları Trafik Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2918 sayılı kanunu olup karayollarındaki trafik düzenini ve güvenliğini sağlamak amacı ile oluşturulan yasadır. Bu yasa 13 Ekim 1983 tarihinde ülkenin yasama organı TBMM tarafından kabul edilmiş ve 18 Ekim 1983'te yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yükseköğretim</span> Genellikle yetişkinler için ileri düzeyde eğitim

Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim; ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimi kapsayacak şekilde ele alınır. Ortaöğretimin ötesindeki mesleki eğitim, Birleşik Krallık'ta ileri eğitim olarak bilinir ve Birleşik Devletler'de sürekli eğitim kategorisine dahil edilir.

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası ya da kısaca trafik sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer kara yolu taşıtları için sigortadır. Trafik sigortasının amacı herhangi bir kaza durumunda "karşı tarafın" malına veya canına verilen hasarı -kabahat oranına bağlı olarak- kısmen veya tamamen karşılar. Araç sigortasının özel şartları her bölgede yasal düzenlemeler ile değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon</span> kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistem

Kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

FIA ve FISA tarafından konulan ve yürütülen Formula 1 kuralları, ilk Formula 1 Dünya Şampiyonasının yapıldığı 1950 yılından bugüne büyük değişim geçirmiştir.

Trafik zabıtası, trafik hizmetlerini yürütmektir. Trafik zabıtası karşılaştığı acil ve zorunlu durumlarda genel zabıta görevi yapmakla yetkilidir. Zorunlu görülen haller dışında genel zabıta görevi verilemez, araç gereç ve özel teçhizatı trafik hizmetleri dışında kullanamaz.

<span class="mw-page-title-main">Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu</span> Türk devlet kurumu

'Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye'de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Bölünmüş yol</span> yol türü

Bölünmüş yol, bir yöndeki trafiğe ait taşıt yolunun bariyer veya çizgiler ile belirli şekilde diğer yöndeki taşıt yolundan ayrılmasıyla meydana gelen kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Transponder (havacılık)</span>

Transponder, hava araçlarında bulunan, radar sorgulamasına cevap vermek için tasarlanmış; hava aracının yer, hız gibi temel bilgilerini radyo frekanslarına yanıt olarak trafik kontrolörlerine ileten, uçağın en önemli iletişim sistemini oluşturan elektronik cihazdır. Bir hava aracının transponderi devre dışı olduğu zaman o hava aracına dair hiçbir bilgi alınamaz ve iletişim kurulamaz. Bazı kaynaklarda XPDR, XPNDR, TPDR veya TP şeklinde kısaltılır. Hava aracındaki transponder yerdeki ikincil radarlarla ve diğer uçaklardaki çarpışmayı önleyici sistemlerle sinyaller vasıtasıyla haberleşir. Mode C ve Mode S transponderler basınç altimetresinden aldıkları irtifa bilgisini de yayınlayabilirler.

iSBAK İBBye bağlı trafik ve sistem mühendisliği iştiraki

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. veya İSBAK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından trafik ve sistem mühendisliği ile projelendirme ve uygulama hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. Kuruluşunun ilk yıllarında İstanbul’un trafik sinyalizasyon çalışmaları ile birlikte İBB’nin araç bakım onarım hizmetlerini de yürüten şirket, 1995 yılında Ar-Ge departmanının kurulmasıyla birlikte faaliyet alanını genişletmiş ve başta trafik sinyalizasyon olmak üzere Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında profesyonel çalışmalara başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki trafik işaretleri</span>

Bu sayfada Türkiye'deki trafik işaretleri gösterilmektedir. Türkiye'deki trafik işaretleri, diğer Avrupa ülkelerinde kullanılan işaretler ile aynı düzene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılpınar Atatürk, Çerkezköy</span>

Kızılpınar Atatürk, Tekirdağ'da, Çerkezköy ilçesine bağlı mahalle. Kızılpınar'ın nüfus yoğunluğunun giderek artmasıyla beraber kendi sınırları içinde 3'e bölünerek kurulan bir mahalledir. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre Çerkezköy'ün en kalabalık mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılpınar Gültepe, Çerkezköy</span>

Kızılpınar Gültepe, Tekirdağ'da, Çerkezköy ilçesine bağlı mahalle. Kızılpınar'ın nüfus yoğunluğunun giderek artmasıyla beraber kendi sınırları içinde 3'e bölünerek kurulan bir mahalledir.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS), Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kamu güvenliğini sağlamak, iç güvenlik tehditlerine karşı savunmak ve kontrol görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirmek için Türkiye'nin kentsel alanlarında kolluk kuvvetleri için kullanılan modüler bir izleme ve görüntüleme sistemidir. PolNet tarafından üretilen sonuçlarla desteklenen görüntü ve konum verilerinin mevzuata uygun olarak işlenmesiyle önemli sonuçlar elde edilmektedir.

UKOME, resmî adıyla Ulaşım Koordinasyon Merkezi ya da idari teşkilattaki adıyla Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü, Türkiye'deki büyükşehir belediyesi olan illerde kent ulaşımı konusunda kararların alındığı komisyondur. 30 büyükşehirde ayrı yapılanmalar olarak hizmet veren UKOME'ler, merkezi yönetim, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla oluşturulmuştur.