İçeriğe atla

Tradescantia zebrina

Tradescantia zebrina
Tradescantia zebrina
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Commelinales
Familya:Commelinaceae
Alt oymak:Tradescantiinae
Cins:Tradescantia
Tür: T. zebrina
İkili adlandırma
Tradescantia zebrina
Mikroskop altında Tradescantia zebrina hücreleri

Tradescantia zebrina (eski adıyla Zebrina pendula, Türkiye'de halk arasında Damat Pijaması Çiçeği[1]), Telgraf Çiçeği cinsinden bir türdür.

Özellikleri

Tradescantia zebrina, basamak şeklinde sıralanmış dar ve kısa yapraklarıyla dikkat çeken bir bitkidir. Yapraklarının üzeri yeşil ve mor şeritlerden oluşmaktadır.[2] Cinsin kendisine özgü olan 3 yapraklı çiçeğe sahiptir. Kendisini diğer tradescantia türlerinden ayıran özelliği, yapraklarının ön ve arka kısımlarının hem parlak hem de koyu kırmızı olmasıdır. Varyetelerinde üstleri daha açık renklerde yeşil, beyaza çalan yeşil veya pembe renkler görülebilir. Genellikle yere yatık ve kendini dik taşıyamayan dallara sahiptir. Dalından kopunca yaşamını devam ettirebilmektedir. Bu yüzden yetiştiği yerde hem tohumlarından hem dallarından dolayı gittikçe çoğalır.

Alttürler

  • Tradescantia zebrina var. flocculosa (G.Brückn.) D.R. Hunt - tropikal Meksika, Guatemala, Honduras
  • Tradescantia zebrina var. mollipila D.R. Hunt - tropikal Meksika
  • Tradescantia zebrina var. zebrina - Meksika'nın çoğu bölgesi, Orta Amerika, Kolombiya.

Habitat

Tradescantia zebrina'nın anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Kolombiya'dır, ancak aynı zamanda Belize, El Salvador, Panama ve Karayip Adaları'nda da bulunabilir. Asya, Afrika, Avustralya, Güney Amerika ve çeşitli okyanus adalarının bazı bölgelerinde doğallaştırılmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ https://azbitki.com/damat-pijamasi-cicegi-tradescantia-zebrina []
  2. ^ "Tradescantia zebrina/Çizgili Telgraf Çiçeği - Nil Peyzaj Gocek". www.nilpeyzajgocek.com. 26 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2022. 
  3. ^ "World Checklist of Selected Plant Families: Royal Botanic Gardens, Kew". apps.kew.org. 2 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çınar</span> Bir ağaç türü

Çınar, çınargiller Platanaceae familyasından Platanus cinsini oluşturan uzun boylu kalın çaplı ağaç türlerinin adıdır. Platanaceae ailesinin yaşayan tek üyeleridir. Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren tek tür, doğu çınarıdır .

<span class="mw-page-title-main">Mazı (bitki)</span>

Mazı, servigiller (Cupressaceae) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen ad. Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın batı bölgerinde yetişen ve odunu için ya da süs ağacı olarak başka ülkelerde de yetiştirilen kozalaklı ağaçlardır. Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuş iğdesi</span>

Kuş iğdesi, iğdegiller (Elaeagnaceae) familyasından kışın yaprağını döken çoğunlukla çalı, bazen 7–8 m'ye kadar boylanabilen bir iğde türü.

<span class="mw-page-title-main">Kenger</span>

Kenger ya da Kenker, papatyagiller (Asteraceae) familyasından 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kaktüsgiller</span> bitki familyası

Kaktüs, Caryophyllales takımının 1750 kadar bilinen türüne ve yaklaşık 127 cinsine sahip Cactaceae bitki familyasının bir üyesidir. "Kaktüs" kelimesi Latince aracılığıyla, Theofrastos tarafından kimliği kesin olmayan dikenli bir bitki için kullanılan Antik Yunanca kelimesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manolya</span> bir bitki cinsi

Manolya, manolyagiller (Magnoliaceae) familyasından Magnolia cinsini oluşturan her dem yeşil ve yaprak döken odunsu bitki türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Denizi</span> Atlas Okyanusunun alt havzası

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Akasya</span> bitki familyası

Akasya, baklagiller familyasından Acacia cinsini oluşturan genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççıkların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Fasulye</span> bitki

Fasulye, baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü. Günümüzde fasulyenin; Orta Amerika (Mesoamerica) ve Güney Amerika (Andean) bölgeleri olmak üzere iki gen havuzuna sahip olduğu çeşitli araştırıcılar tarafından rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turunç</span>

Turunç, sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan turunçgillerden olan bütün Akdeniz'e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Kınakına</span>

Kınakına, Amazon Yağmur Ormanlarının doğal bir ağacıdır. Kinin elde edilmesinde kullanılır. Bu madde sıtmanın tedavisi ve sıtmadan korunmada özellikle kullanılan bir ateş düşürücüdür. Bu ağaçtan ayrıca cinchonine, cinchonidine ve quinidine elde edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar akçaağacı</span> bitki türü

Tatar akçaağacı, orta ve güneybatı Avrupa, güneydoğu Asya, Avusturya’dan Rusya’ya uzanan bölge ve Türkiye'nin güneyine ait bir ağaç türü. İsmini Rusya’nın güneyinde yaşayan Tatar Türklerinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orchidaceae</span> bitki familyası

Orkideler, Asparagales takımına bağlı Orchidaceae familyasına ait bitkilerdir. Orkideler, çiçekleri genellikle renkli ve hoş kokulu olan çeşitli ve yaygın çiçekli bir bitki grubudur. Orkideler, buzullar hariç Dünya'daki hemen hemen her yaşam alanında bulunan kozmopolit bitkilerdir. Dünyanın en zengin orkide cinsleri ve türleri tropiklerdedir.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akçaağaç</span>

Gümüşi akçaağaç, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

Pyrus regelii, Rosaceae (gülgiller) familyasından Orta Asya'ya özgü bir yabani armut türü.

<span class="mw-page-title-main">Mor Telgraf Çiçeği</span> Mor telgraf çiçeği, bilimsel adıyla *Tradescantia pallida*, dekoratif bir süs bitkisidir. Yaprakları uzun, etli ve yoğun mor renklidir. Bu yapraklar sivri uçlu olup yaklaşık 15-20 cm uzunluğundadır

Tradescantia pallida, T. fluminensis ve T. zebrina'ya benzer bir örümcek otu türüdür. Kültivar T. pallida 'Purpurea' genellikle mor sekretya, mor kalp, veya mor kraliçe olarak adlandırılır. Doğu Meksika'nın Körfez Kıyısı bölgesine özgüdür. Edward Palmer tip örneğini 1907'de Ciudad Victoria, Tamaulipas yakınlarında toplamıştır.